marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaPrvi pametni telefon s petimi zlatimi oznakami DXOMARK 2024
18.03.2024

HONOR je s svojim najnovejšim modelom pametnega telefona Magic6 Pro ponovno na novo definiral meje segmenta prvokakovostnih pametnih telefonov. HONOR Magic6 Pro je prvi pametni telefon, ki mu je DXOMARK 2024 podelil pet zlatih ocen.

slikaApple je določil čas za dostop do alternativnih trgovin z aplikacijami po izstopu iz EU
15.03.2024

Apple je končno razkril, kakšna je napovedana politika “gone for too long” (politika predolgega odhoda) do uporabnikov, ki so si naložili aplikacije izven trgovine AppStore in zapustijo Evropsko unijo. To obdobje je sedaj točno določeno, in sicer 30 dni.

slikaTelefon z Androidom lahko sedaj uporabljate kot kamero v operacijskem sistemu Windows 11
13.03.2024

Najnovejši dodatek k programu Windows Insider je možnost uporabe telefona ali tabličnega računalnika s sistemom Android kot spletne kamere. Uporabniki Windows 11, ki so vključeni v program Insider, lahko zdaj med videokonferenčnimi sejami kot spletno kamero uporabljajo vse telefone ali tablične računalnike z operacijskim sistemom Android 9.0 in novejšim.

slikaApple je imel sedem najbolje prodajanih pametnih telefonov v letu 2023
11.03.2024

V novem poročilu družbe Counterpoint Research je navedeno, da je imel Apple leta 2023 sedem najbolje prodajanih pametnih telefonov, kar se je zgodilo prvič. Preostala tri mesta v prvi deseterici je zasedel Samsung.

članki

Riltok: mobilni bančni trojanski konj išče nove žrtve v Evropi


05.07.2019
Objavil: Dare Gliha

Raziskovalci družbe Kaspersky so odkrili nove različice mobilne zlonamerne programske opreme Riltok, ki uporabnikom krade denar. Ta je bila prvič opažena sredi leta 2018 v Rusiji, danes pa širi ozemlje svojih tarč na celoten svet. Kot prve cilja evropske države; zakrito kot priljubljeno storitev so jo že opazili v Franciji, Italiji in Veliki Britaniji.

Riltok je bančni trojanski konj, ki za uporabnike pametnih telefonov predstavlja nevarnost, saj je zasnovan tako, da pridobi dostop do finančnih računov in premoženja žrtev. To stori s krajo vpisnih podatkov (uporabniškega ima in gesla) ter zasegom spletne bančne seje. Ti trojanski konji se pogostokrat zakrinkajo kot zakonite spletne storitve in aplikacije ter tako prelisičijo uporabnika, da jih namesti ter vpiše svoje uporabniško ime, geslo in druge občutljive podatke.

V primeru trojanskega konja Riltok (njegovo ime prihaja iz besedne zveze 'pravi pogovor', angl. Real Talk) se scenarij napada običajno začne tako, da uporabnik prejme sporočilo SMS, ki vsebuje povezavo do lažne spletne strani, ki je zelo podobna priljubljeni spletni strani za brezplačne male oglase. Spletna stran povabi uporabnika, da namesti novo verzijo mobilne aplikacije storitve, ki je v resnici zlonamerna programska oprema Riltok. Ko je ta naložena in prejme potrebna dovoljenja s strani okužene žrtve, se določi za privzeto aplikacijo za prejem in pregled sporočil SMS. Tako lahko napadalci preberejo vsa sporočila, vključno s tistimi, ki vsebujejo kode za potrditev poslovanja z bančnimi karticami. Lahko pa pošljejo tudi sporočila SMS na druge telefonske številke in tako zlonamerno programsko opremo širijo naprej.

Glavne funkcije te zlonamerne programske opreme vključujejo:

• S prikazom lažnega zaslona trgovine z aplikacijami Google Play in prošnjo žrtvi, da vpiše podatke svoje plačilne kartice, zlonamerna programska oprema ukrade podatke bančne kartice. Prav tako izvede osnovni pregled, s katerim zagotovi, da so vneseni podatki pristni, kot je na primer štetje števila vpisanih številk kartice.
• Kraja bančnih uporabniških imen in gesel, kar stori tako, da prikaže zaslon, ki posnema bančno aplikacijo, ali v brskalniku odpre spletno stran s spletnim ribarjenjem.
• Skrivanje aktivnosti in nastavitev drugih aplikacij, kot so varnostne rešitve ali nastavitve, ki so namenjene varnosti naprave.
• Skrivanje obvestil zakonitih bančnih aplikacij.

Strokovnjaki družbe Kaspersky so zaznali, da je bilo do sedaj s to obliko zlonamerne programske opreme napadenih okoli 4.000 uporabnikov, največ v Rusiji, pa tudi v Italiji, Franciji in Veliki Britaniji.

»Opazovali smo, kako se je zlonamerna programska oprema Riltok počasi a vztrajno razširila po Rusiji. Sedaj, ko spletni napadalci, ki stojijo za to grožnjo, širijo svoj doseg na nove države in celine, začenši z Evropo, pričakujemo povečanje števila napadov. Takšen scenarij smo namreč videli že večkrat. Ko povzročitelji nevarnosti ustvarijo uspešno zlonamerno programsko opremo, jo po preizkušnji v Rusiji prilagodijo za tuje žrtve in raziskujejo nova ozemlja. Običajno takšne grožnje postanejo globalne,« je izpostavila Tatyana Shishkova, varnostna raziskovalka pri družbi Kaspersky.

Varnostne rešitve Kaspersky so zaznale grožnjo kot Trojan-Banker.AndroidOS.Riltok.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki