marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

slikaPreizkus Galaxy AI je na voljo uporabnikom prek osvežene aplikacije Try Galaxy
15.04.2024

Samsung, spodbujen z umetno inteligenco, je naredil pomembne posodobitve aplikacije Try Galaxy, ki vključuje funkcije, kot so Sprotni prevod (Live Translate), Pomoč za pisanje (Chat Assist), Pomoč za zapiske (Note Assist), Pomoč pri fotografiranju (Photo Assist) in Iskanje v Googlu z obkroževanjem (Circle to Search with Google), kar omogoča preizkus AI v več napravah.

slikaQualcomm preizkuša drugi procesor ARM za Windows - Snapdragon X Plus
12.04.2024

Qualcomm je nedavno napovedal svoj najnovejši paradni procesor ARM za računalnike z operacijskim sistemom Windows, X Elite, vendar pa proizvajalec čipov testira še drug čip, ki naj bi se imenoval Snapdragon X Plus.

članki

V 2018 več kot 40-odstotno povečanje zlonamerne programske opreme


07.12.2018
Objavil: Dare Gliha

Med vsemi novimi zlonamernimi datotekami, zabeleženimi v letu 2018, so se za 44 % povečale tiste, ki na računalnik namestijo kodo, ki v sistemu odpre t.i. stranska vrata in omogoči neopažen vstop tretjim osebam (angl. backdoor), za 43 % pa je narasla količina izsiljevalskih virusov.

Poleg tega se je vsak tretji računalnik (30,01 %) srečal vsaj z eno spletno zlonamerno grožnjo. Ti rezultati kažejo, da zlonamerna programska oprema, še predvsem tista, ki uporablja stranska vrata, in izsiljevalski virusi, ostaja pomembno tveganje za uporabnike računalnikov.

V 2018 so izsiljevalski virusi, še posebej trojanski konji, in zlonamerna programska oprema, ki uporablja stranska vrata, sestavljali 3,5 % oz. 3,7 % vseh novih zlonamernih datotek, ki so jih zaznali v prvih desetih mesecih leta. To predstavlja rast izsiljevalskih virusov za 43 % (iz 2.198.130 v 2017 na 3.133.513 v 2018) in porast zlonamerne programske opreme, ki uporablja stranska vrata (iz 2.272.341 v 2017 na 3.263.618 v 2018), za 44 % v primerjavi s prejšnjim obdobjem.

V prvih desetih mesecih leta so zaznavne tehnologije družbe Kaspersky Lab vsak dan obravnavale 346.000 novih zlonamernih datotek. Njihovo število in razpon je dober pokazatelj interesa spletnih kriminalcev, ki so vpleteni v ustvarjanje in distribucijo zlonamerne programske opreme. V letu 2011 so namreč tehnologije družbe Kaspersky Lab zaznale 70.000 novih datotek na dan, do leta 2017 pa se je ta številka povečala za petkrat na 360.000.

»V letu 2018 smo opazili rahlo zmanjšanje novih dnevno zaznanih zlonamernih datotek. Na eni strani lahko to nakazuje, da imajo spletni kriminalci interes za ponovno uporabo stare zlonamerne programske opreme, ki se je že izkazala za uporabno. Hkrati pa zaznani sunki v številu zlonamerne programske opreme, ki uporablja stranska vrata, in izsiljevalskih trojanskih konjih kažejo, da zlonamerni akterji nenehno iščejo nove načine za ogrožanje naprav žrtev in zaslužek. Vztrajen interes za izsiljevalske viruse in njihov nadaljnji razvoj je opozorilo, da moramo ostati pozorni. Tako proti že obstoječim in poznanim spletnim grožnjam kot tudi proti novim in še nepoznanim. Zato v družbi Kaspersky Lab vsak dan nadaljujemo z izboljšanjem naših zaznav in sistemov zaščite ter tako skrbimo, da so naši uporabniki varni,« izpostavlja Vyacheslav Zakorzhevsky, vodja raziskovalne skupine za preprečevanje zlonamernih napadov pri družbi Kaspersky Lab.

Izbor statistike groženj leta 2018 vključuje tudi:

• Varnostne rešitve družbe Kaspersky Lab so ubranile 1.876.998.691 napadov, ki so jih sprožili spletni viri po celem svetu.
• Protivirusne rešitve družbe Kaspersky Lab za spletno okolje so zaznale 21.643.946 edinstvenih zlonamernih primerkov.
• 30,01 % računalnikov uporabnikov se je srečalo s spletnim zlonamernim napadom vsaj enkrat čez leto.

Za ohranjanje zaščite družba Kaspersky Lab priporoča:

• Bodite pozorni in ne odpirajte nobenih sumljivih datotek ali priponk, ki ste jih prejeli s strani nepoznanih virov.
• Ne prenašajte in nameščajte aplikacije, ki so vam jih posredovali nezanesljivi viri.
• Ne klikajte na spletne povezave, ki ste jih dobili od neznanih virov in sumljivih spletnih oglasov.
• Ustvarite močna gesla in jih ne pozabite redno spreminjati.
• Vedno namestite posodobitve. Nekatere od njih lahko namreč vsebujejo popravke kritičnih varnostnih težav.
• Ignorirajte sporočila, ki od vas zahtevajo, da onemogočite varnostni sistem programske opreme pisarniških programov Office ali protivirusnega programa.
• Uporabljajte robustno varnostno rešitev, ki je primerna za vaš tip sistema in naprave, kot sta Kaspersky Internet Security ali Kaspersky Security Cloud.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki