marketing
povzetek
tehnične lastnosti
V pripravljenosti:
do 21 dni
Tip baterije:
Li-Ion (1150 mAh)
Dimenzije:
135,5 x 56 x 14,1 mm
Teža:
98 g

Tip zaslona:
barvni TFT, velikost 2,8", ločljivost 230 x 320 pik, 143 ppi, razmerje stranic 4:3

Procesor:
Unisoc 6531F
Notranji pomnilnik:
16 MB, 8 MB RAM

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Ob novici, da bo HMD Global obudil meni enega najljubših mobilnikov, sem komaj čakal, da dobim "v roke" prenovljeni model. Žal pa se je že kmalu izkazalo, da nova različica ne bo obudila občutkov ob uporabi prvotne Nokie 6310 izpred dvajsetih let. Gre namreč za vstopni mobilnik, ki nima naprednih funkcij in ki je bolj primeren za tiste, ki ne želijo pametnega mobilnika ali za nostalgike, da ga postavijo na polico poleg originala.

Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Nokia

Nokia 6310 (2021)


Nokia 6310 (2021)

16.11.2021
Objavil: Dare Gliha

Letos mineva dvajset let, ko je Nokia na trg poslala sedaj že legendarni mobilnik z oznako 6310. Le-ta se je dodobra zasidral v srca uporabnikov, saj je šlo za enega najboljših mobilnikov tistega časa. V čast tej obletnici so pri HMD Global izdali osveženo različico legendarnega mobilnika, ki pa žal precej odstopa od originala.



ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: Da (digitalna)
samosprožilec
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
podpira radio FM

Nokia 6310 je bila ob izzidu leta 2001 umeščena v višji poslovni razred, imela je eno boljših avtonomij baterije, imela je bluetooth, IR, konec koncev pa tudi legendarno igro Snake oz. po naše kača. Tudi izdelava je bila kvalitetna, čeprav iz plastike, je bila trdna in med uporabo ni bilo občutka cenenosti.

Nova Nokia 6310, katero je na trg lansirah HMD Global, pa na legendarno izvedenko spominja zgolj po imenu. Oblikovno si nista podobni, barvne kombinacije so druge, popolnoma drugačen je tudi razpored tipk. Najbolj pa vsaj mene bode v oči dejstvo, da gre za mobilnik, ki je pravzaprav čisto osnoven, brez nekih izstopajočih lastnosti. Namenili mu niso niti kake opcije za hitrejše povezovanje s spletom, kot so to naredili pri drugih obuditvah legend. Ima pa poleg imena vseeno še nekaj skupnega z originalom, to je igrica Snake oz. kača.

Če pogledamo malenkost sam mobilnik. Gre za t.i. "feature phone", na katerem bomo zaman iskali operacijski sistem. HMD Global pri mobilniku poudarja klasično obliko, velik, 2,8 palčni zaslon ločljivosti 240 x 320 pik, dostopnost zaradi možnosti povečanja črk ter menija ter zabavo s kačo ter FM radijem. Zaslon seveda ni občutljiv na dotik.

Sam mobilnik je narejen iz plastike, zgolj enobarvne (mobilnik je moč kupiti v treh barvah in sicer zeleni, ki je bila na testu, črni ter rumeni), ker pa gre za precej mehko plastiko mobilnik med uporabo precej škripa. Pohvalim lahko tipkovnico, saj so številčne tipke izbočene za lažjo uporabo oz. tipkanje.

Mobilnik ima vgrajenih 16 MB prostora za shranjevanje slik, glasbe ipd., dobro pa je, da ima možnost razširitve s karticami MicroSD do velikosti 32 GB. Za povezovanje v splet skrbi GPRS, ki pa je v današnjih časih pravzaprav zgolj relikvija iz preteklosti. Uporabnost v današnjem času je tako rekoč nična. Mobilnik se pohvali z dolgo avtonomijo baterije, njena kapaciteta znaša 1150 mAh, proizvajalec navaja do 21 dni uporabe, kar pa boste dosegli zgolj v idelanih razmerah. Sam sem bil precej začuden, ko je mobilnik brez vstavljene kartice SIM pričel opozarjati na prazno baterijo že po štirih dneh, kar pa pripisujem dejstvu, da je vseskozi želel vzpostaviti povezavo z omrežjem. Če boste v mobilniku imeli kartico SIM, pa bo avtonomija seveda precej daljša.

Od aplikacij najdemo nameščen brskalnik Opera Mini, predvajalnik glazbe, FM radio (ki pohvalno deluje tudi brez priključenih slušalk), snemalnik zvoka, Facebook, kalkulator ter nekaj iger. Seveda ne smemo pozabiti na legendarno kačo, ki ji v teh različici rečejo Snake Xenzia. Ker sem sam legendarno kačo preigraval ure in ure, pa moram žal reči, da novodobna različica ne obudi občutkov originala. Nova različica ima vgrajeno še kamero, ki pa je zgolj VGA in popolnoma neprimerna za dandanašnjo uporabo. Menimm da bi bilo bolje, da kamere nebi bilo, ali pa bi vsaj vgradili tako z višjo ločljivostjo in tudi kvaliteto.

Kaj reči na koncu? Ob novici, da bo HMD Global obudil meni enega najljubših mobilnikov, sem komaj čakal, da dobim "v roke" prenovljeni model. Žal pa se je že kmalu izkazalo, da je ta obuditev pravzaprav še najslabša izmed vseh treh "legendarnih" modelov, saj je nova Nokia 6310 še najmanj podobna originalu. To lahko pravzaprav trdim z lahkoto, saj si originalno Nokio 6310 (sicer v različici i) še vedno lastim in jo občasno, v spomin na zlate čase mobilne telefonije, tudi uporabljam.

albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki