marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 4 ure
V pripravljenosti:
do 340 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1.100 mAh)
Dimenzije:
108 x 46 x 18 milimetra
Teža:
110 gramov

Tip zaslona:
240 x 320 pik, 256.000 barv

Notranji pomnilnik:
6 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,87 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Velik in kakovosten prikazovalnik, dobre tipke, odličen zvok, dobra kamera, zmogljiv mobilnik za ugodno ceno.

Proti

Oblika ne bo vsakomur všeč, občutljivost na prstne oddtise in prah, ni bliskavice.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Drugačen izgled

Nokia 6234


Nokia 6234

28.10.2006
Objavil: Marko Likar

Tokrat smo imeli na testu Vodafone live! različico Nokie 6233, ki je naslednica popularnega modela 6230i. Pri Vodafonu so šli korak dlje in so poleg posega v programsko opremo telefona spremenili tudi zunanjo podobo. To je bil dovolj velik razlog, da je mobilnik dobil svojo oznako - 6234.



ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 8x
efekti
okvirji
nastavljanje beline
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Izgled in rokovanje

Ko sem prvič videl aparat na slikah, sem bil zelo razočaran nad izgledom in nenavadno obliko tipk in si nikakor nisem mogel predstavljati, da bi s tako majhnimi tipkami brez težav upravljal z aparatom. Vendar pa se je izkazalo, da so bile slike zavajajoče in dejansko aparat izgleda popolnoma drugače. Upravljanje je vrhunsko, izdelava prav tako, kaj dosti se ni za pritoževati, a o tem malo kasneje.

S svojo težo ne izstopa iz množice, enako velja za njegove mere. Prva stran aparata ni klasična Nokiina oblika, vendar to ne vpliva na funkcionalnost. Navidezna šibka točka aparata (ki pa to v resnici ni) so navigacijske ter funkcijske tipke. Čeprav sta funkcijski tipki majhni, omogočata lahkotno upravljanje aparata, enako velja za petsmerno navigacijsko tipko. Sredinska potrditvena tipka je izdelana iz takšnega materiala, da je v njej možno videti lasten odsev, kar bi morda bilo za nekatere moteče. Omeniti je potrebno, da je zaradi materiala pravi magnet za prstne oddtise. Takoj nad tipkami je zaslon velikosti 240 x 320 pik, ki zmore prikazati do 256 tisoč barv. Prikazane slike so kvalitetne, saj je prikazovalnik zelo kontrasten in dobro služi svojemu namenu. Na levi strani aparata opazimo režo za spominsko kartico, tipko za PTT (push to talk - pritisni in govori), ki je v Sloveniji le delno uporabna, saj Si.mobil ne omogoča te storitve. Reži zvočnika sta na obeh straneh, kar pomeni da je aparat zmožen predvajati stereo zvok. Zvočnika sta kvalitetna in predvajata glasbo zelo glasno, zato ste lahko mirni, saj ne boste v hrupnih okoljih nikoli zamudili klica. Na desni strani najdemo še infrardeče oko, tipko za vklop fotoaparata ter tipke za upravljanje glasnosti in digitalne povečave pri fotografiranju. Zgornja in spodnja stran aparata ne ponudita nič novega - na vrhu se nahaja dobro izdelana tipka za vklop oziroma izklop aparata in menjavanje profilov. Na spodnji strani se nahaja pop-port priključek za kabel ali slušalke in priključek za polnjenje. Zadnja stran aparata je odeta v črno barvo, ki jo prekine srebrni del pri kameri.

Kot sem že prej omenil, je aparat izdelan dobro in kavlitetno, kritika velja samo na izbiro materialov, ki so sicer kvalitetni in dajo aparatu edinstven stil, imajo pa eno pomanjklivost in to je: občutljivost na prah in prstne oddtise. Predvsem navigacijske tipke in zadnji del aparata sta občutljiva na prstne oddtise, saj jih boste lahko nenehno brisali s krpo, pa bodo še vedno prisotni. Druga stvar pa je prah, ki se iz neznanih razlogov pogosto pojavlja in je dobro opazen na slikah aparata v našem albumu.

Vsebina embalaže je standardna, poleg priloženih navodil in polnilca najdemo še stereo slušalke, ki služijo prostoročnemu telefoniranju ali poslušanju najljubših pesmi oziroma radijskih postaj ter spominsko kartico formata microSD, ki je kapacitete 64 MB.

Notranjost

Zaslon vsebuje vse informacije ki jih potrebujemo: od datuma, ure, signala ter stanje baterije. K temu je dodana še tako imenovana aktivna pripravljenost, ki je že poznana in je standardna pri novejših nokiinih mobilnikih. V meni vstopamo s pritiskom na sredinsko tipko petsmerne navigacijske tipke. Meni je značilne Vodafonove barve, in ki ga lahko spreminjamo z izbiro druge teme, pri čemer je potrebno omeniti, da ikone ostanejo enake, ne glede na to, kakšno temo izberemo. Za prikaz menijev imamo več možnosti: lahko je razvrščen v mrežo 3 x 4, pri čemer so vse vidne na prvi pogled, lahko pa je mreža 3 x 4 s pripisanim imenom pod ikono, kar pa povzroči, da je na prvi pogled vidno le devet ikon. Naslednji način je prikaz tabele, kjer se med ikonami premikamo levo in desno, spodaj pa so navedene vsebine menija in klasičen prikaz v obliki seznama. Za lažjo navigacijo je možno ikone razvrstit po lastni želji, tako dostopamo najhitreje do funkcij, ki jih največ uporabljamo.

Mobilnik ima vgrajeno standardno Li-Ion baterijo, ki je na testu zdržala od tri do štiri dni pri normalni uporabi, če pa se uporablja več glasbenih funkcij in aktivnosti brezžičnih povezav, pa kakšen dan manj.

Resna stran

Nokia 6234 je opremljena s skoraj vsemi možnimi povezavami, ki so nam na voljo. Brezžično se povezuje prek infrardeče povezave, bluetootha, GPRS-a in hitrejše izvedenke EDGE, prav tako pa podpira UMTS. Prednosti slednjega pri Si.mobilu za enkrat še ni možno uporabljati, saj ustrezno omrežje še ne deluje. Mobilnik ima vgrajeno podporo za storitev PTT(push to talk - pritisni in govori), ki pa je prav tako neuporabna, saj je Si.mobil ne podpira.

Šest megabajtov internega pomnilnika za začetek zadostuje, vendar v osnovnem paketu to ni vse, saj je priložena še pomnilniška kartica s 64 MB pomnilnika, kar bo večini uporabnikov zadostovalo. Tisti, ki pa bodo želeli imeti shranjenih več slik ali bodo želeli imeti kakšno glasbeno zbirko, pa bodo morali dokupit kartico z večjo kapaciteto.

Za organizacijo imenika in sprejetih klicev je poskbljeno tako, kot pri vseh novejših Nokiah. Z večimi možnimi vnosi za vsak kontakt, z lastno melodijo ter slikami je omogočena popolna personalizacija. Klici, ki jih sprejmemo, so lepo ločeni, v sprejete in neodgovorjene, prav tako velja za klice, ki smo jih opravili sami. Ostale organizacijske funkcije so standardne, od budilke, e-poštnega odjemalca do koledarja, skratka več ali manj vse, kar potrebujemo.

Testni model je imel naložene tri aplikacije, ki bi lahko bile koristne v vsakdanjiku. Prva aplikacija je ''Translator'' ali z drugimi besedami prevajalnik, ki omogoča pretvorbo besed v več jezikov. Nato sledita že znana ''Conveter 2'' in ''World Clock''. Prvi pretvarja merske enota, valute in vse ostalo, z zadnjim programom pa, kot že ime pove, lahko izvemo, koliko je ura na drugi strani sveta.

Zabavna stran

V koliko ste se navajeni zabavati z mobilniki, pri tem ne boste prikrajšani. Poslušanje glasbe je pravi užitek s priloženimi slušalkami, enako velja za stereo zvočnika. Glasbeni predvajalnik je narejen preprosto in ne povzroča preglavic, podpira dobrodošlo funkcijo ''multitasking'', kar pomeni, da se lahko glasba predvaja v ozadju, kadar pišete sporočila, prebirate internetne strani in podobno. Enako velja za FM sprejemnik, ki pa ne podpira RDS funkcije. Z muldimedijskim predvajalnikom je možno gledanje filmčkov, ki ste jih sami posneli ali pa drugih v formatu MP4 in 3GP.

Vgrajena kamera z ločljivostjo 2 MP dela izvrstne slike, kadar so svetlobni pogoji dobri, v slabših pogojih pa so slike povprečne kakovosti. Možna je tudi do 8-kratna digitalna povečava, kar pa vpliva na kvaliteto slik. Prav tako je možno snemati filmčke, ki so velikosti VGA (640 x 480), kar ni ravno najboljše, vendar pa bo za ogled na mobilniku kar zadostovalo. Omejeni ste zgolj z velikostjo preostalega prostora na pomnilniški kartici.

Testni model je imel naloženi dve igri. Prva je legendarna kača, ki je sedaj že v tretji fazi razvoja, vendar pa bi stari igralci rekli, da to ni to. Vizualno je fenomenalna, vendar nima tiste hitrosti, po kateri sta postali znani prvi in drugi del serije. Druga igra pa je zadnje čase zelo polularen Sudoku, ki testira vašo logiko in zahteva čim hitrejšo reševanje tabele.

Komu je namenjen

Aparat bo najbolj všeč ljudem, ki želijo več za malo denarja, saj je nokia 6234 zelo zmogljiv mobilnik, ki ga je možno dobiti po ugodni ceni. Z večimi možnostmi brezžične povezave in zmožnostjo prejemanja in pošiljanja elektronske pošte bo ustrezal marsikateremu poslovnežu. Možnost predvajanja stereo zvoka bo primerna za vse glasbene navdušence, včasih pa bo odločil izgled, ki pa marsikomu ne odgovarjal. Omenit je potrebno, da si ga je pred odločitvijo potrebno ogledat v živo in zelo verjetno boste prijetno presenečeni, tako kot sem bil avtor testa.

Posodil na test:
Si.mobil d.d.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
(35.000,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki