marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
4 ure
V pripravljenosti:
240 ur
Tip baterije:
Li-Ion (850 mAh)
Dimenzije:
108,6 x 58,2 x 23,7 mm
Teža:
125 g

Tip zaslona:
TFT 65536 barv, 176 x 208 pik

Notranji pomnilnik:
6 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,80 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Nokia 6600 ima kakovosten zaslon, ki zna prikazati slike s 16 bitno globino (65.536 barv). Brezžično se lahko povezuje preko bluetooth ali infrardeče povezave. Na voljo je ogromen pomnilnik, ki, vsaj zaenkrat, zadosti našim potrebam. Sploh če ga razširimo še z npr. 128 MB MMC kartico. Digitalni fotoaparat zna slikati z uporabo dvakratne digitalne povečave in ima vgrajen samosprožilec.

Proti

Predvajani zvok preko slušalk je samo v mono tehniki. Bluetooth sicer dobro deluje, vendar žal ne z vsemi slušalkami, ki so na voljo na tržišču. Preverjeno odlično deluje z Nokiino modrozobo avtoinstalacijo, kako pa je z drugimi, pa žal nismo mogli preveriti.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Zmogljivi malček

Nokia 6600


Nokia 6600

22.11.2003
Objavil: Thomas Bergant

Tokrat bomo poskušali na kratko opisati težko pričakovano Nokio 6600. Pletejo se raznorazne govorice, kateri model naj bi nasledila Nokia 6600. Nekateri pravijo, da je to naslednica poslovne Nokie 6310i, drugi spet, da je naslednica Nokie 7650. Glede na to, da jo poganja operacijski sistem Symbian OS (operacijski sistem Symbian OS v7.0s, uporabniški vmesnik Series 60 2.0), se bomo pridružili drugi skupini. Če ste že imeli telefon z operacijskim sistemom Symbian, potem boste verjetno dejali, da Nokia 6600 ne prinaša kaj dosti novosti. Mi smo nasprotnega mnenja.



ne podpira datum MMC
rsMMC
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 2x
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Že prvi vtis pri pogledu na zaslon nas je očaral. Ta se lahko pohvali s prikazom slik v 65.536 barvnih odtenkih in se ga dokaj dobro vidi tudi, če smo na soncu. To slednje smo zapisali ravno zato, ker se pri nekaterih barvnih zaslonih na soncu skoraj nič ne vidi, na primer, če mu ob bok postavimo Nokio 7210, Sony Ericssona T68i in verjetno še kakšnega.

Prav tako nas je prijetno presenetila ogromna količina delovnega pomnilnika. Sicer podatka o količini nismo nikjer našli, vendar se da s pomočjo dodatnih programov (testirali smo z Psiloc Task Managerjem) preveriti količino le-tega. Pri Nokii 3650 se je količina prostega delovnega pomnilnika takoj po zagonu in brez nameščenih dodatnih programov gibala nekje med 3 in 3,5 MB, pri Nokii 6600 pa je prostega pomnilnika kar okoli 10 MB. Za Nokio 3650 smo našli podatek, da ima delovni pomnilnik velik 8 MB (SD Ram). Vendar se takoj ob zagonu telefona polovica tega pomnilnika (4 MB) zapolni z operacijskim sistemom, ki se naloži iz pogona Z:, nekaj pomnilnika pa porabijo še določeni programi. Dejansko je potem prostega le okoli 3,6 MB. Pri Nokii 6600 pa je očitno ta pomnilnik precej večji. Ocenimo lahko, da je to okoli 15 - 16 MB. Kar se da izvedeti iz uradnih podatkov, je to, da ima 6 MB pomnilnika na voljo za aplikacije, slike, posnetke, imenik,… in to je dovolj, sploh če upoštevamo, da je v prodajnem paketu že priložena tudi MMC kartica v velikosti 32 MB.

Tipkovnica je sicer dokaj natlačena, vendar dovolj odzivna, da je tipkanje užitek, sploh če jo primerjamo z "okroglo" tipkovnico na Nokii 3650. Pri pisanju sporočil nam lahko zelo pomaga T9 slovar, ki obvlada tudi slovenščino. Sicer smo bili na začetku skeptični pri uporabi slovarja, vendar ko se navadimo nanj, je pisanje sporočil pravi užitek. Potrebno je le pisati v pravilni slovenščini in ne v narečju, slengu, ter uporabiti šumnike, ki jih Mobitelovo omrežje, s katerim smo testirali aparat, prebavi brez problema. SMS je s šumniki prišel na Nokio 3650 (Si.mobilova številka), Sony Ericssona T610 (Mobitelova številka) in Nokio 8210 (Vegina številka).

Telefon omogoča prostoročno telefoniranje z uporabo zvočnika, ki je dovolj glasen, če le nismo v preveč hrupnem okolju.

Baterija pa je preslabotna, da bi dalj časa zmogla delovanje velikega, dobro osvetljenega zaslona. Kaj več kot dva ali tri dni nam pri dokaj intenzivni uporabi in stalno vključenem bluetoothu ni uspelo biti brez polnilca. Če pa ste med uporabniki, ki zelo malo telefonirajo in tudi bolj malo uporabljajo telefon v druge namene, potem vam bo baterija mogoče zdržala kakšen dan več, vendar taki uporabniki tega telefona sploh ne potrebujejo.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Pri Nokii 6600 ne moremo napisati, koliko spominskih mest je dejansko na voljo, ker je to predvsem odvisno od tega, koliko podatkov imate pri vsakem zapisu. Vsakemu imenu lahko dodamo več telefonskih številk (domačo, mobilno, fax, službeno, elektronski naslov,…) slikico, ki se bo prikazala na zaslonu ob klicu, 50 imenom pa lahko dodamo glasovno oznako za izbiranje s pomočjo glasu. Telefon brez težav prepoznava govorne ukaze. Podatke v imeniku lahko grupiramo v skupine, katerim lahko določamo tip zvonjenja. Za hitro klicanje lahko določimo devet številk iz imenika, deseta oziroma prva (na številki 1) pa je namenjena za hitro klicanje v telefonski predal. Imenik lahko uporabimo iz vseh aplikacij, ki to potrebujejo (kratka sporočila, e-pošta, MMS). S priloženo programsko opremo je možna sinhronizacija imenika z Microsoft Outlookom, Microsoft Outlook Expressom (da, prav ste prebrali, novi PC Suite omogoča tudi sinhronizacijo preko Outlook Expressa) ali Lotus Notesom. Sinhronizacijo lahko izvedemo preko modrega zoba ali infrardečega vmesnika. Iz telefona na telefon lahko še vedno prenašamo samo po eno in eno vizitko preko modrega zoba ali IR. Več vizitk naenkrat lahko pošljemo preko e-pošte.

Sporočila

V tem odstavku niti ni treba kaj dosti napisati. Naštejemo lahko to, da podpira vse sodobne načine pošiljanja sporočil – kratka in večpredstavna sporočila, e-pošta. Kot je že omenjeno, si lahko pri pisanju sporočil pomagamo s slovenskim prepoznavanjem besed (T9). Prejeta sporočila lahko shranjujejo v pomnilnik telefona ali na MMC kartico… tako, da imamo v bistvu lahko shranjenih res ogromno sporočil.

Seznami klicev, števci...

Seznami klicev in števci so že poznani - razvrščeni so na neodgovorjene, sprejete in klicane številke, pri čemer imamo od posamezne osebe le en zapis, čase klicev (če jih je bilo več) pa vidimo v podrobnostih zapisa.

Tudi količino prenesenih podatkov lahko spremljamo, in sicer prejete/poslane/vse za zadnjo sejo ali pa za vse skupaj.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Pri Nokiah je že znano dejstvo, da se dajo skoraj popolnoma individualno prilagoditi uporabniku. Nastavimo si lahko lastno ozadje, naložimo najljubše melodije in jih uporabimo za zvonjenje, naložimo logotip operaterja in kar je novost pri Nokii 6600, da imamo že predpripravljene teme, ki jih lahko spreminjamo. Te teme vključujejo barvno shemo, ozadje, obliko ure in obliko gumbov ter prikaz stanja baterije in jakosti signala. Zaenkrat je na voljo sicer samo ena dodatna tema, ki jo lahko snamemo iz Nokiine spletne strani, verjetno pa se bodo prav kmalu našli še drugi ponudniki dodatnih tem.

Če smo veliko na poti in pogosto menjavamo lokacije, imamo na voljo različne profile, ki si jih prilagodimo po naših potrebah. V profilih lahko nastavimo glasnost zvonjenja, vklopimo ali izklopimo vibracijsko opozarjanje na klic, zamenjamo ton za prejeta sporočila in še mnogo več.

Melodije in slike ter java programčke in igre lahko nalagamo preko WAP brskalnika ali pa z uporabo priloženega programa PC Suite. Seveda pa jih je možno poslati tudi preko e-pošte, infrardeče ali bluetooth povezave. Če prenašamo melodije, slike ali videoposnetke preko programa PC Suite, si lahko v samem programu nastavimo, da se bo med oziroma pred prenosom datoteka pretvorila v ustrezen format, ki bo berljiv na Nokii 6600.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

V Nokii 6600 najdemo precej pripomočkov, ki jih lahko uporabljamo pri vsakdanjem delu, če pa kdaj kakšen programček pogrešamo pa lahko pogledamo na ustrezna mesta na spletu, če je že kdo napisal program, ki bi ustrezal našim potrebam in si ga naložimo. Seveda niso vsi programi brezplačni, vendar ponavadi ne stanejo prav veliko, tako da si jih lahko privoščimo in se moramo odreči mogoče kakšni malici ali pa mogoče tudi samo eni kavici. Tovarniško imamo na voljo naslednje pripomočke: koledar, beležke, kalkulator, pretvornik valut, snemalnik, uro, budilko, stanje pomnilnika in verjetno smo na kakšno zadevo še celo pozabili. S snemalnikom lahko posnamemo do 60 sekund dolge posnetke, ki nam lahko služijo kot melodije za zvonjenje, lahko jih pripenjamo e-pošti ali pa tudi MMS sporočilom. Opravila vpisujemo v program oz. seznam Opravila. Če nismo malomarni, bomo s pomočjo telefona le težko na kaj pozabili, saj nas bo na vsako opravilo glasno opomnil. V koledar si lahko vpisujemo obletnice, sestanke pa tudi beležke. Zasnovan je pregledno. Budilka bo zvonila tudi, če bo telefon izključen. Za razliko od prejšnjih dveh modelov Nokii zasnovanim na S60 vmesniku pa lahko pri Nokii 6600 brez dodatnih programov izbiramo melodijo, ki jo želimo uporabiti pri bujenju.

Na namizju Nokie 6600 pa seveda najdemo tudi organizator, kamor spada koledar z opomniki, seznam opravil in elektronsko denarnico. Budilka je samo ena, določimo pa lahko samo uro bujenja, ne pa tudi npr. ob katerih dnevih naj zvoni. Seveda pa to odpravijo dodatni programi, ki so jih napisali od Nokie neodvisne programerske hiše. Posameznim zapisom v koledar je možno določiti tudi ponavljanje (dnevno, tedensko, mesečno, letno). Med pripomočki najdemo še obvezni kalkulator, odštevalnik časa in štoparico ter glasovno ukazovanje. Koledar je možno sinhronizirati z Microsoft Outlookom, Microsoft Outlook Expressom ali Lotus Notesom.

Prodajnemu paketu je priložen tudi spletni brskalnik Opera, ki na Nokii 6600 deluje precej bolje, kot na Nokii 3650 ali na Nokii 7650. Prav tako najdemo na MMC kartici še nekaj demo programov (Kodak Pictures, Print (podpora za izpis na HP tiskalnike s podporo bluetooth povezave,…).

Zaradi podpore javi ter programom, ki temeljijo na operacijskem sistemu Symbian in dokaj razkošno odmerjenim pomnilnikom, je na telefon možno naložiti še precej drugih uporabnih programov in iger. Nokia 6600 se lahko pohvali kot prvi telefon z vgrajeno podporo za standard MIDP 2.0 (Mobile Information Profile Device)

Fotografiranje in snemanje

Vgrajeni digitalni fotoaparat zna slikati s 24-bitno barvno globino in zajame slike v ločljivosti do 640 x 480 pik, lahko pa z njim posnamemo fotografije kakor tudi krajše videoposnetke, ki pa so omejeni z velikostjo na 95 KB - približno 15 sekund brez zvoka in do 12 sekund z zvokom. S fotoaparatom lahko slikamo v standardnem formatu (640 x 480 pik), portret formatu (128 x 96 pik) ali formatu za nočno slikanje (640 x 480 pik in podaljšanim časom osvetlitve). Izbiramo med tremi kakovostmi posnete slike: visoka, normalna in osnovna. Pri visoki kakovosti in standardnem slikanju so fotografije običajno obsežne med 30 in 50 KB. Seveda lahko določimo, tudi kam se bodo fotografije shranjevale (telefon ali spominska kartica). Pri slikanju fotografij vidimo v zgornjem desnem kotu rdečo številko, ki pove, koliko posnetkov še lahko naredimo – glede na prost pomnilnik. Nokia 6600 pa ima tudi dvakratno digitalno povečavo, ki omogoča, da približamo objekt slikanja. Izkušnje pa kažejo, da so slike, pri katerih smo uporabili digitalno povečavo, nekako bolj motne. V meniju fotoaparata najdemo tudi samosprožilec, ki ga lahko nastavimo na čas 10, 20 ali 30 sekund. Videoposnetki so tokrat že tovarniško opremljeni z zvokom in jih prav tako lahko shranjujemo v telefon ali na spominsko kartico. Ločljivost videoposnetkov je lahko QCIF (176x144 pik) in Sub QCIF (128x96 pik) O njihovi uporabnosti naj presodi vsak sam.

Primerjavo fotografij digitalnih fotoaparatov najdete s klikom na naslednjo povezavo > Primerjava fotografij, narejenih z digitalnimi "mobilnimi" fotoaparati

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Nokia 6600 podpira prenos podatkov preko CSD, HSCSD (do 43,2 kb/s, Multislot Class 6, 1+1, 2+2, 3+1) in GPRS (do 40,3 kb/s, Multislot Class 6, 1+1, 2+2, 2+1, 3+1, class B). Vgrajen ima infrardeči (IR) vmesnik in modri zob (bluetooth) ter možnost sinhroniziranja podatkov preko protokola SyncML. Preko enega izmed načinov povezave nam omogoča komunikacijo z drugimi napravami (osebni računalnik, dlančnik, ipd.) Vgrajeni WAP brskalnik je različice 2.0 s podporo XHTML preko TCP/IP.

Nokia 6600 ima kakovosten zaslon, ki zna prikazati slike s 16 bitno globino (65.536 barv). Brezžično se lahko povezuje preko bluetooth ali infrardeče povezave. Na voljo je ogromen pomnilnik, ki, vsaj zaenkrat, zadosti našim potrebam. Sploh če ga razširimo še z npr. 128 MB MMC kartico. Digitalni fotoaparat zna slikati z uporabo dvakratne digitalne povečave in ima vgrajen samosprožilec.

Predvajani zvok preko slušalk je samo v mono tehniki. Bluetooth sicer dobro deluje, vendar žal ne z vsemi slušalkami, ki so na voljo na tržišču. Preverjeno odlično deluje z Nokiino modrozobo avtoinstalacijo, kako pa je z drugimi, pa žal nismo mogli preveriti.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki