marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
5h
V pripravljenosti:
240h
Tip baterije:
Li-Ion (970 mAh)
Dimenzije:
92 x 46 x 23 mm
Teža:
84 g

Tip zaslona:
128 x 160 pikslov
Zunanji zaslon:
96 x 68 pikslov

Notranji pomnilnik:
4Mb

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Bluetooth, Edge, radio in glasbeni predvajalnik

Proti

Nasplošno nič posebnega, povprečne stvari, majhen notranji spomin

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Običajnež

Nokia 6085


Nokia 6085

03.04.2007
Objavil: Klemen Sterle

Nokia 6085 je telefon, ki ima sicer povsem lepo obliko, vendar sam po sebi ne ponuja nič pretresljivega, novega ali razburljivega. Je enostavno telefon srednjega razreda in kot takemu superiornosti ne gre dodajati. Primeren bolj za vsakdanjo osnovno uporabo.



ne podpira datum miniSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: -/ni podatka
nočni način
efekti
nastavljanje beline
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Podoba

Škatla, ki jo dobimo vsebuje poleg telefona še polnilec, navodila, slušalke (s pop-port priklopom), ter baterijo tipa 850 mAh Li-Ion (BL-5B). Splošne mere telefona so 92 x 46 x 23 mm tehta pa 84g. Je preklopnega tipa. Ima dva zaslona. Notranji s 128 x 160 točkami in merami 28 x 35 milimetrov, ter drugega, zunanjega s 96 x 68 točkami ločljivosti. Notranji zaslon sam zmore prikazati 256.000 barv. Zunanji zaslon je modro osvetljen, na njem pa kot je že v navadi vidimo podatke najbolj informativnega značaja: kdo nas je klical, če imamo kako novo sporočilo, uro... Sim kartico vstavimo v spodnji del telefona pod baterijo.
Na levi strani na boku imamo gumba za povečanje in zmanjšanje glasnosti ter za hitro aktivacijo fotoaparata, na spodnji strani imamo vtič vrste pop-port za slušalke, ter vtikač za polnjenje. Na desni bočni strani pa imamo razširitveno mesto za spominske kartice tipa miniSD (telefon podpira kartice do 2 Gb) z možnostjo, da kartico lahko menjamo tudi takrat ko telefon ni ugasnjen (t.i. hot swap). Fotoaparat je lociran malce nad zunanjim zaslonom.
Notranjost zavzema zaslon,na spodnji strani pa imamo 4 funkcijske tipke, petsmerno krmilno tipko z malce večjim sredinskim gumbom ter številčnico. Gumbov se hitro navadimo, tako da nimamo težav z navajanjem na tipkovnico. Kot je že v navadi odkar imamo smerne tipke ali joystick na tipkovnici, si lahko na smerne tipke nastavimo bližnjice do naših najljubših aplikacij.

Prvi vpogled

Prvi zaslon je zasnovan precej klasično: ura, signal, baterija, 4 najljubše bližnjice ter koledar oziroma beležke. Zraven imamo še možnost vklopa radijskega sprejemnika in predvajalnika glasbe, oziroma vidimo njuno stanje: prižgan ali ugasnjen. Od zaslona samega ne smemo preveč pričakovat, saj ni ne dovolj velik, ne dovolj kvaliteten, da bi pretirano uživali ob pogledu na vsebino na njem. Meni je klasičen in razdeljen na nam vsem znane razdelke v stilu sporočila, nastavitve, imenik, aplikacije. Sporočilnost podpira smse, mmse, e-pošto, instanta sporočila. Števec klicev nam beleži 20 odgovorjenih, klicanih in neodgovorjenih klicev. V imenik lahko vnesemo 500 kontaktov, plus tiste ki jih lahko shranimo na SIM kartico.

V malce bolj resnem okviru

Da pa ne bo telefon le običajen kos plastike in elektronike je Nokia poskrbela za popestritev telefona z nekaj aplikacijami. Na voljo imamo predvajalnik glasbe, ki podpira formate MP3/MP4/AAC/AAC+/eAAC+/WMA, (še dobro, da imamo razširitveno mesto za spominsko kartico, drugače ne bi imeli ravno veliko glasbe za poslušat, saj je notranjega pomnilnika le za 4 Mb) , FM radijski predvajalnik, brskalnik (prenos podatkov gre preko gprs in pa EDGE, oba razred 10), imamo slovar, koledar, opravke, podporo javanskim aplikacijam, igre, telefon ima tudi push-to talk funkcijo. Začuda nima infrardeče povezave, ima pa zato nekaj boljšega, in sicer modrozobo (bluetooth) povezavo. Infrardeča itak že izginja počasi, oziroma bi bilo dobro da bi, saj je Bluetooth mnogo boljši pri prenosu podatkov.

Pozabiti ne smemo tudi na fotoaparat. Na Nokii 6085 to pomeni VGA kamera z ločljivostjo 640x480 točk, seveda kot je sedaj že običajno v navezi z možnostjo snemanja video posnetkov. Na voljo imamo štirikratno povečavo. Največja ločljivost slik je 640x480, na voljo pa imamo tudi načine 320x240 in 160x120. Četudi ne gre za višek tehnologije, imamo možnost malce obogatiti ali spremeniti tip fotografije z dodatnimi nastavitvami kar se tiče barv, na voljo pa je tudi možnost zamika časa in pa slikanje več fotografij naenkrat. Do videa lahko preprosto dostopamo s pomikom smernega gumba v desno izbiramo pa med ločljivostmi 176x144 ali 128x96 točk.
Za baterijo obljublja Nokia nekje 5 ur čistega pogovora, in 240 ur pripravljenosti. Kar je tudi nekje realen približek ob nekih normalnih časih dnevnega pogovarjanja. Če pa bi dodali še kako poslušanje glasbe ali strastnega brskanja po internetu ali igranje igric pa življenjska doba baterije hitro pade na 2-3 dneva.

Pod črto

To je telefon za nezahtevene uporabnike, notri so zgolj in le osnove, zato tudi cena ni visoka. Za tiste ki potrebujete telefon za klicanje in pošiljanje sporočil, za poslušanje radia ter mogoče za kako sliko bo telefon kot nalašč, ostali pa se ozrite za telefonom ki ponuja več.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
169,00 € (40.499,20 SIT)
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki