marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Procesor:
Intel Bulverde 416 MHz
Pomnilnik RAM:
64MB
Pomnilnik ROM:
64MB
Zaslon:
240 x 320 pik, 16-bitni TFT (65.536 barv)
Operacijski sistem:
Win Mobile 6.0
Priklop:
USB
Teža in dimenzije:
155 g
Baterija:
1200 mAh Li-Poly

zunanja povezavaTehnična specifikacija na strani proizvajalca
Za in proti

Qtek S100 je odlična napravica, ki ima v sebi skoraj vse, kar potrebuje zahteven in posloven uporabnik, da o manj zahtevnih niti ne govorim. Izdelan je kvalitetno, kompaktno, je majhen, zgrajen na znani platformi, ki omogoča, da si uporabnost naprave sami povečujemo in to skoraj v nedogled. Manjka mu edino vgrajen WLAN. Generalno gledano se nakup zagotovo splača. Če iščete majhno napravo, in izbirate v segmentu dlančnikov in pametnih telefonov, potem je S100 zagotovo ena izmed boljših izbir. Čakamo morda še na kakšno akcijsko ponudbo pri katerem izmed mobilnih operaterjev, in verjamem, da se bo prodajal kot vroče žemljice.

Fotografije dlančnika/tablice
Fotografirano z dlančnikom/tablico
dlančniki/tablice
arhiv test
Qtek

Majhno, a zmogljivo

Qtek S100 


QTEK S100

03.04.2005
Objavil: Aleš Tomšič

Ste si kdaj želeli zmogljiv telefon, ki ne bo prevelik, bo imel bluetooth, IR, dodatno režo za pomnilniško kartico, zmogljiv operacijski sistem? Večina nas (vas) je do sedaj posegala po raznoraznih napravicah, največkrat kar t.i. pametnih telefonih, a kar precej njih ima težave z velikostjo ali težo. No, končno je na trg prišel tudi pametni malček, qtek S100.
In kakšne so njegove posebnosti? Verjetno vsi veste, kako izgledajo (berite: so veliki) današnji dlančniki, tudi recimo qtek 2020 ali pa 9090, ki sta bila v akcijski ponudbi enega izmed slovenskih mobilnih operaterjev. S100 pa je v bistvu pomanjšana različica obeh, a v osnovi enako zmogljiv kot oba večja brata.

V višino meri le 108 milimetrov, 58 milimetrov v širino ter le 18,1 milimetra v debelino, tehta pa 155 gramov. Poganja ga intelov procesor s hitrostjo 416 Mhz, vgrajenega pa ima 64 MB pomnilnika ter 64 MB ROM pomnilnika, naložen pa je operacijski sistem Windows Mobile 2003 Second Edition. Na dotik občutljiv zaslon je odličen in velik 240 x 320 pik.

In kako se napravica obnese v praksi?

Sam osebno najprej nad njim nisem bil preveč navdušen. Zakaj? Zato - če imam v rokah dlančnik, hočem da je dlančnik z velikim zaslonom. A se mi je simpatični S100 kaj hitro prikupil in postal vedno bolj všečen. Še najbolj me je zmotilo na trenutke nekoliko počasno odzivanje menijev, potrjevanje korakov in podobno. Pogrešal sem tudi brezžično povezavo Wi-Fi, a si človek vsega tudi ne sme želeti, saj se kaj hitro zgodi, da kakšna želja ostane neizpolnjena.

Na sprednjo stran, pod sam zaslon, so oblikovalci namestili vse potrebne tipke za osnovno delo. Tako najdemo tam štirismerno tipko za sprehajanje po menijih in še čem ter seveda potrditveno tipko, tipko za prevzem ali končanje klica ter tipki za hitri dostop do kontaktov in koledarja. Na levi strani najdemo tipko za snemanje govora, drsnik za uravnavanje glasnosti slušalke ter tipko za dostop do kamere. Na desni strani, kjer je stylus, pa se nahaja tudi tipka za vklop in izklop naprave.

Uporabniški vmesnik je klasičen, podoben kot pri vseh napravah z omenjenim operacijskim sistemom, le da je zaradi velikosti tu vse nekoliko pomanjšano. Tako je že v osnovi naložen raziskovalec, Windows Media Player 10, pregledovalnik excel in word datotek ter powerpoint prezentacij in pdf datotek, foto album in seveda dve klasični igri, ki pa postajata vedno bolj dolgočasni. Na žalost se nahajata v vsakem dlančniku, ki ga dobim v roke in tako je veselje do Jawbreakerja in igre Solitaire že zdavnaj ugasnilo. A na srečo čaka na svetovnem spletu kup novih in razburljivih iger za vse otroke po duši in letih, S100 pa podpira tudi java aplikacije. In da ne pozabim, verjetno za marsikoga zelo dobrodošlega podatka, S100 ima tudi bližnjico za rotacijo zaslona za 270 stopinj, v korakih po 90 stopinj. Ikona se nahaja v desnem spodnjem kotu ekrana in je kot nalašč tam, kadar pregledujemo slike, brskamo po spletu in še kaj, saj se širina zaslon občutno poveča.

Na zadnji strani najdemo objektiv kamere, kjer se bohoti napis 1.3 M piksla. Levo od objektiva je še zrcalo, ki služi kot pomagalo pri slikanju avtoportretov. Nekoliko me je kamera razočarala, saj so slike na koncu izpadle povprečne, kar je danes kar v navadi, da se proizvajalci hvalijo s številkami, bistvenega napredka v kakovosti pa še vedno ni oz. je pri redkih izjemah. Nam pa kamera ponuja precej možnosti, od snemanja fotografij, video posnetkov, slikanje z različnimi ozadji in še kaj. Video posnetki so lahko v avi ali pa MPEG4 formatu, slike pa jpeg ali bmp. Velikost slik in video posnetkov je prav tako lahko različna, in sicer so slike lahko velike 1280 x 960, 640 x 480, 320 x 240 ter 160 x 120 pik, video posnetki pa 320 x 240, 176 x 144 ali pa 128 x 96 pik.

Sporočilnost ponuja vse kar potrebujemo za pisno komuniciranje. SMS sporočila so lahko dolga do 640 znakov, a se seveda razdelijo na več sporočil po 160 znakov. MMS sporočila ne prinašajo novosti, bi pa poudaril, da pošiljanje pri Mobitelu ni možno oz. MMS sporočilo pošilja v nedogled, drugačna zgodba pa se je zgodila pri Si.mobilu, kjer omrežje lepo spusti sporočilo naprej. Kar se tiče elektronske pošte, si lahko nastavljamo več različnih IMAP/POP3 računov, pri vsakem pa si lahko tudi nastavimo frekvenco preverjanja za novo pošto. Za dodatno komunikacijo je v napravo naložen tudi priljubljeni MSN Messenger, komur pa to ne bo dovolj, pa si lahko na svetovnem spletu izbrska tudi kakšen program s podporo za ICQ, IRC in podobne "klepetalne" zadeve. Opazil sem tudi, da je malenkost zamenjan vrstni red znakov, če za pisanje uporabljamo navidezno tipkovnico. Tako je potrebno za kak pogosteje uporabljan znak malce pobrskati po različnih kombinacijah, a si bo večina to hitro zapomnila in nadaljnjih težav ne bo. Tako ali tako je vse stvar navade, na spletu pa se najdejo tudi programčki, kjer si lahko sami nastavimo nabor in zaporedje znakov na tipkovnici za vnos besedila.

Kako je s povezovanjem z drugimi napravami? Qtek S100 je glede tega zelo dobro opremljen. Večina vas bo tako ali tako uporabljala podatkovni prenos GPRS, vsaj na poti. Ta je pri S100 razreda B in ponuja dovolj udobno brskanje in preverjanje pošte. Komur pa to ne bo dovolj, mu je na voljo infrardeča povezava ter bluetooth tehnologija. Verjetno ni potrebno poudarjati, da oboje deluje kot ''namazano''. S100 je nekaj časa preživel v sožitju z bluetooth slušalko, kar mu ni predstavljalo težav. Prodajnemu paketu je priložen tudi podatkovni kabel USB, ki služi, poleg prenosu podatkov in sinhronizacije, tudi za polnjenje baterije. Ena stvar, ki sem jo malce pogrešal, je zibka (cradle) za S100. Le-ta je namreč nima. Verjetno je to že pikolovstvo in navada na večja brata, 2020 ter 9090, ki imata zibko serijsko v prodajnem paketu, a vseeno bi bilo lepo, če bi skonstruirali še zibko za S100. Marsikdo bo pogrešal tudi WLAN, a vsega človek tudi ne more imeti, mar ne? Tisti bodo posegli verjetno po razširitvenih karticah ali pa po večjem bratu, qteku 9090.

Kot telefon tudi S100 opravlja svojo nalogo suvereno, brez težav. Tega dela pri Qteku niso kaj dosti spreminjali, bo pa vsak opazil en dodatek, ki služi kot pomoč pri hitrejšem iskanju ter klicanju želene številke iz kontaktov. Tako se pri vtipkanju telefonske številke na zaslonu levo zgoraj prikažejo razvrščeni stiki, z vsakim dodatnim znakom pa smo bližje svojemu cilju. Najti želeno številko. Iskanje deluje tako, da v stikih išče po numeričnih in navadnih znakih. Torej upošteva oboje. Vsaj sam se tega nisem kaj prida posluževal, saj imam ponavadi vedno nastavljene tipke za hitro klicanje drugače pa uporabljam kar stike in operiram od tam dalje. Nam pa prej omenjeno pametno iskanje ponudi, ko se prebijemo do želenega kontakta, tudi izbor številke, v kolikor imamo pod eno osebo vpisanih več številk. Vsekakor spet funkcija, ki bi jo uporabniki znali ceniti. Qtek S100 deluje na frekvenčnih območjih 900/1800/1900 Mhz. Kar se telefoniranja tiče, bi se za hip še malenkost ustavil in malce pograjal tipki za sprejem oz. končanje klica. Ti bi bili lahko malce bolj izbočeni ali drugače zasnovani, morda bolj oddaljeni od ostalih tipk, saj je pri slepem pritiskanju treba kar malce bolj otipati ali smo na pravi tipki ali ne. Poudarjam, to se mi je dogajalo pri slepem pritiskanju, drugače večjih pripomb čez tistih nekaj tipk nimam. Opazil sem še nekoliko bolj kovinski oz. malce manj čist zvok v slušalki, ki me sicer ni motil, je pa bila razlika opazna vsaj glede na vse naprave, ki gredo mimo mojih ušes.

Napravo je za test posodilo podjetje CHS d.o.o.

Pa še njeno (Mojičino) mnenje:
Malega čarovnika sem na kratko testiranje dobila v času lanskoletnih božičnih praznikov (hvala dobremu božičku ). Čarovnika zato, ker je osnovni model imenovan HTC Magician, na našem tržišču (in še kje drugje po Evropi) pa se pojavlja z imenom qtek S100.

Dlančnik s funkcijami telefona oz. pametni telefon (smartphone) mi je bil všeč že po prvih fotografijah, ki so se pojavile na raznih spletnih portalih. Tudi prvo srečanje z njim me ni pustilo hladno – dlančnik manjših dimenzij, lepo oblikovan, z velikim zaslonom dobre ločljivosti. Za povrh vsega pa še z vgrajenim GSM/GPRS delom. In za povrh še z operacijskim sistemom Windows Mobile 2003 SE! Sama sicer na dlančnikih preferiram palmov operacijski sistem, vendar sem si tokrat rekla, da bom končno preizkusila tudi "konkurenco".

Prvo opravilo, ki ga vsak izmed nas, ki testiramo razne napravice, naredi, je prenos kontaktov ter morebitnih melodij in sličic na telefon. Microsoft pri t.i. Pocket PC-jih enostavno ne komplicira – sinhronizacijo je moč opraviti z ActiveSyncom, ki je na voljo za "dolprenos" kar na spletni strani. Win Mobile 2003 SE naj bi že v osnovi podpiral sinhronizacijo tudi preko modrega zoba (brez dodatnih programov), vendar sem pri tem opravilu obupala (verjetno mi je manjkalo izkušenj), in se poslužila dobrega starega kabla.

Baterija me je prvi dan uporabe razočarala, saj se je po nočnem polnjenju izpraznila že v zgodnjih popoldanskih urah. Res pa je, da se je "čarovnik" precej valjal po rokah. Po naslednjem polnjenju sem zmanjšala osvetlitev zaslona, poleg tega pa sem naložila dodaten programček za upravljanje GPRS povezav. Oboje skupaj je neverjetno podaljšalo trajanje baterije.

Tudi moj "božični" S100 je imel vgrajenih le 64 MB delovnega pomnilnika, kar je bilo precejkrat opazno pri sprehajanju po menijih. Dodatnih 64 MB mu ne bi škodilo, prej nasprotno - zagotovo bi večja količina pripomogla k hitrejšemu odzivanju.

In kot je napisal že avtor testa, je S100 odlična alternativa za vse, ki drugače nosij(m)o s seboj mobilnik in dlančnik. Le majhnost zahteva svoj davek – pri ceni.

Prodajalec/Uvoznik:
CHS d.o.o.
QTEK S100
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine:
oprema: Qtek
povezani članki
povezane novice
aktualno: Qtek