marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

slikaPreizkus Galaxy AI je na voljo uporabnikom prek osvežene aplikacije Try Galaxy
15.04.2024

Samsung, spodbujen z umetno inteligenco, je naredil pomembne posodobitve aplikacije Try Galaxy, ki vključuje funkcije, kot so Sprotni prevod (Live Translate), Pomoč za pisanje (Chat Assist), Pomoč za zapiske (Note Assist), Pomoč pri fotografiranju (Photo Assist) in Iskanje v Googlu z obkroževanjem (Circle to Search with Google), kar omogoča preizkus AI v več napravah.

slikaQualcomm preizkuša drugi procesor ARM za Windows - Snapdragon X Plus
12.04.2024

Qualcomm je nedavno napovedal svoj najnovejši paradni procesor ARM za računalnike z operacijskim sistemom Windows, X Elite, vendar pa proizvajalec čipov testira še drug čip, ki naj bi se imenoval Snapdragon X Plus.

slikaAnTuTujevi marčevski grafi kažejo, da Snapdragon 8 Gen 3 premaguje Dimensity 9300
10.04.2024

Primerjalna ocena AnTuTu vsak mesec objavi lestvice, ki nam pokažejo, kateri čipovski nabori so dosegli najboljše rezultate. Marčevska razkrije, da je Snapdragon 8 Gen 3 premagal Dimensity 9300 in prevzel krono AnTuTuja za marec 2024, vendar je pri tem veliko pripomb.

članki

Telekom Slovenije nadgrajuje mobilno omrežje s tehnologijo 4G+,


24.10.2017
Objavil: Thomas Bergant

Telekom Slovenije je v letošnjem letu naredil naslednji korak v razvoju mobilnih omrežij, saj je pričel omrežje nadgrajevati s tehnologijo 4G+ (LTE-Advanced). Telekom Slovenije zaenkrat 4G+ zagotavlja že več kot 35 odstotkom prebivalcev, ta delež pa bo v prihodnje še povečeval.

Tehnologija 4G+ uporabnikom omogoča precej višje hitrosti prenosa podatkov, saj se znatno poveča zmogljivost mobilnega omrežja. Tako hitrosti v omrežju LTE/4G dosegajo do 150 Mbit/s v smeri od uporabnika in do 50 Mbit/s v nasprotni smeri, medtem ko lahko s pomočjo tehnologije 4G+ uporabniki dosegajo hitrosti do 450 Mbit/s v smeri od uporabnika in do 50 Mbit/s v nasprotni smeri. »S tem, ko smo uporabo tehnologije 4G+ širše omogočili našim uporabnikom, smo nadgradili in povečali zmogljivosti našega mobilnega omrežja. Nekako tako, kakor da bi podvojili število voznih pasov na avtocesti. To pomeni, da smo našim uporabnikom zagotovili več prostora, s tem pa jim omogočili – če imajo seveda takšen mobitel – da lahko dosegajo še višje hitrosti in zanesljivejši prenos podatkov,« pojasnjuje Matjaž Pogačnik, direktor Dostopovnih omrežij v Telekomu Slovenije.

Večina mobitelov srednjega in višjega razreda v ponudbi Telekoma Slovenije 4G+ že podpira, pri tem pa se znak 4G+, kadar omrežje preklopi na to tehnologijo, večinoma tudi izpiše na ekranih mobitelov. Izjema so, na primer, Applovi mobiteli, na katerih, ne glede na to, da je mobitel na 4G+, ostaja oznaka LTE. Uporabnikom za uporabo 4G+ ni potrebno storiti ničesar, saj se mobitel, ki navedeno tehnologijo podpira, z omrežjem poveže samodejno. Ključna prednost za uporabnike so višje prenosne hitrosti in še boljša stabilnost omrežja povsod, kjer je večje število uporabnikov.

»S tehnologijo 4G+ smo najprej nadgradili lokacije, kjer se ob športnih, kulturnih ali humanitarnih prireditvah zbere večje število ljudi – tako lahko uporabniki hitro prenesejo utrinke in video vsebine s koncerta ali delijo navijaška čustva. Nato smo z nadgradnjo nadaljevali po različnih krajih po Sloveniji, kjer za to obstaja potreba. Zaenkrat smo tako s tehnologijo 4G+ nadgradili skoraj 30 odstotkov baznih postaj v različnih frekvenčnih pasovih. Ob tem sicer ni namen, da pokritost s 4G+ doseže pokritost omrežja LTE/4G, predstavlja pa naslednji korak v razvoju mobilnega omrežja najprej proti LTE-Advanced Pro (4,5G) in nato tudi mobilnemu omrežju pete generacije,« pravi Matjaž Pogačnik.

Na poti do mobilnega omrežja pete generacije (5G)
Akcijski načrt Evropske unije glede uvedbe mobilne tehnologije pete generacije (5G) sicer predvideva njegovo postopno uvedbo od leta 2020 dalje. V ta namen je predvidena tudi dodelitev dodatnega frekvenčnega spektra ter podpora uvedbi 5G v urbanih okoljih in ob prometnih poteh, implementaciji tehnoloških inovacij v poslovne rešitve ter enotni standardizaciji na globalni ravni. Pri tem Telekom Slovenije kot edini slovenski operater sodeluje v dveh evropskih projektih, namenjenih razvoju nove generacije mobilnih komunikacij.

»Projekt iCIRRUS je namenjen raziskavam in razvoju tehnologij na področju dostopovnega dela mobilnega omrežja pete generacije. Tako se z namenom zagotavljanja večje spektralne in energetske učinkovitosti osredotoča na razvoj sistemske rešitve za izgradnjo 5G s poudarkom na neposredni komunikaciji med napravami ter centralizacijo radijskih dostopovnih elementov. Drugi projekt – Charisma pa temelji na načrtovanju arhitekture, ki bo omogočala gradnjo nizkozakasnitvenih omrežij, ustrezno pokrivanje varnostnih vidikov ter koncept odprtega dostopa oziroma gostovanja ali večnajemnosti. Sodelovanje Telekoma Slovenije v projektih na področju razvoja mobilne tehnologije pete generacije je zagotovilo, da bomo našim uporabnikom tudi v prihodnje omogočali, da bodo uživali vse prednosti najsodobnejših tehnologij,« pa pravi Matjaž Beričič, direktor Jedrnega omrežja v Telekomu Slovenije.

Končna hitrost, ki jo uporabnik doseže v omrežju 4G+, je sicer odvisna od razpoložljivih in uporabljenih frekvenčnih pasov. Decembra lani so tako strokovnjaki Telekoma Slovenije ob testiranju omrežja LTE 4G+ v zunanjih pogojih na LTE-mobilnem terminalu kategorije 16 (Cat16) dosegli hitrost prenosa podatkov 881 Mbit/s, kar jim je uspelo z uporabo frekvenčnih pasov 1800 MHz in 2600 MHz.

fotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki