marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
3 ure
V pripravljenosti:
225 ur
Tip baterije:
Li-Ion (720 mAh)
Dimenzije:
107 x 45 x 19 mm
Teža:
92 g

Tip zaslona:
barvni, 128x128 pik, 4096 barv

Notranji pomnilnik:
4 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,66 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Telefon je prijetno eleganten, pohvali se lahko s podporo EDGE tehnologiji, veliko funkcijami, preprosto uporabo in snemanjem video posnetkov.

Proti

Še najbolj smo pogrešali odsotnost bluetootha in pa morda malce manj omejenosti pri "predalčkanju" s pomnilnikom za posamezne sklope.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

EDGE se uveljavlja...

Nokia 6220


Nokia 6220

18.12.2003
Objavil: Aleš Tomšič

Nokia 6220 je že druga predstavnica finskega proizvajalca na našem tržišču, ki nudi podporo tehnologiji hitrejšega prenosa podatkov EDGE.

Sama oblika telefona precej spominja na model 6610. Telefon je elegantnih potez in deluje precej resno. A bomo v nadaljevanju razkrili, da skriva tudi nekaj mladostniških potez.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,1 Mpix
Povečava: 2x
nočni način
samosprožilec
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Sama izdelava telefona je na visoki ravni, edino, kar bi bilo lahko nekoliko drugače rešeno, je pokrovček baterije, ki se hitro nekoliko razmaja in 'pikolovcem' to ne bo preveč všeč. Na levi strani najdemo tipko gor/dol, ki služi za uravnavanje glasnosti slušalke, na zadnji strani pa se nahaja leča fotoaparata. Tipkovnica je odlična, kljub dejstvu, da bi bile tipke lahko nekoliko manj plitke. A se vseeno da nanje odlično pisati, odzivnost pa je še vedno finsko natančna. Tipke so osvetljene v beli barvi in enakomerno, edino navigacijska tipka je brez osvetlitve, pri slednji pa smo pogrešali še peto možnost, in sicer potrjevanje izbranih možnosti.

Zaslon ostaja praktično nespremenjen v primerjavi z drugimi Nokiinimi telefoni. Zmožen je prikazati 4096 barv v ločljivosti 128 x 128 pik. Pri Nokii so nekoliko spremenili grafično podobo menijev. Tako so, denimo nove ikone menijev, kar zna biti na začetku za marsikoga nekoliko tuje, a je še vedno vse na svojem mestu, tako kot vedno.

Telefon ima 4 MB dinamičnega pomnilnika, kar pomeni, da se le-ta porazdeli med različne sklope (SMS sporočila, slike, melodije…).

V prodajnem kompletu najdemo telefon, polnilec, navodila, zgoščenko s programsko opremo ter slušalke za prostoročno telefoniranje ali poslušanje radia.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V telefonski imenik lahko shranimo do 500 zapisov, ki jim lahko dodajamo še druge podrobnosti (naslov elektronske pošte, spletni naslov, poštni naslov…). Vsakemu izmed kontaktov lahko dodamo podobo in ga razvrstimo v eno izmed skupin, katerim lahko vključimo ali izključimo logo skupine ter ton zvonjenja. Desetim kontaktom lahko dodamo tudi možnost glasovnega izbiranja.

Poskusili smo tudi prenos celotnega imenika med Nokio 6220 in Sony Ericssonom P800, a nam je uspelo prenesti samo prvi kontakt, ostalih pa ne. Če pa smo prenašali vsak kontakt posamezno, pa ni bilo težav.

Sporočila

Nokia podpira SMS, EMS ter MMS sporočila. SMS sporočila so lahko dolga do 450 znakov, v pomoč naj bi bil tudi T9, ki pa ne deluje v slovenskem jeziku. Sporočila lahko shranjujemo v mape, ki jih ustvarimo po lastnih potrebah. SMS sporočila lahko pošiljamo tudi več uporabnikom hkrati.

MMS sporočilom lahko pripnemo po eno sliko, zvok ali celo video posnetek, ki ga preprosto izberemo iz galerije. MMS sporočila so lahko velika do največ 100 KB na vsako sporočilo. Pošiljamo jih lahko več uporabnikom hkrati ali celo na več naslovov elektronske pošte.

Nokia 6220 premore tudi odjemalec elektronske pošte, ki zna delati z največ petimi različnimi poštnimi predali. Samo besedilo elektronske pošte je lahko dolgo do 5000 znakov. Žal odjemalec ne ponuja recimo intervalnega preverjanja za novo pošto, prav tako pa ne omogoča pripenjanja priponk. To bi bilo dobrodošlo vsaj za pošiljanje slik. A kljub vsemu odjemalec svoje osnovno poslanstvo opravlja zadovoljivo. Vsako e-poštno sporočilo je lahko veliko do 30 KB.

Seznami klicev in števci

Sezname klicev in števce ima Nokia zgledno rešeno. Praktično vse najdemo na enem mestu. Seznami klicev so lepo razporejeni po skupinah, opremljeni z datumom in uro, če pa je bila številka denimo klicana večkrat, pa si telefon zapomni celo vse datume in ure klicev za tisto številko.

Časi klicev po urejenosti ne zaostajajo, enako velja za števce GPRS podatkov, ki pa so izraženi v bytih, in ne v Kbytih (KB), kot smo večinoma navajeni.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Nokia 6220 omogoča veliko možnosti poigravanja in prilagajanja samim željam uporabnika. Od nastavljanja samih profilov, melodij, slik za ozadja, do svetlosti zaslona. Slike, melodije ter java aplikacije lahko na telefon nalagamo preko WAP-a ali pa preko infrardeče povezave spmočjo računalnika. Ikone menijev lahko gledamo v obliki mreže, kar izgleda precej podobno telefonom serije 60, ali pa enega za drugim po vrstnem redu. Levi in desni funkcijski tipki lahko spreminjamo bližnjico, kot tudi lastnosti oz. funkcije menija Pojdi na. Spreminjamo lahko tudi barvne sheme.

Pozabiti ne smemo niti na možnost uporabe glasovnih ukazov ter na vgrajen zvočnik za prostoročno telefoniranje, ki svoje delo opravlja dobro.

Pripomočki

Med pripomočki bomo v Nokii 6220 našli snemalnik zvoka, ki lahko snema zvočne beležke do dolžine ene minute. Pogrešali nismo niti koledarja, ki je enostaven, a zelo dobro služi svojemu namenu. Tu je še seznam opravil, budilka, beležke (do 3000 znakov), kalkulator, odštevalnik časa, štoparica ter t.i. Wallet oz. denarnica.

Za razvedrilo poskrbita dve prednaloženi igri, je pa moč naložiti nove igre ter aplikacije preko Jave, a žal še vedno ostaja omejitev, ki pravi, da je lahko posamezna javanska aplikacija velika do največ 64 KB.

Telefon ima vgrajen FM radijski sprejemnik, ki pa deluje samo s priloženimi slušalkami, ki služijo kot antena. Sprejem je presenetljivo dober, pohvalno pa je to, da lahko nato vklopimo tudi zunanji zvočnik in radio poslušamo preko le-tega.

Fotografiranje

Vgrajen fotoaparat lahko zajema slike v ločljivosti CIF 352 x 288 pik. Za samoportretiranje je na voljo samosprožilec, ki odšteva 10 sekund do sprožitve. Vse posnete slike se avtomatično shranijo v galerijo slik. Nastavljamo lahko kakovost slik, in sicer na treh ravneh (visoka, normalna ter osnovna). Slike lahko na druge naprave prenesemo preko podatkovnega kabla, ki ni priložen kompletu ali pa preko infrardeče povezave , a žal samo eno sliko naenkrat. Slike so v formatu *.jpg, video posnetki pa v formatu *.3gp.

Telefon pa omogoča tudi zajem video posnetkov, žal pa smo omejeni s pomnilnikom in je tako vsak posamezen video posnetek lahko velik največ 94 KB. To v praksi pomeni, da so posnetki dolgi 20 sekund.

Prenos podatkov

Telefon podpira CSD, HSCSD ter GPRS podatkovne povezave. Slednje je razreda 3+1. Vendar pa podpira že omenjeno EDGE tehnologijo, ki pa omogoča prenose do 118,4 Kb/s. Žal se je za EDGE odločil trenutno pri nas le Si.mobil. Vgrajen WAP brskalnik različice 2.0 omogoča tudi ogledovanje xHTML strani, a je to početje na tako majhnem zaslonu precej mučno.

Od brezžičnih povezav je na voljo le infrardeča povezava in na tem mestu Nokii malo zamerimo, da se ni odločila vgraditi tu še možnosti bluetooth povezovanja.

Telefon je na test posodilo podjetje Teleray d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki