marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Procesor:
Samsung® SC32442A 400 MHz
Pomnilnik RAM:
64MB
Pomnilnik ROM:
128MB
Zaslon:
barvni TFT, občutljiv na dotik, 240 x 320 pik, 66.560 barv
Operacijski sistem:
Win Mobile 5.0
Priklop:
miniUSB
Teža in dimenzije:
150g, 108 x 58,2 x 18,4 mm
Baterija:
Li-Ion, 1500 mAh

zunanja povezavaTehnična specifikacija na strani proizvajalca
Za

Lepa oblika, celovita podpora in nadgrajevanje, povezljivost, hitro delovanje 2 kameri, velik zaslon, občutljiv na dotik

Proti

Premalo barv, ne čisto popoln telefonski vmesnik, baterija bi morala dlje zdržat, za resno delo še vedno premajhen zaslon.

Priloge
Fotografije dlančnika/tablice
Fotografirano z dlančnikom/tablico
dlančniki/tablice
arhiv test
HTC

Star volk v novi preobleki

HTC P3600 


HTC P3600

02.12.2007
Objavil: Klemen Sterle

Takole bi lahko rekli na prvi pogled, ko dobimo v roko p3600. Seveda pa ne smemo pozabit na prednosti nove preobleke, ki kljub staremu volku prinesejo nekaj bonbončkov, ki znajo biti precej sladki.




Izgled

108 x 58.2 x 18.4 mm je velikost, ki pritiče mobilniku. Tehta 150g. Sama oblika in teža sta taki, da z nošnjo ne bo nikakršnih problemov, kaj šele z oblikovno vrednostjo. Razen par ekscentrikov bo oblika in razporejenost všeč vsem. Zaslon je malce manj bleščeč kar se barv tiče, saj zmore le 65.000 barv, velik pa je 240 x 320 pik.Ima LED osvetlitev in je občutljiv na dotik. Lepo je narejen tudi razpored gumbov. Na levi strani imamo drsni gumb ki služi premikanju tako glasnosti kot med možnostmi, ki jih imamo na voljo pri izbiranju v menijih, na desni pa so razporejeni gumb za vklop/izklop, stand by možnost, gumb za glasovno izbiranje ter za kamero čisto spodaj. Vmes je prostor za spominsko kartico, ki je tipa miniSD. Spodaj imamo najprej 2 funkcijska gumba, ki ju seveda lahko prilagodimo potrebam za bližnjice, v sredini je na levi strani gumb za klicanje, na sredi za potrjevanje, na desni pa gumb za prenehanje klica. Seveda se lahko svobodno premikamo s štiri smerno tipko, ki je okrog potrditvene. Spodnja dva gumba sta namenjena hitremu dostopu s tipko windows in pa se samostojen gumb ok. Na spodnji strani se skriva se priklop za polnilec ter USB kabel, ter slušalke.

Motor mobilnika poganja 400Mhz procesor iz Samsungovih logov in moram povedat, da deluje brez zatikanj, lepo in tekoče. Pomanjkljivo se mi zdi edino to, da na njem še biva operacijski sistem Windows Mobile 5. No ja, če pogledamo po drugi plati pa potem ne bi mogli narediti P3600i.

Pogovarjali naj bi se po HTCjevih podatkih do 5 ur, baterija sama pa naj bi zdržala v pripravljenosti nekje 250 ur. Realno pa je treba računati, da vam bo telefon deloval ob nekako zmerni obremenitvi, poslušanja glasbe, slikanja, pogovorov, pregledovanjem interneta, brskanja v brezžičnih omrežjih nekje 2-3 dni maksimalno. Baterija sama je sicer tipa Li-Ion z 1500 mAh. Mobilnik nam bo deloval v omrežjih HSDPA / GSM 850 / 900 / 1800 / 1900.

V paketu dobimo mobilnik, baterijo, peresa, slušalke z mikrofonom, cd z aplikacijami, polnilec in USB kabel ter torbico.

Povezovanja

Mobilnik nam ponuja obilico možnosti za povezovanje s svetom, med sabo ali domačim računalom. Tu je Gprs, EDGE, 3G v obliki UMTS/HSDPA (1,8 Mbps).Na voljo je brezžična povezava (b in g), modro zoba verzije 2 ter infrardeči žarek. Za brskanje nam je na voljo privzeti internet explorer. Pri delu z računalnikom pa nam pomaga aplikacija Active Sync.

Delo in zabava

S takim mobilnikom lahko postorimo kar precej stvari. Na voljo nam je paket Pocket office z mobilnim wordom za delo z dokumenti, excellom za urejevanje tabel in powerpointom za predstavitve. Delo s koledarjem je lahko in nadvse prijetno ter seveda pomembno, določimo pa si lahko cel kup stvari ( kje, kdaj, kdo, s kom, alarmi -pomembno je da nismo omejeni samo na izbiro, ki nam jo ponudi mobilnik).

Na voljo nam je celovit urejevalnik datotek (windowsi, kaj pa drugega) z vsemi možnimi variantami. Na voljo imamo stiskalnik datotek, upravljanje z vsebino ki jo snamemo z interneta, urejevalnike nastavitev, glasovnih označb. Podporo imamo javi, pdf datotekam in programčkom ter modifikacijam, ki jih na internetu ni tako malo. Ne manjka niti media player s katerim lahko bodisi gledamo video vsebino ali pa poslušamo glasbo. Za lažje delo nam je na voljo dvojen način pogleda- portretni (navpično) in pa pokrajinski (položeno). Spomina je klasično malo. 128 Mb ga je na voljo kot trdi disk (seveda sledi obvezen nakup miniSD kartice, če želimo kaj dejansko uporabnega potegnit iz mobilnika) in 64 Mb za sprotno delo. Mobilnik bo deloval nemoteno, samo preobremenit ga ne smete z prevelikim številom zahtevnih opravil naenkrat.

Mobilnik podpira tudi GPS, vendar le z najnovejšim naloženim firmwarom.

Brez fotoaparata te dni ne gre, zato je seveda navzoč tudi pri dotičnem modelu. Ima 2 megapiksla ločljivosti. Največja možna ločljivost slike pa je 1600x1200 pik. Zraven imamo standardni nabor efektov in prilagoditev ( bliskavica, več posnetkov naenkrat, okvirji, nočno snemanje...).

Posnamemo lahko tudi video posnetek, ki nima omejitve, razen tiste s spominom. Snemamo lahko v ločljivostih 176x144 in 128x96 pik.

Telefonski del

Pri takozvanih pametnih mobilnikih pogrešam predvsem dokončno urejen telefonski del. Pogrešam predvsem preusmerjanje klica ali zavrnitev, brez da bi izpisovalo to kot zgrešen klic. Oblika telefonskega dela je lepa, iskanje po kontaktih pregledno in hitro, telefon si zapomni vse zgrešene, prejete in klicane številke, tako da s tem ni problemov. Tudi filtriramo jih lahko po teh kriterijih, samodejnega filtra pa zaenkrat še ni na spregled. Nastavimo si lahko tipke za hitro klicanje, lahko pa kličemo kar z glasovnim ukazovanjem. Tudi video klic je pregleden, vendar je precej čudna slika z tako nizkim številom barv. Po mojem skromnem mnenju pa videotelefonija tudi ni nevem kako uporabna. Vse preveč hroščata, zvok zaostaja, slika je kockasta. Za uporabo videotelefonije nam je na voljo kamera na sprednji strani telefona, ki je tipa VGA.

Telefon lahko shrani neomejeno število smsov prejeme in pošlje multimedijska in e-oštna sporočila. Za shranjevanje moramo imeti na voljo le dovolj spomina, kar pri tekstovnih datotekah ni nikoli problem. Mogoče pri večjih mailih ali dosti mms sporočilih.

Za konec

Telefon je sicer dober in zanesljiv, vendar so na trgu že precej boljše različice, ki ponujajo precej več in tudi bolje. Kljub temu še zdaleč ne bo slab nakup, če se zanj odločite, saj ima za delo vse kar si lahko želite, pa še zanesljiv je in z lepim naborom funkcij.

Posodil na test:
CHS d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
CHS d.o.o.
Cena na dan testa:
659,00 € (157.923,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine:
oprema: HTC
povezani članki
povezane novice
aktualno: HTC