marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
5 ur
V pripravljenosti:
300 ur
Tip baterije:
Li-Ion (800 mAh)
Dimenzije:
105 x 44 x 19 mm
Teža:
92 g

Tip zaslona:
4096 barvni, 128 x 128 pik

Stopnja sevanja SAR:
0,60 W/kg
Za

Digitalni fotoaparat, teža, majhnost, zamenljiva ohišja.

Proti

Preglasna vibra, premalo vdrta smerna tipka, prepočasen GPRS.

mobilniki
arhiv test
Nokia

Lepotička

Nokia 7250


10.03.2003
Objavil: Andrej Bergant

Tokrat smo dodobra pregledali Nokio 7250, ki je Nokiin prvi aparat manjših dimenzij z vgrajenim digitalnim fotoaparatom. Glede na njeno ime lahko rečemo, da je naslednica Nokie 7210, vendar že na prvi pogled ugotovimo, da temu ni čisto tako.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Modela 7210 in 7250 se že po obliki ohišja dokaj razlikujeta, po funkcijah pa še bolj. Tipke so osvetljene s šestimi belimi diodami, ki dajejo ravno prav svetlobe, tako da telefon v temi ne izpade kot svetilka.
Tipke so zelo udobne za pritiskanje, le smerna tipka bi morala biti nekoliko bolj vdrta v ohišje. Pri smerni tipki so tipke za gor, levo in desno nekoliko preveč skupaj, vendar, ko se enkrat na to navadimo, nimamo več preglavic. Smerna tipka je zelo uporabna za hitro premikanje tudi takrat ko nismo v menijih, saj se nam s pritiskom na puščico navzgor takoj prikaže slika, ki jo zajemamo z objektivom digitalnega fotoaparata. S tipko levo se znajdemo v oknu za pisanje kratkih sporočil. Če pritisnemo tipko v desno se znajdemo v koledarju in če pritisnemo tipko navzdol se ustavimo v imeniku.
V paketu poleg telefona dobimo tudi slušalke za poslušanje radia in prostoročnega telefoniranja, prostoročno pa lahko tudi telefoniramo preko vgrajenega zvočnika.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V imenik telefona lahko shranimo do 300 zapisov, katerim lahko določimo tudi več številk. Vsaki številki lahko določimo tip (splošno, mobilni telefon, dom, služba ali faks), vsak zapis pa lahko razvrstimo v določeno podskupino (družina, VIP, prijatelji, služba ali drugi). Za hitro klicanje lahko določimo katerokoli izmed tipk med dva in devet, saj je številka ena rezervirana za hitro klicanje telefonskega predal, številka nič pa za priključitev na GPRS.

Sporočila

Z Nokio 7250 lahko pošiljate in prejemate kratka (SMS) ter večpredstavna (MMS) sporočila. Če želimo hitro vstopiti v okno za pisanje kratkih sporočil, to storimo s pritiskom na tipko levo. V kratka sporočila lahko vstavljamo tudi črno-bele (bitmap) slike, če pa se nam mudi, lahko v sporočilo vstavimo eno od že narejenih predlog. V večpredstavna sporočila lahko vstavljamo fotografije, ki smo jih posneli sami z digitalnim fotoaparatom ali pa t.i. grafike, ki so že naložene na aparatu ali jih naložimo z wapa. V večpredstavno sporočilo na žalost ne moremo vstaviti melodije. Obe vrsti sporočil lahko pošljemo tudi na elektronski naslov.

Seznami klicev, števci...

Seznami klicev so tako kot na vseh Nokiah zelo lepo urejeni, saj so različni klici (neodgovorjeni, prejeti in klicani) v različnih mapah. Čas klica si lahko ogledamo pri vsakem klicu posebej, v posebni mapi pa so še druge podrobnosti. V mapi trajanje klicev si lahko ogledamo trajanje zadnjega klica, prejetih, odhodnih ter trajanje vseh klicev. V mapi zadnji klici pa je tudi števec GPRS podatkov, kjer najdemo količino poslanih in prejetih podatkov in čas trajanja povezave.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Profile, tako kot pri vseh Nokiah, menjamo s tipko za vkolp/izklop. Profili pa so splošni, tihi, sestanek, na prostem in pager. V nastavitvah si lahko nastavimo barvno shemo za ozadje ter logotip operaterja, katerih imamo lahko shranjenih več. Aparat podpira večglasne melodije, ki jih je v pomnilniku 21, lahko pa naložite tudi svoje. V meniju galerija imamo tri mape. V mapi fotografije so slike, ki smo jih naredili z vgrajenim digitalnim fotoaparatom, v mapi grafike so že naložene slike ter slike, ki si jih naložimo z wapa, v mapi toni pa so melodije. Tem mapam lahko spreminjamo imena, jih brišemo ali delamo nove. Slike, ki jih posnamemo, lahko nato z uporabo Nokiinega PC suita ter povezave IR prenesemo na računalnik.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

V meniju pripomočki najdemo funkcije kot so kalkulator, odštevalnik časa, štoparica in denarnica. Na Nokii 7250 lahko igramo in nalagamo igre in aplikacije java. Prvotno pa sta v pomnilniku že dve igri in en program. Igri sta Bounce in Triple Pop. Aplikacija pa je Converter II, ki je zelo uporaben program, saj zna preračunavati med skoraj vsemi valutami ter drugimi merami (teža, dolžina, velikost, temperatura…). Poslušamo lahko tudi radio, vendar moramo imeti v ta namen priklopljene slušalke, ki so že priložene. Slušalke se priklopijo na Pop-port, preko katerega lahko priklopimo tudi glasbeno stojalo DT-1.

Fotografiranje

Nokia 7250 ima tudi integriran digitalni fotoaparat, vendar je največja ločljivost slik le 352 × 288 pik. Velikost slike v pomnilniku je odvisna od kvalitete slike, zato lahko nastavimo visoko, normalno ali osnovno kvaliteto slik. Za slikanje samega sebe pa lahko uporabimo samosprožilec, ki se sproži po desetih sekundah. Slike lahko pošiljamo na drug telefon ali elektronski naslov preko večpredstavnih sporočil, na svoj računalnik pa lahko prenesemo slike z uporabo Nokiinega PC suita.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT... )

Z Nokio 7250 lahko wapamo preko CSD ali GPRS povezave, telefon pa omogoča tudi HSCD povezavo. Če pa želimo naš telefon povezati s kakšno drugo napravo (osebni računalnik ali dlančnik), pa moramo uporabiti infrardečo povezavo, saj Nokia 7250 bluetooth povezave ne podpira. Paketna povezava GPRS je razreda 6 (3+1 ali 2+2).

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
fotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki