marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaPrvi pametni telefon s petimi zlatimi oznakami DXOMARK 2024
18.03.2024

HONOR je s svojim najnovejšim modelom pametnega telefona Magic6 Pro ponovno na novo definiral meje segmenta prvokakovostnih pametnih telefonov. HONOR Magic6 Pro je prvi pametni telefon, ki mu je DXOMARK 2024 podelil pet zlatih ocen.

slikaApple je določil čas za dostop do alternativnih trgovin z aplikacijami po izstopu iz EU
15.03.2024

Apple je končno razkril, kakšna je napovedana politika “gone for too long” (politika predolgega odhoda) do uporabnikov, ki so si naložili aplikacije izven trgovine AppStore in zapustijo Evropsko unijo. To obdobje je sedaj točno določeno, in sicer 30 dni.

slikaTelefon z Androidom lahko sedaj uporabljate kot kamero v operacijskem sistemu Windows 11
13.03.2024

Najnovejši dodatek k programu Windows Insider je možnost uporabe telefona ali tabličnega računalnika s sistemom Android kot spletne kamere. Uporabniki Windows 11, ki so vključeni v program Insider, lahko zdaj med videokonferenčnimi sejami kot spletno kamero uporabljajo vse telefone ali tablične računalnike z operacijskim sistemom Android 9.0 in novejšim.

slikaApple je imel sedem najbolje prodajanih pametnih telefonov v letu 2023
11.03.2024

V novem poročilu družbe Counterpoint Research je navedeno, da je imel Apple leta 2023 sedem najbolje prodajanih pametnih telefonov, kar se je zgodilo prvič. Preostala tri mesta v prvi deseterici je zasedel Samsung.

članki

Ko noge že pošteno bolijo


02.03.2017
Objavil: Dare Gliha

Danes se v Barceloni zaključuje mobilni kongres. Le-ta vsako leto prinese nove rekorde v obiskanosti tako obiskovalcev, kot tudi razstavljalcev. Letošnje leto na prvi pogled ni navdušilo z mobilnimi novostmi, vseeno pa je bilo predstavljeno kar nekaj zanimivih mobilnikov.

Še najbolj se je poznala odsotnost Samsungovega novega mobilnika, saj njihovi tablici po mojem mnenju nekako ne bosta nagovarjali masovnega trga. Vseeno pa na novi Galaxy S8 ne bo potrebno čakati dolgo, kajti novinarji smo že prejeli vabilo na Unpacked dogodek, ki bo 29.3. letos in sicer na dveh lokacijah, v Londonu in New Yorku. Se jim je pa letos na predstavitvi dogodila precej neljuba situacija. Zaradi težav z zaslonom so predstavitev pričeli dobrih 20 minut po roku, zato so splet preplavile novice o njihovih novostih še preden smo zbrani novinarji o tem slišali na dogodku.

Od konkurence letos po prvih vtisih najbolj obetata Huaweijev P10 ter Lgjev G6. Oba na prvi pogled delujeta dobro, tudi sama izdelava je na visokem nivoju, vseeno pa se zdi, da je G6 malenkost bolj “plastičen”. To pa seveda izpuhti ob dejstvu, da ima od vse predstavljene konkurence največji zaslon v najmanjšem ohišju.

Sony… Kaj reči o njihovih Xperiah? Na predstavitvi so največ poudarka namenili XZ Preminum, ki bo imel 4K HDR zaslon, vendar le-tega žal nismo mogli preveriti. Sony je namreč novinarjem za prvi pregled mobilnika dal le “kos plastike” oz. jaz temu rečem ogledalo. Ob prevzemu so takoj povedali, da se mobilnik ne da polniti in prižgati in da je pravzaprav to le fotografski kos. Kar je smešno, glede na to, da je mobilnik pravzaprav ogledalo in je fotografiranje v pogojih sejma praktično nemogoče. Kako se bo obneslo to ogledalo pa bo seveda potrebno počakati, da Sony dostavi delujoči model.

Lenovo je predstavil Moto G5 in G5 Plus, same predstavitve se nam žal ni uspelo udeležiti, smo si pa oba mobilnika ogledali kasneje na njihovem razstavnem prostoru. Razlike med njima niso tako velike, izbira med njima za potrošnika pa bo verjetno cena ali velikost zaslona.

Glavna zvezda sejma je bil nedvomno HMDjeva poteza obuditve legendarne Nokie 3310. Gneča pri majhnem razstavnem prostoru tega telefona je nepopisna vse dneve sejma. Žal pa se vseeno ne morem znebiti občutka, da je HMD to napravo lansiral bolj kot ne za brezplačno promocijo, saj sam mobilnik razen nostalgične note nikakor ne upraviči svoje cene 49 €. V senci 3310 so predstavili še tri androidne mobilnike Nokia 6, 5 in 3.

Predstavitve so imeli tudi razni kitajski proizvajalci, Oppo je predstavil prvo kamero s pet kratno optično povečavo, ki v testnem mobilniku deluje dokaj solidno, hitro in vsaj na mobilnem zaslonu tudi dokaj kvalitetno. Kako se bo ta kamera obnesla v realnosti bomo verjetno kaj kmalu videli. Na sejmu je bil tudi Coolpad, ki pa ni imel svojega razstavnega prostora, pač pa je novost Cool S1 predstavil v obsejemskih prostorih. Njihov mobilnik sicer ni novost, saj je na kitajskem bil predstavljen že pred novim letom, je pa novost ta, da se bo sedaj prodajal tudi v Evropi in sicer preko spleta. Pri nas bo zanimiv predvsem zaradi cene 369 € ter vgrajenih komponent. Cool S1 namreč poganja Snapdragon 821, ima 6 GB pomnilnika, za zvok pa skrbi Harman Kardon.

Seveda smo na sejmu zopet opazili ogromno število neznanih kitajskih proizvajalcev z raznimi zanimivimi imeni, tudi Konka mobil, ki je kariero pričel s kopiranjem Nokiinih mobilnikov ni manjkal, pogrešali pa smo avstrijsko Emporio, ki ponuja mobilnike za starejše.

Kot zanimivost naj omenim še podjetje Noa. Zanimiv predvsem za to, ker gre za proizvajalca mobilnikov, ki prihaja iz naše bližine in sicer iz Hrvaške. Ponujajo mobilnike iz več segmentov, povedali pa so, da na tiste cenejše le natisnejo svoj logotip, dražje in zmogljivejše pa oblikujejo na Hrvaškem, izdelujejo pa na Kitajskem. Trenutno je njihov najboljši model Noa H10, ki ima kar deset jedrni Mediatekov procesor ter baterijo kapacitete 4000 mAh, njegova cena pa znaša nekaj čez 300 €.

Naša pot se na letošnjem kongresu zaključuje, saj smo že na poti proti domu. Kot že naslov pove, so noge težke, saj je število prehojenih kilometrov na tem sejmu res ogromno. Vseeno pa nas to ne odvrne, da se nebi vrnili nazaj naslednje leto, ko zopet pričakujemo rekorde obiskanosti in nove vrhunske mobilnike.

Slike iz letošnjega kongresa si lahko ogledate v naši galeriji.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki