marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
5 ur
V pripravljenosti:
300 ur
Tip baterije:
Li-Ion (850 mAh)
Dimenzije:
103 x 44 x 20 mm
Teža:
97 g

Tip zaslona:
TFT, 65.536 barv, 128x128 pik

Stopnja sevanja SAR:
0,59 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Prijetno me je presenetila podpora predvajanju *.mp3 datotek, prav tako pa je velik plus podpora razširitvenim karticam MMC. Glede na majhnost ima telefon praktično vse funkcije, ki jih od telefona pričakujemo.

Proti

Glede na nabor funkcij je težko najti kaj, kar mi nebi bilo všeč. Ena redkih stvari bi bila potrditvena tipka, na katero se je potrebno privaditi, druga stvar pa je ta, da pri elektronski pošti ni možno pripeti datotek.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Poslovnež

Nokia 6230


Nokia 6230

13.04.2004
Objavil: Dare Gliha

To pot sem imel možnost preizkusiti Nokio 6230, ki je po izgledu podobna modelu 6220, ima pa dodano možnost brezžičnega povezovanja preko bluetooth vmesnika ter razširljiv pomnilnik s pomočjo dodatne kartice MMC. Oblika telefona je na oko všečna in deluje bolj resno, vendar pa ga bodo poleg poslovnežev veseli tudi mlajši uporabniki, saj omogoča veliko zabavnih funkcij, ki jih bom opisal v nadaljevanju.



ne podpira datum MMC
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
nastavljanje beline
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Na vrhu telefona najdemo barvni TFT zaslon z ločljivostjo 128 x 128 pik, zmožen pa je prikazati 65.536 barv. Pod njim najdemo tipkovnico (osvetljena je z belo svetlobo), ki je zanimive oblike, saj so zunanje tipke manjše od sredinskih, kar pa pri tipkanju ne predstavlja večjega problema tudi tistim z malo večjimi prsti. Smerna tipka se premika v pet smeri (gor, dol, levo, desno in potrditev), je pa ravno dovolj velika za pritiskanje s palcem. Zna pa biti za kakega uporabnika starejših Nokiinih telefonov moteča potrditev, saj je potrebno za le-to pritisniti po celotni površini smerne tipke (v nasprotnem primeru se zna zgoditi, da dobite namesto potrditve dostop do imenika ali pisanja SMS sporočil). Je pa preko smerne tipke na voljo tudi dostop do nekaterih standardnih funkcij telefona (gor – kamera, dol – imenik, levo – pisanje SMS sporočil, desno - koledar). Na zadnji strani telefona najdemo še VGA kamero, za njeno zaščito pa je poskrbljeno tako, da je steklo preko leče nameščeno kar v zadnjem delu ohišja.

Telefon ima skupno 6 MB pomnilnika (ki se deli med aplikacije), za njegovo razširitev pa je na voljo prostor za MMC kartice. V kompletu dobimo še 220 V polnilec, navodila za uporabo, zgoščenko s programsko opremo, kartico MMC (32 MB) ter stereo slušalke, ki jih lahko uporabljamo za poslušanje radia ali pa za prostoročno telefoniranje.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V imenik telefona lahko shranimo do 1000 kontaktov, katerim lahko dodamo elektronski naslov, spletni naslov, poštni naslov, ID uporabnika ali beležko. Prav tako imamo na voljo glasovno klicanje, v pomnilnik telefona pa lahko dodamo 25 govornih imen za kontakte, ter 16 govornih imen za funkcije. Kot je že v navadi pri Nokii se je govorno klicanje tudi v tem primeru odrezalo odlično. Za lažje prepoznavanje klicatelja so dodali še možnost prirediti sliko kontaktu.

Prav tako pa imamo, kot je že v navadi, podskupine, katerim lahko priredimo kontakte v imeniku. Naj omenim, da pri testnem telefonu podskupine niso delovale, kar pa bo verjetno odpravljeno v kaki novejši nadgradnji operacijskega sistema.

Sporočila

Nokia 6230 podpira kratka SMS in večpredstavna MMS sporočila. Kratka SMS sporočila so lahko dolga do 885 znakov, v pomnilnik telefona pa jih lahko shranimo do 150. Večpredstavna sporočila so lahko velika do 100 KB, pošiljamo in prejemamo lahko slike, video zapis in zvoke, pošiljamo pa jih lahko več uporabnikom hkrati (ali na telefonsko številko ali pa na elektronski naslov).

Ima pa Nokia vgrajen tudi odjemalec elektronske pošte (ki je java aplikacija). Ta zna delati z največ dvajsetimi poštnimi predali, nastavimo pa lahko tudi, koliko elektronskih sporočil bomo prejemali. Žal pa vgrajeni odjemalec ne omogoča pošiljanje priponk, kar bi bilo zelo dobrodošlo pri pošiljanju slik, posnetih z vgrajeno kamero. Največja velikost sporočila pa je 30 KB.

Seznami klicev, števci...

Kot pri vseh Nokiah so števci tudi tu zgledno narejeni. Tako si telefon zapomni po 20 klicanih številk ter 10 sprejetih in neodgovorjenih številk, vse pa opremi z uro in datumom klica. Če vas, naprimer, nekdo kliče večkrat, sami pa ne odgovorite na klic, si telefon zapomni vse ure in datume klica.

Števec GPRS podatkov si beleži velikost podatkov poslanih med zadnjo sejo, velikost podatkov sprejetih v zadnji seji, velikost vseh poslanih podatkov ter velikost vseh prejetih podatkov. Prav tako pa si beleži tudi čase vzpostavljene GPRS povezave. Naj omenim, da je enota pri števcih podatkov byte in ne Kbyte (KB) kot je marsikdo navajen.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Kot sem že v uvodu omenil, telefon ni namenjen samo poslovnežem, saj omogoča obilico lastnih nastavitev, ki naredijo telefon bolj oseben. Tako imamo na voljo profile, katerim lahko spreminjamo tako ime kot nastavite, za ozadju pa si lahko dodamo sliko, ki smo jo posneli z vgrajeno kamero ali pa pretočili preko WAP-a. Zelo dobrodošla je tudi opcija nastavitve profila, ko je telefon priključen na polnilnik.

Izgled menija lahko menjamo in sicer lahko izbiramo med seznamom ali mrežo, s slednjo pa se izgled približa mobilnikom serije 60. Desni funkcijski tipki lahko tudi spremenimo namembnost, izbiramo pa lahko med petimi prednastavljenimi funkcijami (denarnica, imenik, kalkulator, odštevalnik, sestavi MMS).

Ne smemo pa pozabiti še na možnost prostoročnega telefoniranja preko vgrajenega zvočnika, le ta pa svoje delo opravlja dobro tudi v malo bolj hrupnem okolju (sam sem to preizkusil v avtomobilu pri hitrosti okoli 80 km/h).

Fotografiranje

Vgrajen fotoaparat lahko zajema slike do ločljivosti VGA (visoka) 640 x 480 pik (na voljo sta še dve manjši ločljivosti in sicer normalna in osnovna). Na voljo imamo standardno fotografijo, portret in pa nočni način. Za samoportrete ali skupinske slike pa je na voljo še samosprožilec (ta odšteva 10 s do sprožitve).

Prav tako lahko z Nokio 6230 posnamemo videoposnetke (shranjuje se v formatu *.3gp) z zvokom (ki pa ga v nastavitvah lahko izključimo) do dolžine 5 minut (ali velikosti 2 MB). Vse slike ali video posnetki pa se lahko shranijo ali na telefon ali pa na pomnilniško kartico.

Za prenos slik skrbita vgrajen IR in bluetooth, prav tako pa je prenos slik možen preko podatkovnega kabla (ki pa ni priložen) ali preko MMS sporočil. Še vedno pa je možen samo prenos ene slike naenkrat.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi)

Med pripomočki najdemo koledar, ki svoje delo opravlja odlično (marsikomu ne bo všeč njegova preprostost, kar pa je pri Nokiah že samoumevno), budilko (zvoni tudi pri ugasnjenem telefonu), ki ji lahko za melodijo priredimo lastno skladbo ali pa radio, svetovno uro, pretvornik valut, kalkulator in prevajalnik.

Prijetno presenečenje pa je zmožnost predvajanja in nalaganja *.mp3 melodij, saj lahko s tem telefon spremenimo v pravi pravcati predvajalnik. Zvok preko vgrajenega zvočnika je soliden, za lepše predvajanje pa skrbi še vgrajeni izenačevalnik predstavnosti (ki ima že prednastavljenih pet okolij in sicer pop, rock, jazz, klasik ter običajen zvok, prav tako pa imamo možnost dveh lastnih nastavitev). Poleg predvajalnika *.mp3 datotek pa imamo vgrajen še predvajalnik video zapisa (H.263 video, MPEG-4, in AMR zvočni zapis v .3gp formatu).

Naložene imamo tudi štiri igre in sicer Virtually Board, Golf, Beach Rally II in Chess Puzzle. Če pa nam te niso dovolj, si lahko dodatne igre naložimo (Java). Kot sem omenil, Nokia 6230 podpira javo, velikost posamezne naložene java aplikacije pa je največ 128 KB.

K temu dokaj obsežnemu spisku pa lahko prištejem še FM radijski sprejemnik, ki pa deluje samo s priloženimi slušalkami, saj jih uporabi tudi kot anteno za sprejem signala. Sama kakovost sprejema je solidna, če pa želimo, lahko radio poslušamo tudi preko zvočnika (vendar pa morajo slušalke še vedno biti priklopljene).

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Telefon podpira prenos podatkov po standardu GPRS razreda 10 (4+1 in 3+2), HSCSD (hitrost do 43,2 Kbit/s) in EDGE (hitrosti do 236,8 Kbit/s). Žal pa pri nas prenos podatkov preko EDGE ponuja le Simobil. Prav tako imamo možnost pregledovanja xHTML strani preko WAP 2.0 protokola, vendar pa je to opravilo pri majhnem zaslonu malenkost nepregledno.

Za prenos podatkov iz telefona na računalnik skrbi vgrajen IR in bluetooth, imamo pa še možnost dokupiti podatkovni kabel.

Telefon je na test posodilo podjetje Simobil d.d.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki