marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
od 3 ure 30 minut do 8 ur
V pripravljenosti:
izključen WLAN: od 170 do 230 ur, vključen WLAN: do 55 ur
Tip baterije:
Li-ion (1100 mAh)
Dimenzije:
132 mm x 51 mm x 21 mm
Teža:
172 gramov

Tip zaslona:
640 x 200 pik, aktivna matrika, 65 tisoč barv
Zunanji zaslon:
128 x 128 pik, TFT, 65 tisoč barv

Notranji pomnilnik:
80 MB

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Najnovejši iz družine poslovnih mobilnikov, model Nokia 9300i, me je v času testiranja na vseh področjih pozitivno presenetil. Brez problema bi ga "posvojila" za stalno uporabo, saj mi je v tem času kar precej dobro nadomeščal prenosni računalnik (uporaba interneta – spletne strani, e-pošta, pregledovanje priponk ... vse s pomočjo EDGE ali Wi-Fi tehnologij), poleg tega pa se je izkazal za zelo uporabnega tudi kot del sistema za GPS-navigacijo.

Večkrat sem pogrešila možnost opozarjanja na klic z vibriranjem, občasno tudi kamero (za "ta hitre" posnetke), zgolj enkrat pa sem bentila nad neosvetljeno tipkovnico. Aja, pa slovenskega jezika tudi ne pozna, ravno tako ne omogoča govornega klicanja (precej nerodno za tiste, ki uporabljajo bluetooth slušalke).

Priloge
Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Nokia

Mobilna pisarnica 2 – z dodatkom!

Nokia 9300i


Nokia 9300i

06.03.2006
Objavil: Mojca Giacomelli

Pred slabim letom dni smo vzeli pod drobnogled nokio 9300, tokrat pa je bila na testiranju naslednica – 9300i. Ki se, razen pomembnega dodatka, ne razlikuje od svoje predhodnice. Ta dodatek pa je možnost povezovanja v brezžična omrežja.



ne podpira datum MMC
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Ker sta mobilnika identična, tako oblikovno, kot tudi funkcijo (klik za primerjavo), vas bom za branje podrobnosti napotila kar na test nokie 9300.

Testirani model je prvi iz serije komunikatorjev, ki sem ga kadarkoli uporabljala. No, modeloma 9300 in 9300i je Nokia sicer odvzela naziv "Communicator", pa vendarle ta naziv še vedno uporabljamo v pogovorih o teh dveh modelih.

Tako kot predhodnico in zmogljivejšega brata (9500 Communicator) tudi ta model uporabljamo na dva načina – kot klasični tablični telefon, če ga pa odpremo in obrnemo, pa dobimo "mikro-računalnik" z zaslonom, tipkovnico in celo miško.

Kot telefonski del je sicer precej velika in tudi teže ima kar nekaj, uporabna je pa zgolj za telefoniranje, pisanje sporočil in minimalne spremembe nastavitev. Poleg klasične telefonske tipkovnice, tipk za sprejem in zavrnitev klica ter dveh podmenijskih tipk je na sredini še petsmerna navigacijska tipka, ki pa je, vsaj meni osebno, uvršena malce previsoko pod zaslon oz. so ji odmerili na zgornjem delu premalo prostora. Brez težav na navigacisjki tipki pritisnemo levo/desno ali navzdol, za navzgor pa moramo že kar paziti, da pomotoma ne pritisnemo sredinske potrditvene tipke. Zgoraj ji namreč manjka malo več prostora za naš palec. Zunanji zaslon je že znane ločljivosti 128 x 128 pik, kar je dovolj za prej naštete osnovne operacije.

Mnogo bolj uporabna pa postane, ko jo zasučemo in odpremo zgornji, telefonski del. Takrat bomo zgoraj zagledali zaslon ločljivosti 640 x 200 pik, ki je sicer malce nizek, pa vendarle je odličen, zato se hitro navadimo drugačnega "ožjega" pogleda. Ob zaslonu na desni strani so štiri menijske tipke, katerih funkcije se spreminjajo v odvisnosti od uporabljenega programa. V spodnjem delu je QWERTY tipkovnica, v desnem spodnjem kotu pa še miška v obliki sploščenega valja. Moram priznati, da me je najprej malce skrbelo, kako se bom navadila uporabe te nokie, pa sem to skrb odrinila že po nekaj urah intenzivnejše uporabe. Za vmesnik, tako programski kot sama strojna postavitev tipk, lahko napišem znano frazo, ki pa je tokrat upravičena – da je intuitiven in uporabniku prijazen. V testu predhodnice boste sicer prebrali, da avtorju ni bila všeč miška, vendar je to stvar osebne presoje. Zato bom za miško na 9300i zapisala, da je meni osebno zelo všeč in z njo nisem imela težav pri uporabi. Tudi tipkovnica, čeravno je majhna, je precej dobra. Sama sem sicer skeptična do vseh vrst vgrajenih QWERTY tipkovnic v mobilne naprave, saj so ponavadi dokaj neuporabne. Tisto, kar nokiino tipkovnico naredi uporabno, je zagotovo širina mobilnika v tem načinu delovanja, saj z njo pridobimo za udobnejšo uporabo precej potrebnih milimetrov. Edina pomanjkljivost, ki jo v tem delu najdemo, je neosvetljena tipkovnica. Kar pri normalni uporabi ni moteče, če bomo pa želeli v kakem precej zatemnjenem prostoru napisati sporočilo, se bomo pa malce namatrali.

V naslovi že omenjeni dodatek je pri nokii 9300i vgrajena Wi-Fi povezava, ki deluje odlično, vendar pa nam pokuri tudi precej potrebne energije. V omrežja WLAN se lahko povezuje tudi preko različnih vrst zaščite (ali zaklep na MAC adreso mrežnega vmesnika ali uporaba enkripcije), pri čemer pa smo omejeni zgolj na 40 in 104-bitno enkripcijo. Kar mi je onemogočalo povezavo v določena omrežja (ki imajo 128-bitno enkripcijo), v domačem WLAN-omrežju pa uporabljam filtriranje MAC adrese, kar je delovalo brez težav. Za nastavitev dostopnih točk ter njihovo uporabo sem sicer morala pogledati v navodila (za to pa so, mar ne?), vendar mi je uspelo nastaviti različne dostope.

Poleg Wi-Fi seveda podpira še druge načine brezžičnega povezovanja. Za prenos podatkov je tako na voljo GPRS in hitrejši EDGE, za povezovanje z drugimi napravami pa so na voljo infrardeči in bluetooth vmesnik ter seveda kabel. V času testiranja sem to raznolikost pri povezavah uproabljala na različne načine.

Najprej v navezi z avtoinštalacijo Parrot CK3100, s katero deluje brez težav, le za samodejno sinhronizacijo kontaktov moramo na ta model naložiti dodaten program, ki ga najdemo na spletni strani Nokie.

Nato mi je prišla prav kot zunanji modem v navezi s prenosnim računalnikom. Vgrajeni EDGE je odlična in hitra alternativa, kadar smo na poti oz. mobilni.

V navezi z osebnim računalnikom naj omenim še uporabo PCSuita, s katerim si olajšamo "življenje" z nokio – kontakti, sporočila, sinhrinizacija organizatorja z različnimi namiznimi programi (na testu je bil uporabljen Lotus Notes 6), prenos datotek, ipd.

Zelo pa je uporabna tudi kot pripomoček pri GPS-navigaciji. Uporabljala sem jo skupaj z bluetooth GPS modulom RoyalTek, ki ga Si.mobil ponuja za uporabo tudi s svojim Si.navigatorjem. Dovolj velik zaslon ter hiter prenos podatkov (EDGE) za prenašanje zemljevidov pripomore k temu, da recimo sopotnik niti ne opazi, da se zemljevidi nalagajo preko GPRS/EDGE.

Glede na vse možne načine uporabe nokie 9300i ne bo odveč napisati še nekaj besed o porabi energije. Ki me je prijetno presenetila! V prvih dneh uporabe (pet dni) sem jo uporabljala predvsem za klicanje ter seveda obvezno brskanje po menijih za prilagoditev mobilnika. Poleg občasne uporabe Wi-Fi modula je v avtu bil uporabljen tudi bluetooth. Vse v mejah zmerne uporabe. Po štirih dneh je baterija še vedno kazala, da je skoraj polna! Peti dan je po približno dveurni uporabi GPS-navigacije s pomočjo Si.mobil Navigatorja kazalec stanja baterije padel kar za polovico. Kar je razumljivo, saj je poleg prenosa podatkov še stalno v uporabi bluetooth, ki mora v tem primeru komunicirati z GPS-modulom ter seveda zaslon, ki je ves čas osvetljen. Vsekakor pohvalno! Porabo energije drastično poveča uporaba Wi-Fi povezave (če jo imamo aktivno ves čas).

Naj na hitro omenim še nekaj minusov – prvi je odstotnost opozarjanja na klic z vibriranjem, drugi pa odsotnost vgrajene kamere, na katero smo se pri današnjih mobilnikih že precej navadili. Pogrešala sem tudi govorno klicanje v navezi s slušalko. Pa vendarle je ciljna skupina uporabnikov nokie 9300i taka, da bo (vsaj kamero) zlahka preživela teh nekaj (vključno z že prej omenjeno neosvetljeno tipkovnico) minuskov.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki