marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
6 ur
V pripravljenosti:
290 ur
Tip baterije:
Li-Ion (850 mAh)
Dimenzije:
42,8 x 101,8 x 15,2 mm
Teža:
85 g

Tip zaslona:
barvni, 128 x 128 pik, 4096 barv

Stopnja sevanja SAR:
0,76 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Za pozitivno lahko tej Nokii štejemo kvaliteto izdelave, dobre tipke ter zaslon in seveda preprostost upravljanja. Seveda ne smemo pozabiti tudi na primerno ceno, za katero dobimo precej zmogljiv telefon.

Proti

Zmotila nas je pretrda tipka za vklop in izklop telefona, nekoliko majhna količina pomnilnika ter morda odsotnost infrardečega povezovanja. Pogrešali smo tudi odjemalca elektronske pošte, ki v telefonih tega razreda postaja že skorajda obvezna funkcija.

Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Nokia

Serija, ki se začne s trojko...

Nokia 3100


Nokia 3100

18.09.2003
Objavil: Aleš Tomšič

Nokia je na tržišče poslala naslednika telefonov iz svoje zelo popularne serije 3. Nokia 3100 ostaja zvesta svojim smernicam, saj gre za telefon srednjega razreda, ki povprečnemu uporabniku ponuja vse, kar potrebuje. Glede na prejšnje izdelke serije 3 je Nokia 3100 izgubila nekaj milimetrov in seveda tudi gramov.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Izdelana je zelo kakovostno in kompaktno, kar daje odličen občutek, ko jo primemo v roke. Iz nje nismo izvabili nobenih 'čričkov', čeprav se da ohišja menjavati, kar velikokrat pomeni, da se le-ta razmajejo. Tipke so gumijaste, a že kar tradicionalno natančne in dobro odzivne. Na zgornji strani najdemo tipko za vklop/izklop telefona ter navigacijo med profili. To tipko bi pograjali, saj je precej trda in zahteva nekaj več moči za pritisk nanjo. Seveda ima to tudi dobro stran. Telefon se verjetno ne bo nikoli sam od sebe izklopil. Tipke so osvetljene v beli barvi, osvetlitev pa se nam je zdela malenkost premočna, a prav zaradi tega se zna zgoditi, da za iskanje kakšne ključavnice npr. ne bomo potrebovali baterije, temveč bo svoje delo dobro opravila tudi Nokia 3100.

Osvetlitev tipkovnice zna utripati po taktih melodij, kar je poznano že iz Nokie 2100. Na srečo je to funkcijo, komur pač ni všeč, možno tudi izklopiti. Poleg tega je na sprednji strani pokrova tudi posebna plast, ki objema tipkovnico in zaslon in ki v temi sveti.

Zaslon je zmožen prikazati 4096 barv v ločljivosti 128 x 128 pik. Zaslon je dobro pregleden, meniji so enostavni, pisava pa dovolj velika, da ne bi smela delati težav tudi ljudem s slabšim vidom.

Nokia 3100 ima do 450 KB skupnega pomnilnika, kar pomeni, da si ga razdelijo imenik, vsa sporočila, slike, melodije, koledar in opravila, igre ter Java aplikacije.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Nokia 3100 ima to prijetno lastnost, da lahko prikaže imenik na SIM kartici, imenik v pomnilniku telefona ali pa kar oba naenkrat. V telefonski imenik lahko shranimo do 300 zapisov, od prostega pomnilnika pa je odvisno, če bomo to število zares lahko dosegli.

Kontakte lahko razvrščamo po skupinah, le-tem določimo logotip ter vrsto zvonjenja, posameznikom lahko prilepimo sliko, ki se nekoliko pomanjšana prikaže v desnem spodnjem kotu zaslona. Vnosom v imenik lahko dodajamo poljubno število podrobnosti (različne vrste telefonskih številk, naslovi elektronske pošte, spletni naslovi, poštne naslove ter beležke). Kopiranje vnosov iz imenika na SIM kartici v telefonski imenik poteka izredno hitro, saj je telefon za kopiranje 150 vnosov potreboval okoli pol minute časa.

Med pogovorom lahko vklopimo tudi zvočnik za prostoročno telefoniranje, ki svoje delo opravlja zelo solidno, celo v nekoliko bolj hrupnejšem okolju.

Sporočila

Telefon podpira SMS, EMS ter MMS sporočila. SMS sporočila so lahko dolga do 160 znakov, v kolikor pa je sporočilo daljše, pa ga Nokia razdeli na več sporočil, dolgih do 160 znakov. Sporočila lahko shranjujemo v mape, ki jih lahko sami ustvarimo, določimo pa si lahko skupine prejemnikov, v kolikor določenim ljudem večkrat pošiljamo enaka SMS sporočila. V telefonu najdemo še števec poslanih oz. prejetih sporočil. Vklopimo oz. izklopimo lahko tudi brisanje shranjenih poslanih sporočil oz. starih prejetih sporočil, ko je pomnilnik poln.

MMS sporočila so lahko velika največ 45 KB, sicer jih ne boste mogli poslati oz. sprejeti. MMS sporočilom lahko poleg besedila v dolžini do 1000 znakov dodamo še zvok in sliko. Pošiljanje je možno na drug mobilni telefon ali pa na naslov elektronske pošte.

Seznami klicev, števci...

Seznami klicev so tudi pri Nokii 3100 zgledno urejeni. Tako so vsi klici (neodgovorjeni, prejeti in klicani) opremljeni z datumom in uro, v kolikor pa smo, denimo nekoga klicali večkrat, pa si telefon zabeleži datume in čase vseh klicev, ki so bili opravljeni z določeno osebo iz seznama klicev. Ne manjka niti števec časov klicev (zadnji, vsi prejeti ter vsi odhodni), GPRS števec (škoda, da so za osnovno enoto vzeli B) ter čase GPRS povezav.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Telefon podpira šest profilov, ki si jih poljubno prilagajamo. Nastavljamo lahko tudi osebne bližnjice do najpogosteje uporabljenih funkcij, do katerih pridemo preko menija 'Pojdi na', za katerega si lahko naredimo tudi bližnjico na desni funkcijski tipki. Poleg vseh standardnih funkcij, ki si jih danes lahko nastavljamo na večini telefonov, lahko pri Nokii 3100 nastavimo tudi samodejno zaklepanje tipkovnice po poljubno dolgem časovnem zamiku. Na voljo nam je tudi osem različnih barvnih shem, ki naredijo telefon še bolj privlačen. Telefon podpira tudi animirane ohranjevalnike zaslona.

Melodije, slike ter Java aplikacije lahko nalagamo preko WAP-a, delijo pa si skupni pomnilnik. Java aplikacije so lahko velike največ 64 KB.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

V Nokii 3100 se skriva tudi dobro pregleden koledar, ki povprečnega uporabnika ne bo pustil na cedilu, njegova uporaba pa je sila preprosta. Na opomnike, klice in rojstne dneve nas lahko opozori tudi z zvočnim signalom. Da zjutraj ne bomo prespali službe ali šole, bo poskrbela budilka, kjer pa smo pogrešali možnost izbire dnevov v tednu, ko naj bo budilka aktivna. Tako jo moramo vsak večer znova nastavljati.

Da bo zabave polna mera, bo verjetno poskrbela podpora za Java aplikacije, s pomočjo katere bomo lahko na telefon namestili nove programe in igre. Vnaprej so že naložene tri igre, ki pa jih lahko po želji tudi zbrišemo. Od ostalih pripomočkov najdemo v telefonu še kalkulator, štoparico in odštevalnik časa.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Prenos podatkov lahko poteka preko CSD ali GPRS (razred 6) podatkovne povezave. Telefon žal ne podpira nobene izmed možnosti za brezžično povezovanje in tako nam preostane samo še nakup podatkovnega kabla (DKU-5) ter PC Suita za Nokio 3100. Vgrajen brskalnik pa omogoča tudi podporo xHTML stranem.

Telefon je za test posodil Teleray d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki