marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaNove slike Samsunga Galaxya Note10 in Note10+
15.07.2019

Znani bloger Evan Blass je zopet prehitel konkurente in prvi objavil sliko novega Samsungovega mobilnika Galaxy Note10+. Slika se ujema s predhodnimi ugibanji, še vedno pa v oči bode izrez v okvirju pri ležišču kartice SIM.

slikaSamsung pripravlja dva nova mobilnika serije A
12.07.2019

Samsung je letos predstavil že kar nekaj mobilnikov serije A, očitno pa še niso pri koncu. Pojavila sta se namreč dva nova modela, ki nosita oznaki SM-A561F in SM-A562N, pridobili pa so že tudi vsa potrebna dovoljenja od Wi-Fi Alliance.

slikaAli tudi Sony razmišlja o zložljivem mobilniku?
10.07.2019

Na spletu so se pojavile govorice, da tudi Sony načrtuje zložljivi mobilnik, ki pa bi za razliko od konkurence imel rolo zložljiv zaslon. Koncept je pred časom na sejmu CES predstavil LG s svojim prvim zložljivim 65 palčnim rolo televizorjem serije R.

slikaProdanih že več kot 10 milijonov telefonov serije Huawei P30 v 85 dneh
08.07.2019

Do 20. junija je v rekordnih treh mesecih Huawei po vsem svetu prodal več kot 10 milijonov naprav serije P30. Mejnik je bil presežen 62 dni prej kot lani z napravami serije P20. Razveseljiv pa je tudi podatek, da je Huawei od začetka leta pa do 30. maja na trge poslal že 100 milijonov pametnih telefonov.

slikaRiltok: mobilni bančni trojanski konj išče nove žrtve v Evropi
05.07.2019

Raziskovalci družbe Kaspersky so odkrili nove različice mobilne zlonamerne programske opreme Riltok, ki uporabnikom krade denar. Ta je bila prvič opažena sredi leta 2018 v Rusiji, danes pa širi ozemlje svojih tarč na celoten svet. Kot prve cilja evropske države; zakrito kot priljubljeno storitev so jo že opazili v Franciji, Italiji in Veliki Britaniji.

članki

Nokia na dobri poti k uresničitvi svojih ciljev

Deli z ostalimi

04.08.2007
Objavil: Thomas Bergant

Rast Nokie v drugem četrtletju se je nadaljevala zahvaljujoč izvrstnim rezultatom pri poslovanju z napravami. Delež družbe Nokia na svetovnem trgu z napravami se je povzpel na predvidenih 38%, operativne marže pri poslovanju z napravami pa so dosegle najvišjo stopnjo v zadnjih treh letih.

Nokia trenutno ponuja nekaj izredno uspešnih proizvodov v okviru že tako najširšega obstoječega industrijskega portfelja proizvodov.

INDUSTRIJA IN CILJI PODJETJA NOKIA
Pričakovanja podjetja Nokia za tretje četrtletje leta 2007 so:
- Postopna rast količine industrijskih mobilnih naprav v tretjem četrtletju leta 2007.
- Povečanje tržnega deleža naprav Nokia v tretjem četrtletju leta 2007.
- Povečanje količine industrijskih mobilnih naprav v letu 2007 za 10% ali več, glede na približno oceno 978 milijonov naprav Nokia v letu 2006, medtem ko je predhodna ocena rasti količine industrijskih mobilnih naprav v letu 2007 znašala manj kot 10%.
- Rast vrednosti industrije mobilnih naprav v letu 2007 in predviden določen upad povprečne prodajne cene, kar se bo odražalo predvsem v rastočem vplivu na novo nastajajoče trge in konkurenčne dejavnike.
- V letu 2007 komaj opazna rast trga mobilne in stacionarne infrastrukture in trga s tem povezanih storitev v smislu evra.
- Nokia in Nokia Siemens Networks ne pričakujeta več dvoštevilčne operativne marže (z izjemo posebnih proizvodov) za Nokia Siemens Networks do konca prvega leta delovanja novega podjetja.
- Nokia in Nokia Siemens Networks pričakujeta izboljšanje operativnih marž novega podjetja (z izjemo posebnih proizvodov) v drugi polovici leta 2007.
- Stroški prestrukturiranja podjetja Nokia Siemens Networks in drugih posebnih zadev bodo v tretjem in četrtem četrtletju leta 2007, v primerjavi z drugim četrtletjem leta 2007, znatno nižji.
- Nokia in Nokia Siemens Networks sta pospešili cilje stroškovne sinergije za podjetje Nokia Siemens Networks in nameravata doseči približno 1,5 milijard evrov letne stroškovne sinergije že do konca leta 2008.
- Cilj Nokie in Nokie Siemens Networks je nadaljnih 500 milijonov evrov letne stroškovne sinergije.

POMEMBNI FINANČNI DOGODKI V DRUGI ČETRTINI LETA 2007
Od 1. aprila 2007 rezultati Nokie vključujejo rezultate Nokie Siemens Networks na popolnoma konsolidirani osnovi. Nokia Siemens Networks, podjetje v skupni lasti Nokie in Siemensa, je sestavljeno iz nekdanjih omrežij Nokie Networks in Siemensovih dejavnosti, povezanih s prenosom za stacionarna in mobilna omrežja. Zaradi tega je nemogoče neposredno primerjati rezultate podjetja Nokia Group in podjetja Nokia Siemens Networks z rezultati kateregakoli predhodnega obdobja, saj ta obdobja vključujejo le poslovno skupino podjetja Nokia Networks.

SKUPINA NOKIA
Čisti prihodek Nokie od prodaje v drugi četrtini leta 2007 se je povečal za 28%, na 12,6 milijard evrov, v primerjavi z 9,8 milijard evrov v drugi četrtini leta 2006. V primeru konstantne valute bi se čisti prihodek od prodaje povišal za 32%.
V drugi četrtini leta 2007 se je dobiček iz poslovanja Nokie povečal za 57%, na 2,4 milijarde evrov (vključno s pozitivnim vplivom čistega prihodka od prodaje posebnih proizvodov, ki je znašal 970 milijonov evrov), v primerjavi z 1,5 milijardami evrov v drugi četrtini leta 2006 (vključno s pozitivnim vplivom čistega prihodka od prodaje posebnih proizvodov, ki je znašal 276 milijonov evrov). Posebni proizvodi za drugo četrtino leta 2007 so vključevali 1.883 milijonov evrov dobička pri oblikovanju podjetja Nokia Siemens Networks (kar je vplivalo na dobiček iz poslovanja skupnih dejavnosti skupine); 905 milijonov evrov stroškov prestrukturiranja in drugih enkratnih zadev pri Nokia Siemens Networks (kar je vplivalo na dobiček iz poslovanja podjetja Nokia Siemens Networks); 15 milijonov evrov dobička pri prodaji nepremičnin (kar je vplivalo na dobiček iz poslovanja skupnih dejavnosti skupine); ter 23 milijonov evrov drugih stroškov povezanih s podjetjem Nokia Siemens Networks (kar je vplivalo na dobiček iz poslovanja skupnih dejavnosti skupine). Operativna marža Nokie v drugi četrtini leta 2007 je bila 18,7% (15,3%), vključno s čistim pozitivnim vplivom 970 milijonov evrov od zadevnih posebnih proizvodov. Brez upoštevanja posebnih proizvodov je operativna marža Nokie v drugi četrtini leta 2007 znašala 11,0% (12,5%).


MOBILNE NAPRAVE
V drugi četrtini leta 2007 je celotna količina mobilnih naprav, ki so jo dosegle poslovne skupine za mobilne telefone, multimedije ter podjetniške rešitve, dosegla 100,8 milijonov enot, kar predstavlja 29%-letno rast in 11%-zaporedno povišanje. Celotna industrijska količina je v istem obdobju dosegla predvidenih 262 milijonov enot, kar predstavlja 14%-letno rast ter 3%-zaporedno povišanje.

Konvergirana industrijska količina naprav se je povišala na predvidenih 27,0 milijonov enot (v drugem četrtletju leta 2006 18,9 milijonov enot). Lastna konvergirana količina naprav Nokia se je povzpela na 13,9 milijonov enot (v drugem četrtletju leta 2006 9,0 milijonov enot). V drugem četrtletju leta 2007 je Nokia odposlala več kot 9 milijonov naprav Nokia Nseries in skoraj 2 milijona naprav Nokia Eseries.

Ne osnovi naše predhodne ocene trga je Nokiin tržni delež za drugo četrtino leta 2007 znašal 38% (34% v drugem četrtletju leta 2006 in 36% v prvi četrtini leta 2007). Rast tržnega deleža Nokie iz leta v leto so omogočili predvsem visoki dobički v Evropi, na Bližnjem Vzhodu in v Afriki, na azijsko-pacifiškem območju in v Latinski Ameriki. Tržni delež Nokie na Kitajskem je iz leta v leto ostajal na približno enaki stopnji. Nokia je imela velike zaporedne dobičke tržnega deleža v Evropi, na Bližnjem Vzhodu in v Afriki, na Kitajskem, ter azijsko-pacifiškem območju, medtem ko so bili le-ti nižji v Latinski Ameriki. Tržni delež Nokie se je zmanjševal v Severni Ameriki. V podjetju Nokia verjamejo, da je na njihov globalni tržni delež v drugi četrtini leta 2007 pozitivno vplival izboljšan celostni portfelj proizvodov, ki ga je podpirala moč Nokie v svetovni logistiki in blagovna znamka. Pri Nokii so prav tako mnenja, da je na njihov tržni delež v drugi četrtini leta 2007 pozitivno vplivala odstranitev določenega odvečnega konkurenčnega inventarja na trgu naprav, ki je bil prenesen iz prve četrtine leta 2007.

Povprečna prodajna cena Nokie v drugi četrtini leta 2007 se je znižala, glede na ceno 102 evra v drugi četrtini leta 2006, na 90 evrov in zrasla glede na ceno 89 evrov iz prve četrtine leta 2007. Nižja letna povprečna prodajna cena v drugi četrtini leta 2007 je nastala predvsem zaradi znatno višjega razmerja pri začetni stopnji prodaje naprav, kjer je bila prisotna močna industrijska rast, še zlasti na razvijajočih se trgih. Na povprečno prodajno ceno v drugi četrtini leta 2007 je pozitivno vplival višji odstotek naprav iz višjega razreda, ki so več kot nadomestile stalno in stabilno prodajo iz segmenta začetne stopnje.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki