marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Procesor:
Intel XScale PXA255 400 MHz
Pomnilnik RAM:
24MB
Zaslon:
320 x 320 pik, 16-bitni TFT
Operacijski sistem:
Palm OS 5
Priklop:
USB
Teža in dimenzije:
178 gramov
Baterija:
1500 mAh Li-Ion-Pol

zunanja povezavaTehnična specifikacija na strani proizvajalca
Za in proti

Tungsten C je tako zagotovo prava izbira za vse, ki želijo hiter dlančnik s kvalitetnim barvnim zaslonom, ter jim veliko pomeni vgrajena podpora za Wi-Fi. Vsa priložena programska oprema je dovolj za "normalno" uporabo dlančnika, hkrati pa ponuja še nekaj zabavnih vsebin. Tudi baterija je dovolj vzdržljiva, da zdrži nekajdnevno uporabo.

dlančniki/tablice
arhiv test
Palm

Prvi z WLANom

Palm Tungsten C 


Palm Tungsten C

12.10.2003
Objavil: Mojca Giacomelli

Tungsten C je prvi izmed serije palmovih dlančnikov z vgrajeno podporo za brezžično povezovanje (WLAN) po protokolu 802.11b. Če zraven prištejemo še vgrajeno tipkovnico, Intelov Xscale procesor PXA255, ki dela s hitrostjo 400 MHz, 64 MB pomnilnika ter odličen 16-bitni barvni zaslon TFT ločljivosti 320 x 320 pik, ga lahko označimo kot pravo poslovno "zverinico".
Po zunanjosti je skoraj enak Tungstenu W s to razliko, da je Wi-Fi antena (ki je pri modelu W predstavljala GSM/GPRS anteno) vgrajena v ohišje. Polja za pisanje grafitov ni več, pod zaslonom pa je tipkovnica. Tipke so razporejene v treh vrsticah in so majhne, pa vendar ravno prav oblikovane, da tipkanje ne povzroča težav. Tipke so seveda več funkcijske, do druge funkcije pa pridemo s pritiskom na modro obarvano tipko (Fn). V zadnji vrstici se nahajajo funkcijska tipka - Fn, CapsLock, ki v aplikacijah opravlja tudi vlogo tipke oz. bližnjice za iskanje, preslednica, katere druga funkcija je priklic drugih znakov na zaslon (v kombinaciji s tipko Fn), tipka za priklic menijev v aplikacijah oz. za priklic opravilne vrstice, v kateri med drugim vidimo tudi stanje Wi-Fi omrežja. Čisto na desni strani te zadnje vrstice pa se nahaja tipka Home. Takoj ob njej na robu dlančnika pa je tipka za vklop oz. izklop dlančnika. Navigavijski gumb je okrogel s sredinsko tipko za potrjevanje, ob njem na obeh straneh pa se nahajajo že znani štirje gumbi za priklic določenih aplikacij. Dlančnik je vsekakor namenjen temu, da ga lahko upravljamo in uporabljamo brez uporabe pisala, le poglobiti se moramo v navodila. Če pa smo navajeni uporabe peresa, bomo le-tega našli na desnem robu. Na levem robu je utor, kamor lahko zataknemo priloženo zaščito za dlančnik. Na vrhu dlančnika se nahaja infrardeči vmesnik, signalna lučka za polnjenje, razširitveno mesto za SD/MMC kartice ter vtič za zunanje slušalke (2,5 mm). Le-ta ni klasične velikosti, proizvajalec pa kompletu slušalk ni priložil, zato si jih moramo dodatno kupiti. Zvočnik se nahaja na zadnji strani dlančnika.Tungsten C ima vgrajen operacijski sistem 5.2.1, kateremu seveda pripadajo grafiti 2, nad katerimi večina uporabnikov prejšnje različice grafitov ni preveč navdušena. Ker seveda nismo sveži uporabniki dlančnika, ne morem oceniti, kako novo različico grafitov sprejmejo čisto sveži uporabniki palmovih dlančnikov. Pri pisanju na zaslon malce moti tudi dejstvo, da ne vidimo več razmejitve polja za pisanje na alfanumerični in numerični del. Če smo vztrajni, pa se tudi pisanja z grafiti 2 navadimo. Še največ težav smo imeli s pisanjem črke O, ki se nam je skoraj vedno zapisala kot @ (ko smo hoteli @, pa jo seveda nismo znali napisati ;-)). Grafiti 2 so vsekakor bolj občutljivi na pravilno pisanje znakov, kot je bila njihova prejšnja različica. Ko pa nad pisanjem obupamo, pa imamo več možnosti: pogledamo v pomoč za grafite, vklopimo "on-screen" tipkovnico ali pa uporabimo kar vgrajeno.

Tisto, kar naredi dlančnik za pravo malo zverinico, pa je seveda hitri procesor, ki dela s hitrostjo 400 MHz in 64 MB vgrajenega pomnilnika, kar je skorajda dovolj za normalno delo. Dodatno pomnilniško kartico pa bomo seveda potrebovali za poslušanje glasbenih datotek. Tungsten C ima namreč tudi podporo za predvajanje večpredstavnih vsebin. Priložena programska oprema je kar obsežna. Tako na zgoščenki poleg Palm Desktopa najdemo še zbirko Documents To Go (pocket Word, Excel in PowerPoint), zmogljivo računalo PowerOne, Acrobat Reader, programsko opremo za tiskanje, VoiceMemo (za snemanje zvočnih zaznamkov), Kinoma Player, Palm Photos, PamSource Web Browser, program za delo z elektronsko pošto VersaMail, odjemalca za VPN ter programček World Mate, ki pride prav predvsem svetovnim popotnikom, saj je opremljen s koristnimi potovalnimi informacijami, ki se lahko posodabljajo preko zibke ali omrežja. Opažamo, da Palm nima nekega standarda glede priloženih programov, saj se v različnih modelih najde različna programska oprema, ki je vključena v ceno. Poleg (ali namesto) priloženih programov lahko seveda uporabljamo tudi programe drugih proizvajalcev.

Prava poslastica pa je seveda vgrajena podpora za brezžično povezovanje – Wi-Fi. V ohišje vgrajena antena zagotovo malce zmanjša doseg, pa vendar se le-ta še vedno giblje okrog spodobnih 100 metrov. Vsaka ovira pa to razdaljo seveda zmanjšuje. Wi-Fi smo preizkusili kar na Mobitelovih javno dostopnih točkah (NEO Wlan), in sicer v City Parku ter na sejmu Sodobna elektronika. Ker so to javno dostopne točke, nismo mogli preizkusiti tudi povezave z enkripcijo ter odjemalca za navidezna privatna omrežja (VPN). Brezžično povezavo je podprta na dva načina, in sicer na Infrastukture (povezava v omrežje več naprav) ter Ad-Hoc (direktna povezava z drugo napravo).

Z drugimi napravami (mobilni telefon, osebni računalnik) lahko dlančnik povežemo preko vgrajenega infrardečega vmesnika, za sinhornizacijo pa je priložena zibka, ki ima standarden Palmov konektor. Tam, kjer ni na voljo Wi-Fi omrežja, bomo morali za povezavo v internet uporabiti mobilni telefon. Malce smo pogrešali bluetooth, saj je vmesnik IR precej nerodna zadeva, kadar imamo premalo prostora (na mizi, v raznih prevoznih sredstvih, ipd.).

Dlančnik je za testiranje posodilo podjetje CHS.

albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine:
oprema: Palm
povezani članki
povezane novice
aktualno: Palm