marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 3,5 ure
V pripravljenosti:
do 14,5 dni
Tip baterije:
Li-Ion (860 mAh)
Dimenzije:
106,4 x 43,6 x 11,7 mm
Teža:
91 g

Tip zaslona:
TFT, 16 milijonov barv, 240 × 320 pik

Notranji pomnilnik:
7,8 MB
Stopnja sevanja SAR:
0.57 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Če vam je oblikovno mobilnik všečen in ga potrebujete bolj ali manj za klicarit ter posneti kakšno slikico ali poslušati kakšne skladbice – super. Z 6300 ne boste mimo ustrelili, prav tako je baterija dovolj zmogljiva za povprečnega uporabnika (razen, če pričakujete, da boste mobilnik polnili samo 1x na 14 dni). O kakšnem »malem osebnem računalniku« pri tem telefonu ne gre izgubljati besed, ker nikakor ni za to namenjen. Namenjen je preprostim uporabnikom, ki ne zahtevajo od mobilnika prave male elektronske pisarne.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Finka na dieti

Nokia 6300


Nokia 6300

27.06.2007
Objavil: Mitja Zupančič

Ko sem prvič videl slike na spletu, niti nisem imel predstave o fizičnih merah mobilnika. Mislil sem si: »ah, še ena 6233 v drugem ohišju«. No, deloma je res, funkcijsko mobilnik ni bistveno drugačen, kar se pa tiče ohišja pa je 6300 manj zajetna, kot njena sestrica. Vendar je to vse, kar je drugače od ostalih Nokijinih S40 serij?



ne podpira datum microSD
TransFlash
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 8x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Uporabniški vmesnik..

Da prvo razložim nepoznavalcem. S40 serije so mobilniki, ki nimajo operacijskega sistema in so si po zgradbi zelo podobni. Od Nokie 6280 naprej, ki ima tretjo različico S40 uporabniškega vmesnika do Nokie 6300 ni nekih bistvenih sprememb. Nekaj jih seveda je, pri uporabniških vmesnikih je vedno prostor za izboljšave. Torej mobilnik ima klasičen UI, že vsem dobro znano 2 MP kamero in pa zaslon z ločljivostjo 240 x 320 pik. Nič presenetljivega.

Rokovanje, tipkovnica

Mobilnik je s svojim slabimi 12 milimetri eden izmed predstavnikov (vse tanjše) generacije tankih mobilnikov. Trendi so pač taki, vsi se jih držijo in tudi Finci niso izjema. Telefon lepo paše v razno razne žepe. Sam pa nekako nisem nek nor ljubitelj izjemno tankih telefonov. Res je, izgleda elegantno in lepo, vendar prevelika tankost mobilnika je vsaj meni osebno nerodna pri vsakodnevnem držanju telefona pri ušesu, posebej v poletnem času, ko ima človek malo oznojene roke in gladek ter tanek telefon hitro najde pot na tla. No, ta štorija ne velja ravno za Nokio 6300, saj ni izjemno tanka, kot recimo kakšna popularna ameriška preklopna konkurentka.

Tipkovnica je kljub ne ravno ogromnim tipkam izjemno prijetna in udobna. Tipkanje predstavlja zabavno opravilo. Pa tudi znaki so dovolj veliki tudi za starejše ljudi. Tako se je oče popolnoma navdušil nad telefonom, posebej ker je možno tudi spreminjati velikosti črk v imeniku, SMS sporočilih in v brskljalniku.

Zaslon

V primerjavi z Nokio 6233 je zaslon pri 6300 za 1 mm širši in daljši, ločljivosti 240 x 320 točk je enaka, le barvna globina je pri slednji sedaj 16 milijonska. Z uporabniškega stališča gledano je zaslon zelo uporaben, predvsem ker si lahko nastavimo aktivno pripravljenost, koledar, mp3 predvajalnik in še kaj – vse na enkrat in vse po želji. V tem elementu se zaslon izkaže kot zelo dober in ponuja tudi kakovostno pregledovanje slik po recimo fotografiranju.

Multimedija, personalizacija, kamera..

O radijskem predvajalniku ne gre izgubljati besed, predvsem, ker je več ali manj enak, kot pri ostalih Nokijinih produktih. Se pravi brez RDS-a, shrani se do 20 postaj in slušalke služijo, kot antena. Klasika.

Glasbeni predvajalnik je enak, kot pri Nokii 5300. Zadeva ni slaba, saj ponuja veliko nastavitvenih možnosti. Predvaja pa formate, kot so MP3, AAC, AAC+, WMA in MID. Omogoča pa tudi profil A2DP. Tako je omogočeno poslušanje glasbe preko modrozobih slušalk.

Standardna 2 MP kamera v tem cenovnem razredu že dolgo ni več kaj posebnega. Najvišja ločljvost je 1600 x 1200 pik z 8x digitalno približavo. O video posnetkih naj le povem, da se shranijo v že nekaj let preživeli QCIF format in so v ločljivosti 176x144 točk.

Slikam lahko kasneje dodate tudi okvirje, napise in podobno. Sama kvaliteta slik pa nekako ni ne vem kako vrhunska. Potrebna je dobra svetloba, očistiti moramo lečo (mobilnik nima pokrivala leče) na kateri se prav radi poznajo prstni odtisi, mobilnik postavimo navpično (nima sprožilca na boku) in slikamo željeni objekt.

Personalizacija se je, kot ste lahko pri prejšnih mobilnikih s podobnim uporabniškim vmesnikom že kar približala mobilnikom s Symbian operacijskim sistemom. Kot že omenjeno, si lahko aktiviramo aktivno pripravljenost, zamenjamo temo, si damo svoje mp3-je ali acc-je ali kaj drugega za zvonjenje, in tako naprej..

Zanimiva pa je tudi personalizacija zadnje kovinske ploščice. Ne vem točno kako je s tem pri nas, vendar v tujini si lahko naročite pri uvozniku napis po želji na hrbtni strani mobilnika. Ko se napisa naveličate, lahko kasneje tudi poceni zamenjate z drugim napisom ali pa s prazno ploščico.

Mobilnik pa ima na obeh bokih tudi modre diodne lučke, ki vas opozarjajo ob prejetem sporočilu ali zgrešenem klicu. Podobno, kot na Nokiji E50. To si lahko seveda v meniju tudi odklopti, če vas slučajno moti.

Prav tako je zanimiv spodnji del mobilnika, kjer se skriva miniUSB konektor in pa klasičen 2,5 konektor za slušalke.

Povezljivost

Mobilnik ima na voljo EDGE, HSCSD, GPRS, Bluetooh in pa miniUSB. Tako je, nikjer ni omenjen UMTS standard, ker ga mobilnik preprosto ne podpira. EDGE in GRPS sta razreda 10, Bluetooth pa različice 2.0.

Tako da o nadpovprečnimi prenosi podatki niti ni smiselno govoriti. Za kakšen MMS, rezervacijo kino karte ali pregled teletexa bodo omenjeni standardi povsem dovolj.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
269,00 € (64.463,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki