marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 3 ure
V pripravljenosti:
do 240 ur
Tip baterije:
Li-ion (700 mAh)
Dimenzije:
114 x 30 x 20 mm
Teža:
80 gramov

Tip zaslona:
104 x 208 pik, TFT z 65.536 barvami

Notranji pomnilnik:
52 MB

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Z vidika dizajna je 7380 trenutno eden lepše oblikovanih mobilnikov (če ne celo najlepši), ki pa zaradi svoje specifike ni ravno namenjen vsakemu. Za polno funkcionalnost mu manjka hitrejši prenos podatkov (glede na predhodnico so odvzeli EDGE), večji pomnilnik oz. možnost razširitve le-tega. Pisanje sporočil je precej dolgotrajno opravilo, čeravno se ga hitro navadimo. Veliko ogledalo na prednjem delu je priročno, vendar nam v lepem vremenu povzorča težave, saj zaslona nikakor ne vidimo.

Kljub vsem naštetim slabostim pa mi je v času testa za osnovne funkcije (telefoniranje, kak krajši SMS, ujeti kakšen nepozaben trenutek z vgrajeno kamero) odlično služil, pa tudi baterija je vzdržala kar nekaj dni.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Ustvarjena za vzbujanje pozornosti

Nokia 7380


Nokia 7380

21.02.2006
Objavil: Mojca Giacomelli

Nov modni dodatek iz Nokiine kolecije L´Amour v obliki mobilnika je svojevrsten kompromis med odličnih dizajnom in funkcijsko uporabnostjo. Odeta v kombinacijo usnja, tekstila, kroma in keramike bo nokia 7380 zbujala pozornost, kjerkoli se boste pojavili z njo.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
ne podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Že njena predhodnica, model 7280, je bila narejena in predstavljena bolj kot modni dodatek. Enako velja za sedanji model, ki svojo vlogo modnega dodatka poudarja s svojo edinstveno pojavo.

Kaj privlači poglede?

Za razliko od 7280, ki je bila odeta v kombinacijo črne in malce rdeče ter bele barve, so 7380 "oblekli" v tople, lahko bi napisala skorajda jesenske barve. Bež, svetlo rjava in malo oranžne za poživitev so barve tega modnega dodatka. Večino prednjega dela zavzema ogledalo, pod katerim se skriva slušalka in manjši zaslon (sicer ločljivosti 104 x 208 pik), na desnem delu pa so navigacijske tipke mobilnika v obliki dveh krogov. Notranji krog je v bistvu kolešček Nokia Navi, ki ga uporabljamo za navigacijo po menijih, na zunanjem delu pa so postavljene še štiri tipke. Potrditveno funkcijo opravlja tipka notranjega kroga, ki je tudi osvetljena. Na desni strani sta tipki za vzpostavitev in prekinitev klica, na levi strani pa klasični t.i. "soft" tipki. Tukaj izraz "podzaslonski" ne pride v poštev, saj se nahajata na desni strani zaslona (zgoraj in spodaj). Tipkovnice seveda ne bomo našli, pišemo pa s pomočjo izbiranja črk z Navi kolescem.

Prednji del se na desni strani zaključi z vtičnicami za polnilec in slušalke, mikrofonom ter dodatkom, kamor pripnemo zapestni trak, ki je tokrat kovinski. Na bokih najdemo na eni strani še dodaten zvočnik ter prostor za SIM-kartico, na drugi pa napis Nokia na kovinski ploščici ter v ohišje vpet znak kolekcije L´Amour na oranžnem blagu.

Na zadnji strani se nahaja leča 2 MP kamere z dodatno lučko, ki opravlja vlogo bliskavice.

Za prenašanje tega dodatka so kompletu dodali lično torbico v svetlo-rjavi barvi, potiskano z znakom kolekcije, na notranji strani odeto v oranžno barvo, vse skupaj pa je malce odebeljeno, da ščiti mobilnik. Torbica se v stilu zapira z zaponko.

Prodajni paket v "stilu"

Ker se za tak modni dodatek spodobi, da nam ga prodajo v stilu, bomo vse skupaj dobili v lični kovinski škatli temno-rjave barve, zopet z nepogrešljivim znakom kolekcije. Mobilniku so priloženi še polnilec, ki tudi v tem primeru izstopa, saj ni klasičen črn polnilec, kot smo jih vajeni, ampak so ga oblekli v belo barvo, njegova posebnost pa je ta, da polnilni kabel lahko spravimo (navijemo) v ohišje.

Poleg navodil bomo zraven našli že prej omenjeno torbico ter slušalke. Baterijo boste zaman iskali, saj je le-ta "vgrajena" v ohišje.

Uporabnost kot mobilnik

Čeravno je prvotni namen "inovativen modni dodatek za dopolnilo vašega osebnega stila" (citat s strani www.nokia.si), pa je le-tega dobro uporabiti tudi kot mobilnik. Kaj se torej skriva v ozadju?

Ker je 7380 le preoblikovana 7280 (v sicer popolnoma novi podobi), se bom osredotočila le na tiste minimalne razlike, ki jih med njima najdemo (več o primerjavi pa na spletnih straneh Nokie)

Zunanji izgled je (če zanemarimo seveda barvne detajle oz. kompleten dizajn) spremenjen v tem, da je bila 7280 drsni mobilnik, saj se je odprla (za prevzem klica in/ali za fotografiranje). Naslednica je postala klasičen tablični mobilnik, ki pa je minimalno shujšala (štiri grame manj teže in nekaj milimetrov razlike v dimenzijah). Zaslon je ostal enak, še vedno pogreznjen v ohišje in pokrit z ogledalom, le da pri 7380 ogledalo pokriva skorajda celotno površino prednjega dela (pri 7280 le zaslon). Kar je pri močni svetlobi zelo moteče, saj vidimo le sebe (v ogledalu), o zaslonu pa ne duha ne sluha. Nokia 7380 je tako šla z mano v Benetke, da bi z njo poslikala vso lepoto Benetk, pa se je zaradi močnega sonca fotkanje prelevilo v naključno slikanje, iskanje dobrih motivov pa ni bilo mogoče, saj se zaslona (žal) sploh ni videlo. O tem, da bi prebrala kak SMS ali koga poklicala, ni bilo govora (bi morala mobilnik skriti pod jakno, da bi kaj videla). Torej – vidnost zaslona pada premosorazmerno lepšemu vremenu.

V samih funkcionalnostih ni večje razlike, ne bo pa odveč poudariti, da so 7380 odvzeli podporo EDGE in infrardeči vmesnik, dodali pa t.i. Pop-port priključek, predvajalnik glasbe, možnost snemanja video posnetkov in seveda zmogljivejšo kamero.

Količina uporabnega pomnilnika je ostala enaka – do 52 MB, kar je malce premalo, da bi nam modni dodatek služil tudi kot prenosni predvajalnik glasbe.

Menijska struktura je ostala enaka in že znana, ravno tako možnosti, ki jih ponujajo imenik, sporočanje in razni pripomočki. Galerija je poznana v tej seriji Nokij (glasba, slike, zvočni posnetki ...), presenetljivo pa se, recimo Mobitelov (WAP) Planet zna prikazati z ikonami v dveh stolpcih.

Bistvena razlika je, kot že omenjeno, v kameri, ki se tokrat ponaša s kar 2 MP ločljivosti ter možnostjo snemanja videoposnetkov (176 x 144 ali 128 x 96 pik). Prav veliko možnosti nastavljanja kamere nimamo. Izbiramo lahko med štirimi različnimi velikostmi slike v treh kakovostih, izberemo pa lahko še nočni način (priporočeno za manj svetlobe) ali pa vklopimo bliskavico. Posnete fotografije so na sceni, kjer niso najboljši svetlobni pogoji (npr. notranji prostori, pa čeprav so dovolj dobro osvetljeni), precej slabe kvalitete. Se je pa vgrajena kamera presenetljivo dobro izkazala zunaj, na močnem soncu. Večina vgrajenih kamer namreč vsaj delno "odpove" na močnem soncu, kjer so veliki kontrasti, pri 7380 pa temu ni tako. Slike, posnete v močnem opoldanskem soncu, celo slikano delno proti soncu, so precej dobre za "fotofon".

Za navezo z drugimi napravami so poskrbeli z modrim zobom, preko katerega lahko v povezavi z osebnim računalnikom in/ali s pomočjo PC Suita precej dobro upravljamo z mobilnikom, predvsem pa ga bomo izkoristili pa prenos slik in urejanje imenika. V času testa sem s 7380 uporabljala tudi dve modrozobi slušalki – najnovejšo Jabrino JX10 ter malce starejšo Cellinkovo slušalko. Priznati je treba, da se je nokia 7380 s prvo omenjeno ujela odlično, z drugo pa malce manj. Kot zadnjo razliko glede na predhodnico naj ob tem še omenim, da je omogočeno tudi glasovno klicanje, ki pa je že "vgrajeno". To pomeni, da zapisom v imeniku ne moremo dodajati svojih glasovnih oznak, ampak nam jih predvaja sintetizator zvoka. Osebno sem bila precej skeptična (že pri prvem mojem takem "primeru" – test nokie N90), saj imam pri dosti osebah zapisane tudi šumnike. Pa vendarle se je tudi tako glasovno klicanje v praksi precej dobro obneslo.

Modni dodatek je ....

.... vsekakor prva funkcija tega mobilnika, ki je (predvsem) zaradi velikega ogledala in nasploh celotnega izgleda zagotovo namenjen predvsem ženskim uporabnicam. Mislim, da bi v moških rokah izgledal kar malce smešno, pa vendarle se bo mogoče našel kak moški, ki si ga bo privoščil. Zdi se mi, da to velja za celotno kolekcijo L´Amour, saj je izgled ostalih dveh mobilnikov prej ženstven kot moški.

Po dobrem tednu dni druženja sem se vprašala, ali bi sama uporabljala vsak dan tak mobilnik? Verjetno ne, saj bi slej ko prej začela pogrešati standardno pisanje SMS-ov (ki je tukaj kar dolgotrajno opravilo), za občasno "šminkiranje" in vzbujanje vzklikov v stilu "Kaj imaš pa to? A telefon?! Uauuu!" pa je zelo primerna.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki