marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaAli Apple odpira NFC za tretje ponudnike?
24.04.2024

Prejšnji mesec je izšel iOS 17.4 z velikimi spremembami za lastnike iPhonov v Evropski Uniji, vključno z možnostjo uporabe trgovin z aplikacijami tretjih oseb ter plačevanja aplikacij in storitev zunaj Applove trgovine App Store.

slikaNubia vstopa na šest novih trgov
22.04.2024

ZTE-jeva hčerinska družba nubia ponuja nekaj zelo zanimivih pametnih telefonov, vključno z nedavno predstavljenim nubia Flip, najcenejšim zložljivim telefonom na svetu, za katerega je znamka v začetku tega meseca začela sprejemati mednarodna prednaročila.

slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

članki

Nova Bluetooth specifikacija 2.1 + EDR


17.08.2007
Objavil: Sašo Mlakar

Kot verjetno že veste, najzmogljivejši Nokiin telefon, model N95, vsebuje podporo za bluetooth 2.0 in podpira vse dodatne EDR funkcije za višjo hitrost in manjšo porabo energije. Z EDR se hitrosti povezave bluetooth podvojijo oziroma lahko celo potrojijo.

Sedaj je zbor direktorjev združenja SIG, ki je odgovorno za napredek v brezžični bluetooth tehnologiji in ima preko 8000 članov, najavil posvojitev standarda bluetooth 2.1 + EDR (povečan obseg podatkov).

Nove lastnosti bluetooth tehnologije bodo ponudile uporabnikom dodatno izboljšano izkušnjo s hitrejšim prenosom in manjšo porabo energije, glavna izboljšava pa je poenostavljeno parjenje bluetooth naprav med seboj, saj bo sedaj za to potrebnih manj korakov.

»Poenostavljen proces parjenja, ki je omogočen z verzijo 2.1 + EDR je prejel precejšnje hvale s strani medijev, analitikov in udeleženih družb. Ta skok naprej v uporabnosti dodatno izboljša izkušnjo s tehnologijo bluetooth in naredi izkušnjo tehnologije prijazno za vse,« je dejal Michael Foley, izvršni direktor združenja SIG. »Poleg tega, da želimo poenotiti brezžične tehnologije, verzija 2.1 + EDR omogoča povezavo na kratke razdalje imenovano Near Field Communication (NFC) za parjenje naprav, ki je tako enostavna, kot bi dotaknili dve napravi.«

Bluetooth SIG pričakuje, da bodo večji prodajalci, kot so Broadcom, CSR, Infineon in Texas Instruments sprejeli Bluetooth v2.1 + EDR takoj in bodo prvi izdelki s to tehnologijo na voljo že konec leta. Fiona Thomson iz družbe IMS Research, strokovnjakinja na področju bluetootha pravi: »V letu 2006 se je prodalo največ naprav z Bluetooth 1.1 in 1.2 tehnologijo, toda to se hitro spreminja, saj so ponudniki preklopili na verzije 2.0 in 2.1 + EDR. Prvotno povpraševanje po 2.1 + EDR standardu nakazuje na obdobje migracije, ter da bo ta standard postal osnovni standard.«

Ključne izboljšave, ki so pripeljale do bluetooth verzije 2.1 + EDR vsebujejo:

Izboljšano parjenje

Pred to verzijo je bilo veliko možnih izkušenj s parjenjem bluetooth naprav. Izkušnje so bile odvisne od različnih dejavnikov, kot so enostavna dostopnost Bluetootha prek menija naprav. Sedaj je iskanje naprave in zaščita povezave poenostavljen in intuitiven postopek, kar pomeni manj korakov za uporabnika, izboljšano varnost in povezavo v nekaj sekundah. Nov proces parjenja uporabniku ponuja hitro povezavo in uporabo naprav med seboj.

Izboljšana optimizacija energije

Bluetooth 2.1 + EDR ponuja nadaljnjo optimizacijo s pomočjo funkcije Sniff Subrating, ki lahko poveča delovanje baterije do petkrat v napravah, kot so miške, tipkovnice, ure, medicinske naprave … Z nadaljnjo zmanjšano porabo energije si je bluetooth tehnologija utrdila položaj na mestu edinega brezžičnega standarda za povezavo uporabnikovih naprav z majhno porabo energije, nizkimi stroški in za to namenjeno povezavo.

Povezava do video posnetka najdete tukaj.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki