marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Procesor:
TI OMAP 2420, 400Mhz
Pomnilnik RAM:
128MB
Pomnilnik ROM:
256MB
Zaslon:
4.13” WVGA, 800 x 480 točk, 65,000 barv
Operacijski sistem:
Linux
Priklop:
microUSB
Teža in dimenzije:
128 x 72 x 14 mm
Baterija:
Li-Po 1500 mAh

zunanja povezavaTehnična specifikacija na strani proizvajalca
Za in proti

Internetna tablica služi svojemu namenu – komunikaciji preko interneta in surfanju. Prav tako bo služila kot poslovno orodje z zmogljivim organizatorjem. No, če nam serijski ne odgovarja si lahko pretočimo še vedno kakšnega drugega. Vgrajena QWERTY tipkovnica nam odtehta marsikater klik po zaslonu, a vendar pogrešal sem mobilni modul, za to ceno bi si ga vsekakor N810 zaslužila.

Priloge
Fotografije dlančnika/tablice
dlančniki/tablice
arhiv test
Nokia

Multifunkcionalna tablica

Nokia N810 Internet tablet 


Nokia N810 Internet tablet

14.04.2008
Objavil: Mitja Zupančič

Na testu smo tokrat imeli najnovejšo Nokijino tablico, pod oznako N810. Že po številkah opazimo, da je to sorodnica (nikakor naslednica, zatrjujejo pri Nokiji) relativno znane Nokie N800. N810 ima novejši operacijski sistem, ki je osnovan na Maemo 4.0. Poleg tega so tudi same mere naprave nekaj manjše. Je mar to tudi vse kar je novega?
Nikakor! Že na prvi pogled opazimo celotno QWERTY tipkovnico, ki se klasično izvleče od spodaj navzven, prisotni pa so še vgrajen GPS modul in pa Wayfarer digitalni zemljevidi. Naprava tudi veliko lepše sede v žep, ni ravno malček, a če do sedaj niste imeli težav z N800, jih boste imeli z N810 še toliko manj. V primeru, da ste vajeni klasičnih mobilnikov bi vam to znalo predstavljati nekaj privajanja.

Zadeva je precej uporabna pri multimedijskih opravilih, recimo da želimo pogledati kakšen filmček (podprti formati: 3GP, AVI, WMV, MP4, H263, H.264, MPEG-1, MPEG-4, RV (RealVideo)), poslušati glasbo (podprti formati: MP3, WMA, AAC, AMR, AWB, M4A, MP2, RA), ali pa prekopiramo iz osebnega računalnika playliste (podprte: M3U, PLS, ASX, WAX, WVX, WPL), ipd. Namreč z desne strani je vgrajen 3,5 mm klasični priključek za slušalke. Zraven se nahaja še konektor za polnenje in pa microUSB vhod. Tako je, ni sledu o miniUSB vhodu. Zame osebno je to bolj ali manj minus, predvsem zato, ker miniUSB kabel se valja za vsakim vogalom, microUSB pa niti ne. Z vrhnje strani se nahajajo tipke za vklop/izklop naprave, tipka za celostranski način pogleda in pa tipki za nastavitev glasnosti, s spodnje strani je še reža za miniSD (z adapterjem so podprte tudi microSD) pomnilniške kartice, v režo bomo lahko vstavili do 8 GB velike pomnilniške kartice, vendar pod pogojem, da so združljive s standardom SDHC.

Na sprednjem delu tablice opazimo tudi spletno kamero, le-ta je podobna, kot pri ostalih Nokijah (recimo N95) in svojemu namenu dobro služi. Nad njo pa je tipalo, ki prilagaja svetlost zaslona trenutnim svetlobnim pogojem. Tako se bo zaslon v popolni temi malo potemnil in v močni svetlobi maksimalno posvetlil.

Precej impozanten je tudi široki zaslon. Z ločljivostjo 800x480 točk je definitivno eden izmed boljših izdelkov, kar sem jih kdaj videl v mobilni industriji. Surfanje po internetu z vgrajenim brskljalnikom (baziran na mozilli gecko) je pravi užitek. Strani se preko vgrajenega WLAN-a hitro odpirajo in tudi v polni (seveda pomanjšani) velikosti. Brskanje po internetu je ena izmed boljših lastnosti tablice, malo manj navduši dejstvo, da zadeva nima mobilnega modula. Tako bomo morali biti vedno v navezi ali z mobilnikom ali pa z iskanjem vročih WLAN točk po mestu.

Glede drobovja se tablica odreže solidno. Ima 400 mHz TI OMAP srček in pa 128 MB DDR RAM pomnilnika. Procesor je v osnovi 330 megaherčen, vendar z novim operacijskim sistemom OS2008 hitrost lahko oscilira od nekje 160 mHz na 400 mHz. Podobno se bo zgodilo v primeru, da na N810 naložimo omenjeni operacijski sistem.

Za večino uporabnikov je to vsekakor dovolj zmogljivo drobovje, mogoče sem imel nekaj težav pri odpiranju filmčkov v predvajalniku. Vsekakor odpadejo kakšni HD filmi. Nisem pa se še opredelil ali je to težava operacijskega sistema ali strojne opreme. Vsekakor pa bo 90% opravil tablica izvršila brez težav ali dolgega čakanja.

Nokia N810 uporablja operacijski sistem OS2008, ki je baziran na platformi Maemo 4.0 (kodno ime Chinook). Kaj to pomeni? To po domače povedano pomeni, da uporablja prilagojen Linux OS za mobilne naprave. Aplikacij za N810 se je na internetu pojavilo že veliko (čez 100), zato torej pot pod miško in v lov po nove programske igračke.

Prednaloženih je dokaj veliko aplikacij, težava nastane, ko želimo katero pognati. Te se popolnoma zaženejo šele potem, ko so pretočene iz spleta, tako da bo naprej treba ustvariti aktivno WLAN povezavo in šele potem zaganjati aplikacije. Ko so enkrat naložene je potem mir, dokler se nam recimo ne sesuje sistem in bo ga potrebno nanovo naložiti.

Vgrajen GPS uporablja priložene mape podjetja Wayfarer, ki ga je kupilo drugo podjetje Navicore. Na tablici je naložena brezplačna različica, ki nam bo kazala samo zemljevid in trenuttno lokacijo. Na govorna opozorila ali na ostalo navigacijsko funkcionalnost pozabite. No, ne ravno pozabite, odšteti bo treba nekaj eurov in zadeva bo delovala s polno funkcionalnostjo.

Smisel tablice se vsekakor giblje okoli interneta (zato tudi tako ime, kajneda). Naloženo je veliko komunikacijskih aplikacij, vendar naj vas opozorim za Skype. Naprej na tablico naložite najnovejšo programsko opremo, šele potem bo Skype deloval v polni zmogljivosti. Prve različice programske opreme so imele nekaj težav, vendar to je sedaj odpravljeno.

Prodajni paket je izjemno bogat. Tako dobimo poleg polnilnika, tablice, baterije in navodil še stereo slušalke (HS-48), avtopolnilec (AC-4), avtonosilec (CR-89), torrbico (CP-223), microUSB kabel (CA-101). Torej v primeru, da iščemo navigacijsko napravo za v avto imamo pri nakupu N810 prihranjenih že nekaj stroškov.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine:
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
aktualno: Nokia