marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaVstopni iPhone 12 še vedno z LCD zaslonom
03.08.2020

Do predstavitve nove serije iPhonov je še dobra dva meseca, zato ni presenetljivo, da se govorice pojavljajo vse pogosteje. Zadnja prihaja s strani DigitalChatStationa, kjer trdijo, da bo zaslon vstopnega iPhona 12 še vedno LCD velikosti 5,4 palca in hkrati enak kot pri sedanjem iPhonu 11, velikost mobilnika pa bo bolj podobna iPhonu SE (2020).

slikaOnePlus Nord ni prestal testa upogljivosti
31.07.2020

Novo predstavljeni OnePlus Nord je cenejša različica modelov OnePlus 8 in 8 Pro, zato so pri podjetju zelo verjetno varčevali pri njegovi izdelavi. Uporablja manj zmogljiv procesor Snapdragon 765G, manjši zaslon in plastičen okvir.

slikaiPhone 12 šele konec oktobra?
29.07.2020

Applova nova generacija mobilnikov iPhone 12 bo na voljo šele konec oktobra oz. na začetku novembra. Vsaj tako v novem poročilu trdijo na japonski strani macotakara.jp.

slikaGoogle Pay dodaja podporo za nove banke
27.07.2020

Google Pay dobiva podporo za vse več finančnih institucij. Iz podjetja so sporočili, da so sedaj dodali podporo za novih 25 bank, od katerih je večina iz Evrope, nekaj novosti pa je tudi v Avstraliji in na Japonskem.

slikaNemci bodo lahko osebno izkaznico prenesli na Samsungov mobilnik
24.07.2020

Iz Nemčije prihaja zanimiva novica o dogovoru s podjetjem Samsung, ki bo državljanom omogočil namestitev osebne izkaznice na Samsungovih pametnih telefonih. To omogoča namensko razvita strojna arhitehtura, ki je plod sodelovanja med nemškim zveznim uradom za varnost informacij, Bundesdruckerei (bdr), Deutsche Telekom Security in Samsungom.

članki

Švohotne baterije, kriza z energijo


03.02.2005
Objavil: Matjaž Kovač

Tehnologija na področju mobilnih naprav nezadržno hiti naprej. Proizvajalci nas želijo očarati z bleščečimi zasloni vse večjih dimenzij, vgrajujejo zmogljivejše mikroprocesorje, hitrost brezžičnega prenosa podatkov narašča.

Osnovna funkcija, telefoniranje, postaja vse manj pomembna, prodajni aduti se skrivajo drugje. Novodobne igračke niso v koraku s časom, če ne združujejo funkcij fotoaparata, glasbenega predvajalnika, osebnega organizatorja, kmalu še TV-ja. Vse zmogljivejše so in hkrati energijsko vse požrešnejše. In ravno tu se ustvarja prepad, saj tehnologija baterij ne zmore slediti hitrim korakom razvoja.

Razvijalci baterij poskušajo z novostmi. Pri japonskem podjetju Matsushita so vložili osem let dela v novo tehnologijo baterij, imenovanih Oxyride, ki naj bi zdržale do 50 odstotkov dlje kot dosedanje. Napredek sicer je, ni pa revolucionaren. Obenem se s polžjo hitrostjo premika tehnologija Li-ion in Li-pol baterij, največkrat uporabljanih pri prenosnih napravah. Po podatkih raziskovalne skupine Boston Consulting Group se kapaciteta baterij oz. njihova zmožnost hranjenja energije vsako leto poveča za 8 odstotkov, na drugi strani pa poraba energije mobilnih naprav raste trikrat hitreje.

Razkorak med zmožnostmi baterij in zahtevami naprav po energiji postaja zaskrbljujoč. Čakamo, da kakšna izmed novih tehnologij reši nastajajočo energijsko krizo. Morda se prihodnost skriva v miniaturnih gorivnih celicah, četudi zna do njih širše uporabe preteči še mnogo telefonskih impulzov.

Pogosto polnjenje mobilnih napravic postaja nekaj samoumevnega. Japonski DoCoMo, na primer, ponuja funkcijsko sicer zelo zmogljivo mobilno igračo tretje generacije, ki sliši na ime Musea, vendar z vklopljeno osvetlitvijo zaslona zmore le pičlih 40 minut pogovora. Ljudje, ki mnogo potujejo, poslovneži, po letališčih vse pogosteje iščejo možnost napajanja svojih energijsko požrešnih gizmov, marsikdo že vlači s seboj rezervne baterije. Nadalje, izračuni ameriškega "Future Force Warrior" programa predvidevajo, da bo vojak prihodnosti naokrog tovoril kar 15 kg težke baterije, zgolj za poganjanje svoje visoko tehnološke bojne opreme. Vzdržljivost baterij postaja problem, katerega proizvajalci novodobnih igrač potiskajo v kot. Važno, da zaslon sveti v tisočih barvah, da naprava rola mp3je in video, brezžičen prenos podatkov pa leti. Kako dolgo pa?

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki