marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
3 ur
V pripravljenosti:
400 ur
Tip baterije:
Li-Ion (780 mAh)
Dimenzije:
106 x 44 x 19 mm
Teža:
87 g

Zunanji zaslon:
4096 barv, 128 x 128 pik

Notranji pomnilnik:
4 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,63 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Testirani telefon glede na svojo majhnost ponuja marsikaj. Pri njem me je navdušila predvsem funkcionalnost, pa tudi oblika. Za običajno uporabo ima več kot dovolj aplikacij in pripomočkov, ponuja celo sinhronizacijo in brskanje po xhtml straneh. Navdušil me je zvočnik, pa tudi fotoaparat je za ta cenovni razred zadovoljiv. Največji plus gre pripisati bateriji, saj sem jo v več kot enem tednu polnil le enkrat. Verjetno eden boljših telefonov v svojem razredu.

Proti

Velik minus bi pripisal slabo odzivni tipki za vklop in menjavo profilov, moteča je tudi nezmožnost pošiljanja slik preko IR, kdaj pa kdaj bi prav prišel bluetooth.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Stari znanec v novi preobleki...

Nokia 6610i


Nokia 6610i

24.06.2004
Objavil: Boštjan Lukša

Po malo manj kot dveh letih za Nokio 6610, je na naš trg prišla njena prenovljena in zmogljivejša različica, model 6610i. Vizualno se na prvi pogled sploh ne razlikujeta in le izurjeno oko bi opazilo tisti milimeter in pol razlike v debelini telefonov ter 3 grame v teži. Glede na tehnične novosti, ki jih nova različica prinaša, razlika v velikosti sploh ni velika, ravno nasprotno, telefon je ravno prav vitek in eleganten, da pritegne pozornost marsikaterega mimoidočega. Pa si ga oglejmo podrobneje.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,1 Mpix
Povečava: -/ni podatka
nočni način
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: brez
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Ob natančnejšem pregledu telefona se hitro da opaziti ne ravno trdno ohišje, ki ob malo aktivnejšem premikanju škripa. Prvi manjši problem se je pojavil, ko sem telefon želel prižgati, saj mi kot laiku, kar se tiče Nokiinih telefonov, ni bilo takoj jasno, kje se prižge. No, ko sem gumb našel (nahaja se na vrhu, nad zaslonom), so se moji prsti kar precej namučili, preden sem ga aktiviral. In to ne le prvič, temveč vsakič, ko sem ga želel uporabiti. Lahko bi rekli, da je količina vloženega truda pri prižiganju telefona premo sorazmerna z debelino prstov.

Po uspešno prestanem prižiganju me je pozdravil barvni zaslon, ki je zažarel v vseh 4096 barvah. Ločljivost zaslona je 128 x 128 točk, kar pomeni do 8 vrstic. Pozitivna lastnost zaslona je možnost nastavljanja jakosti osvetlitve, saj je ta lahko včasih moteča za oči. Tipke so lepo oblikovane in velike, primerne tudi za tiste malo manj spretne. Osvetljenost tipikovnice v temi je dobra in precej enakomerna. Manjši minus je odklepanje le-te v temi, saj so tipke zatemnjene, dokler tipkovnice ne odklenemo, kar utegne začetnikom povzročati težave. Gumbi so razporejeni enako kot pri predhodnem modelu in imajo tudi enake funkcije.

Ob strani je mogoče najti dvosmerno tipko za uravnavanje glasnosti zvočnika. Ta je zelo dobro slišen, tudi v hrupnejši okolici, uporabiti pa ga je mogoče tudi za prostoročno telefoniranje. Ob ustrezno izbrani melodiji in najvišji glasnosti zvočnika boste prav gotovo pritegnili pozornost širše okolice. Na hrbtni strani telefona se nahaja še integrirana kamera.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje, itd...)

Imenik je zelo prioročen in pregleden. Omogoča nekaj uporabnih funkcij, ki olajšajo navigacijo v množici vpisov, le-teh je lahko kar 500. Za vsak vpis je mogoče dodati splošno, mobilno, domačo, službeno in faks številko, med katerimi se da izbrati tudi privzeto. Vpise je mogoče razširiti še z elektronskim, spletnim in poštnim naslovom ter beležko. Za lažje prepoznavanje klicočega, ima lahko vpis oziroma kontakt tudi svojo podobo. Kot da to ne bi bilo dovolj, je, za lažjo navigacijo, vpise možno ločiti na podskupine Družina, VIP, Prijatelji, Služba in Drugi, lahko pa jih pustimo tudi neuvrščene. Nastavitve nam omogočajo, da se prikažejo le vpisi iz SIM kartice ali iz telefona, seveda je mogoča kombinacija, kar je tudi privzeta nastavitev. Izberemo lahko način pogleda v imeniku in sicer običajni seznam imen, zaporedje imen in številk, ime s podobo ter prikaz z velikimi črkami. Vpise lahko pošljemo na druge telefone, v obliki vizitke in sicer direktno preko infrardečih vrat ali kratkega SMS sporočila.
Kadarkoli je možno preveriti zasedenost pomnilnika telefona ali SIM kartice, ne manjka pa niti opcija hitrega klicanja, kamor je mogoče shraniti 9 številk (dostopne so preko številčnice od 2 do 9 in 0).

Sporočila

Z Nokio 6610i lahko pošiljamo vse vrste danes znanih in uporabljanih mobilnih sporočil, torej kratka (SMS) in večpredstavna sporočila (MMS) ter elektronsko pošto (preko SMS). Kratka sporočila so omejena na standardnih 160 znakov, v eno dolgo sporočilo je mogoče združiti tudi tri kratka sporočila, pri čemur je prvo lahko dolgo 160 znakov, oba naslednja pa vsak po 145 znakov. Za lažje pisanje je na voljo 10 predlog, v sporočilo pa je možno dodati tudi sliko, s čemur se število možnih napisanih znakov zmanjša na 121. Pri pošiljanju lahko nastavimo enega od petih profilov pošiljatelja. V primeru, da je pomnilnik sporočil poln (vanj lahko shranimo 150 običajnih sporočil in 50 dolgih), je možno določiti, da nova sporočila prepisujejo shranjena poslana sporočila ali stara prejeta sporočila. MMS sporočila se po omogočeni funkcionalnosti ne razlikujejo kaj preveč od Nokie 6610, pozitivna možnost je blokada večpredstavnih oglasov. Dobrodošlo je tudi dovoljenje sprejema sporočila le v domačem omrežju. Sama sporočila so lahko sestavljena iz teksta, avdio datotek in slik.
Za tiste, ki si radi dopisujejo, so na voljo t.i. pomenki, kar je v bistvu mobilni pogovor, pri katerem je na zaslonu mogoče videti vsa prejšnja sporočila, le-ta pa se ne shranjujejo na SIM kartico. Sam telefon ima na voljo 4 MB pomnilnika.

Seznami klicev, števci...

Med zadnjimi klici je mogoče najti seznam neodgovorjenih in prejetih klicev ter klicanih številk, pri vsaki je zabeležen datum in čas klica, v primeru, da je bilo klicev iz iste številke več, pa so ti prikazani po vrsti, kot so si sledili.Včasih prav pride tudi števec trajanja klicev, kjer lahko vidimo dolžino zadnjega klica ter trajanje prejetih, odhodnih in vseh skupaj.

Na podoben način se beležijo tudi podatki, prenešeni preko GPRS, torej tisti, ki so bili prejeti ali poslani v zadnji seji ter ločeno vsi prejeti in poslani. Tem števcem se pridruži še beleženje trajanja zadnje ali vseh podatkovnih povezav GPRS.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Standardna nastavitev pri Nokiinih telefonih so profili. Teh je pet in so namenjeni prilagoditvi nastavitev okolju, kjer uporabljamo telefon. Nastaviti jim je mogoče časovno aktivnost in prilagoditi načine opozarjanja na klic, tip zvonjenja in njegovo glasnost, opozarjanje z vibriranjem...

Na klic vas lahko opozori 11 enoglasnih melodij in 20 večglasnih, seveda ne vse naenkrat. Če vam prednaložene melodije niso dovolj, si nove lahko na mobilni telefon naložite preko SMS (klasična enoglsna zvonjenja) ali MMS sporočil in WAP-a (večglasna zvonjenja), naložena večglasna melodija pa ne sme biti večja kot 30 KB.

Med ostalimi nastavitvami lahko urejamo osebne bližnjice, datum in čas, klicne nastavitve ter tiste telefona, zaslona, tonov, dodatkov in zaščite. Če se z nastavitvami igrate preveč, jih je mogoče povrniti nazaj na tovarniške, s čimer pa ne vplivate na imenik, jezik, števce, ter za nekatere najpomembnejše ... rezultate iger.

S programsko opremo PC Suite in s pomočjo infrardečega vmesnika ali kabla (ki ga žal ni v prodajnem kompletu), preko katerega povežete Nokio z računalnikom, je urejanje imenika, logotipov, grafik skupin, ozadij in melodij enostavno in preprosto. Tako lahko izbirate med logotipi operaterja, grafikami klicnih skupin (*.ngg), napišete tudi slikovno sporočilo (10 predpripravljenih ali 5 lastnih) ali pa uredite pozdravno sporočilo. Prav tako lahko naložite lastno sliko in jo potem uporabite pri pošiljanju sporočila MMS ali pa kot ozadje zaslona.

Fotografiranje

Koristna pridobitev je vsekakor kamera. Do nje najhitreje pridemo s pritiskom puščice navzgor na tipkovnici. Slikanje je mogoče v treh različnih načinih, kot standardna fotografija, portret ali v nočnem načinu, vse te pa je mogoče uporabiti tudi, ko slikamo s samosprožilcem. Ta je nastavljen na 10 sekund, na zadnje sekunde pred slikanjem pa opozori z zvočnim signalom. Kljub temu, da kakovost slik ni ravno najboljša, lahko vseeno izberemo visoko, normalno ali osnovno kakovost, razlika med njimi pa je v stiskanju. Da je bila posneta slika nam da vedeti tudi zvok in ga je slišati z rahlo zakasnitvijo, vendar je bolj kot ne le sam sebi namen.

Posnete slike je mogoče shraniti v mape, jih poslati preko sporočil MMS ali nastaviti kot portret osebi iz imenika, lahko pa jim tudi dodamo okvir ali tekst.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Tistim, ki potrebujejo osnovne možnosti organizacije časa, je na voljo skupek orodij v organizatorju. To so koledar, budilka in opravila. V koledarju je lahko do 250 zapisov, medtem, ko je opravil lahko največ 30. Sinhronizacija le-teh z računalnikom je mogoča preko programa PC Suite.

V primeru, da vam postane dolgčas, sta na voljo dve Java igrici, Bounce in Chess Puzzle, ki jih je mogoče posodobiti, nove igre pa je mogoče tudi naknadno naložiti iz spleta.

Za lažji pregled fotografij, grafik in tonov, je na voljo galerija, kjer lahko poljubno ustvarjamo in brišemo svoje mape ter med njimi premikamo predmete. Shranjenih imamo lahko do 25 velikih slik in 100 portretnih.

Tako kot njen predhodni model, ima tudi Nokia 6610i radio v stereo kvaliteti, poslušati pa ga je mogoče le ob priključenih slušalkah (te so obenem tudi antena), ko so te priključene, pa je mogoče preklopiti tudi na zvočnik.

Med Java aplikacijami sta na voljo dve, in sicer Portfolio II in Converter II. Dodatne je, tako kot igre, seveda mogoče naložiti iz spleta. Edina omejitev pri tem je lahko pomnilnik, ki ne dovoljuje aplikacij, večjih od 64 KB.

Poleg naštetega so nam na voljo še: kalkulator, odštevalnik časa, štoparica in precej priljubljena denarnica (Wallet), ki služi shranjevanu gesel. Med pripomočki se skriva tudi opcija sinhronizacija, ki omogoča sinhroniziranje imenika in koledarja, in sicer preko interneta.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

V osnovi Nokia 6610i zna komunicirati preko CSD (navaden prenos podatkov s hitrostjo do 9600 oz. 14400 bps), HSCSD (hiter prenos podatkov s hitrostjo do 43200 bps) in GPRS. Tako kot njena predhodnica ima vgrajen t.i. POP-Port, ki omogoča priklop preko USB vodila na osebnem računalniku. Komunikacija z ostalimi napravami je mogoča preko infrardečega vmesnika ali preko kabla, ki pa žal paketu ni priložen. Opozoril bi rad na težavo, na katero sem naletel sam, ko sem želel preko IR prenesti posneto sliko na drug telefon. To namreč ni mogoče, saj v galeriji te opcije sploh ni, edina možnost je preko kabla in PC Suite.

Po spletnih straneh lahko brskamo z xhtml brskalnikom, ki deluje preko WAP-a, edina omejitev je lahko velikost spletne strani, saj so nekatere preobsežne za prikaz na mobilnem telefonu. Za urejanje nastavitev brskalnika in vnos zaznamkov (teh je lahko shranjenih do 30) lahko uporabimo PC Suite, za brskanje po internetu pa se preko IR ali kabelske povezave in računalnika povežemo v internet. Način in hitrost podatkovnih zvez nastavljamo z Nokia Modem Options.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki