marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaHuawei Pura 70 Ultra z najboljšimi kamerami in najvišjo oceno v zgodovini Dxomark
24.05.2024

Globalni laboratorij za ocenjevanje fotografskih zmogljivosti kamer je pametnemu telefonu Huawei Pura 70 Ultra podelil najvišjo oceno v zgodovini ocenjevanja – kar 163 točk. Mobilnik je tako daleč za sabo pustil vse največje konkurente.

slikaProdaja pametnih telefonov v ZDA še naprej upada, Apple pa je še vedno na vrhu
22.05.2024

Družba Counterpoint Research je objavila analizo trga pametnih telefonov v Združenih državah Amerike za prve tri mesece leta 2024. Glede na poročilo so se pošiljke na letni ravni zmanjšale za 8 %, kar pomeni šesto zaporedno četrtletje medletnega upada.

slikaHONOR na mobilnikih Magic6 Pro in Magic V2 s programom za razvijalce Android 15 Beta
20.05.2024

HONOR je objavil, da je Android 15 Beta 1 na voljo razvijalcem naprav HONOR. Mobilnika HONOR Magic6 Pro in HONOR Magic V2 sta prvi napravi, ki bosta prejeli to posodobitev. Ta program razvijalcem HONOR ponuja zgodnji dostop do najnovejših posodobitev sistema Android, s čimer lahko preizkušajo nove funkcije in izboljšajo združljivost svojih aplikacij na vodilnih pametnih telefonih HONOR.

slikaiPhone 16 Pro naj bi imel za 20 % svetlejši zaslon
17.05.2024

Po novih govoricah iz Kitajske, ki jih je na Weibo objavil uporabnik Instant Digital, bo imel iPhone 16 Pro, ki bo prišel konec letošnjega leta, za 20 odstotkov svetlejši zaslon kot njegov predhodnik.

članki

»Veš kaj ješ« na spletu in na pametnih napravah


17.04.2014
Objavil: Dare Gliha

Vsem, ki kupujemo živila, se včasih zgodi, da stojimo pred policami in izbiramo med na videz podobnimi živili. K nakupu nas lahko premami cena, lična embalaža, navedbe in trditve, ki poudarjajo ne/vsebnost nekaterih hranil in še bi lahko naštevali. Tako lahko odločitev, katero živilo kupiti, kar naenkrat postane problem.

Je rjav sladkor bolj zdrav od belega? Koliko sladkorja vsebuje vaš priljubljen sadni jogurt? Kako so označeni aditivi? Je vaša najljubša pijača »zelena«, »oranžna« ali »rdeča« glede vsebnosti sladkorja… Vse to vam ponuja mobilna aplikacija Veš kaj ješ!

Da bodo odločitve lažje in preudarnejše, smo v okviru programa »Inovativne rešitve za boljše odločitve: Veš, kaj ješ in piješ!«, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS, razvili mobilno aplikacijo »Veš kaj ješ«. Pri njenem sooblikovanju je sodelovala tudi mladinska organizacija »Brez izgovora Slovenija«. Aplikacija je enostavna za uporabo in je tako primerna tudi za tiste, ki niso najbolj vešči dela s sodobno tehnologijo. Podatki so prednaloženi in tako za uporabo same aplikacije prenos podatkov ni potreben.

Kreativno trženje naj ne vpliva na vaše nakupne odločitve!
»Trženje živil nedvomno tudi vpliva na prehranjevalne navade, tako otrok in mladostnikov kot tudi odraslih, zato je toliko bolj pomembno, da znamo izbirati preudarno, da znamo brati in razumeti hranilne tabele…,« je izpostavila dr. Tanja Pajk Žontar iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: »In mobilna aplikacija potrošnikom ponuja prav to. Torej možnost, da na hiter in na preprost način preverijo prehranski profil izbranega živila in to tam, kjer informacijo dejansko potrebujejo – v trgovini. Aplikacija jim bo takoj »odgovorila«, ali določeno živilo vsebuje malo, srednje ali veliko vsebnost maščob, nasičenih maščobnih kislin, sladkorja, soli in prehranskih vlaknin.« Vodja Sektorja za obvladovanje nalezljivih bolezni, hrano in okolje dr. Marjeta Recek iz Ministrstva za zdravje RS pa je poudarila: »Prekomerna teža in debelost je problem tudi med slovenskimi otroci in mladostniki. Glede na spremenjen način življenja in prehranjevanja v primerjavi s preteklostjo, postaja izobraževanje in informiranje o zdravih izbirah hrane vse pomembnejše. Poleg formalnega izobraževanja je pomembno tudi neformalno izobraziti mlade, kot bodoče kritične potrošnike in tudi kot starše, ki bodo svoje navade prenašali naslednji generaciji.«

Oglasi predstavljajo le eno plat zgodbe
Pri sooblikovanju mobilne aplikacije je aktivno sodelovala tudi mladinska organizacija »Brez izgovora Slovenija«, saj je čezmerna hranjenost in debelost , ki je posledica neustreznega prehranjevanja in nezadostne telesne dejavnosti, vedno večji problem tudi med mladimi. »Živimo v družbi, kjer ima vsak pravico do oglaševanja, z malo pravili kaj nam lahko v oglasih povedo, zato slišimo veliko več sporočil finančno močnejše industrije, ki pogosto oglašuje izdelke, ki bi jih strokovnjaki za prehrano odsvetovali. In prav mladi smo glavna tarča oglaševanja izdelkov, ki nas vabijo z atraktivnimi oglasi in embalažo, na drugi strani, pa nam mali tisk na embalaži lahko hitro pove kako primeren je določen izdelek za vsakdanjo prehrano,« je izpostavila Urška Erklavec iz mladinske organizacije »Brez izgovora Slovenija« in dodala: »Aplikacija je dober način za bolj trezen pristop k nakupovanju, saj smo ves čas bombardirani s sporočili in oglasi, kjer prikazujejo zgodbe kako različne čokolade in mlečne rezine združujejo ljudi in družine, čeprav v resnici bi bilo bolj resnično pokazati kako uživanje tako sladkanih izdelkov vodi v prekomerno telesno težo in različne zdravstvene težave.«

Teorija je lahko zabavna in zanimiva
Mobilna aplikacija pa je vsebuje še dva nadvse zanimiva vsebinska sklopa, in sicer “Teorija” ter »Sladkorčki«. V zavihku »Teorija« bodo uporabniki mobilne aplikacije pridobili nekaj osnovnega, teoretičnega znanja o uravnoteženi prehrani in zdravem življenjskem slogu. »V zavihku »Sladkorčki« pa smo za uporabnike pripravili kratke, koristne in zanimive informacije o različnih živilih, pa tudi nasvete, ki potrošnikom lahko olajšajo vsakodnevno nakupovanje živil, kot na primer ali lahko poleti uživamo bolj slano hrano, kakšna je prednost parboiled riža pred belim in podobno,« je povedala dr. Tanja Pajk Žontar.

Odzivi mladih uporabnikov pozitivni
Mladinska organizacija »Brez izgovora Slovenija« je z mladimi izpeljala tudi fokusne skupine, in odzivi so pozitivni. Mladi menijo, da so informacije podane na enostaven način, da aplikacija kratko in jedrnato opiše posamezne stvari, lahko jih pregledaš, pogledaš na vsakem koraku in je hiter pregled vsega na enem mestu, razkrijejo se določeni miti…

K namestitvi aplikacije na svoje pametne telefone in tablice so vabljeni tako mladi, kot tudi starši oz. vsi, ki želijo vedeti več. Aplikacija je na voljo tako za Android kot iOS naprave.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki