marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Procesor:
144 MHz ARM
Pomnilnik RAM:
16MB
Zaslon:
barvni CSTN, 160 x 160 pik
Operacijski sistem:
Palm OS 5
Priklop:
USB
Teža in dimenzije:
168 gramov
Baterija:
Li-Ion, do 6 ur pogovora, do 10 dni v stanju pripravljenosti

zunanja povezavaTehnična specifikacija na strani proizvajalca
Za in proti

In zaključek... Treo 600 je zanimiva kombinacija dlančnika in telefona, s katero bo zadovoljen marsikdo, ki mu sedaj nošnja dveh naprav predstavlja odvečno težo. Dlančniški del križanca je zadovoljiv, očitati mu je le morda malce pomanjkanja procesorske moči, kar bi znalo predstavljati "težavo" pri uporabi multimedijskih programov. Telefonski del je v primerjavi z navadnimi mobilniki malce oskubljen (ni števca klicev in prenesenih podatkov), pa tudi klicanja se moramo navaditi. Sama sem pogrešala še podporo bluetoothu, ki bi bil precej uporaben za telefoniranje s pomočjo bluetooth slušalk.

Fotografije dlančnika/tablice
Fotografirano z dlančnikom/tablico
dlančniki/tablice
arhiv test
Handspring

Križanec med telefonom in dlančnikom

Handspring Treo 600 


Handspring Treo 600

22.07.2004
Objavil: Mojca Giacomelli

Pred več kot letom dni so pri Handspringu predstavili svojega novega križanca med dlančnikom in telefonom, model Treo 600. Osebno se mi je že po slikah in podatkih precej prikupil, zato sem ga težko pričakovala na test.
Občutek, ko človek odpira popolnoma novo, še nikoli uporabljeno napravico, verjetno poznate, kajne? Hitro napolnit baterijo, potem pa "planit nanj". :) Pa vendar me je malček kmalu precej razočaral. Navajena uporabe dlančnika in pametnega telefona, ki oba podpirata pisanje po zaslonu z grafiti, sem čedalje bolj razočarano iskala karkoli o uporabi grafitov tudi na Treu 600. Pisanje po zaslonu kar ni in ni hotelo delati... tudi v vgrajeni pomoči (Help in Tutorial) niso bili grafiti nikjer omenjeni. Kljub temu, da so v vseh menijih napisane že znane bližnjice za dostop do možnosti preko grafitov, le-teh na koncu nisem našla. Enostavno ... Treo 600 je očitno namenjen temu, da se ga upravlja samo s tipkovnico, pisalo pa je uporabno le za potrjevanje izbir. Tipkovnica je klasična QWERTY, sicer zelo pomanjšana, vendarle se nanjo da precej dobro tipkati, ko se enkrat navadimo. No, ker sem bila kljub vsemu mnenja, da križanec z operacijskim sistemom Palm 5.2.2 brez grafitov vendarle ni pravi dlančnik, sem se podala na iskanje rešitve. Na srečo obstaja programček Graffiti Anywhere, s pomočjo katerega dodamo Treu nove razsežnosti – uporabo grafitov in s tem pisanje po zaslonu. Kakšno olajšanje!

Preden sem namestila omenjeni programček, je bilo potrebno na osebni računalnik namestiti programsko opremo za sinhronizacijo križanca z osebnim računalnikom. V kompletu tako dobimo Palmov Desktop, prirejen Treu 600, saj ima le-ta vgrajen tudi digitalni fotoaparat. HotSync je uporabnikom Palmovih dlančnikov že poznan, tokrat pa mu je dodana tudi programska oprema za sinhronizacijo z Microsoftovim Outlookom. Zelo pohvalno! Malce manj pohvalno pa je (ali pa tudi pričakovano, saj ima Treo 600 obliko telefona), da v prodajnem kompletu ni zibke, kamor bi postavili našega malčka med sinhronizacijo. Tako dobimo le kabel za povezavo z računalnikom (USB), na katerega lahko priklopimo tudi napajanje. Pogostost polnjenja križanca bo seveda odvisna od intenzitete naše uporabe. Moram pa priznati, da me je pri tem pozitivno presenetil, kajti baterija je zdržala precej več, kot je za pričakovati (ne glede na navedne proizvajalca). Zaslon križanca je namreč precej velik (160 x 160 pik), vsi pa dobro vemo, kako so barvni zasloni in podatkovne povezave požrešni. Tako je na testu zdržal trikrat po (najmanj) tri polne dneve uporabe, ki je bila sevea malce višja, kot ponavadi. Novo napravico je namreč potrebno najprej "prešnofati", nato založiti z nepogrešljivi programi, slikati, pisati SMS-e in seveda uporabljati GPRS. Dobra stran križanca je, da ob zaklepu tipkovnice lahko zaslon čisto ugasnemo.. no, kar seveda pomeni, da ne vidimo niti, koliko je ura, razen če si namestimo dodatne programe. Tako vsaka poizvedba za uro obvezno povzroči prižiganje zaslona. Dobra stran je, da telefonski del lahko tudi izklopimo, kar nam bo prav prišlo na letalih oz. povsod, kjer ne bomo rabili telefona. Proizvajalec sicer navaja vzdržljivost baterije za največ 6 ur pogovorov in do 10 dni v stanju pripravljenosti. Koliko časa sem porabila za klice in podatkovno povezavo, žal ne vem, saj Treo 600 v osnovi ne premore števca klicev in prenesenih podatkov.

Z oblikovnega stališča Treo ne predstavlja nekih novitet. Spodaj je še vedno priklop za napajanje in/ali sinhronizacijo, ob njem pa najdemo vtič za priložene slušalke. Na levem boku sta dva gumba za uravnavanje glasnosti, katera (žal) nimata popolnoma nobene druge funkcije. Na vrhu je v levem kotu zunanja antena, ki mu kar nekako paše, saj tako vemo, da gre tudi za telefon, ob anteni pa se nahaja gumb za vklop/izklop telefonskega dela križanca. Ob gumbu je infrardeči vmesnik ter gumb za vklop/izklop zvokov. Nad IR vmesnikom se nahaja še reža za dodatne pomnilniške kartice, ki so lahko tipa SD ali MMC, ter za SDIO naprave (SecurDigital Input Output). V desnem kotu najdemo še prostor za shranjevanje pisala, na zadnji strani pa je še digitalni fotoaparat

Pa poglejmo najprej telefonski del novega križanca. Kot je že znano lastnikom dlančnikov, je možno hitre tipke nastaviti po lastnih željah, zato tudi Treo ni izjema. Privzeto je skrajno leva tipka nastavljena za dostop do telefonskega dela, zato sem to možnost kar pustila. Kaj bomo zagledali ob pritisku na to tipko, je odvisno od tega, kaj smo nazadnje uporabljali. Tako imamo štiri različne poglede, in sicer klasično navidezno tipkovnica telefona, seznam klicev, priljubljene in kontakte. Če veliko telefoniramo, potem je najbolje, da si najpogosteje uporabljene številke dodamo med priljubljene (Favorits). V tem primeru je možno številki oz. osebi dodati tudi sliko, ki se prikaže ob klicu, ter lastno melodijo, ki je lahko največ 16-kanalna. Med priljubljene pa lahko dodajamo tudi razne programčke in naslove spletnih strani. Klepetamo lahko z malčkom ob ušesu, prostoročno (vrgajen zvočnik in mikrofon) ali z uporabo priloženih slušalk. Le kontrole nad našimi stroški ne bomo imeli, saj nima vgrajenega števca klicev.

Kratka (SMS) in večpredstavna (MMS) sporočila so naslednja "klasika" vsakega modernega telefona, zato tudi Treo ni izjema. Malce se boste morali edino potruditi pri nastavitvah večpredstavnih sporočil, pa bo šlo. Malček namreč ne omogoča nastavljanja preko kratkih sporočil. Z vgrajeno kamero je možno posneto fotografijo takoj poslati kot večpredstavno sporočilo, lahko pa seveda uporabimo tudi e-pošto. Malce zamudnejše bo pisanje kratkih sporočil z eno roko. Precej vešči smo uporabe klasične telefonske tipkovnice, na QWERTY pa se (vsaj jaz) z eno roko kar ne znajdemo. Še najhitreje pa je kratko sporočilo napisano z uporabo grafitov (dodaten program!). Lastnih map za kratka sporočila ni možno ustvariti, pomagamo pa si lahko s katerim izmed množice programske opreme za dlančnike s Palm OS.

Tudi kontakti so znancem Palmovih dlančnikov "klasika" – množica polj za vpis podatkov, sinhronizacija pa poteka preko Palmovega Desktopa ali Microsoftovega Outlooka. Količina vpisov je seveda odvisna od prostega pomnilnika, kar v splošnem velja za vse aplikacije, ki uporabljajo malčkov pomnilnik.

Za prenos podatkov je dobro poskrbljeno, saj Treo 600 podpira kodno shemo 10 (za GPRS), kar se precej pozna pri rednem pregledovanju elektronske pošte. Povezovanje z drugimi napravami je možno preko USB kabla ali IR vmesnika.

Kot dlančnik Treo 600 brez težav zadovolji potrebe normalnega uporabnika, in mu s tem prihrani uporabo dveh naprav (telefon + dlančnik). Klasična zunanja tipkovnica je sicer na prvi pogled majhna in neuporabna, pa vendar se je sčasoma navadimo. Z dodatnim programom lahko pridobimo tudi grafite, kar še olajša pisanje. Treo 600 prihaja z operacijskim sistemom Palm OS 5.2.2, poganja ga 144 MHz OMAP procesor, uporabniku pa je na voljo 24 MB pomnilnika, ki si ga lahko brez težav razširimo z uporabo pomnilniške kartice. Le-ta je nujno potrebna za poslušanje glasbenih (mp3) datotek. Ker na testu nisem imela dodatne kartice, žal nisem mogla preizkusiti kvalitete multimedijskih funkcij. Ob nakupu dobimo že nekaj programske opreme, za drugo pa nam ni potrebno preveč skrbeti, saj je na voljo ogromno plačljivih in brezplačnih programov, s katerimi našemu križancu dodamo uporabnost.

Vgrajen fotoaparat je danes skorajda nepogrešljiv pri telefonih višjega razreda (pa tudi že srednjega), za dlančnike pa to ne moremo ravno trditi. No, križanec je v tem delu precej razočaral. Fotografije, slikane v neidealnih svetlobnih pogojih, so (milo rečeno) obupne. Na soncu so presvetle in nerazpoznavne, v temnejših prostorih pa pretemne. Slikati je možno v dveh velikostih – large (640 x 480) in small (120 x 160), drugi nastavitev za fotografiranje pa ne premore.

Prodajalec/Uvoznik:
Sting M d.o.o.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine:
oprema: Handspring
povezani članki
povezane novice
aktualno: Handspring