marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
2 uri
V pripravljenosti:
96 ur
Tip baterije:
Li-Ion (760 mAh)
Dimenzije:
102 x 49 x 23 mm
Teža:
130 g

Tip zaslona:
barvni, 176x208 pik, 65.536 barv

Notranji pomnilnik:
9,5 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,72 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Operacijski sistem Symbian ponuja neslutene možnosti dodatne rabe telefona, povezljivost z drugimi napravami je še ena izmed svetlih točk ter možnost dodatne pomnilniške kartice in dober zaslon.

Proti

Razočarala me je sama izdelava, tipkovnica in postavitev tipk, nekoliko počasen uporabniški vmesnik, pozicija objektiva kamere ter morda odsotnost zunanjega zaslona.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Ogromen preklopnik

Nokia 6260


Nokia 6260

25.10.2004
Objavil: Aleš Tomšič

Nokia 6260 je najnovejši izdelek tega finskega proizvajalca mobilni telefonov. Z lastnimi uspehi si je pridobila večinski tržni delež v svetu mobilne telefonije predvsem zaradi uspešne strategije, razvoja ter seveda mobilnih telefonov, ki so še vedno popularni praktično po celem svetu. Ali je tudi nokia 6260 upravičila svoj sloves, pa več v testu.



ne podpira datum rsMMC
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 2x
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Gre za preklopni telefon, kar je sicer eden redkih tega proizvajalca. In že to nakazuje, da gre za telefon, ki je nekaj posebnega. Moj prvi vtis o telefonu ni bil ravno najbolj navdušujoč, sčasoma se mi je telefon bolj prikupil, a še vedno ostajajo mešani občutki zaradi nekaterih pomanjkljivosti. In katere so? Zaslon je vrtljiv za 270 stopinj, kar se meni ne zdi preveč praktično oz. potrebno, pa tudi vprašanje, kaj se bo zgodilo s spoji po določenem času in številu obračanj. Poleg tega se, ko zaslon obrnemo za 90 stopinj, avtomatično vklopi kamera. Če smo z obračanjem hoteli le obrniti zaslon navzven, moramo, če nismo pozorni, vedno izklapljati kamero telefona. Z nekaj prakse se da zaslon obrniti tudi tako, da se kamera ne vklopi. Zmotila me je tudi postavitev objektiva kamere, ki se nahaja na levi strani in je včasih potrebno kar malce pomisliti, kaj točno slikamo in kako obrniti zaslon, da bomo imeli vse pod kontrolo. Sam bi objektiv raje videl nekje na zadnji strani telefona, tako kot je nekako v navadi pri večini mobilnih telefonov danes. Ker gre za preklopni telefon, naj povem, da je možno izklopiti aktivnost pokrovčka oz. zgornjega dela telefona, vendar ob izklopu te funkcije dobimo hkrati še majceno neprijetnost: v primeru, da zapremo pokrov, če klica ne želimo sprejeti, dobi klicoči znak za zasedeno, kar je malce nerodna rešitev.

Zaslon in tipke so osvetljene v beli barvi in zares dobro vidne tudi v temi. Zaslon je zmožen prikazati do 65 tisoč barv in je praktično poznan že od prejšnjih nokiinih modelov serije 60. Torej tu kakšnih bistvenih sprememb ni. Pa tudi - zakaj bi spreminjali tisto, kar zelo dobro deluje oz. služi svojemu namenu? Tipke so dovolj velike. A to je skoraj vse, kar je pozitivnega pri njih. Vse tipke so premalo izbočene, kar precej otežuje delo s telefonom. Motilo me je, da so funkcijske tipke in tipko za vstop v meni namestili pod zaslon, kar mi je ob pritiskanju nanje ni vzbujalo preveč zanesljivosti, saj se ob pritiskanju nekoliko upogiba tudi zaslon in vse skupaj dobiva nek občutek krhkosti. Precej nenatančno se obnašata navigacijska tipka ter tipka za potrditev, ki je v sredini prve. Velikokrat se mi je zgodilo, da sem namesto potrditve pritisnil navigacijsko tipko dol. In kot zadnja stvar - tipka za vklop/izklop telefona. Za njeno uporabo je potrebno imeti ali tanke prste ali pa dolge nohte, saj je precej ugreznjena. Debeloprstneži bodo tu imeli težave.

Po proizvajalčevih specifikacijah naj bi telefon imel 6 MB notranjega pomnilnika ter 3,5 MB skupnega pomnilnika, ki se razdeli med kontakte, slike, sporočila, zvonjenja, koledar itd. Če si pomagamo z vgrajenim nadzornikom datotek, pa nam ta pokaže, da naj bi bilo notranjega pomnilnika okoli 8200 KB. V prodajnem paketu poleg polnilca, zgoščenke s programsko opremo PC Suite ter slušalkami dobimo še zmanjšano pomnilniško kartico MMC (reduced MMC) velikosti 32 MB. Baterija je na testu zdržala nekje dva dni uporabe.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Število vpisov v telefonski imenik ni omejeno številčno, temveč s prostim notranjim pomnilnikom. Drugače pa je, podobno kot pri celotni seriji 60, imenik pestro založen z dodatnimi možnostmi. Vsakemu izmed kontaktov je moč dodati sliko, ki se prikaže na zaslonu ob klicu. Prav tako vsakemu izmed njih lahko dodajamo ogromno dodatnih podrobnosti, kot so recimo naslovi elektronske pošte, faks številke, domači naslovi, beležke, rojstni datumi, spletni naslov in podobno. Vse kontakte lahko razvrščamo v skupine, ki jih ustvarjamo sami poljubno. Vsaki posebej lahko določimo tip zvonjenja. Kontakte lahko s telefona pošiljamo preko infrardeče ali bluetooth povezave, SMS, MMS sporočil ter preko elektronske pošte. Možna je seveda tudi sinhronizacija z MS Outlookom. Telefon podpira tudi glasovno klicanje, ki v normalnem okolju deluje suvereno, v hrupnejšem pa se začnejo pojavljati težave, kar je nekako pričakovano.

Sporočila

Poleg klasičnih SMS sporočil pozna Nokia 6260 tudi MMS sporočila ter ima vgrajen odjemalec za elektronsko pošto. SMS-i so lahko dolgi do 160 znakov, a je samo prvo sporočilo lahko toliko dolgo, ostali imajo večjo omejitev znakov. V primeru da je takšno sporočilo daljše, ga telefon razdeli na več SMS sporočil, torej podpira dolga sporočila. Vsakemu izmed SMS sporočil lahko dodamo še slikico. Telefon ponuja tudi ustvarjanje lastnih map za shranjevanje SMS sporočil. Pisanju sporočil je v pomoč dodatek T9, ki podpira tudi slovenski jezik, a se zna včasih rahlo zmesti, tako da je potrebna ročno popravljanje. MMS sporočila ne prinašajo novosti. Vsakemu izmed njih lahko vstavimo sliko, zvočni ter video posnetek.

Odjemalec za elektronsko pošto svoje delo opravlja suvereno in zadostuje hitremu pregledovanju elektronske pošte, ko nismo v pisarni ali doma. Odjemalec podpira dve vrsti računov: IMAP4 ter POP3. Nastavimo si lahko več različnih poštnih predalov, odjemalec pa zna delati tudi s priponkami (slike, zvoki, wordovi in powerpoint dokumenti ter tekstovne datoteke). Slednje si lahko kasneje shranimo v telefon.

Seznami klicev, števci

Nokia je izredno lepo rešila poglavje seznamov klicev, števcev trajanja pogovorov ter števce prenesenih podatkov. Vsa področja so zgledno urejena, vse najdemo na enem mestu, v seznamih pa se nahajajo čisto vse informacije, ki jih potrebujemo. Zelo zanimiva rešitev je t.i. dnevnik, ki beleži celotno dogajanje v telefonu, vse klice, prenose podatkov, poslana SMS sporočila, pove nam, ali je šlo za dohodno ali odhodno zadevo ipd. Skratka pohvalno, čeprav je ta dnevnik znan že nekaj časa, saj ga vgrajujejo v telefone serije 60.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Ker gre za pametni telefon, verjetno ni treba posebej poudarjati, da se da z njim narediti in nastaviti čuda stvari, ki se jih pri običajnih telefonih ne da ali pa ne vsega, kar zmorejo pametni telefoni. Telefon podpira veliko vrst zvočni datotek, ki jih lahko uporabimo za zvonjenja, tudi amr, midi, mp3 ter wav. Torej najbolj razširjene tipe datotek lahko nastavite za zvonjenja. Tu bi še dodal, da je predvajanje zvokov nekoliko slabše, vsaj pri testiranem primerku telefona je bil zvok nekoliko nečist. Zvoke, podobno kot slike in druge datoteke, lahko shranimo tudi na dodatno pomnilniško kartico. Možno si je nastaviti tipke za hitro klicanje ter bližnjici na levi in desni funkcijski tipki pod zaslonom. Telefon ima vgrajenih pet profilov, ki so popolnoma prilagodljivi. Vgrajen ima tudi zvočnik za prostoročno telefoniranje, podpira pa tudi glasovne ukaze ter, kot že rečeno, tudi snemanje zvokov ter glasovno klicanje.

Slike si lahko na telefon nalagamo na vse možne načine in si jih nastavljamo tudi kot ozadja. Izgled menijev lahko spreminjamo tudi s pomočjo tem, tudi le-te lahko dodatno naložimo v telefon. Za raznorazne dodatke pa bo poskrbela podpora java aplikacijam ter igram in podpora programski opremi za operacijski sistem Symbian, ki je danes zelo razširjena in ponuja ogromno dodatni možnosti prilagajanj ter možnosti uporabe telefona na tisoč in en način.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Telefon ima vgrajen zmogljiv koledar z opomniki. Koledar ponuja dnevni, tedenski ali pa mesečni pregled dogodkov, na katere nas lahko opomni tudi z alarmom oz. melodijo, ki jo poljubno izberemo. Od ostalih pripomočkov velja omeniti še seznam opravil, denarnico, beležko, kalkulator, pretvornik valut, mer, enot ipd., snemalnik zvokov, budilka (žal zvoni samo enkratno), Quickpoint ter Quickword za urejanje in pregledovanje nekaterih dokumentov. Med pripomočki bi omenil še multimedijski predvajalnik Real ter FM radio, ki deluje ob pomoči priloženih slušalk.

Vgrajene so tri igre (Bounce, CardDeck ter Snake EX), dodatne pa si lahko naložimo s pomočjo java ali symbian aplikacij.

Fotoaparat

Vgrajena digitalna VGA kamera ne ponuja ravno obilico nastavitev. Tako lahko pozabimo na raznorazne efekte pri slikanju, za le-te bo treba poseči po dodatni programski opremi drugih proizvajalcev. Fotoaparat ponuja t.i. standardno slikanje, slikanje portreta ter nočno slikanje, podpira pa tudi snemanje video posnetkov z zvokom. Telefon podpira dvakratno digitalno povečavo slik.

Same nastavitve kamere nam dopuščajo le izbiro kakovosti slik (visoka, normalna ter osnovna), privzeto ime za slike ter kam naj se shranjujejo, ali na kartico ali v pomnilnik telefona. Sam nisem bil ravno nadušen nad kakovostjo slik ter video posnetkov, precej pa me je motilo, da kamera pozno zajame sliko. Tako denimo slikamo nek objekt, slika zmrzne in da občutek, da je že zajeta, zato telefon premaknemo in slika je zmazana ali pa je na sliki samo en del objekta, ki smo ga želeli poslikati.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Telefon podpira CSD ter GPRS podatkovno povezovanje. Slednje je razreda 6 in podpira prenose podatkov v skupni hitrosti 43,2 Kb na sekundo. Vgrajen je tudi WAP ter HTML brskalnik. Za brezžično komuniciranje z drugimi napravami poskrbi infrardeča povezava ter bluetooth, za doplačilo pa je na voljo tudi USB podatkovni kabel.

Telefon je za testiranje posodilo podjetje Mobitel d.d.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki