marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
3 ure
V pripravljenosti:
8 dni
Tip baterije:
Li-Ion (600 mAh)
Dimenzije:
107 x 45 x 15 - 16,5 mm
Teža:
134 g

Tip zaslona:
TFT zaslon z 262.244 barvami, 208 x 208 pik

Notranji pomnilnik:
64 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,5 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Telefon je preprosto lep, ohišje iz nerjavečega jekla in inovativen način odpiranja bosta zagotovo pritegnila marsikateri pogled. "Nabit" je tudi s funkcijami, od bluetootha in EDGE-a, do 3D iger in možnosti predvajanja MP3 melodij.

Proti

Glede na rang in prestižnost telefona ima preslabo kamero, za izpopolnitev možnosti povezovanja pa mu manjka IR vmesnik. Cena bi bila lahko nekaj (deset) tisočakov nižja.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Kovinska lepotica

Nokia 8800


Nokia 8800

24.08.2005
Objavil: Andrej Bergant

Nokia 8800 je najnovejša pridobitev Nokiine serije prestižnih telefonov, ki se obnavlja veliko bolj redko kot ostale serije. Prestiž kar sije iz telefona, inovativen način odpiranja in ohišje iz nerjavečega jekla, sta le dve najbolj očitni lastnosti, ki bosta pritegnili marsikateri pogled.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,5 Mpix, SVGA
Povečava: -/ni podatka
nočni način
samosprožilec
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Tanko kovinsko ohišje, v katerega je naša lepotica po večini oblečena, je krivo za nekoliko večjo težo telefona, vendar dajeta teža in material skupaj bolj kompakten občutek. Ko telefon odpremo, se gladko in elegantno odpelje iz ohišja, tako nam omogoči pogled na tipke, ki so osvetljene v medli beli barvi, na zadnji strani pa se odkrije kamera. Ko je telefon odprt, nam v vsej svoji veličini zažari tudi kvaliteten barvni zaslon, ki je nekoliko večji kot pri ostalih manjših nokiinih telefonih – 208 x 208 pik, ter lahko prikaže 262 tisoč barv.

Telefon pa ni prestižen le na zunaj, bogato je tudi drobovje, kjer se skrivajo skoraj vse najnovejše tehnologije - EDGE, bluetooth, predvajalnik MP3 datotek, radio, ….

Kratka zgodovina prestižne kategorije

Zgodba se je začela leta 1998, ko je na police prišla prva prestižna Nokia, model 8810, s plastičnim, vendar kromiranim ohišjem, notranjo anteno in dizajnom, ki je bil nekaj posebnega. Nokia je model 8810 reklamirala na vse možne načine, na televiziji, v revijah, nazadnje pa je članom takrat popularne skupine, Ace of Base, podarila vsakemu svojo Nokio 8810. Reklama se je izplačala, telefon je požel velik uspeh, seveda najbolj med ljudmi, ki dajo veliko na svoj stas.

Že leta 1999 je Nokia predstavila drugi telefon iz te serije, Nokio 8850, ki je bila prejšnjemu modelu precej podobna, tako po funkcijah, kot po izgledu.

Nato je zgodba o prestižni kategoriji za nekaj let utihnila, leta 2002 pa je na trg prišla Nokia 8910, z ohišjem iz titana ter z inovativnim načinom odpiranja, ki ga niti do danes še ni uporabil kak drug proizvajalec mobilnih telefonov. Kmalu je prišla tudi naslednica, Nokia 8910i, ki je bila nadgrajena z barvnim zaslonom in nekaterimi funkcijami.

Po ponovnem premoru pa je tu Nokia 8800, ki bo zagotovo navdušila vse lastnike prejšnjih telefonov iz serije prestižnih.

Prodajni paket je prav tako prestižen

Že ko vidimo samo embalažo telefona, vemo, da to ni nek navaden telefon. Črno škatlo zapira velika, kovinska sponka, z napisom Nokia 8800 ob strani, kar jo naredi primerno, da jo postavimo v polico s knjigami na vidnem mestu. Škatla je tudi bogato založena z različnimi pripomočki in dodatki za uporabo telefona. Čisto na vrhu sta telefon in manjša knjižica s kratko, uvodno predstavitvijo telefona ločena od ostalih stvari. V spodnjem, večjem prostoru pa najdemo poleg standardnih stvari - 220 V polnilec, navodila ter CD s programsko opremo, še nekaj pripomočkov, ki so vsi, tako kot telefon, nekoliko bolj modno oblikovani. Črna semiš "vrečka", žične, mono slušalke, v srebrni barvi, ter stojalo za polnjenje telefona in dodatnih baterij (ena dodatna je že priložena paketu). Stojalo v spodnjem delu, kjer ni kromirano, sveti v modri barvi. Ker je baterija, ki jo uporablja Nokia 8800, skoraj pol manjša kot običajne baterije, je paketu priložena še ena dodatna baterija, saj potencialni uporabniki tega telefona zelo veliko uporabljajo telefon, kar terja veliko energije.

Zunanjost in rokovanje

Ko držimo telefon v roka, imamo zelo dober občutek, saj telefon deluje zelo trpežno in kompaktno.
Večji del ohišja je iz nerjavečega jekla, razen zadnjega dela, ki je na vrhu plastičen. Posebej je poudarjen neobičajen način izdelave, funkcijski tipki na primer, sta izdelani s sodobno tehniko brizganja kovine, ki se sicer uporablja pri izdelavi ročnih ur. Posebno obdelano je tudi steklo zaslona, ki je iz kristala, odpornega na praske. Prav tako nenavaden način obdelave pa je uporabljen tudi na zadnjem pokrovčku, kjer je s kemijskim jedkanjem vgraviran napis Nokia.

Tako kot na vseh drugih izdelkih iz nerjavečega jekla, se tudi po celotnem ohišju nokie 8800 zelo hitro poznajo prstni odtisi, še bolj kritičen pa je zadnji del pod kamero, saj je kot nekakšno črno ogledalo, na katerem se res pozna vsak dotik. Odpiranje zadnjega pokrovčka je nekoliko nadležno, saj gre zelo težko. Odpiranje in zapiranje telefona pa poteka zelo gladko, predvsem pri zapiranju odda pristen kovinski zven, ki spominja na zapiranje Zippo vžigalnika. Vsakič, ko telefon zapremo, se pojavi nadležen napis, če želimo zakleniti tipkovnico, ki pa praktično nima pomena, saj pri zaprtem telefonu funkcijskih tipk ne moremo uporabljati, čeprav sta to edini vidni tipki poleg gumba za v klop/izklop. Če pustimo telefon odklenjen, lahko telefon edino ugasnemo ali mu zamenjamo profil, vendar je ta tipka tako majhna in poravnana z ohišjem, da je ne moremo pritisniti kar po nesreči.

Zanimivo je, da pri Nokii v telefon niso vgradili Pop-Port vtičnice, pač pa še staro vtičnico za polnjenje in priklop slušalk. Ker nima Pop-Porta, lahko telefon z računalnikom povežemo le preko bluetooth povezave. Obenem pa preko te stare vtičnice za slušalke ne moremo poslušati glasbe v stereo načinu.

Tipke so dovolj velike in dobro odzivne, nekaj časa pa je trajalo, da sem se navadil, da sta funkcijski tipki nad celotno tipkovnico, saj ostaneta vidni tudi, ko telefon zapremo. Uporabimo jih lahko pri sprejemanju klica, ko nas kdo kliče lahko z levo funkcijsko tipko sprejmemo klic brez odpiranja telefona, z desno pa lahko utišamo zvonjenje, nato pa klic tudi zavrnemo. Ob strani manjkata le tipki za glasnost, ki bi še posebej prav prišli pri poslušanju radia ali glasbe v MP3 formatu.

Pogled v drobovje

Telefon dobro združuje dve lastnosti, ki si sicer nasprotujeta, majhnost in obilo funkcij. Izmed funkcij, ki porabljajo prostor v notranjosti telefona, manjka povezava IR, ki pa je Nokia ni izpustila prvič. Četudi ima telefon 64 MB pomnilnika, bi bila reža za spominske kartice zelo dobrodošla, glede na to da zna telefon predvajati toliko različnih medijskih formatov. Še posebej, ker je od teh 64 MB, izrabljivih le približno 47 MB, ostalo zasedejo stvari, ki so že naložene na telefon.

Nekoliko bolj prestižno izgleda tudi uporabniški vmesnik, ki pa je po uporabnosti enak kot pri ostalih nokiah serije 40. Če nam navaden izgled menija ni všeč, lahko preklopimo na mrežni način, kjer so ikone razporejene kot pri nokiah serije 60.

Imenik, klici in sporočanje

V imenik lahko shranimo 1000 zapisov, če pri vsakem zapisu zapolnimo le eno izmed mnogih polj. Vendar, tudi če pri zapisih zapolnimo poleg številke mobilnega telefona, še polje za domačo, službeno ali FAX številko, je številka prostih zapisov še vedno precej zavidljiva. Nekoliko nadležno je, da lahko pri shranjevanju novega zapisa vpišemo le ime in eno številko, če želimo dodati še kakšno podrobnost, moramo v imeniku poiskati zapis in ga urediti. Zapisom lahko dodamo tudi sliko, ki se nato prikaže, ko nas oseba kliče. Za hitrejše klicanje je poskrbljeno na dva načina, hitro klicanje ter glasovno klicanje. Shranimo lahko 10 glasovnih zaznamkov, za hitro klicanje pa lahko določimo tipke med 2 in 9. Ustvarimo lahko kar 25 skupin, v katere lahko razvrstimo naše kontakte, skupini lahko določimo sliko in značilno zvonjenje.

Seznam klicev je enak kot pri vseh nokiinih telefonih serije 40, klici so razvrščeni v skupine, prejeti in neodgovorjeni klici, ter klicane številke. Ko smo na seznamu klicev, vidimo tudi datum in uro vsakega klica. Prisoten je tudi števec GPRS podatkov, imamo pa tudi podatke o trajanju klicev.

Nokia 8800 podpira vse vrste sporočil, ki so v tem trenutku aktualni, kratka (SMS), večpredstavna (MMS) in elektronsko pošto preko POP3, SMTP ali IMAP protokola. Kratka sporočila so lahko daljša kot 160 znakov. Večpredstavna sporočila ne smejo preseči velikosti 300 KB, poleg teksta pa lahko vanje vstavimo še zvok (MP3, AAC, AMR), sliko (JPEG, GIF, BMP, PNG), video (3GP), koledarski zaznamek, ali vizitko. Uporabna funkcija je tudi števec sporočil, ki nam kaže število prejetih in poslanih sporočil, glede na njihovo vrsto.

Galerija in multimedija

Meni galerija je najlažja pot do slik, videov, melodij, glasbe in tem. Vse je lično razvrščeno v mape, tako da se v njej hitro znajdemo, za večjo preglednost pa lahko ustvarimo še svoje mape.

Za predvajanje multimedije skrbi medi player, ki je preprosta, a učinkovita aplikacija. Prikazati in predvajati zna slike, animirane slike, videe in audio. Možen pa je tudi direkten ogled združljivih videov iz interneta (stream).

Music player pa je aplikacija, ki spremeni telefon v predvajalnik glasbe. Datoteke bere direktno iz mape music files v galeriji in jih doda na seznam glasbe. Aplikacija ostane odprta v ozadju, tudi ko telefon zapremo, na osnovnem ekranu pa se izpisuje naslov pesmi, ki se predvaja. Telefon ima zelo kvaliteten in dovolj glasen zvočnik za predvajanje glasbe, le-to pa lahko preusmerimo tudi na bluetooth slušalko, ali pa priklopimo in poslušamo preko žičnih slušalk, vendar le v mono načinu. Sicer pa telefon tudi nima dovolj pomnilnika, da bi ga lahko uporabljali kot efektiven predvajalnik glasbe.
Poslušamo pa lahko tudi radio, vendar moramo za poslušanje tega priklopiti slušalke, ki so že priložene paketu. Zvok pa lahko nato tudi preusmerimo na zvočnik, saj slušalke služijo le kot antena. V radio lahko shranimo 20 radijskih postaj.

Še zadnja aplikacija, ki je povezana z zvokom, je snemalnik, ki snema zvočne posnetke v AMR formatu, ti pa so lahko dolgi do ene ure.

Kamera

Nokia 8800 je ena redkih ali celo edina, ki ima kamero z ločljivostjo SVGA (800 x 600), starejši in telefoni nižjega razreda imajo VGA (640 x 480) kamero, slike posnete z novejšimi in boljšimi telefoni pa so celo v ločljivosti enega ali več milijonov pik. Slike posnete s tako kamero so sicer neprimerno boljše, kot tiste v VGA ločljivosti, vendar se še vedno ne morejo primerjati z megapixel kamerami. Glede na ceno telefona bi bila lahko tudi kamera boljša.

Slike so lahko v dveh različnih velikostih, 800 x 600 ali 120 x 144 v portretnem načinu. Izbiramo lahko tudi med tremi kompresijami oz. kvalitetami slike, visoka, srednja in nizka, slikamo pa lahko tudi v nočnem načinu ter vklopimo avtomatski sprožilec. Slike v najvišji ločljivosti in v najboljši kvaliteti so precej dobre, predvsem barve so lepše kot pri ostalih Nokiinih telefonih.

Video posnetki so v ločljivosti 144 x 176. Izbiramo lahko med dvema kvalitetama videov, dolžina videa pa je pri obeh kvalitetah omejena na eno uro.

Osebne prilagoditve telefona in ostali pripomočki

Pri prilagajanju telefona svojim željam in potrebam skorajda nismo omejeni. Najhitrejši način je verjetno zamenjava teme, kjer se zamenja celoten izgled telefona. Vse to lahko nastavljamo tudi ročno, izberemo svojo barvno shemo, ozadje in ohranjevalnik zaslona, izbiramo pa lahko med že naloženimi stvarmi, ali pa naložimo svoje slike. Tudi naloženi zvoki so nekaj posebnega, večino melodij in opomnikov je sestavil večkrat nagrajen glasbenik in skladatelj Ryuichi Sakamoto, nagrajen tudi z grammyjem in oscarjem. Ker je telefon sposoben kvalitetnega procesiranja zvoka, vse melodije zvenijo zelo lepo, še posebej klavirske. Za zvonjenje lahko uporabimo vse formate, ki jih zna telefon predvajati in jih lahko nanj naložimo, od večglasnih midi melodij, do glasbenih formatov MP3, AAC ali AMR.

Kot vsak nokiin telefon ima tudi 8800 zajetno izbiro profilov, ki jih lahko prilagajamo svojim potrebam in željam.

Nepogrešljiva funkcija je zagotovo tudi koledar, ki je enostaven, pregleden in preprost za urejanje. Poleg koledarja nam pri organiziranju pomagajo še aplikacije, denarnica, opravila, beležka in budilka. Budilka je očitno namenjena izključno bujenju, saj lahko nastavimo le en alarm, ki pa mu lahko določimo dni v katerih je aktiven, čez koliko časa naj ponovno zvoni in katero glasbo bo predvajal, izberemo lahko celo radio, vendar moramo v tem primeru priključiti slušalke. Prisotne so še standardne funkcije kot so kalkulator, štoparica in odštevalnik časa.

Nameščene ima tudi že tri java igre – Chess, GolfTour in Street Race, ter tri aplikacije - Translator, World Clock in Converter II. Igre imajo poudarjeno 3D grafiko, saj ima Nokia 8800 vgrajen 3D grafični pospeševalnik. Šah lahko igramo proti telefonu ali proti drugi osebi, preko bluetootha ali SMS sporočil. Golf je podoben kot na ostalih telefonih, ker sam nisem privrženec takih iger je tudi ne bom ocenjeval. Street Race pa rahlo spominja na SonyEricssonov V-Rally, vendar nima take izbire prog in avtomobilov, tako da hitro postane dolgočasna. Povsem nova aplikacije je slovar, ki pa nima podpore za slovenščino. Angleško besedo zna prevesti v nemščino, francoščino, španščino in italijanščino, vendar ima zaradi omejitve prostora majhen besedni zaklad in so notri le pogosteje uporabljene besede.

Povezovanje

Kot vse nokie serije 8xxx, pozna tudi nokia 8800 vse vrste povezovanja, manjka ji edino IR povezava. Zaradi tega jo lahko z drugo napravo povežemo le preko bluetooth povezave, ki je verzije 1.2 in je sposoben tudi prenosa stereo zvoka.

WAP brskalnik je verzije 2.0, kar nam omogoča pregledovanje XHTML strani, za prenos podatkov pa lahko uporabimo CSD, HSCSD, GPRD ali EDGE. GPRS in EDGE sta razreda 8.

Za sinhronizacijo z računalnikom si moramo namestiti nokiin PC Suite 6.5, ki je priložen na zgoščenki. Z njim lahko nato sinhroniziramo imenik, elektronsko pošto in koledar, podprta sta Microsoft Outlook in Lotus Notes. Prenašamo lahko tudi datoteke iz telefona in na telefon, naredimo backup celotnega telefona, pošiljamo kratka sporočila itd.. Telefon lahko uporabimo tudi kot modem.

Telefon je na testiranje posodil Teleray d.o.o..

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki