marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 3 ure
V pripravljenosti:
do 220 ur
Tip baterije:
Li-Ion (700 mAh)
Dimenzije:
88 x 43 x 23 mm
Teža:
104 grame

Tip zaslona:
240 x 320 pik, TFT z 256.000 barvami

Notranji pomnilnik:
10 MB

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Eleganten dizajn, ki je viden v prenovljenem uporabniškem vmesniku, stereo zvok, brezžična povezava bluetooth, hitro aktiviranje kamere in uporaba filmčkov kot zvonjenje.

Proti

Nestabilen pokrovček, kadar je mobilnik zaprt, premalo pomnilnika, prevelike in neudobne slušalke, prav tako je potrebno omeniti odsotnost infrardečega vmesnika in dolgo shranjevanje slik, s čimer nam je onemogočeno hitro slikanje.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Rotirajoča eleganca

Nokia 7370


Nokia 7370

22.02.2006
Objavil: Marko Likar

Že na prvi pogled je jasno, da nokia 7370 spada v serijo modnih mobilnih telefonov. To je druga generacija Nokiine modne serije, in za razliko od prve, ki je bila odeta v črno, rdečo in belo barvo, je ta odeta v toplo jantarjevo (bolj za ženske uporabnice) ali kavno rjavo (umirjena, namenjena moškim).



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Izgled in rokovanje

Nokia 7370 je majhen mobilnik, ki ima rotirajoč sistem odpiranja, vendar pa se višina mobilnika skoraj podvoji, ko ga odpremo, vendarle odprt ostaja še vedno privlačnih mer. Izdelava mobilnika je dobra, vendar pa opažam šibko točko takšne rotirajoče izdelave. Že v času testiranja se je zgornji del mobilnike premikal sem in tja, tako da si niti ne znam predstavljati, kako bi to bilo čez kakšno leto ali pa več. Mobilnik ima v tem sistemu za odpiranje vgrajeno vzmet, ki poskuša zgornji del mobilnika fiksirati.

Eleganca je razvidna že iz paketa, ki ga dobite ob nakupu mobilnika. Odet je v isti rožasti stil kot telefon. V notranjosti najdete poleg mobilnika, polnilca, ter slušalk še vrečko iz blaga, v kateri lahko nosite mobilnik in je prav tako v istem stilu, priložen pa je še obesek, prav tako iz blaga, katerega izgled spominja na del preproge.

Mobilnik se ponaša z merami 88 x 43 x 23 mm, težak pa je 104 grame. Na sprednji strani najdemo velik zaslon z merami 240 x 320 pik, ki je zmožen prikazati 256 tisoč barv. Zaslon se obrača hkrati z lego pokrovčka, tako da nam mobilnika ni potrebno obračati, kadar je zaprt. Pri našem testnem modelu je prostor okoli zaslona odet v zlato barvo, na katerem so prikazani motivi cvetov. Kot rečeno, je mobilnik na voljo tudi v rjavi barvi, cvetove pa nadomestijo črte. Ko je odprt, se prikaže velika in odzivna tipkovnica z belo osvetlitvijo, ki pa je ob robovih šibkejša. Nad tipkovnico opazimo reži za zvočnika, ki ustvarjata stereo zvok. Ob pogledu na spodnjo stran mobilnika najdemo standardni Pop-Port. Na levi strani mobilnika se nahajata tipki za uravnavanje glasnosti med klicem in izbiro povečave, kadar uporabljamo vgrajeno kamero. Na desni strani takoj opazimo etiketo iz blaga, podobno kot na oblačilih. Na tej strani sta še dve tipki, ena za vklop in izklop mobilnika ter seveda upravljanje profilov in drugi za dostop do kamere. S pritiskom na tipko dostopamo do kamere, z daljšim držanjem tipke pa se vklopi način za snemanje video posnetkov. Zadnji del mobilnika postreže še z eno noviteto in sicer to, da je celotni baterijski pokrov odet v usnje. Pri Nokii sicer ni novost, da uporabljajo blago na svojih mobilnikih, vendar pa se usnje do sedaj se ni pojavilo. Na pokrovu najdemo napis Nokia ter majhno ogledalce za lastne portrete. Poleg tega pa zadnji del "krasi" tipalo vgrajene kamere, ki posname slike z ločljivostjo 1,3 milijona pik.

Če je mobilnik zaprt, je njegova uporaba omejena, saj je brez smernih in menijskih tipk. Uravnavamo lahko glasnost, aktiviramo glasovne ukaze, spreminjamo profile, ali vključimo kamero. Najlažje jo je uporabljati, kadar je telefon zaprt.

Notranjost

V meni lahko pridemo šele takrat, ko mobilnik odpremo ter pritisnemo tipko za meni. Ostali dve sta rezervirani za bližnjice, ki jih je možno nastaviti po lastni želji. Prav tako je možno nastavit bližnjice za pritisk smernic levo, desno, gor ter dol. V tem modelu je prisotna že najnovejša različica menija serije 40, ki prinaša prenovljeno podobo in druge pozitivne spremembe. Ena izmed teh je, aktivna pripravljenost, katero lahko prilagodite lastnim potrebam. Nastavite lahko množico dodatnih bližnjic, informacije o beležkah in terminih, vendar pa je ta aktivna pripravljenost neuporabna, kadar je mobilnik zaprt, le odčitamo lahko informacije o beležkah. To pa je tudi vse.

Z vstopom v meni najdemo devet lepo animiranih ikon, razvrščenih v treh vrsticah po tri. Meni je možno prilagodit v štiri oblike. Možno je nastaviti dve vrsti mreže, eno standardno in eno brez napisanega teksta, torej ko se postavite na pismo, vam ne napiše ''sporočila''. Naslednja možnost je seznam, pri katerem so podmeniji napisani eden za drugim. Zadnja možnost pa so zavihki, kjer v vodoravni vrsti izbirate ikone, spodaj pa se sproti navaja, kaj ta podmeni vsebuje. Možno je tudi naložiti svoje teme, saj sta prednaloženi samo dve, plava standardna ter zlato rožnata. Vendar pa je to omejeno, saj mobilnik premore le 10 MB notranjega spomina, reže za spominske kartice pa nima.

Mobilnik poganja 700 mAh Li-Ion baterija, s katero mobilnik preživi tri do štiri dni ob normalni uporabi, in kakšen dan manj ob igranju iger, poslušanju radia ali uporabi kamere.

Resna stran

Snovalci mobilnika niso najbolje realizirali njegove uporabe v zaprtem stanju, vendar pa nam postreže z vsemi informacijami, ki jih potrebujemo tudi takrat, ko se osvetlitev zaslona izključi. Dobimo informacije o datumu in uri, morda bi zapis lahko bil malo večji. Spreminjanje profilov je enostavno in intuitivno tako kot pri vseh Nokiah, lahko pa si jih uredimo po svoji želji.

Imenik nam omogoča vnesti toliko vpisov, kolikor imamo prostora v pomnilniku mobilnika. Dodati jim je možno ogromno informacij, od več telefonskih števil, do slike, informacije o lokaciji, rojstnem dnevu in še mnogo več. Zanimiva funkcija je tudi ustvarjanje zvočnih ukazov za govorno klicanje, ki jih mobilnik ustvari sam. Mobilnik lahko predvaja ustvarjene govorne zapise, ki pa včasih zvenijo res smešno. Pohvale vreden je trud, ki so ga temu namenili ustvarjalci. Imamo možnost govorni zapis prilagodit, oziroma posneti naš glas.

V mapi dnevnik klicev najdemo vse sezname klicanih, sprejetih in neodgovorjenih klicev, prav tako pa tudi števce poslanih kratkih in več predstavnostnih sporočil. Beleži se tudi čas, ki smoga porabili za klepet.

Mapa pripomočki vsebuje, vse kar bi morebiti potrebovali v vsakdanjiku, od budilke, koledarja, štoparice, do opomnika za opravila ter beležke.

S pomočjo paketnega prenosa podatkov GPRS razreda 10 lahko hitreje dostopamo do WAP strani, za povezavo z drugimi napravami pa poskrbi bluetooth. Kot kaže, je Nokia infrardeči vmesnik že popolnoma odpisala, saj se skoraj ne pojavlja več v njihovih novejši mobilnikih, prav tako tudi ne v testiranem modelu.

Zabavna stran

Nokia 7370 ima tudi zabavno stran, ki se začne že pri kameri. Z ločljivostjo 1,3 milijona pik posname dobre slike ob dobrih svetlobnih pogojih, če pa jih ni, so slike skoraj neuporabne. Kot slabost se da omenit še daljši čas shranjevanja posnete slike.

Poleg slikanja kamera omogoča tudi snemanje video posnetkov, katerih dolžina je omejena le s kapaciteto pomnilnika telefona, kar pa se zgodi hitro, saj je pomnilnik omejen na 10 MB. Slikati je možno na več načinov, saj kamera podpira uporabo raznih barvnih efektov ter vstavljanje okvirjev. Za dodatno zabavo poskrbi vgrajen FM sprejemnik, ki podpira tudi Nokiin ''Visual Radio'', katerega pa naši operaterji zaenkrat še ne podpirajo. Poslušamo ga lahko preko slušalk, ki mi osebno sploh niso bile všeč, saj so mi bile preprosto prevelike. Ne glede na to kako sem jih namestil, so mi padle iz ušes oz. niso nikoli ostale na želenem mestu. To pomanjkljivost odtehta vključitev zvočnika, saj je zvok, ki ga oba zvočnika pričarata, zares dober in skoraj takšen kot iz domačega radijskega sprejemnika.

Omogoča nam snemanje zvokov oz. zvočnih beležk, kjer pa nas spet omejuje skromno odmerjen pomnilnik. Prav tako snovalci mobilnika niso pozabili na Javo, kjer je prednaložena ena igra in pet aplikacij. Vgrajena igra, prikazuje zmožnosti 3D Java iger, vendar je to tudi vse. Osebno mi ni všeč, saj vse skupaj poteka počasi in zatikajoče. Pogrešam čase, ko so Nokie še imele naloženo kakšno kačo, katere tukaj žal ni. Prednaložene aplikacije pa vsebujejo napredni kalkulator, podobnega najdemo v Windowsih, Converter2, s katerim z lahkoto pretvarjamo valute, merske enote itd. Naslednja aplikacija je svetovna ura, ter pretvornik velikosti mer za oblačila in obutev, kar je posebnost tega mobilnika. V meniju si preprosto izberete, za kakšen artikel potrebujete pretvorbo, nato vnesete velikost, recimo številko čevlja 42 in program bo preračunal v ameriško, japonsko in še katero drugo velikost.

Novost najdemo tudi pri zvonjenjih, saj mobilnik omogoča uporabiti poleg standardnega formata MP3 še AAC, MXMF (Nokiin format, kjer je poleg melodije še po ritmu uporabljen vibrator) in MP4 oz. 3GP. Da, prav ste prebrali, kot zvonjenje lahko uporabite filmčke, ki jih sami posnamete ali pa takšne, ki ste si jih naložili na telefon. Prav tako je mogoče filmčke nastaviti kot ohranjevalnik zaslona.

Komu je namenjen

Mobilnik bo navdušil vse uporabnike, ki ne pričakujejo preveč od mobilnika, vendar pa pričakujejo, da ima tudi zabavne funkcije. Prav tako bodo z njim zadovoljni vsi, ki jim je pomemben dizajn. Primeren je tudi za poslovneže, vendar pa bodo za službo potrebovali še kakšno dodatno napravo, kot recimo dlančnik.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
(94.800,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki