marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 4 ure
V pripravljenosti:
do 250 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1100 mAh)
Dimenzije:
108 x 47 x 19 milimetra
Teža:
98 g

Tip zaslona:
TFT, 256.000 barv, 128 x 160 pik

Notranji pomnilnik:
30 MB
Stopnja sevanja SAR:
1,02 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Za ugodno cena, dobite umirjeno oblikovan mobilnik, ki udobno sede v dlan. Več možnosti brezžičnega povezovanja je dobrodošlo, prav tako 40MB notranjega spomina, ki bo marsikomu zadostovalo. Za krajšanje časa poskrbijo java igre in FM radijski sprejemnik.

Proti

Nokia s tem modelom funkcijsko ni pokazala nič novega. Največje slabosti so slab prikazovalnik, povprečna kamera in odsotnost spominske kartice v osnovnem paketu. Za popolno izkoriščeno UMTS omrežje, manjka prednja kamera. Nekatere bo motila odsotnost bliskavice, mene osebno pa je najbolj motilo škripanje ob pritisku na desno funkcijsko tipko.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Deja Vu

Nokia 6151


Nokia 6151

27.11.2006
Objavil: Marko Likar

Od Nokie smo že navajeni, da predstavi inovativen model in na njegovi osnovi naredi kopico novih modelov, ki imajo kakšno funkcijo več ali manj in malce drugače izgledajo. Nokia 6151 je tipičen predstavnik tega trenda, saj smo vse kar nam ponuja dejansko že nekje videli.



ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1 Mpix
Povečava: 6x
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Izgled in rokovanje

Ko sem aparat prejel na test nisem pričakoval preveč in moja predvidevanja so se uresničila - še en klon. Vsekakor je potrebno omeniti, da je na voljo za ugodno ceno pri Si.mobilu in Mobitelu in bo zadovoljil potrebe povprečnega uporabnika, vendar pa kisel priokus ostaja.

Mobilnik je normalnih mer in teže, saj bo z 108 x 47 x 19 milimetri in 98 grami našel prostor v vsakem normalnem žepu. Sprednja stran aparata ne preseneti z ničemer, vse je na svojem mestu in uporaba je intuitivna. Če ste v preteklosti uporabljali Nokio potem se boste takoj počutili kot doma. Tipke so izdelane tako, da ima vsaka tipka izboklino in s tem se lahko preprečijo napake pri pisanju, saj je meja med njimi takoj opazna. Pri testnem modelu se je pojavljal neprijeten škripajoči zvok ob pritisku na desno funkcijsko tipko, kar pa ne pomeni da bo pri drugih modelih enako. Nad tipkovnico se nahaja prikazovalnik, ki zmore prikazati 256 tisoč barv in je ločljivosti 128 x160. Njegova ločljivost in kakovost nista najboljši in nista v koraku z konkurenco. Nad ekranom se nahaja napis Nokia, sprednji del pa še krasi kromirana linija, ki se vije okoli tipkovnice in ekrana. Na levi strani aparata najdemo tipko za PTT (pritisni in govori), zvočnik in režo kamor spravimo microSD spominsko kartico. Na desni strani se nahajajo tipke za uravnavanje glasnosti in povečave, kadar uporabljamo vgrajeno kamero. Zraven se nahaja IR tipalo, ter gumb za aktiviranje kamere. Zgornji del aparata ima standarden gumb za vklop aparata in menjavanje profilov, na spodnjem delu prav tako ni nič novega, le pop-port priključek in priključek za polnjenje. Zadnji del aparata ima 1.3 megatočkovno tipalo ter pripadajoče ogledalce za avtoportrete.

Vsebina embalaže ne bo presenetila z ničemer, v njej boste zaman iskali spominsko kartico, saj ni priložena osnovnemu paketu, vendar bo večini povprečnih uporabnikov zadostoval interni spomin. Poleg navodil in polnilca se še v paketu nahajajo slušalke, katere lahko uporabljate za klice ali poslušanje radia.

Notranjost

Uporabniški vmesnik ni spremenjen in ne ponuja nič novega, prikazane so osnovne informacije od signala, baterije, ure in tako naprej. Prav tako je možna uporaba aktivne pripravljenosti, katere ikone izgledajo preveč grobe in nič kaj lepo oblikovane, kar pa je povezano z slabim prikazovalnikom. V meni dostopamo z pritiskom na sredino pet smerne navigacijske tipke, ki nam odpre meni z devetimi ikonami, ki pa so za razliko od aktivne pripravljenosti, lepo oblikovane in niso nazobčane. Kateremu takšna oblika menija ne odgovarja si ga lahko prilagodi, da je prikazan v obliki seznama.

Z vgrajeno standardno 1000 mili ampersko Li-Ion baterijo, je aparat zdržal od tri do štiri dni pri normalni uporabi, pri čemer je potrebno omenit, da sem uporabljal samo GSM način delovanja in ne UMTS oz. dvojni način delovanja. Ker je UMTS potratnejši z energijo, se lahko pričakuje kakšen dan ali dva manj delovanja.

Resna stran

Povezovalna plat je vrhunsko zastopana in ne zaostaja v ničemer za zmogljivejšimi telefoni. Podpira GPRS, EDGE, UMTS, IR ter Bluetooth, kakšen Wi-Fi pa zaman pričakujemo v tem cenovnem razredu. Funkcijo PTT ( pritisni in govori ) pa lahko trenutno koristijo le uporabniki Mobitela.

30MB internega spomina je več kot dovolj za začetek in bo večini tudi zadostovalo. Tisti, ki pa potrebujejo več spomina pa bodo morali kartico dokupit. Več spomina ne bo spremenilo Nokia 6151 v MP3 predvajalnik, saj nima primernih naprednih funkcij kot so sestavljanje lastnih seznamov predvajanja, vendar ji predvajanje kakšne pesmi ne povzroča preglavic.

Na področju imenika in sporočil ni nobenih sprememb, vse smo že videli. Možnosti dodajanja večih informacij k posameznemu stiku, dodajanje slik, lastnih melodij. Sporočila prav tako ne ponudijo nič novega, ustvarimo lahko navadno kratko sporočila ali pa multimedijsko sporočilo, možnost pošiljanja in sprejemanja elektronske pošte pa je žal odsotna.

Testni model ima naloženi dve aplikaciji. Prva je že znana iz prejšnjih modelov in se imenuje ''Sensor''. Aplikacija Sensor omogoča povezavo med dvema uporabnikoma, ki si lahko nato izmenjujeta datoteke, izvajata pogovore in podobno, vse je le omejeno na razdaljo dosega Bluetooth povezave. Druga aplikacija pa je nam vsem znana svetovna ura, ki pa ne prinese ničesar novega.

Zabavna stran

Na tem področju Nokia 6151 prav tako ne izstopa, saj ponuja vse kar že poznamo. Testni model je imel naložene tri igre. Prva je Golf Tour, ki postreže z lepo grafiko in preprostim upravljanem. Druga je Rally 3D, ki se prav tako lahko pohvali z lepo grafiko in hitrim delovanjem, animacije so hitre in ni nikakršnega zatikanja. Tretja pa je Snake3, ki pa kot že v preteklosti ugotovljeno ne dosega uspehov in priljubljenosti originala.

Tistim, ki ne zadostuje le zabava z igricami je tukaj vgrajen FM sprejemnik, ki opravlja svoje delo dobro. Za poslušanje MP3 datotek je vgrajen predvajalnik, ki pa ne omogoča naprednih funkcij. Mobilnik omogoča ogled filmčkov v 3GP in MP4 formatu, katere lahko nastavite, da se predvajajo ob dohodnem klicu namesto melodije ali pa kot ohranjevalnik zaslona.

Vgrajena 1.3 megatočkovna kamera ne izstopa iz množice in dela povprečne slike. Ob dobrih svetlobnih pogojih so slike uporabne, ob slabših pa skoraj neuporabne, saj mobilnik nima vgrajene bliskavice oz. lučke. Z vgrajeno kamero lahko posnamete filmčke, ki pa so slabe QCIF kvalitete in so bolj za prvo silo kot pa za dejansko uporabo.

Komu je namenjen

Aparat bo vsekakor všeč vsem privržencem Nokie, vendar če si lastite katero od novejših Nokiinih modelov potem se zamenjava skoraj ne izplača, saj testirani model ne ponuja ničesar novega. Mogoče vas lahko prepriča uporaba UMTS omrežja, vendar z omejitvami, saj lahko koristite prenos podatkov ne morete pa izvajati video klicev, zaradi odsotnosti prednje kamere. Hitri prenos podatkov bo prav tako prepričal kakšnega poslovneža, črna barva pa bo poskrbela, da se bo mobilnik prilegal k suknjiču. Vsekakor bodo povprečni uporabniki z tem mobilnikom zadovoljni, ostali pa bodo pogledali za kakšnim bolj zmogljivim modelom.

Posodil na test:
Si.mobil d.d.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
(67.920,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki