marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 22,1 ure
V pripravljenosti:
do 31 dni
Tip baterije:
Li-Ion (1200 mAh)
Dimenzije:
115,6 x 51 x 12,8 mm
Teža:
79,6 g

Tip zaslona:
barvni TFT, 240 x 320 pik, velikost 2,4 palca

Notranji pomnilnik:
16 MB

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

• dobra baterija
• obujanje nostalgije

Proti

• ne omogoča sodobne povezljivosti
• ni izmenljivih ohišij
• omejen pomnilnik
• slaba kamera
• previsoka cena

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Nokia 3310 (2017)


Nokia 3310 (2017)

20.06.2017
Objavil: Dare Gliha

HMD je dobil oz. pravzaprav kupil pravico do uporabe imena Nokia, ki je v mobilnem svetu za marsikoga še vedno ime, ki vzbuja posebne občutke. Namreč še vedno je veliko takih, ki smo mobilno telefonijo spoznavali preko njihovih terminalov.



ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 2 Mpix
Povečava: -/ni podatka
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje osvetlitve
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
ne podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
podpira radio FM

Pravzaprav na začetku kaj veliko izbire nismo imeli. Ali smo uporabljali Nokio ali pa aparate švedskega ali ameriškega konkurenta. Nokia 3310. Pisalo se je leto 2000, ko je takrat še finska Nokia pokazala kompakten mobilnik z izmenljivimi ohišji, ki je v trenutku prevzel uporabnike, pognala pa je tudi trg dodatne opreme oz. konkretno trg izmenljivih ohišij. Uporabnik je imel namreč moč prikrojiti barvo lastnemu okusu s preprosto zamenjavo poceni ohišja.

Leto 2017. HMD oznani, da bodo obudili sedaj že legendarno Nokio 3310 in svetovna javnost je bila nad tem navdušena. Na februarskem mobilnem kongresu v Barceloni se nas je večina novinarjev prvič srečala z obujeno legendo. In prvi vtisi vseh svetovnih medijev so bili precej pozitivni, med slovenskimi novinarji, ki smo bili priča dogodku, pa so se razvila različna mnenja. Prevladalo je mnenje, da bo nova različica igrala predvsem na čustva uporabnikov, ki se bodo za nakup odločali predvsem iz nostalgije.

Junija je prenovljena Nokia 3310 prišla tudi v Slovenijo in tako smo jo dobili na test tudi v našem uredništvu, s tem pa tudi možnost, da si ustvarimo drugo mnenje o obujeni legendi.

Oblika, zunanjost,...

HMD je lepo ujel linije prvotne Nokie 3310, vendar so to pot ubrali drugačno rešitev in uporabnikom dali na voljo le štiri barve brez opcije menjave ohišja. Tako lahko izbiramo med sivo, rumeno, modro in rdečo barvo, pri nas bosta na voljo zadnji dve. Modra je tudi barva v katero je odet naš testni primerek.

Mere novega modela znašajo 115,6 x 51 x 12,8 mm, teže pa uradno niso objavili. Se je pa kuhinjska tehtnica ustavila malenkost pod 80 g (79,6 g). Glede na originalni model je že na pogled opazno, da je novinka tanjša in lažja za skoraj polovico, druga večja opazna razlika pa je zaslon.

Le-ta je sedaj barvni, za današnje razmere pametnih mobilnikov ima slabo ločljivost 240 x 320 pik pri velikosti 2,4 palca. Vendar je potrebno omeniti, da je za tak telefon to čisto dovolj, s tem pa tudi pridobijo daljše trajanje baterije. Zaslon tudi ni občutljiv na dotik, tako da bo zopet potrebno mobilnik uporabljati s tipkami. Te so sicer lep posnetek originala, vendar pa so dokaj majhne, tako da bo za tiste z večjimi rokami uporaba težja. Za navigacijo so namestili štiri smerno navigacijsko tipko, ki se ovija okoli sredinske tipke za potrditev. Levo in desno sta še tipki za vzpostavitev in končanje klica, le-ta hkrati skrbi še za vklop mobilnika.

Na spodnji strani najdemo standardni priključek za slušalke, na zgornji strani pa micro USB priključek za polnjenje. Pohvalim lahko dejstvo, da so se pri HMD odločili uporabiti standardni priključek in ne nekaj svojega, kot je bilo to leta 2000 (V tistih časih je vsak proizvajalec imel lasten priključek, tudi več njih).

Na zadnji strani najdemo zvočnik ter lečo kamere in LED lučko, ki sta še ena novost, ki novinca loči od originala.

Žal pa moram napisati, da se mi uporabljeni materiali ohišja ne zdijo primerni legendarnemu statusu predhodnika. Že res, da je bil tudi ta plastičen, ampak nekako se ne morem znebiti občutka, da je plastika pri novem modelu slabše kvalitete. Malenkost bolje je pri obeh mat modelih (modra, siva), slabši občutek pa ostaja pri rumeni in rdeči barvi.

Delovanje, uporaba in funkcije...

Nokia 3310 deluje na vmesniku serije 30, ki je že znan iz ostalih nepametnih Nokiinih modelov. Tako so nam na voljo le določene aplikacije za osnovno delo. Med njimi so kalkulator, FM radio, predvajalnik glasbenih datotek, pregledovalnik slik, pretvornik valut, igre, aplikacija za vreme in brslalnik. Le-ta je precej omejen, saj mobilnik podpira zgolj omrežja 2,5 G, kar je za današnje čase in požrešne spletne strani pravzaprav neuporabno. Nikakor na mobilniku ne boste našli aplikacije za facebook, twitter ali instagram, ravno tako jih ne morete naložiti.

Kot omenjeno Nokia 3310 nima 3G ali celo LTE, le GPRS/EDGE, za govor pa uporablja le frekvenčni pas GSM 900 in 1800. To tudi pomeni, da mobilnika ne boste mogli uporabljati v ZDA, vprašanje pa je tudi, kako bo čez nekaj let, ko bodo operaterji predvidoma ugasnili signal na tem frekvenčnem spektru. Mobilnik obstaja tudi v različici za uporabo dveh kartic SIM. Med povezljivostjo pogrešam tudi WiFi, pozdravljam pa možnost povezljivosti preko bluetootha.

Zanimivo je, da ima mobilnik tudi prostor za razširitev pomnilnika s karticami micro SD.

HMD je za delovanje mobilnika uporabil baterijo kapacitete 1200 mAh, ki po njihovih podatkih omogoča do 31 dni stanja pripravljenosti ter do 22 ur pogovorov. Glede na današnje čase trajanja baterije pametnih telefonov je Nokia 3310 čisti prvak. Sam sem med testiranjem opravil nekaj klicev, igral kačo, posodabljal vremensko aplikacijo in nekajkrat odprl spletno stran, pa v skoraj dveh tednih nisem izpraznil baterije. Verjamem, da bi mobilnik med redno uporabo kot primarni telefon lahko zdržal kar nekaj časa, vsekakor več kot današnji pametni mobilniki. Dobra stvar je, da je baterija zamenljiva, tako da si lahko omislite več dodatnih baterij in si s tem podaljšate čas do polnjenja. Priročno za potovanja, kjer ni opcije električne vtičnice.

Nazaj je tudi kača…

Ni klasičnega Nokiinega mobilnika brez igrice Kača. Za novo različico je poskrbel Gameloft, poimenovali pa so jo Snake Xenzia. Že na prvi pogled je opazno, da gre za popolnoma novo igro, ki ima z originalom skupnega le ime in način igranja. Igra je to pot barvna, kača ima dejansko obliko kače in ne le črtice. Tudi igralnost je brez prilagoditve drugačna, saj se kača upravlja le z dvemi tipkami. Za tiste, ki smo vajeni to igro upravljati s štirimi tipkami, je potrebno malenkost pobrskati med nastavitvami, ker lahko obnašanje kače in upravljanje prilagodimo originalni igri.

Igra omogoča prehajanje v višje in s tem težje nivoje, opcija pa je tudi t.i. preživetveni (survival) način, ki nekako prinese tisto originalno izkušnjo izpred praktično dvajsetih let.

Poleg kače je na mobilniku še igra Asphalt 6 ter Diamond Twister 2, omogočen pa je tudi prenos dodatnih iger ter nekaj aplikacij iz prirejene mobilne trgovine.

Fotografija...

Glede na original je letošnji model dobil tudi fotoaparat. To pa je praktično tudi vse, kar je dobrega pri tem. Njegova ločljivost 2 MP ne omogoča dostojne kvalitete slik, predvsem bo prav prišla ob kaki situaciji, ko pri roki ne bo boljšega fotoaparata. Če boste fotoaparat vseeno uporabljali pa vam močno priporočam uporabo dodatne kartice micro SD, saj lahko v pomnilnik telefona shranite le par slik. Omogočeno je tudi snemanje videa.

Kaj vsebuje prodajni komplet?

V prodajnem kompletu je poleg samega mobilnika še zgoraj omenjena baterija, 220 V polnilec (žal ni iz dveh delov, da bi lahko USB kabel uporabili za priklop na računalnik), stereo slušalke ter navodila za uporabo.

Splošni vtisi in zaključno mnenje...

Nikakor se ne morem znebiti občutka, da so pri HMD obudili legendo zgolj z marketinškega vidika. Namreč poleg modela 3310 so ali bodo lansirali tudi androidne telefone Nokia 3, 5 in 6. Ta občutek prihaja z mobilnega konresa v Barceloni, ko so praktično vsi govorili le o Nokii 3310, ki je bila s tem tudi prva zvezda samega sejma.

Mobilnik pri nas stane v prosti prodaji 59 €, kar ni malo glede na funkcije, ki jih ponuja. Očitno se pri HMD nadejajo, da je za prodajo dovolj oblikovna podobnost z legendarnim modelom (le-teh so v svoji dobi prodalo okoli 126 milijonov), to pa potrjuje tudi dejstvo, da so me praktično vsi spraševali, kdaj bom ta mobilnik dobil na test. Velika večina si ga je med testom seveda tudi želela ogledati.

Menim, da je mobilnik zanimiv predvsem kot dodatni telefon za situacije, ko bi bilo tvegano uporabljati primarni pametni telefon. Ali pa za tiste, ki si želijo zamenjati svoj obstoječi nepametni telefon, pa med ponudbo niso našli prave izbire. Če pogledamo samo v portfelj Nokie lahko za precej manj denarja najdemo funkcijsko praktično identičen izdelek.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki