marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Procesor:
Intel® PXA272 Processor 416 MHz
Pomnilnik RAM:
64MB
Pomnilnik ROM:
128MB
Zaslon:
TFT, 262,144 barv, 240 x 320 pik (QVGA)
Operacijski sistem:
Win Mobile 5.0
Priklop:
miniUSB
Teža in dimenzije:
140 g, 102 x 58 x 19,5 mm
Baterija:
Li-Poly, 1530 mAh

zunanja povezavaTehnična specifikacija na strani proizvajalca
Za in proti

Dlančniku ne gre oporekati majhnih mer in kompaktne izdelave, kljub nekoliko pocenskemu izgledu gumbov. Procesor je dovolj zmogljiv za tekoče predvajanje filmov in uporabo komunikacijskih programov preko Wi-Fi vmesnika.Dobro se izkaže tudi baterija, ki bo ob povprečni uporabi dlančnik vzdrževala slabe tri dni. Dlančnik je ob priloženih kvalitetnih slušalkah in dobri programski regulaciji primeren tudi kot žepna glasbena skrinjica. Plastični pokrovček pri zaščiti zaslona dobro opravlja svojo funkcijo, zna biti zaradi procesa odpiranja in zapiranja moteč med telefoniranjem. Pograjal bi še »nerodno« postavitev gumba za vklop, saj se poleg nahaja tudi ležišče za palčko (stylus) in tako med jemanjem palčke iz ležišča pogosto pomotoma izklopimo napravo. Moteče je tudi to, da ima dlančnik kljub podpori težave s preklopom na EDGE omrežje, kar je verjetno posledica slabe programske opreme.

Fotografije dlančnika/tablice
Fotografirano z dlančnikom/tablico
dlančniki/tablice
arhiv test
HP iPAQ

Osebni glasnik

HP iPAQ rw6815 Personal Messenger 


HP iPAQ rw6815 Personal Messenger

30.08.2007
Objavil: Gregor Grošelj

HP-jev Ipaq rw6815 predstavlja Hp-jev odgovor na HTC-jeve dlančnike tipa S100 in S110, ki so pred časom orali ledino med najmanjšimi hibridnimi dlančniki z vgrajeno funkcijo telefona. Težava je edino ta, da je na trg prišel z (pre)veliko zamudo.
Kaj se skriva v škatli …

Proizvajalec nam je v kartonsko embalažo povprečnih dimenzij zavil vse, kar potrebujemo za preživetje v dlančniški "divjini". Tako v notranjosti ob dlančniku najdemo še Li-Polymer baterijo, usnjeno torbico za nošenje za pasom, stereo sluašlke z mikrofonom za prostoročno telefoniranje, CD z licenčno programsko opremo, navodila za uporabo, USB kabel za napajanje, USB kabel za povezavo, pretvornik na 220V za USB kabel in dodanih še več nastavkov za vtičnice, da se bomo z osebnim glasnikom dobro znašli tudi v tujini.

Prvi vtisi …

IPAQ rw6815 se kot hibridni dlančnik vsekakor lahko pohvali z majhnimi merami , deluje pa vsaj na prvi pogled (zahvaljujoč srebrnim kormiranim plastičnim tipkam, ki se nahajajo pod zaslonom) nekoliko kičasto. Vendar po nekaj minutnem rokovanju z napravo hitro ugotovimo, da je izdelava ohišja povsem solidna in kompaktna. Ta namreč ne spušča kakšnih škripajočih zvokov. Zaslon je zaščiten s plastičnim dvižnim in prozornim pokrovom. Ta princip je viden tudi na nekaterih drugih modelih HP iPAQ dlančnikov in pozitivno gledano nudi dobro zaščito zaslona pred praskami in ostalimi zunanjimi vplivi, vendar bo marsikdo potreboval kar nekaj časa preden se bo navadil, da mora pred tapkanjem po zaslonu najprej dvigniti zaščitni pokrov in se vmes spraševal zakaj se zaslon ne odziva. Zaščitni pokrovček je pogosto v napoto predvsem pri opravljanju klicev – proces dvigovanja pokrovčka, izbira kontakta klicanje, postavitev pokrovčka v prvotni položaj, itd. K sreči ima uporabnik možnost izbire, saj je pokrovček lahko odstranljiv. Nekaj graje si zasluži tudi lega gumba za vklop in ležišče za stajlus. Snovalca, ki je postavil tipko za vklop in paličico (stylus) skupaj na isto stran ohišja bi morali pošteno okrcati po "dizajnerskih" prstih, saj je takšna rešitev zelo nesramna do uporabnika. To pomeni, da moramo biti pri jemanju palčke iz ležišča zelo previdni, saj se zaradi nesrečne lege tipke za vklop prepogosto zgodi, da pri tem opravilu nehote izklopimo dlančnik.

Izgled in dlančnikova funkcionalnost

Jedro dlančnika predstavlja Intelov PXA272 procesor s taktom 416 MHz, 64 MB RAM pomnilnika in 128MB ROM pomnilnika, kar zadostuje tudi za poganjanje požrešnejših aplikacij. Za razširitev pomnilnika je na voljo vgrajena reža za MiniSD pomnilniške kartice.

Zaslon omogoča prikaz 262,144 barvnih odtenkov v ločljivosti 240 x 320 pik, kar je za manjši zaslon zadovoljivo. Vidljivost je v temnejšem okolju dobra, nič kaj dobro pa se zaslon ne izkaže že pri malo močnejši sončni svetlobi, saj si z njim predvsem pri fotografiranju praktično ne moremo pomagati.

Z energijsko požrešnostjo je rw6815 nekje v boljšem povprečju, saj ima priloženo močno Li-Poly baterijo s kapaciteto 1530 mAh . Številke, ki prikazujejo teoretično zdržljivost, si lahko ogledate med lastnostmi telefona, praksa pa se je pokazala nekako takole – če bomo dlančnik uporabljali predvsem v namen telefoniranja, bo ta v povprečju vztrajal nekje do 3 dni. Za manjši test sem dlančnik podvrgel tudi izživljanju z vklopljenimi komunikacijskimi moduli (vklopljen Wi-Fi s programom Skype, ter BT in GSM vmesnik), poleg pa še predvajal film v DivX-u. Tako je v praktično polni obremenjenosti vgrajeni procesor s 416 MHz svojo sapo lovil nekaj več kot 3 ure in pol. Vsekakor pohvalna vzdržljivost za tako majhno napravo.

Dlančnik lahko polnimo tudi preko priloženega USB kabla in priloženega priloženega pretvornik za 220V. Polnjenje je tako nekoliko počasnejše, čeprav lahko v nastavitvah operacijskega sistema celo izberamo med počasnimi in hitrim načinom USB polnjenja.

Sama odzivnost zaslona na dotik je v osnovi zadovoljiva, se pa pojavi netočnost in slabša odzivnost, kadar preklopimo orientacijo zaslona v ležeč položaj (landscape)

Nekaj razočaranja je prinesla ugotovitev, da ima dlančnik 2,5 mm stereo vtičnico za priklop slušalk, kar pomeni, da smo omejeni na uporabo priloženih slušalk. Vendar priložene slušalke v dobri meri poporavijo začetno nejevoljo, saj se izkažejo za kvalitetne (dobra reprodukcija tako basov, kot tudi visokih tonov). Jakost zvoka nastavljamo s potenciometrom na mikrofonu, kjer je tudi gumb za klic, pri izboljšanju kvalitete zvoka pa nam pomaga še programska oprema IPAQ Audio, ki vsebuje tudi ročno nastavljiv izenačevalnik tonov (basi, visoki toni in prostorska širitev zvoka). Tako je rw6815 povsem uporaben tudi kot žepni predvajalnik glasbe.

Odprtost operacijskega sistema Windows Mobile 5.0. Phone Edition omogoča namestitev skoraj poljubnega števila programov, kar nam omogoča, da dlančnik priredimo po svojih željah. Najdemo pa v sistemu naloženih že nekaj programov, ki nam olajšajo delo, med njimi tudi pisarniške programe Power point mobile, Word Mobile in Excell mobile.

Uporabniki dlančnikov v določenih časovnih intervalih naletimo na neprijetno opravilo, ki se imenuje »clean reset«. S tem postopkom z dlančnika popolnoma pobrišemo shranjene podatke, operacijski sitem pa se vrne v stanje kot je bilo, ko smo nov dlančnik vzeli iz embalaže. Pri HP-jevih modelih dlančnikov za izvedbo takšne ponastavitve potrebujemo skoraj artistične spretnosti. Postopek je sledeč: hkratni pritisk tipk za sprejem in prekinitev klica, tipka za vklop telefona in še istočasni pritisk s stajlusom na tipko reset. Nakaj razgibavanja vsekakor ne bo škodilo, v izogib glavobolu pa prej le poskrbite, da shranjene podatke ustrezno arhivirate.

Funckionalnost GSM vmesnika

Tudi funkcija telefona po kvaliteti zvoka ne izstopa od povprečnega GSM aparata. Slišnost sogovornika je dobra, na voljo pa imamo tudi možnost preklopa klica na prostoročni način preko zunanjega zvočnika (daljši pritisk na tipko za prevzem klica). Za klicanje je na voljo preprost a učinkovit vmesnik, ki omogoča vpogled v zgodovino klicev in izbiro hitrega klicanja. Tudi imenik je izjemno obsežen in posameznemu kontaktu omogoča dodajanje različnih etiket vključno s poljubnim načinom zvonjenja (tudi WAV ali MP3 format) in beležko. Edina slabša stran je počasna odzivnost, kar gre pripisati slabšemu softveru, kar je moteče predvsem pri dohodnih klicih - pojavlja se zamik preden se pojavi informacija o klicočemu in preden se dlančnik odzove na pritisk tipke za sprejem klica.

Z daljšim pritiskom na spodnjo tipko za glasnost sprožimo tudi možnost glasovnih ukazov v angleščini. Telefon nam v angleškem jeziku s pomočjo sintetizatorja izgovarja informacije (jakost signala v procetnih, jakost baterije). Težava se spet pojavlja pri slabo izdelanem programju - besede moramo namreč izgovarjati glasno in večkrat pride do zamenjave – še ena funkcija, ki bi se lahko izkazala za uporabno, pa žal to ni.

Fotoaparat

Sam fotoaparat je dlančniku tudi tokrat dodan bolj za okras in zabavo, kot za resno delo. Fotografijam kljub nazivni ločljivosti 2MP (1600 x1200) primanjkuje prave ostrine in barv, pri posnetkih z manj svetlobe pa je prisotno veliko barvnega šuma. Meni v osnovi vsebuje kar nekaj dodatkov, med drugim tudi določanje ostrine, kontrasta, beline in osvetlitve. Prikaz na zaslonu se pri vklopu funkcije fotoaparata postavi v ležeč položaj (landscape), za slikanje pa je na zaslonu prikazanih več virtualnih gumbov za nastavitve - s pritiskom na večjega, ki je orientiran skrajno desno zajamemo fotografijo ali videoposnetek. Zvočni efekt zaklopa je pri fotografiranju možno onemogočiti. Pri fotografiranju si za boljšo osvetlitev lahko pomagamo z vgrajenima LED diodama, ki ju je možno uporabiti tudi kot baterijsko svetilko.

Za hitro obdelavo fotografij imamo na voljo aplikacija photo Smart mobile, kjer urejamo fotografije in določamo velikost (na 75, 50 ali 25%) za pošiljanje preko MMS sporočil.

Kamera omogoča tudi zajemanje video posnetkov z ločljivostjo 352 x 288, 176 x 144 in 128 x 96 pik z zvokom (izbira neomejeno ali omejitev na 100kb za MMS sporočila).

Komunikacijske sposobnosti

Osebni glasnik se zna povezovati preko brezžične bluetooth, Wi-Fi in infrardeče povezave, preko kabla (miniUSB) ali preko radijskega vmesnika (GPRS, EDGE). Med podatki pogrešamo še pristonost UMTS in morda še HSDPA. Za zahtevnejše uporabnike bo morda uporabna tudi informacija o jakosti IR vmesnika. Snop infrardeče svetlobe je pri rw6815 ozko usmerjen in deluje nekje do razdalje 3 m, kar pomeni, da lahko dlančnik z malo truda in primerno programsko opremo uporabljamo tudi kot univerzalni daljinski upravljalnik.

Posodil na test:
Mobitel d.d.
Prodajalec/Uvoznik:
CHS d.o.o.
Cena na dan testa:
625,00
Ni dodatnih fotografij.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine:
oprema: HP iPAQ
povezani članki
povezane novice
aktualno: HP iPAQ