marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaSamsung blizu pridobitve 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev
27.03.2024

Po poročanju agencije Reuters bo Samsung od ameriške vlade kmalu prejel 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev za širitev svojih tovarn za proizvodnjo čipov v ZDA. Nova nepovratna sredstva bodo del zakona CHIPS in zakona o znanosti, ki odobrava več kot 280 milijard dolarjev sredstev za spodbujanje raziskav in proizvodnje polprevodnikov v ZDA.

slikaXiaomijev prilagojeni čisti dobiček za leto 2023 se je povečal za 126,3 odstotka
25.03.2024

Xiaomi je objavil svoje revidirane konsolidirane rezultate za leto 2023. Skupni prihodek skupine je znašal 271,0 milijarde RMB, medtem ko se je njen prilagojeni čisti dobiček povečal za 126,3 % in dosegel 19,3 milijarde RMB. Povečanje prilagojenega čistega dobička je močno preseglo pričakovanja trga in pomeni drugo najvišjo raven dobičkonosnosti od uvrstitve skupine na borzo.

slikaMediatek konec leta 2023 najbolj prevladujoč ponudnik čipov
22.03.2024

Canalys je objavil poročilo o trgu pametnih telefonov v četrtem četrtletju 2023 z razdelitvijo po prodajalcih procesorjev. Analiza je pokazala, da je Mediatek v zadnjem četrtletju lanskega leta poganjal več naprav kot katerikoli drug proizvajalec čipov, in sicer z 21-odstotnim medletnim povečanjem.

slikaDomača predstavitev telefona HONOR Magic6 Pro
21.03.2024

Najnovejša okrepitev prvorazredne serije pametnih telefonov HONOR Magic HONOR Magic6 Pro je danes doživela domačo premiero v prelepem ambientu posestva Guerila na Planini. Ob prihodu najnovejšega paradnega konja podjetja HONOR v Slovenijo je vrsta aktivnosti pokazala pravo moč najnovejše inovacije globalne tehnološke znamke HONOR.

članki

Prvi dan MWC 2013 - vse pomembne novosti


MWC 2013 prvi dan

26.02.2013
Objavil: Andrej Bergant

Prvi dan na MWC kongresu v Barceloni je prinesel ogromno novosti. Proizvajalci mobilnih telefonov, mobilnih storitev in dodatne opreme so želeli imeti stvari predstavljene tik pred začetkom sejma. Tako so lahko ob devti uri, ko je MWC odprl svoja vrata že predstavljali svoje nove izdelke. Novosti so predstavili Nokia, Sony, LG, Alcatel in mnogi drugi.


Med prvimi je svoje novosti predstavil LG. Tokrat so se osredotočili predvsem na LTE tehnologijo in predstavili novo F-serijo telefonov. Predstavljena sta bila modela LG F7 in LG F5. Oba omogočata prenos podatkov preko LTE omrežja, cenovno pa sta pozicionirana med nižjo L-serijo in najvišjo G-serijo telefonov. Telefoni srednjega cenovnega razreda z LTE podroporo, bodo omogočili, da bo ob komercialnem zagonu LTE omrežja, že kar nekaj uporabnikov imelo telefon, ki jim bo omogočal najhitrejše prenose podatkov.


Samsung je predstavil novi Galaxy Note 8.0. Z 8-inčno tablico sedaj tudi Samsung konkurira iPad miniju. Samsung je najavili dogodek, ki bo potekal 14. marca v New Yorku, na katerem bo predvidoma predstavljen Sasmung Galaxy S4.


Sony Xperia Tablet Z je Sonyjeva najnovejša 10-inčna tablica. Po zmožnostih in po ceni, spada Tablet Z v vrh in skuša biti tekmec iPad-u.


Nokia je predstavila štiri nove mobilnike. Vstopni model Nokia 105 je zanimiv prav zaradi svoje preprostosti. Zaslon je velik le 1,5-inča, cena telefona pa bo samo 15€. Predviden je predvsem za države v razvoju. 800 mAh baterija vzdrži 12 ur in pol pogovora ter 35 dni v pripravljenosti.
V nižjem cenovnem razredu je tudi Nokia 301, namenjena mlajšim. Stala bo okoli 65€, ima pa 2,4-inčni zaslon z resolucijo 320x240 pik ter 3,2 megapixel kamero. Baterija bo vzdržala 20 ur pogovora in 39 dni v pripravljenosti.
Vstopni model v razredu pametnih telefonov pa je Nokia Lumia 520. Na voljo v različnih barvah in z možnostjo zamenjave ohišja, ponaša se 4-inčnim IPS zaslonom občutljivim na dotik, 5-megapixel kamero in možnostjo snemanja videa v 720p resoluciji. Nameščen ima Windows phone operacijski sistema.
V srednjem razredu pametnih telefonov pa Nokia predstavlja še en Windows Phone telefon, Nokio Lumio 720. Ima 4,3-inčni IPS zaslon, 6,7 megapixel f1,9 kamero z LED bliskavico ter 1,3 megapiksel kamero na sprednji strani.

Alcatel je predstavil tri nove mobilnike. Dva poganja operacijski sistema Android, na enem pa kot eden izmed prvih proizvajalcev ponujajo Mozilla Firefox OS. Največji izmed predstavljenih je Alcatel One Touch Idol X. Ima 5-inčni 1080p HD IPS zaslon, 13 megapixek zadnjo in 2,1 megapixel sprednjo kamero, 1,2 GHz štirijedrni procesor, 2GB RAM pomnilnika in 16GB internega pomnilnika. Nalsednji je Alcatel One Touch Star s 4-inčnim AMOLED zaslonom in resolucijo 480x800 pik. Zadaj ima 5-megapixel, spredaj pa VGA kamero. Procesor z dvema jedroma in hitrostjo 1GHz, 512 RAM pomnilnika in 4GB internega pomnilnika. Obema je mogoče pomnilnik razširiti z micro SD pomnilniško kartico. Prav tako na obeh teče operacijski sistema Android 4.2 Jelly Bean.
Firefox OS ima nameščen Alcatel Touch Fire. Njegov zaslon meri 3,5-inča, ima le zadnjo kamero s 3,2 megapixel senzorjem. Ima eno-jedrni 1GHz procesor, 256 MB RAM-a in 512 MB pomnilnika, ki ga je mogoče razširiti z micro SD kartico.

Hibrid med mobilnikom in tablico je predstavil ASUS. Naprav ima temu primerno tudi ime – FonePad. Gre za poceni majhno tablico ali poceni velik telefon z Android 4.1 Jelly Bean operacijskim sistemom. Ekran meri 7-inčev z resolucijo 1280x800 pik - 441 PPI. Tudi v notranjosti se ponaša z zmogljivim Intel Atom 1,2 GHz procesorjem ter 1 GB RAM-a. Na zadnji strani nima kamere, na sprednji strani pa je 1,2 megapixel kamera namenjena video klicanju. Predvidena cena je le 219 €.


Med ogromnimi mobilniki je tudi novi ZTE Grand Memo. Zaslon meri kar 5,7-inča. Sicer je telefon lepo oblikovan, tanek (samo 85 mm) in razmeroma lahek, vendar ga je zaradi velikosti težko držati v roki, uporaba s samo eno roko pa je zelo okorna.

Huawei je posodobil svojo linijo Ascend. Predstavili so novega prvaka Huawei Ascend P2. Spada v linijo večjih mobilnikov, po diagonali meri njegov zaslon 4,7-inče in deluje na ločljivosti 720x1280 pik. Kot se za boljši mobilnik spodobi, ga poganja štirijedrni procesor z 1,5 GHz. Namščen ima Android 4.1.2 Jelly Bean. Na zadnji strani ima 13 megapixel kamero z možnostjo snemanja 1080p videa, na spredni strani pa ima kamera 1,3 megapixla.

Prvi dan je bil poln velikih novosti in uradnih predstavitev. V naslednjih dneh lahko pričakujete več informacij o novi dodatni opremi in drugih zanimivih izdelkih, ki jih bomo našli na kongresu.

fotografije
MWC 2013 prvi dan
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki