marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 3 ure
V pripravljenosti:
do 245 ur
Tip baterije:
Li-Polymer (BP-6M) (1100 mAh)
Dimenzije:
103,8 x 50 x 19,8 mm
Teža:
115 g

Tip zaslona:
TFT aktivna matrika, 262.144 barv, 176 x 208 pik

Notranji pomnilnik:
10 MB
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Zanimiv način spreminjanja funkcionalnosti aparata, dosti barvnih različic ohišja, za pameten telefon dobra baterija, kvaliteten prikazovalnik, dober zvočnik in slušalke, bogat osnovni paket

Proti

''Škatlasta'' oblika bo za nekatere moteča, prav tako kot teža, odsotnost makro načina, (zaenkrat) pomanjkanje aplikacij, odsotnost IR, microSD kartice z možnostjo razširitve le do 1 GB, odsotnost samodejnega zaklepanja tipkovnice, plastičen in slabo izdelan zgornji in spodnji del aparata ter gladek in za praske občutljiv pokrov za baterijo.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Glasbena Rubikova kocka

Nokia 3250


Nokia 3250

27.05.2006
Objavil: Marko Likar

Testirana Nokia 3250 ima tri obraze. Na prvi pogled izgleda in nudi vse, kar bi pričakovali od telefona. Za prelevitev v drugi način uporabe pa zavrtimo spodnji del telefona tako kot Rubikovo kocko. Z zasukom za 90 stopinj smo v načinu za slikanje, z zasukom za 180 pa v MP3 predvajalniku.



ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Izgled in rokovanje
Ob prvem stiku z aparatom občutimo 115 gramov teže, ki daje aparatu robusten občutek. S svojimi merami ni med najmanjšimi, vendar pa so to za "smatphone" prijetne mere. Aparat je izdelan dobro, vrtljivi del v času testiranja ni povzročal težav, kar pa se lahko z dolgotrajno uporabo spremeni. Na sprednji strani aparata se nahaja ogromen in kvalitete prikazovalnik, ki zasede več kot polovico prostora, zato so funkcijske tipke tik pod ekranom ''natlačene'', vendar, ko se enkrat navadite nanje, je uporaba hitra. Na rotirajočem delu se nahaja numerična tipkovnica, ki je prijetna za uporabo. Spodnji in zgornji del aparata sta iz plastike in imata okrasen pikčast vzorec, ki ga občutimo na dotik. Poleg tega se na spodnjem delu nahaja reža za kvaliteten in glasen zvočnik, na zgornji strani pa klasičen nokiin gumb za menjavo profilov ter izklop in vklop aparata. Ob pogledu na levo stran opazimo lečo vgrajene kamere, na desni strani aparata pa se nahajata priključka za polnilec in slušalke. Pokrov baterije na zadnjem delu aparata ima gladko površino, na kateri so hitro opazne morebitne praske. Izstopa velik napis Nokia in tipke MP3 predvajalnika. Zanimivo je postavljena reža za spominsko kartico, ki je dostopna šele, ko zarotiramo spodnji del aparata. Kartico lahko menjamo med delovanjem aparata.

Vsebina embalaže nam takoj pokaže, da pri tem aparatu ne bomo nič pogrešali. Vsa potrebna navodila, polnilec in osnovne stvari za normalen začetek uporabe aparata so priložene. Prav tako je priložena spominska kartica kapacitete 128 MB, formata microSD ter vmesnik za kartico, da jo bomo lahko uporabljali s čitalci kartic. S priloženim kablom in programsko opremo je možno glasbo, slike in podatke brez težav prenašati med napravami. Za poslušanje naložene glasbe so priložene kvalitetne slušalke, ki proizvajajo dober zvok in imajo vmesnik, s katerim lahko upravljamo z glasbo in sprejemamo klice. Na koncu vmesnika je priključek za standardne slušalke, v kolikor bi želeli uporabiti svoje. Za oblikovanje slušalk je Nokia malo posnemala konkurenčne produkte ''Walkman'', saj so slušalke oblikovno popolnoma enake in enako lepo sedejo v uho. Pozitivno je, da so v paket dodali vmesnik, ki omogoča uporabo starejših nokiinih avtoinštalacij, polnilcev in ostale dodatne opreme in tako ne bo potrebna menjava le teh.

Notranjost
Čeprav ima testirana nokia 3250 najnovejšo različico operacijskega sistema Symbian v9.1, je upravljanje še vedno preprosto in tako kot pri prejšnjih aparatih z enakim operacijskim sistemom. Težava nastopi le, ko bi si želeli naložiti katero od mnogih aplikacij, ki obstajajo za te aparate. Programi za starejše različice operacijskega sistema niso združljivi s tem, kar pomeni, da vse, kar je do sedaj na voljo, ni uporabno za ta aparat in bo potrebno počakat na primerne novejše različice aplikacij. Podobno se je dogajalo pri nokii 6680, N70 in podobnih.

Kot smo že navajeni od obstoječih aparatov z operacijskim sistemom Symbian, dostopamo do menijev s temu namenjeno tipko. Tokrat je v osnovnem meniju 12 ikon, za razliko od prejšnjih različic, kjer jih je bilo devet. Razvrstimo jih lahko po lastnih željah in potrebah, prav tako lahko nastavimo meni v obliki seznama. Kadar smo v meniju, lahko s pritiskom na katero od tipk na numeričnem delu tipkovnice hitreje dostopamo do ikon, ki se nahajajo na tistem mestu (npr. če pritisnemo tipko ''3'', se odpre tretja ikona). Za dodatno personalizacijo poskrbijo teme, ki so vse v glasbenem stilu. Delovanje aparata je počasnejše kot pri navadnih telefonih, vendar to za pametne telefone ni nič nenavadnega. Čeprav je opazno, ne vpliva na delo z aparatom. Najbolj opazno je, kadar se aparat zaganja, saj potrebuje kar nekaj časa, da se prižge.

Z vgrajeno standardno 1100 mAh Li-Ion baterijo je v času testiranja aparat zdržal brez problema tri do štiri dni delovanja, kar je zavidljiv dosežek. Ob intenzivnejšem predvajanju glasbenih datotek z vgrajenim zvočnikom ali priloženimi slušalkami pa se delovanje skrajša.

Resna stran
V pripravljenosti nudi aparat vse informacije, ki jih potrebujemo, na enem mestu. S funkcijo ''aktivna pripravljenost'' je omogočen hitrejši dostop do najpogosteje uporabljenih aplikacij, ki so razvrščene z ikonami v eni vrsti. Takoj imamo na vpogled, če imamo kakšen sestanek oz. dogodek, na katerega bomo opozorjeni. Kadar se zaslon preklopi v varčevalni način, izvemo vse, kar potrebujemo - od ure, datuma do aktivnega profila. V tem načinu sem opazil eno od največjih pomanjkljivosti in to je, da aparat ne omogoča nastavitve zaklepanja tipkovnice. Uporabnik mora to vsakokrat storiti sam, na kar se načeloma s časom navadiš, a meni je med testiranjem povzročalo preglavice in nekatere neželene klice.

Z 10 MB vgrajenega spomina je skoraj nemogoče, da bi napolnili spomin imenika, ki je oblikovan tako, kot se spodobi za pameten telefon, saj je možno za vsako osebo določiti več podatkov, od domačega telefona, mobilca, faxa do elektronske pošte in še mnogo več.

Za nadzor sprejetih, nedogovorjenih in opravljenih klicev poskrbi dnevnik, ki preprosto loči klice v kategorije in nudi popolni nadzor. Tako kot klici se tukaj beležijo tudi trajanja klicev ter prenosi podatkov. Paketni prenos GPRS deluje v razredu 10, kar omogoča hiter dostop do WAP strani. Za povezavo z drugimi napravami poskrbi brezžična tehnologija Bluetooth, IR pa tako kot pri mnogih Nokiinih modelih ni našel svojega mesta.

''Nadzornik datotek'' je nadvse uporabna aplikacija, s katero lahko, kot že samo ime pove, nadzorujemo, ter upravljamo z datotekami, ki se nahajajo v mobilniku. Omogoča vse, od preimenovanja, do premikanja, brisanja in ostalih prilagoditev.

Zabavna stran
Zabavna plat aparata je najizrazitejša, saj k temu, kar prinaša pameten telefon, še doda še različne načine uporabe. Z zasukom spodnjega dela aparata za 90 stopinj se telefon prelevi v fotoaparat z 2 MP ločljivostjo, ki poleg slikanja omogoča tudi snemanje video posnetkov v 3GP formatu. Slike, posnete z aparatom, so kvalitetne ob normalnih svetlobnih pogojih. V temi ali pri slabši svetlobi kvaliteta slike drastično pade, saj aparat nima vgrajene bliskavice oz. lučke, ki bi pomagala pri slabših razmerah. Kritiko si prisluži odsotnost makro načina, saj je uporaba fotoaparata za slikanje podrobnosti nesmiselna.

Kadar spodnji del aparata zasučemo za 180 stopinj, pa se telefon prelevi v MP3 predvajalnik, ki omogoča predvajanje MP3 in AAC glasbenih datotek. MP3 predvajalnik je oblikovan samosvoje in se ga je potrebno privadit. V kolikor se naveličate naložene glasbe, lahko še vedno poslušate vgrajen FM sprejemnik, ki omogoča nokiino storitev ''Visual radio''. Poslušanje radia in glasbenih datotek je pravi užitek, saj vgrajen zvočnik proizvaja dober in kvalitet zvok, po vrhu vsega pa je še zelo glasen. Za diskretno poslušaje glasbe pa so v paketu priložene slušalke, ki dobro opravljajo svojo nalogo. Z vgrajeno aplikacijo, imenovano ''Merilnik zvoka'', lahko izveste, kako glasna je okolica.

Prednaložena je ena igra in to je legendarna kača, ki je tokrat popolnoma v tretji dimenziji in izgleda lepše kot kadar koli. Snovalci so se potrudili in igro prevedli v slovenščino. Za dodatno zabavo poskrbi RealONE predvajalnik za video datoteke, ''Urejevalnik videa'' za urejanje posnetkov ter ''Flash'' predvajalnik za razne datoteke flash formata.

Komu je namenjen
Barvne kombinacije aparata, od umirjene črne do živahne zeleno črne ter rožnato črne kombinacije, pustijo veliko možnosti za to, kdo ga bo uporabljal. Poslovni uporabniki bodo s funkcionalnostjo aparata zadovoljni. Moteča je lahko le ''škatlasta'' oblika in teža. Mladim bo aparat pisan na kožo, saj omogoča ogromno zabave in vse prednosti operacijskega sistema Symbian. Nakup bi odsvetoval tistim, ki iščejo kvaliteten fotoaparat na mobilniku, saj ob natančnejših slikah ne zadovolji potreb.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
(89.880,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki