marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
od 3 ure
V pripravljenosti:
do 300 ur
Tip baterije:
Li-Ion (970 mAh)
Dimenzije:
104 x 43 x 18 mm
Teža:
91 gramov

Tip zaslona:
CSTN, 65 tisoč barv, 128 × 128 pik

Notranji pomnilnik:
3 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,56 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Prednosti nokie 2610 prevladajo nad slabostmi. Tako na slabosti hitro pozabimo, ter smo na prednosti ponosni. Zelo vzdržljiva baterija in enostavna uporaba dopolnjujeta eleganten videz telefona. V plus gre telefonu šteti tudi možnost uporabe brez SIM-kartice in hitro pisanje sporočil, tudi s slovenskim slovarjem predvidevanja vpisa.

Proti

Med minuse pa lahko telefonu štejemo na soncu slabo viden zaslon, na katerem so vidni tudi odtisi. Motijo tudi (pre)mehke tipke in počasnejše odpiranje aplikacij. Nekako pa mi je grenak priokus pustilo mučenje z nastavljenjem e-pošte, zato moram te nastavitve še enkrat pograjati.

Priloge
Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Nokia

Že videno?

Nokia 2610


Nokia 2610

03.09.2006
Objavil: Sašo Mlakar

Ob prvem stiku z Nokio 2610 sem bil prijetno presenečen. Črno mat ohišje, povezano s srebrno tipkovnico in kromiranim navigacijskim gumbom, daje prav eleganten videz. Videz pa hkrati pove, kateri znamki telefon pripada, saj so linije telefona tipično Nokiine.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Izgled in rokovanje

Telefon je majhen, meri 104 x 43 x 18 mm, kazalec na tehtnici pa se ustavi pri 91 gramih. Odet je v kvalitetno izdelano plastiko, ki ne spušča nikakršnih zvokov ob močnejšem stisku. Zunanjost je enostavno lepa in elegantna. Okoli zaslona, ki prikaže 65 tisoč barv in je velik 128 x 128 pik, je nekakšno ogledalo, ki sicer rahlo popači sliko, a je vseeno praktično za hitri ogled svojega videza. Ob straneh ohišja ni nobenih tipk, kar daje lepši videz, a na račun tega trpi funkcionalnost. Ob prvih pritiskih po tipkovnici sem večkrat pritisnil več tipk hkrati, a sem se hitro navadil pravilno pritiskati tipke in teh težav nisem imel več. Tipkovnica je mehka, prijetna na otip, a vseeno se mi zdi, da daje premalo povratnih informacij. Tudi navigacijska tipka bi lahko bila bolje izdelana, čeprav ji navsezadnje ne morem ničesar zameriti, saj svojo nalogo povsem lepo opravlja.

Zvočnik za prostoročno klicanje je vreden pohvale, saj deluje odlično in brez šumov. Prostora za razne MP3 datoteke ter aplikacije pa ima telefon le 3 MB, hkrati pa tudi nima razširitvenega mesta za kartice. A glede na to, da nima niti fotoaparata niti MP3 predvajalnika, je prostora dovolj. Pohvala pa gre na račun baterije, ki je zdržala slabe štiri dni, igranju igric, klicanju, povezovanju prek GPRS-a ter brskanju po mobilniku navkljub.

Komu je telefon namenjen?

Telefon je v prvi vrsti namenjen nezahtevnim uporabnikom, ki uporabljajo telefon predvsem za klicanje ter pisanje sporočil. Ponuja pa tudi nekaj "sladkorčkov", ki jih ponavadi uporabljajo zahtevnejši uporabniki. Telefon ima GPRS-povezavo, možnost pošiljanje SMS in MMS-sporočil ter elektronske pošte.

Ko sem videl odjemalec e-pošte, sem bil prijetno presenečen, a kaj hitro tudi rahlo razočaran. Nastavitve e-pošte so vse prej kot enostavne, saj jih je treba vpisati na več različnih mestih, tako da sem z nastavljanjem porabil precej časa in volje.

Prijetno dejstvo je bilo tudi to, da ima telefon snemalnik zvoka. Zvoke, posnete s snemalnikom, pa lahko uporabimo tudi za melodije zvonjenja. Prav tako lahko za melodijo zvonjenja uporabimo MP3 datoteke. Telefon ponuja tudi pošiljanje zvočnih sporočil Nokia Xpress. Preko snemalnika posnamemo zvok ter ga preko GPRS-povezave pošljemo prijatelju. Žal pa telefon nima možnosti povezave preko IR, Bluetootha ali USB-kabla.

Nokia 2610 omogoča tudi nastavitev velikih črk, tako da je telefon uporaben tudi za starejše oz. tiste, ki potrebujejo večje črke. Menije lahko pregledujemo v obliki mreže ali pa kot seznam funkcij. Pisanje sporočil je hitro, pregled menijev tudi, le odpiranje aplikacij vzame nekaj časa. Bližnjice telefona lahko nastavimo po lastni želji, tako da v menije hodimo le še izjemoma.

Imenik, klici in sporočila

V imeniku telefona lahko kontaktom dodamo priimek, ime, več telefonskih številk ter ostale podatke. Prostih mest je 300, kar ni ravno veliko, a za navadne uporabnike povsem dovolj. Govornega klicanja telefon ne podpira.

Dnevnik klicev loči klice med sprejete, klicane ter neodgovorjene. Vsakih klicev si telefon zapomni po 20. Vsi klici so opremljeni z datumom ter uro, podrobnejši pregled pa prikaže tudi trajanje klica. V meniju Dnevnik klicev najdemo tudi Števec klicev, ki beleži trajanje vseh prejetih ter odhodnih klicev, kakor tudi vseh skupaj. Števec podatkov je tudi prisoten, ter beleži poslane in prejete podatke.

V meniju s sporočili najdemo navadna SMS-sporočila, MMS-sporočila in elektronsko pošto. Odjemalec elektronske pošte deluje po protokolih POP3, IMAP4 in SMTP, sposoben pa je prikazati tudi priponke. Pri pisanju sporočil nam je v pomoč funkcija T9, tudi v slovenskem jeziku. Kot sem že omenil, pa je nastavitev e-pošte vse prej kot enostavna, saj je treba nastavitve vpisati na več različnih mest.

Pripomočki, aplikacije in predstavnost

V mapi Predstavnost sem pričakoval več funkcij, naletel pa sem zgolj ne eno. Res je ta funkcija precej uporabna, a bi se lahko nahajala tudi med pripomočki. V mapi se namreč nahaja Snemalnik zvokov, s katerim lahko snemamo pogovore, lastne zaznamke in pa tudi svoje melodije za zvonenje.

Med pripomočki najdemo tipične in nujno potrebne funkcije, brez katerih telefonu nekaj nujnega manjka. Tako v tej mapi najdemo budilko, ki ji lahko nastavimo tudi ponovitev bujenja po različnih dnevih. Koledar je povsem tipičen ter prikazuje tedenski ali mesečni prikaz. Tu pa se nahajajo tudi opravila, beležke, kalkulator, odštevalnik in štoparica.

Znotraj aplikacij se nahajata dve mapi, natančneje Igre in Zbirka. Aplikacije pa si lahko na telefon naložimo tudi sami, saj telefon podpira Javo.

Zaključne misli

Telefon ima nekaj pomankljivosti, a nezahtevnim uporabnikom bo prav gotovo všeč, saj so prednosti boljše od pomankljivosti. Nokia 2610 je enostavna za uporabo, baterija drži precej časa, na izgled je aparat zelo všečen in mu od osnovnih funkcij nič ne manjka. Še več, vse funkcije, katere ima, se zelo dobre. Ima pa tudi nekaj zelo uporabnih funkcij, kot sta zvočnik za prostoročno telefoniranje in nastavitev posnetih zvokov za zvonenje. Všeč mi je bilo tudi to, da se je dalo po telefonu sprehajati brez vstavljene SIM kartice. Manjša pomankljivost telefona je velika občutljivost na prstne odtise na steklu zaslona.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
(25.920,00 SIT)
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki