marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 3 ure
V pripravljenosti:
do 300 ur
Tip baterije:
Li-Ion (900 mAh, BL-5C)
Dimenzije:
104 x 44 x 18 mm
Teža:
90 g

Zunanji zaslon:
CSTN, 65.536 barv, 128 x 128 pik

Notranji pomnilnik:
3 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,53 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Telefon nas preseneti z dobro tipkovnico, lepo sede v roko, solidna avtonomija baterije s simpatično obliko, ravno pravšnjih mer z uporabnim FM radiem in stereo slušalkami, ki lahko služijo tudi kot prostoročni komplet. Mobilnik je zelo primeren za nezahtevne uporabnike, ki uporabljajo mobilnik za tisto, čemur je bil prvotno namenjen – za klicanje in pošiljanje sporočil.

Proti

Ima pa tudi nekaj pomanjkljivosti. Zaslon bi bil lahko kvalitetnejši, motila me je predvsem pasivna matrika (CSTN). Hitrost v menijih tudi ni ravno navdušujoča, glavna štirismerna navigacija tipka pa je premajhna. Lahko bi bilo več prednaloženih iger, barvnih shem, slik ali programov. Slaba organizacija koledarja, kjer nimamo vpogleda dneva in tedna. Povezovanje tudi ni ravno odlika tega mobilnika, saj ne podpira infrardeče poveze, pa tudi kabla ne. O kakšni modrozobi povezavi pa je nesmiselno govoriti v tem razredu mobilnika.

Priloge
Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Nokia

Samo klic stran

Nokia 6030


Nokia 6030

28.10.2005
Objavil: Mitja Zupančič

Preprost uporabniški vmesnik, barvni zaslon, dobra tipkovnica, FM radio... vse to najdemo v novem mobilniku, ki ga bodo zelo veseli nezahtevni uporabniki. Predvsem tisti, ki ne potrebujejo velikega nabora funkcij.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Prvi vtisi

V škatli, ki sem jo prejel, se je bohotila črna nokia 6030. Telefon je preproste oblike s kromiranimi detajli, kot so glavna štirismerna navigacijska tipka, zvočnik in črte ob strani mobilnika, ki se rastezajo tudi na spodnji in deloma na zgornji rob. Na vrhu najdemo klasični gumb za vklop/izklop ali za prestavljanje med profili. Navigacijski gumbi so raztegnjeni čez celo širino aparata, tipkovnica z belimi znaki pa je malce bolj izbočena in dobro odzivna.

Slovenščina je seveda podprta, prav tako tudi slovenski slovar T9.

Telefon na žalost nima kamere, ima pa FM radio, ki deluje preko priloženih vklopljenih slušalk.

Rokovanje, tipkovnica

Tipkovnica je izbočena s presledkom med horizontalnimi vrsticami. Vertikalno se gumbi dotikajo med seboj. Mislim pa, da uporabniki z malo večjimi prsti ne bi smeli imeti težav. Postavitev je klasična, na enki imamo bližnjico do glasovnega telefonskega predala, na ničli je bližnjica do domače spletne strani.

Navigacijski gumbi so tudi zelo dobro odzivni, edino za moj okus je mogoče štirismerna kromirana tipka premajhna in pa potrditvena tipka malenkost pretrda.

Zaslon

Zaslon premore ločljivost 128 x 128 točk s 65.536 barvami, tipa CSTN. Pošteno povedano nisem opazil kakšne bistvene razlike od starejših zaslonov s 4.096 barvami. Zaslon ni ravno najnovejša tehnologija, ki jo premore trg mobilnih aparatov, vendar se odkupi z manjšo porabo baterije kot večji, zmogljivejši in kvalitetnejši zasloni.

Meni

Tukaj imamo na izbiro dva načina. Klasičen seznam in pa mrežasti 3 x 3. Ko prižgemo telefon, najdemo tipično razporeditev funkcij, kot jo imajo vse Nokie novejšega datuma. Lahko si ustvarimo bližnjice preko funkcije "pojdi na", ali pa kar na glavno navigacijsko štirismerno tipko.

Če nekaj časa počakamo na ikoni v meniju, se nam odpre pomoč, ki nam pomaga z našimi tegobami okoli opcij mobilnika.

Imenik, klici in sporočila

Imenik ima prostora do nekje 300 vpisov. Iskanje nam olajša vnos osem začetnih črk imena. Vsakemu vnosu lahko dodamo e-poštni naslov, spletni naslov, poštni naslov in beležko. Pri vnosu lahko spremenimo še tip ikonce pri številki. Podskupine so že prednastavljene, tako imamo na voljo 5 prednastavljenih skupin. Seveda lahko vsaki skupini nastavimo svoje zvonenje.

Preko imenika lahko tudi pošljemo SMS sporočila, ustvarimo hitro klicanje in ga vežemo na številko od 2-9 na tipkovnici in pa seveda lahko kopiramo vnose tudi na sim kartico in iz nje.

In že smo pri klicih. Telefon si zapomni do 20 prejetih, neodgovorjenih in klicanih številk.

MMS in SMS sporočila niso tuja malčku. Možnost imamo tudi poslati brzojavko, ki naj bi bile takoj prikazane na zaslonu prejemnikove naprave. Sporočila MMS so omejena, kar se tiče velikosti in sicer na 100 KB.

SMS sporočil lahko telefon shrani do nekje številke 150. Ta številka je lahko večja ali manjša, seveda pogojeno s številom shranjenih MMS sporočil. Najdaljše SMS sporočilo pa lahko vsebuje nekje 450 znakov.

Namenski programi

Mobilnik ima nekaj uporabnih prednaloženih programov in aplikacij.

Budilka:
Budilka je preprosta. Nastavimo čas bujenja lahko pa tudi ponovitev bujenja, melodijo za bujenje in pa časovno omejitev dremeža, če ste bolj zaspane sorte.

Koledar:
V koledar lahko vnesemo do 500 vnosov sestankov, klicev, rojstnih dni, zapiskov ali opomnikov.

Kalkulator:
O kalkulatorju mislim, da ni potrebno zgubljati besed. Deluje kot vsi nokiini kalkulatorji – preprosto. Z zvezdico izbiramo matematično funkcijo, z lojtro pa decimalke. Rezultat pa dobimo s pritiskom glavne navigacijske tipke.

Converter II. (pretvornik)
Converter II, oziroma po slovensko pretvornik pa pretvarja razne mere od valute, teže, dolžine, površine in tako naprej.

Naložimo si pa lahko tudi svoje programe ali igre preko Java MIDP 2.0 standarda.

Personalizacija telefona

Telefon ima šest klasičnih prenaloženih profilov z možnostjo prilagoditve po svojih željah. Uporabna se mi je zdela funkcija polnilnika, kjer lahko izbiramo, kateri profil se vklopi med polnenjem aparata.

Aparat premore 28 prenaloženih večglasnih zvonenj v 16-kanalni polifoniji.

Naloženi sta bili dve temi, ki spremenita ozadje, barvo indikatorjev signala in baterije, seveda si lahko kakšno temo tudi naložite preko spletne strani Nokie. Pri nastavitvah zaslona si lahko spremenimo tudi barvne sheme indikatorje signala in baterije, barv pa je osem. Mobilnik ima na voljo tudi ohranjevalnik zaslona z izbiro poljubne sličice ali pa digitalne ure.

Pod nastavitvami telefona si lahko ročno izberemo tudi čas zaklepanja tipkovnice.

Bližnjic je na tem mobilniku veliko. Lahko si nastavimo priljubljene bližnjice na levo navigacijsko tipko, ali kar na glavno štirismerno navigacijsko tipko. Nastavimo si lahko štiri bližnjice, v vsako smer eno.

Če nam originalna barva mobilnika ne ustreza, si lahko dokupimo tudi dodatne t.i. "Xpress-onTM Covers", ali po slovensko izmenljiva ohišja v svetlo modri, sivi ali v oranžni barvi.

Povezljivost

Aparat nima možnosti povezovanja, razen preko omrežja. Tako, da si lahko preko spleta naložimo nova zvonjenja, ozadja.

FM Radio in slušalke:

Mobilnik ima vgrajen FM radio, ki pa oddaja samo v mono načinu. Radio lahko poslušamo tudi preko vgrajenega zvočnika, vendar mora mobilnik biti še vedno povezan s slušalkami. Seveda v tem primeru služijo kot antena.

Shranimo pa lahko 12 postaj, vključno z naslovi.

Stereo slušalke nam lahko služijo tudi kot prostoročni komplet. Vsebujejo mikrofon in pa gumb za sprejeti ali končati klic.

Mobilnik je na testiranje posodil Teleray d.o.o..

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki