marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Procesor:
Texas Instruments OMAP850 201 MHz processor
Pomnilnik RAM:
64MB
Pomnilnik ROM:
128MB
Zaslon:
TFT občutljiv na dotik, 65.000 barv, 240 x 320 pik
Operacijski sistem:
Win Mobile 5.0
Priklop:
miniUSB
Teža in dimenzije:
127 g, 108 x 58 x 16.8 mm
Baterija:
Li-Ion 1250 mAh

zunanja povezavaTehnična specifikacija na strani proizvajalca
Za

Kompaktne mere, vgrajeni GPS z natančnim vodenjem, povezljivost, zaslon, občutljiv na dotik

Proti

Preslaboten procesor, premalo barv, telefonski vmesnik še nazenesljiv

Priloge
Fotografije dlančnika/tablice
Fotografirano z dlančnikom/tablico
dlančniki/tablice
arhiv test
HTC

Vroče - hladno

HTC P3300 


HTC P3300

21.12.2007
Objavil: Rok Golob

HTC P3300 je poizkus podjetja HTC, da ustvari dlančnik s funkcijo telefoniranja in navigiranja z vgrajenim GPS sprejemnikom. Gre za inovativno in priročno napravo, s prijetno obliko in velikim naborom funkcij za povezljivost. So pa na trgu tudi že naprave, ki zmorejo več od tega »malčka«.




Splošno

V paketu skupaj s telefonom najdete dve peresi (stylus), polnilnik, stereo slušalke, USB kabel, torbico za nošenje dlančnika za pasom, zgoščenko z aplikacijami, baterijo in obsežna navodila.

HTC P3300 je še posebno privlačen zaradi njegove moderne in kompaktne oblike. Njegove mere so 111mm x 62,5mm x 12,5 mm, tehta pa vsega 124 gramov, kar je za tako napravo izredno malo. Na čelni strani dlančnika prevladuje TFT zaslon, velikosti 240 x 320 pik, ki je občutljiv na dotik. Žal zmore le 65.000 barv, kar ga ne uvršča ravno na vrh ponudbe. Poleg tega pa je na sončni svetlobi praktično neuporaben, saj je skoraj nemogoče razbrati, kaj prikazuje zaslon. Pod zaslonom najdemo drseče kolesce (jog wheel) s katerim se pomikamo naprej in nazaj (oz. gor in dol) po menijih. Za pomikanje po menijih in izbor le-teh imamo na voljo tudi kroglico (trackball), katero lahko uporabljamo enako kot pri notesnikih. Kroglica je nameščena sredi kolesca. Okoli kolesca najdemo še tipke za klicanje in prekinitev klica, direktni dostop do interneta in navigacije, dve funkcijski tipki, katerih vloga se spreminja glede na meni v katerem se nahajamo ter tipki za upravljanje Windows Mobile.

Na desnem boku sta tipki za vklop/izklop in fotoaparat ter utor za pero, na levem pa so tipke za glasovne ukaze, nadzor glasnosti in stand-by možnost. Zadnja stran dlančnika nam ponuja fotoaparat z 2.0 megapikami ter vtičnico za priklop zunanje GPS antene, za primer, ko vam vgrajena ne zadošča. Utor za microSD kartico pa boste našli skrit pod baterijo. Na splošno je naprava narejena kvalitetno, vtis kvari le zelo ohlapno nameščeno kolesce, ki je med vibriranjem telefona tudi precej glasno.

Rokovanje

Jedro dlančnika je 200Mhz procesor podjetja Texas Instruments, nameščen pa je operacijski sistem Windows Mobile 5.0. Verjetno se je marsikdo nad tem namrdnil, saj oboje res ne predstavlja zadnji krik mode. Moram priznati, da bi zmogljivejši procesor zelo prav prišel, čeprav tudi vgrajena kombinacija omogoča spodobne odzivne čase. Najbolj je bilo pri vsem skupaj moteče dejstvo, da je sistem med uporabo večkrat »zmrznil«. Vedno pa je do tega prišlo med telefoniranjem. Včasih sem lahko končal pogovor, vendar pa na koncu le-tega nisem mogel prekiniti, občasno pa mi je telefon celo samodejno prekinil pogovor. V obeh primerih je zaslon »zmrznil« in je bilo potrebno izklopiti napravo. Pa vendar, če potrebujemo zmogljivejši dlančnik lahko v hiši najdemo tudi bolje opremljene modele kot na primer HTC P3600 ali P3600i.

Za poslovne uporabnike je dobro poskrbljeno, saj je že ob nakupu na krovu veliko aplikacij, ki nam pomagajo, pri naših vsakodnevnih opravilih v službi. Tako imamo, kot se za Windowse zagre, na voljo celoten Pocket office, ki vsebuje urejevalnik besedil word, urejevalnik tabel excel in aplikacijo za predstavitve, powerpoint. Seveda ne manjka niti koledar z vsemi rešitvami, ki jih ponuja tudi, recimo, outlook, kar izredno olajša sinhronizacijo z našim računalnikom. Poskrbljeno pa je tudi za sprostitev ali zabavo, medtem ko čakamo na kak sestanek ali izpit, saj si lahko z naloženim media player-jem predvajamo najljubše pesmi, katere naložimo na, posebej kupljeno, SD spominsko kartico. Zakaj ravno na spominsko kartico? HTC P3300 ima vsega 128 Mb spomina, kar pa se z nekaj slikami, dodatnimi aplikacijami in datotekami hitro zapolni.

Na dlančniku poleg aplikacij, ki jih ponuja Windows Mobile 5.0 najdemo tudi aplikacije ClearVue PDF za odpiranje PDF datotek, MIDIet Manager za nalaganje in zagon java aplikacij, ZIP aplikacija za stiskanje in razširjanje datotek, Smart dialing, ki omogoča hitro iskanje v kontaktih ter Quick GPS za hitrejšo določitev lokacije ter nalaganje koordinat in izboljšav. Za vse, ki pa jim ponujeno ni dovolj imajo na internetu veliko izbiro različnih, bolj ali manj uporabnih, aplikacij, ki jih enostavno namestijo na dlančnik.

Povezovanje

HTC P3300 je dodobra oborožen s sodobnimi možnostmi povezovanja. Na voljo imamo GPRS, EDGE, WLAN (b in g) in modrozoba verzija 2.0. Povezovanje z računalnikom poteka preko USB povezave in aplikacije Active Sync. Za brskanje po internetu skrbi privzeti brskalnik internet explorer. Kot že omenjeno pa ima vgrajen tudi GPS sprejemnik.

HTC P3300 GPS

Ena od najpomembnejših funkcij tega dlančnika je vsekakor vgrajen GPS. Verjetno bo to marsikoga prepričalo v nakup te naprave. Vgrajeni GPS sprejemnik je SIRF-STAR III s tomtom navigator 6 programsko opremo. Ob nakupu dlančnika si lahko brezplačno naložite eno karto. Sam sem naletel na težavo, da sem dobil ponujeno le karto Los Angelesa, ki pa mi v naši podalpski deželi bore malo koristi.

Sprejem GPS signala je zelo dober, če pa se vam zdi, da je vgrajen sprejemnik preslaboten, pa lahko seveda priključite tudi dodatni zunanji sprejemnik.

Ko enkrat naložite karte je sama uporaba navigacije izredno preprosta, saj so meniji logično označeni in razporejeni. Pomanjkljivost najdemo edino v tem, da je vsa programska oprema v angleškem jeziku. Prav tako je govorno vodenje v angleščini, vendar tudi če ne razumete angleško ne bo težav z navigiranjem, saj vas naprava vizuelno zelo lepo vodi.

Navigacija vsebuje vse funkcije, ki jih ponujajo naprave namenjene zgolj navigiranju. Tako lahko izbirate vrsto poti (najhitrejšo, najkrajšo, mimo avtocest,…), lahko se predhodno virtualno sprehodite po celi poti, vnesete možne postanke in točke interesa in še mnogo več. Poleg tega omogočajo kompaktne mere HTC P3300 udobno uporabo tako v avtu, kot tudi peš, na kolesu ali celo čolnu.

Na tem področju vas HTC P3300 zagotovo ne bo razočaral.

Zaključek

HTC P3300 je vsekakor eden izmed dlančnikov s širokim spektrom možnosti povezovanja s svetom. Vgrajeni GPS, bluetooth, Wi-Fi in telefon so odlična kombinacija, ki zagotavlja vsestransko uporabnost naprave. Če bi imel še QWERTY tipkovnico in bolj zmogljiv procesor, mu ne bi imeli praktično česa očitati. Če torej niste izjemno zahtevni glede odzivnega časa, se radi igrate s stylusom, povrh vsega pa še cenite lastnosti odlične navigacije, potem je HTC P3300 vsekakor lahko v vašem ožjem izboru za nakup.

Posodil na test:
CHS d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
CHS d.o.o.
Cena na dan testa:
553,20 € (132.569,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine:
oprema: HTC
povezani članki
povezane novice
aktualno: HTC