marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaMicrosoft Teams bo v telefone iPhone prinesel funkcijo walkie-talkie
29.03.2024

Microsoftova aplikacija Teams bo v skladu z razvojnim načrtom maja prinesla funkcionalnost walkie-talkie na Applove telefone iPhone. Pri tem bo uporabljeno Applovo ogrodje Push-to-Talk, ki bo omogočalo uporabo walkie-talkiejev v aplikaciji Teams.

slikaSamsung blizu pridobitve 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev
27.03.2024

Po poročanju agencije Reuters bo Samsung od ameriške vlade kmalu prejel 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev za širitev svojih tovarn za proizvodnjo čipov v ZDA. Nova nepovratna sredstva bodo del zakona CHIPS in zakona o znanosti, ki odobrava več kot 280 milijard dolarjev sredstev za spodbujanje raziskav in proizvodnje polprevodnikov v ZDA.

slikaXiaomijev prilagojeni čisti dobiček za leto 2023 se je povečal za 126,3 odstotka
25.03.2024

Xiaomi je objavil svoje revidirane konsolidirane rezultate za leto 2023. Skupni prihodek skupine je znašal 271,0 milijarde RMB, medtem ko se je njen prilagojeni čisti dobiček povečal za 126,3 % in dosegel 19,3 milijarde RMB. Povečanje prilagojenega čistega dobička je močno preseglo pričakovanja trga in pomeni drugo najvišjo raven dobičkonosnosti od uvrstitve skupine na borzo.

slikaMediatek konec leta 2023 najbolj prevladujoč ponudnik čipov
22.03.2024

Canalys je objavil poročilo o trgu pametnih telefonov v četrtem četrtletju 2023 z razdelitvijo po prodajalcih procesorjev. Analiza je pokazala, da je Mediatek v zadnjem četrtletju lanskega leta poganjal več naprav kot katerikoli drug proizvajalec čipov, in sicer z 21-odstotnim medletnim povečanjem.

članki

8 od 10 Evropejcev opravlja nakupe prek pametnih telefonov


24.12.2018
Objavil: Dare Gliha

V Evropi so se pametni telefoni uveljavili tudi kot naprave za nakupovanje. Opravljanje nakupov prek njih je postalo tako običajno kot fizično nakupovanje. V številkah: 80 % Evropejcev uporablja svoje mobilne naprave tudi za nakupovanje, od tega 41 % pogosto ali celo vedno. To je rezultat reprezentativne vseevropske raziskave z več kot 18.000 anketiranimi osebami.

Štirje od desetih Evropejcev vsaj enkrat na teden opravijo nakup prek mobilne naprave
V Evropi je veliko število uporabnikov, ki pogosto in veliko nakupujejo prek mobilnih naprav. V Združenem kraljestvu in Nemčiji skoraj polovica ljudi nakupuje prek pametnih telefonov vsaj enkrat na teden ali celo pogosteje (47 % v obeh državah), v celotni Evropi pa je takšnih 39 % uporabnikov. Glede na odgovore 18.000 anketirancev iz Evrope mobilno nakupovanje skupno predstavlja že četrtino (24 %) vseh nakupov. Trendom mobilnega plačevanja sledimo tudi v Sloveniji, saj po rezultatih zadnje Masterindex raziskave o plačilnih navadah Slovencev priljubljenost mobilnega plačevanja pri nas narašča. Zgovoren je podatek, da že četrtina Slovencev meni, da bo plačevanje prek mobilnega telefona čez pet let najbolj priljubljena oblika plačevanja.

Celo božično nakupovanje se seli na mobilne platforme, kjer ljudje za nakupe izkoristijo svoj prosti čas med tednom

Skoraj tri četrtine (72 %) Evropejcev načrtuje, da bodo svoje pametne telefone uporabili tudi za božično nakupovanje. Večina jih rada nakupuje darila doma na kavču (82 %) ali v postelji (25 %). Ljudje pa izkoriščajo hitrost in enostavnost mobilnega nakupovanja tudi tako, da božične nakupe na hitro opravijo med čakanjem ali med pavzo za malico. Znatno število božičnih nakupov tako opravijo med čakanjem ali med vožnjo z javnim prevozom (19 %) ali med službeno malico ali kosilom (9 %). Ko so sodelujoče prosili, da izberejo tri najljubše časovne termine za božično nakupovanje, je večina Evropejcev izbrala čas med tednom in ne vikenda. Najbolj priljubljen čas za nakupovanje je med tednom zvečer med 17. in 21. uro (49 %), veliko nakupov božičnih daril pa je opravljenih tudi med tednom med 12. in 17. uro (42 %) ter med 9. in 12. uro (31 %).

“Evropejci ne samo sprejemajo, ampak se tudi poslužujejo mobilnega nakupovanja, ker je hitro, enostavno in varno,” je dejal Luka Gabrovšek, predstavnik družbe Mastercard v Sloveniji. “Nobenega dvoma ni, da premik k mobilnemu nakupovanju spreminja trgovsko panogo po vsej celini. Med rezultati vidimo, da se celo božično nakupovanje seli na mobilne platforme, ko ljudje svoj prosti čas doma ali med vožnjo na delo izkoristijo za nakup daril.”

Hitrost in praktičnost sta ključna dejavnika za rast mobilnega nakupovanja
Evropejci navajajo različne razloge, zakaj radi nakupujejo prek svojih pametnih telefonov. Med poglavitnimi so: večja hitrost (44 %), nakup z enim klikom (33 %), enostavnejša navigacija (30 %) in povečana varnost (14 %). Slednjo kot pomemben dejavnik za mobilno nakupovanje izpostavljajo v Združenem kraljestvu (22 %), na Irskem (21 %) ter v Španiji in Franciji (20 %). Medtem ko Poljaki (63 %), Nemci (59 %) in Švicarji (56 %) najbolj cenijo učinkovitost, saj je zanje najpomembnejši kriterij hitrost nakupovanja.

Oblačila in dodatki - najbolj priljubljeni izdelki za mobilno nakupovanje
Več kot polovica Evropejcev (54 %) je prek mobilnih naprav že kupila oblačila in dodatke, v Nemčiji celo 68 %. Drugo največjo skupino izdelkov predstavljajo elektronika in naprave (40 %). Medtem je pri nekaterih stvareh – kot na primer vozovnicah za javni promet – opaziti veliko razliko med posameznimi trgi. Tako skoraj polovica Švicarjev kupuje vozovnice prek mobilnih naprav (48 %), medtem ko je v Rusiji takšnih le 17 %. Še en takšen primer je plačevanje parkirnine, kjer 44 % Švedov uporablja mobilno plačevanje, medtem ko z mobilnimi telefoni parkirnino plačuje le 12 % Nemcev. Glede na rezultate Masterindex raziskave so v Sloveniji mobilne tehnologije najbolj priljubljene pri opravljanju spletnih nakupov (40 %), nakupov v trgovinah in na bencinskih servisih (36 %) in pri plačilu javnih ali drugih oblik prevozov (29 %).

Večina Evropejcev uporablja več kot eno aplikacijo za nakupovanje
Glede na obseg in raznolikost mobilnega nakupovanja, ni presenečenje, da je 75 % Evropejcev za svoje mobilne nakupe v zadnjih 12 mesecih uporabilo nakupovalne aplikacije. Večina od njih (64 %) uporablja od 2 do 5 aplikacij, 20 % pa jih uporablja celo 6 ali več aplikacij. Odnos do mobilnega plačevanja v Sloveniji je komentiral Luka Gabrovšek, predstavnik družbe Mastercard v Sloveniji: »Slovencem mobilno plačevanje postaja vse bolj domače, zato ne preseneča, da se ga poslužuje že dobra četrtina Slovencev. Slovenski potrošniki izkazujejo interes tudi za uporabo aplikacije za mobilno plačevanje – po zadnjih podatkih raziskave Masterindex bi bila tovrstno aplikacijo pripravljena uporabljati dobra polovica vprašanih. Slovenci tako ostajamo v koraku z globalnimi trendi brezgotovinske družbe, mobilne tehnologije pa tudi pri nas prihajajo vse bolj v ospredje in postajajo del naših potrošniških navad.«

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki