marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 3 ure
V pripravljenosti:
do 240 ur
Tip baterije:
Li-ion (700 mAh)
Dimenzije:
115 x 32 x 19 mm
Teža:
84 gramov

Tip zaslona:
104 x 208 pik, 65 tisoč barv

Stopnja sevanja SAR:
0,83 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Simpatičen mobilnik oz. kar modni dodatek ima (če si sposodim renaultov slogan) vse, kar imajo veliki. Popolna opremljenost z raznimi načini povezovanja, odličen radijski sprejemnik, za mobilnik ogromen pomnilnik (50 MB), za povrhu pa je še majhen. Mali zaslon visoke ločljivosti je odličen, tipke za upravljanje z mobilnikom so dobro izvedene.

Proti

Glede na to, da ima nokia 7280 točno določen namen (ni namenjena širši uporabi, ampak cilja na točno določeno populacijo), pravzaprav ni stvari, ki bi jo lahko opisala kot slabost tega telefona.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Drugačnost

Nokia 7280


Nokia 7280

05.01.2005
Objavil: Mojca Giacomelli

Poudarjeno drugačna – takšna je nokia 7280, nov modni telefon. Pravilnejše bi bilo – nov modni dodatek, ki poleg telefoniranja nudi še marsikaj drugega. S svojo obliko v kombinaciji črne in bele barve zbuja pozornost povsod, kjer se pojavi. In uporabnost? Preberite test!



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: -/ni podatka
nočni način
Snemanje video: brez
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Izgled

Že prodajni paket, v katerem dobimo nokio 7280, se po zunanjosti precej razlikuje od klasičnih škatel, v katerih nam prodajajo telefone. V celotni seriji treh modnih telefonov (7260, 7270 in 7280) prevladuje črna barva, ki ji dela družbo belina, za poživitev pa je dodano malce rdeče barve. Tudi 7280 ni izjema. Eleganten modni dodatek črne barve, s priročnim ogledalcem, zaponka za nošenje okrog roke in ovitek zanj so odlična kombinacija za zbujanje pozornosti. Hkrati pa v sebi skriva tudi precej zmogljiv mobilnik. Zaslon visoke ločljivosti in barvne globine (čeprav majhen), modri zob, infrardeči vmesnik, vgrajen radijski sprejemnik, GPRS in EDGE, fotoaparat, zmogljiv pomnilnik (kar 50 MB prostora za naše dobrote), podpora mp3 datotekam. V prodajnem paketu pa še odlične stereo slušalke, s katerimi je poslušanje radijskega programa odlično! Aja, in seveda aktivni pokrovček ... pravzaprav drsnik, pod katerim se skriva tudi leča fotoaparata.

Zaslon, no, v bistvu zaslonček, je zmožen prikaza 65 tisoč barv in ločljivosti 208 x 104 pike. Zaslonček zato, ker dandanes nismo več vajeni malih zaslončkov, ki so kraljevali leto ali dve nazaj. Vendar za njegove mere velika ločljivost pripomore k izredno ostri sliki. Edino tisti z malce slabšim vidom bi znali imeti težave z branjem na zaslonu. Bi ga pa lahko uporabili za priročno ogledalce. Po zatemnitvi se namreč le-ta spremeni v ogledalo. Dobrodošla stvarca, kadar ni pri roki drugega ogledala :). V "normalnem" delovanju pa na njem najdemo kar precej podatkov. Najprej klasična prikaza stanja signala in baterije, nato obvezen napis operaterja, uro, datum in dan, poleg tega pa je prostor še za razna obvestila o dogodkih – prejeto sporočilo, neodgovorjen klic, vklopljen modri zob, ipd. No, s tem smo zapolnili samo dve tretjini zaslona. Zadnja tretjina je rezervirana za napise menijskih tipk oz. izbire v menijih. In kako priti do njih?

Na mobilniku ne bomo našli klasične tipkovnice. Tudi standardne tipke so "skrite" v dizajn mobilnika, in šele podroben pogled ali nehoten pritisk na njih nam odkrije pravo ozadje belih črtic. Ki ob pritisku zažarijo v svojih barvah – obe podzaslonski (no, pri 7280 bolj obzaslonski) tipki v lepi modri barvi, ostali dve pa v rdeči (končanje klica, preklic izbire, izklop telefona) in zeleni (sprejem klica, seznam zadnjih klicanih številk, zaklepanje tipkovnice). Samo štiri tipke?! Ne ... vsekakor ne smem pozabit navigacijske tipke, ki je sestavljena iz sredinskega dela, ki je namenjen potrjevanju izbire, ter zunanjega vrtljivega obroča, ki ga uporabljamo za klasično sprehajanje po menijih in pisanje sporočil.

Na spodnjem boku mobilnika najdemo infrardeči vmesnik in "predalček" za SIM kartico. Kompletu je priložen mini-izvijač, s katerim odpremo predalček in vam vstavimo našo kartico. Na zgornjem boku najdemo še zunanji zvočnik, kateremu dela družbo listek iz blaga z napisom NOKIA (da ne pozabimo, da je to mobilnik), na desni strani pa dve vtičnici – ena za polnjenje, druga pa za priklop slušalk. Na levi strani je v ohišje vgrajena rdeča led dioda, ki je oblikovana v skladu s celotnim izgledom nokie 7280 - bel pravokotnik za črnem ozadju, ki s svojim utripanjem (lahko) opravlja funkcijo obveščanja o novih dogodkih. Dolgi svetlobni signali so znamenje, da je telefon v stanju pripravljenosti. Ob prejetem dogodku (klic, sporočilo, ipd.) pa se ta signal spremeni v dvojno kratko utripajoči. Tako ni potrebno na zaslonu preverjati, ali nas kaj čaka, ali ne.

Lečo kamere so skrili pod aktivni drsnik, slikamo pa tako v enakem položaju, kot bi držali fotoaparat. V enakem položaju tudi upravljamo s telefonom, le za telefoniranje ga uporabljamo v pokončnem položaju.

V prodajnem paketu bomo dobili mobilnik, polnilec, stereo slušalke (seveda v stilu mobilnika), zgoščenko s programsko opremo, rezervno držalo SIM kartice in priročno orodje za vstavljanje le-te. O bateriji na testih seveda nerad govorimo. Testirani modni dodatek ima 700 mAh Li-ion baterijo, za katero pa se mi je zdelo da bi lahko zdržala kak dan več (glede na mali zaslon in varčevanje z energijo).

Imenik

Mobilnik lahko shrani do 500 vnosov v imenik, ki so seveda standardno zapisani (poleg imena in priimka še kup podrobnosti ter govorno oznako za klicanje), sinhornizacija je omogočena s pomočjo PC Suita, deluje pa brez problema. Imenik pa lahko urejamo tudi brez sinhronizacije – enostavno odpremo zapis in ga uredimo.

Izbiramo lahko med različnimi pogledi na imenik, predvsem dobrodošla pa je izbira med prikazom imenika telefona ali tistega s SIM kartice. Zapisu lahko dodamo tudi slikico, ki se prikaže ob klicu. Zaradi malega zaslona je to sicer bolj miniaturna podobica, pa vendarle je. Posameznim zazpisom ni možno dodeliti druge melodije zvonjenja; le-to lahko določimo za skupino ali profil.

Sporočila

Nokia 7280 je po srcu klasičen mobilnik serije 40, kar pomeni, da pri funkcionalnosti ni nekih posebnosti. Sporočilnost je omejena le na SMS-e in MMS-e, poštnega odjemalca pa (žal) nima. Število sporočil je omejeno le na pomnilnik telefona, premore pa tudi števec poslanih in, malce presenetljivo, celo prejetih sporočil. Tako se bomo mogoče tisti, ki na SMS prejemamo tudi razna obvestila, malce zamislili nad številom prejetih sporočil.

Pisanje sporočil je vsekakor posebnost tega mobilnika. Klasične tipkovnice namreč ne premore, sporočila (in vse drugo, kjer je potrebno pisanje) pa pišemo tako, da izbiramo črke. Mogoče od začetka malce zamudno, vendar se navadimo, poleg tega pa je 7280 kar precej "pametna", saj zna najprej ponuditi črke, ki smo jih nazadnje najpogosteje uporabljali.

Seznam klicev in števci

Poleg že omenjenih števcev prejetih in poslanih sporočil premore seveda tudi klasične števce časov trajanja klicev (zadnji, vsi dohodni, vsi odhodni, vsi skupaj) ter števce GPRS (zadnji poslani/prejeti in vsi poslani/prejeti). Seznami klicev so klasični – ločeno po vrsti klica, s pritiskom na zeleno tipko pa pridemo v seznam zadnjih klicanih številk.

Nastavitve

Možnosti za nastavitev telefona tudi spadajo v klasiko – izbira tem, ozadja, zvokov za opozarjanje na klic, ipd. V profilih bomo tako lahko izbrali, ali želimo tudi svetlobno opozarjanje na dogodek, poleg tega pa lahko določimo, za katere skupine nas bo mobilnik opozarjal na klic (možna je izbira več skupin).

Prenos dobrot na mobilnik je možen preko WAP-a ali s pomočjo (brez)žičnih povezav. Priložen PC Suite deluje odlično. Ker zna mobilnik predvajati tudi datoteke vrste mp3, si ga lahko po potrebi spremeni tudi v modni predvajalnik pesmi. In seveda, mp3 je možno nastaviti tudi za zvonjenje. Podpore za wav pa žal nima.

Vgrajeni FM radio s priloženi slušalkami je dobra zadeva za krajšanje dolgega časa. Slušalke nam služijo za anteno, mobilnik pa zna sam poiskati najboljše postaje, katere lahko tudi shranimo (do 20). Radio je možno poslušati tudi v prosotoročnem načinu (vendar z obvezno priklopljenimi slušalkami), vendar bo kvaliteta zvoka na ta način mnogo slabša.

Za razne dobrote (melodije, slike, koledar, imenik, sporočila, ...) je na voljo zajetnih 50 MB pomnilnika. Odlično!

Pripomočki

Ponovno ... klasika. Budilka (možnost določanja dnevov za zvonjenje), koledar, opravila, beležke (tudi snemanje zvokov). Koledar ima možnost mesečnega, tedenskega in dnevnega pregleda. Iger na mobilniku ne boste našli.

Fotografiranje in snemanje

Slikamo lahko v treh različnih načinih (običajano, portret, nočno slikanje) s tremi različinimi kakovostmi. Zvok kamere lahko popolnoma izključimo.

Slike so v normalnih (dobrih) svetlobnih pogojih še kar prebavljive, pomanjkanje svetlobe pa naredi sliko ne preveč uporabno. Največja velikost slike je 640 x 480 pik. Na računalo jih lahko prenesemo z uporabo brezžičnih povezazav in/ali s pomočjo PC Suita.

Povezovanje

Poleg standardnega paketnega prenosa podatkov GPRS nokia 7280 podpira tudi EDGE, ki pa ga na testu zaradi uporabe SIM kartice operaterja, ki EDGE-a ne podpira, nisem preizkusila. Poleg WAP brskalnika nudi podporo prikazu XHtml strani. Ob tem velja pripomniti, da v času testa mobilnik ni pravilno prepoznal nastavitvenega kratkega sporočila za GPRS in MMS. Težavo sem rešila z naročilom takega sporočila preko spletne strani proizvajalca. Samo pregledovanje WAP strani je seveda zaradi majhnosti zaslona precej okrnjeno.

V navezi z osebnim računalnikom lahko 7280 uporabimo tudi za zunanji modem – preko modrega zoba ali infrardečega vmesnika.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki