marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Procesor:
144 MHz Texas Instruments OMAP 1510 (ARM)
Pomnilnik RAM:
16MB
Zaslon:
TFT, 65.000 barv, ločljivost 320 x 320 pik
Operacijski sistem:
Palm OS 5
Priklop:
USB
Teža in dimenzije:
102 x 75 x 15 mm, 157 gramov
Baterija:
Li-Pol

zunanja povezavaTehnična specifikacija na strani proizvajalca
Za in proti

Lastnosti, ki govorijo v prid novemu Palmu, so vsekakor barvni zaslon z visoko ločljivostjo, hitrost procesorja, vgrajena bluetooth podpora ter njegova majhnost. Trenutno precej nestabilen operacijski sistem ter pomanjkanje programov zanj in teža dlančnika v primerjavi z velikostjo pa so prav gotovo minusi.

dlančniki/tablice
arhiv test
Palm

Novodobni Palm

Palm Tungsten T 


Palm Tungsten T

21.11.2002
Objavil: Mojca Giacomelli

Podjetje Palm je končno naredilo korak naprej s svojimi dlančniki. Bil je že čas, da si spet priborijo nazaj del kupcev teh naprav, saj so jih v zadnjih dveh letih zaradi konkurence zgubili kar precej. Nov dlančnik, Palm Tungsten T, prihaja z barvnim zaslonom visoke ločljivosti (320 x 320 pik), vgrajeno podporo bluetooth tehnologiji, novim operacijskim sistemom Palm OS5 in z veliko multimedijskih funkcij.
Razen novega operacijskega sistema pa ima marsikatero izmed teh funkcij tudi kakšen dlančnik, ki nosi precej starejši datum proizvodnje. Osnovnemu kompletu sta priloženi zgoščenki s programsko opremo, USB zibka za sinhronizacijo in prozoren plastični pokrov, ki s svojo preprostostjo skorajda ne sodi k dlančniku.

Prvo srečanje z dlančnikom je bilo pravo presenečenje, saj smo glede na njegovo majhnost pričakovali lažji dlančnik. Ohišje je namreč iz trdne kovine, ki bi znala prenesti marsikateri padec, pripomore pa seveda tudi k teži dlančnika.

Beseda tungsten je švedskega izvora: tung heavy + sten stone (trden kot skala), kot kemijski element pa ga poznamo tudi pod imenom volfram (W), ki je zelo trda, najtežje taljiva težka kovina.

Velikost dlančnika se poveča, ko ga odprete oz. potegnete narazen. Takoj boste zagledali tudi področje, ki ste ga prej pogrešili – področje za pisanje (Grafitti area). Gumbi na dlančniku so dokaj veliki in se jih hitro navadite. Na sredini je petsmerna navigacijska tipka, na vsaki strani pa po dve tipki za bližnjice do vaših najljubših programov oz. opravil. Malce smo pogrešali kakšen vrtljiv gumb ob strani, kot ga npr. poznajo lastniki Sonyjevih Clietov ali Hanspringovih Treotov. Ob straneh dlančnika se tako nahajajo gumba za vklop/izklop dlančnika ter snemanje zvoka, infrardeči vmesnik (IR), vhod za slušalke, razširitveno mesto za SD/MMC kartice, prostor za shranjevanje peresa (stylusa), na spodnji strani pa še univerzalni Palmov konektor.

Tungsten T je prvi dlančnik z operacijskim sistemom Palm OS5. Izgled samega sistema in funkcije se ne razlikujejo kaj dosti od prejšnjih različic, potrudili pa so se pri izgledu ikon, ter mu dodali multimedijske funkcije. Problem se pojavi, ko poskušate namestiti in uporabljati programe, ki so namenjeni prejšnjim različicam. Nekatere delujejo, pri nekaterih se bodo pojavljale napake ali pa se vam bo na zaslonu izpisalo, da program ne deluje s to različico operacijskega sistema.

Sistem poganja nov procesor Texas Instruments OMAP1510 ARM, ki deluje kar s 144 MHz. Hitrost procesorja je najbolj opazna pri delu z grafičnimi in multimedijskimi programi (npr. Kinoma). Tako smo z benchmark testom, vgrajenim v Kinoma predvajalnik, primerjali delovanje z dlančnikom Sony Clie PEG T-675. Clie je na tem testu "pogorel", saj je bil Tungsten več kot 6-krat hitrejši. Velikost delovnega pomnilnika se ni spremenila, saj ostaja še vedno pri 16 MB.

Tako operacijski sistem kot tudi programska oprema na priloženi zgoščenki, nista ravno najstabilnejša. Dlančnik se namreč zelo rad ponovno zažene, na začetku pa je bilo potrebnih tudi kar nekaj manj nežnih ("hard") resetov, saj je dlančnik precej pogosto odpovedal delovanje, nekajkrat pa se ni "zbudil" iz ponovnega zagona, ki ga je zahtevala namestitev kakšne programske opreme. Vse te začetne težave bodo najverjetneje odpravljene s kakšno posodobitvijo, poleg tega pa bo treba tudi programe prilagoditi novemu operacijskemu sistemu.

Z dlančnikom imate na voljo dve vrsti brezžične povezave, in sicer infrardeči ter bluetooth vmesnik, ki jih boste verjetno najpogosteje uporabili v kombinaciji z mobilnim telefonom, v poštev pa pride seveda tudi izmenjava podatkov med dlančnikom in osebnim računalnikom, tiskanje dokumentov na tiskalnik, ki podpira ali ima dodaten vmesnik za brezžične komunikacije.

Delovanje oz. povezavo IR smo testirali s Siemensom S45, bluetooth pa z Nokio 7650 in Sony Ericssonom T68i ter z Bluetakovim USB Donglom. Povezava S45 in Tungstena preko IR deluje brez težav, tako za prenos podatkov kot tudi za povezavo v internet (CSD ali GPRS). Enako deluje bluetooth povezava s Sony Ericssonom T68i. Tako smo na dlančnik lahko poslali slike, posnete s Communicam MCA-20, in jih pregledovali s priloženim programom ArcSoft PhotoBase. Tudi pošiljanje kratkih sporočil, elektronske pošte in brskanje po spletu je bilo nezahtevno opravilo. Na srečo ima Palm že na voljo gonilnike za T86i (poleg drugih novejših telefonov seveda) ter že pripravljene povezave s tem telefonom. Manj sreče smo imeli z Nokio 7650, vendar le pri vzpostavljanju komunikacij za pošiljanje kratkih sporočil ter za povezavo v internet. V času, ko smo imeli dlančnik na testu, je Palm sicer izdal gonilnike tudi za omenjeni model Nokie. S tako posodobljenim Tungstenom je delovalo pošiljanje in prejemanje kratkih sporočil ter navadna CSD povezava v internet, GPRS povezave pa nam ni uspelo vzpostaviti. Upamo, da bo Palm čimprej izdal izboljšane gonilnike za Nokio 7650. Prenos na primer slik in vizitk preko bluetooth vmesnika pa je deloval brezhibno.

Omenili smo že, da ima zaslon visoko ločljivost z osvetlitvijo ozadja, vendar bi bile barve lahko kontrastnejše. Najbolj je to opazno npr. pri rdeči ali vijolični barvi.

Po navedbah proizvajalca naj bi baterija zdržala do enega tedna pri normalni uporabi. Na testu smo jo izpraznili najhitreje v treh urah in pol, kar je razumljivo, saj smo uporabljali multimedijo, osvetlitev ter vse vrste brezžičnih povezav tako za komunikacijo z drugimi napravami kot za povezavo v internet. Baterijo napolnite v približno 4 urah, samodejno pa se seveda polni tudi takrat, ko uporabljate dlančnik v zibki. Baterija ni izmenljiva.

Priložena programska oprema

Produktivnost: Adobe® Acrobat® Reader® za Palm OS, Dataviz® Documents To Go (Word, Excel, PowerPoint), Handmark's MobileDB™, powerOne™ Personal Calculator
Komunikacija: BlueBoard, BlueChat, Copytalk™, Dialer telephone keypad, Palm™ WAP Browser, Palm™ Web Browser Pro, SMS, VersaMail 2.0
Zabava: ArcSoft® PhotoBase™ za Palm dlančnike, Palm™ Reader, Handmark's MagicDogs™ Playing Cards, Handmark's Monopoly® (demo), Handmark's Scrabble® (demo)

Dlančnik je na test posodilo podjetje Sting d.o.o..

Prodajalec/Uvoznik:
Sting M d.o.o.
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine:
oprema: Palm
povezani članki
povezane novice
aktualno: Palm