marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaNa EMUI 9 posodobljenih že prek 80 milijonov telefonov
14.06.2019

Do prvih dni meseca junija je število uporabnikov, ki je telefon Huawei iz ene od različic EMUI 8 posodobilo na različico 9, preseglo osemdeset milijonov. Po pričakovanjih naj bi številka do konca meseca presegla sto milijonov.

slikaBo Apple na novih iPhonih uporabil USB-C?
12.06.2019

Že nekaj časa se govori, da bo Apple opustil svoj Lightning priključek in prešel na standardni USB-C. Očitno bo do tega prišlo že letos, vsaj če verjamemo namigu v beta različici prihajajočega operacijskega sistema iOS 13.

slikaSamsung naj bi Galaxy Note10 predstavil 10. avgusta
10.06.2019

Samsung je Galaxy Note9 predstavil 9. avgusta lani, zato se je pričakovalo, da bo naslednik Note10 letos ravno tako predstavljen v tem mesecu. Iz Južne Koreje pa sedaj prihaja vest, da naj bi Samsung svojega paradnega konja predstavil 10. avgusta.

slikaHuawei najavil posodobitev na EMUI 9 tudi za starejše telefone
07.06.2019

Huawei je pripravil posodobitev na EMUI 9, ki temelji na operacijskem sistemu Android 9, tudi za starejše modele telefonov. Posodobitev bo na voljo za modele iz leta 2016, kot sta Huawei Mate 9 in Huawei P10, njihovim lastnikom pa bo prinesla možnost uživati v uporabniški izkušnji najnovejšega sistema.

slikaApple na letošnji konferenci WWDC najavil kopico novosti
05.06.2019

Apple je na letošnji konferenci WWDC najavil kopico, predvsem programskih novosti, pri strojni opremi pa so predstavili nov najzmogljivejši računalnik Mac Pro ter nov zaslon Pro Display XDR, katerima skupni imenovalec je predvsem visoka začetna cena.

članki

Si.mobil gradi najsodobnejše mobilno omrežje

Deli z ostalimi
Si.mobil

07.07.2011
Objavil: Thomas Bergant

Si.mobil začenja s temeljito prenovo svojega omrežja. Najsodobnejša in energetsko varčna oprema bo podpirala tehnologijo UMTS 900. Si.mobil bo z njo širokopasovni mobilni internet pripeljal tudi na podeželje. Po nadgradnji bo omrežje zmogljivejše, hitrejše in bolj odzivno. Širokopasovni mobilni internet bo na voljo več kot 85 % prebivalstva. Prenova omrežja bo trajala predvidoma do konca oktobra.

V približno štirih mesecih bo Si.mobil 40 % svojega GSM omrežja nadgradil s tehnologijo UMTS 900, ki bo omogočala prenose podatkov s hitrostjo do 21 Mbit/s. Po prenovi bo več kot 85% odstotkov slovenskega prebivalstva lahko dostopalo do širokopasovnega mobilnega interneta.

Tehnologija UMTS 900 bo odlično dopolnjevala Si.mobilovo obstoječe UMTS omrežje, ki deluje v frekvenčnem prostoru 2100 Mhz. Z njim je Si.mobil doslej zagotavljal širokopasovni mobilni internet predvsem v mestih, kongresnih središčih in turističnih krajih. S tehnologijo UMTS 900 pa bo Si.mobil ponudil širokopasovni mobilni internet prebivalcem na podeželju in odročnejših delih države. Ker ima signal UMTS na frekvenci 900 MHz širši domet od signala UMTS na frekvenci 2.100 MHz, je za ustrezno pokritost ozemlja potrebno bistveno manj oddajnikov. Zato je uvedba UMTS 900 na podeželju racionalnejša tako v ekonomskem kot v okoljskem smislu. Nova infrastruktura bo tudi energetsko učinkovita, saj bo porabila 30 % manj električne energije kot dosedanja oprema.

Do konca oktobra bo Si.mobil z omrežjem UMTS 900 pokril območje zgornje Gorenjske ter celotni vzhodni del Slovenije - Štajersko, Koroško, Posavje, Dolenjsko in Kočevsko. V času posodabljanja omrežja bo prihajalo do kratkotrajnih, predvidoma 20-minutnih prekinitev delovanja na posamezni bazni postaji, kjer se bo potekala nadgradnja, vendar zaradi zmožnosti medsebojnega pokrivanja bližnjih oddajnikov večje motnje storitev niso predvidene.

Si.mobil bo hkrati z uvajanjem tehnologije UMTS 900 nadgradil tudi del že obstoječega omrežja UMTS s tehnologijo HSPA+. Po izvedenih nadgradnjah bo Si.mobil omogočal širokopasovni mobilni dostop do interneta 85 % slovenskega prebivalstva, pri čemer bo večina omrežja omogočala hitrosti prenosa podatkov do 21 Mbit/s.

Si.mobil bo z nadgradnjami in investicijami v omrežje nadaljeval tudi v prihodnjih letih.

Najsodobnejša oprema v Si.mobilovem omrežju bo pripravljena tudi za morebitno kasnejšo nadgradnjo s prihodnjimi tehnologijami, kot sta Dual Carrier in LTE, tj. četrta generacija mobilnih komunikacij.

Si.mobil že sedaj načrtuje tudi prihodnje nadgradnje omrežja s tehnologijami prihodnosti. Družba je v preteklih tednih opravila obširen preizkus tehnologije LTE, ki omogoča hitrosti prenosa podatkov nad 100 Mbit/s. Si.mobil je tehnologijo LTE testiral na frekvencah 800 MHz in 2600 MHz. Telekomunikacijsko opremo za preizkus delovanja tehnologije LTE in celovito strokovno podporo je zagotovila družba Alcatel-Lucent.

fotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki