marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaHuawei P30 in P30 Pro šele konec marca
18.02.2019

Čeprav je mobilni kongres pred vrati, se še vedno ne ve, kaj bo tam predstavil Huawei. Ve se, da bodo verjetno prikazali novo 5G napravo, žal pa verjetno tam ne bo predstavitve naslednikov njihove serije P, modela P30 in P30 Pro.

slikaBixby tudi na novih Samsungovih QLED televizijah
15.02.2019

Samsung Electronics Co. je na dogodku Samsung Evropski Forum v Portu, ki je potekal v kongresnem centru Alfandega Porto, predstavil celotno serijo QLED TV 2019, na katerih je nameščena tudi digitalna pomočnica Bixby.

slikaSamsung bo na Unpacked dogodku predstavil tudi zložljiv mobilnik
13.02.2019

Samsung je letos na sejmu CES določenim novinarjem pokazal svoj zložljivi mobilnik, ki so ga takrat poimenovali Galaxy Fold. Predvidevalo se je, da ga bodo uradno predstavili skupaj z novim Galaxy S10, sedaj pa so to domnevo tudi uradno potrdili.

slikaApple odpravil napako v aplikaciji FaceTime
11.02.2019

Apple je zakrpal varnostno luknjo, ki so jo prejšnji mesec odkrili pri skupinskem FaceTime pogovoru. Uporabniki so tako že prejeli obvestilo o posodobitvi iOS na različico 12.1.4.

slikaKaspersky Lab opozarja na varno rabo interneta
06.02.2019

Kaspersky Lab je včeraj na dan varne rabe interneta uporabnike opozaril, naj ne nasedajo vabljivim sporočilom prijaznih princev. Pri tem jih poziva, da tudi sami prispevajo za varnejši internet s skrbjo za lastno varnostno formo.

slikaApple bo v kratkem izdal popravek za varnostno luknjo v aplikaciji FaceTime
04.02.2019

Apple se je uporabnikom v petek opravičil za napako v aplikaciji FaceTime, zaradi katere je bilo mogoče prisluškovati drugim ljudem. Hkrati so še napovedali popravek, ki bo na voljo v naslednjem tednu.

članki

Kako poskrbeti za varnost na telefonih?

Deli z ostalimi

22.11.2018
Objavil: Thomas Bergant

Pametni telefoni nas spremljajo na vsakem koraku. Postali so naše osrednje naprave in posledično naši najbolj zvesti asistenti, ki nam pomagajo pri raznovrstnih opravilih. Uporabljamo jih za fotografiranje, poslušanje glasbe, igranje iger, navigiranje po neznanih krajih,...

... beleženje zapiskov na pomembnih sestankih, ogled videoposnetkov na YouTubu, komuniciranje s prijatelji in seveda najpomembnejše, hrambo raznoraznih podatkov in informacij. Tudi najbolj občutljivih. Zato jih je treba ustrezno zaščititi.

Na telefonih danes uporabljamo družbena omrežja, kot sta na primer Facebook in Instagram, različne e-poštne račune, pogovorne aplikacije, oblačne storitve v katerih shranjujemo pomembne datoteke, in tudi elektronske banke. To je veliko zasebnih podatkov, za katere nikakor ne želimo, da bi prišle v napačne roke. Še toliko bolj, če telefon uporabljamo tudi v službene namene in z njim lahko dostopamo do poslovnih informacij našega podjetja.

S popularizacijo in vedno bolj množično uporabo pametnih telefonov pa so se razširile tudi varnostne grožnje. Od nekdaj nam je nekako samoumevna uporaba protivirusnih programov, gesel in požarnih zidov na računalnikih, na telefonih pa te kulture še nismo povsem posvojili. Pa bi jo morali. Vedno več je namreč nevarnosti, ki pretijo uporabnikom pametnih telefonov, stremijo pa predvsem h kraji podatkov. Zato je zelo pomembno, da ustrezno zaščitite svoj telefon in s tem njegovo vsebino.

Nameščajte le uradne aplikacije
Največ škodljive programske opreme, ki lahko ogrozi delovanje vašega telefona ali vam ukrade podatke, se nahaja v nepreverjenih aplikacijah iz neznanih virov. Takšnim aplikacijam se zato raje izognite, nameščajte pa le uradne iz zaupanja vrednih virov, kot je na primer Googlova digitalna trgovina Play. Če obvezno potrebujete aplikacijo, ki je plačljiva, a niste pripravljeni odšteti zahtevanega zneska, poiščite alternativo med brezplačnimi. Skoraj vedno se najde. Nikakor pa ne iščite te aplikacije pri virih, ki jo ponujajo brezplačno, če ti niso uradno potrjeni s strani razvijalca. S tem si boste nakopali le težave.

Drži, da se sem ter tja tudi v trgovino Play prikrade kakšna zlonamerna aplikacija, a to je bolj izjema kot pravilo, v večini primerov pa gre pri tem za bolj butične aplikacije, ki se ne prikazujejo na prvih straneh. Prav tako Google ves čas intenzivno dela na tem, da bi bila njihova digitalna trgovina kolikor se le da varna, v dodatno pomoč pri tem pa vam je tudi storitev Google Play Protect, ki jo lahko vklopite na vašem androidnem telefonu. Če jo vklopite, bo ob namestitvi določene aplikacije samodejno pregledala vaš telefon za morebitno škodljivo programsko kodo.

Redno posodabljajte programsko opremo
Drug pomemben korak, ki se navezuje na prvega, predstavljajo posodobitve samega operacijskega sistema in nameščenih aplikacij. Redne posodobitve ne le zmanjšajo možnost okužbe z virusom, ampak poskrbijo tudi za stabilno delovanje vašega telefona. Android, ki je danes prevladujoči operacijski sistem na pametnih telefonih, je namreč odprtokodna platforma in se ves čas nadgrajuje. Posodobitve zakrpajo odkrite luknje, poskrbijo za boljšo kompatibilnost z aplikacijami, dodajo nove funkcionalnosti in nemalokrat tudi pohitrijo delovanje telefona. Zato za telefone velja povsem enako pravilo, kot za računalnike – redno posodabljajte programsko opremo.

Namestite protivirusno zaščito
V pomoč pri zaščiti pred virusi in drugimi digitalnimi škodljivci vam so vam lahko tudi namenske protivirusne aplikacije. V trgovini Play jih najdete precej, najbolje pa je poseči po preverjenih in najbolj uveljavljenih imenih, kot so AVG, Avast, Norton, ESET, Kaspersky in drugi. Nekateri telefoni, kot je na primer novi Huaweijev paradni konj Mate 20 Pro, pa imajo takšno zaščito integrirano že sistemsko, tako da vam praktično ni treba storiti ničesar. Morda le to, da vsake toliko ročno poženete pregled telefona.

Povezujte se le na preverjena omrežja Wi-Fi
Večina funkcionalnosti pametnih telefonov sloni na internetni povezavi. Bodisi mobilni bodisi v brezžičnem omrežju Wi-Fi. Domovi in podjetja ima danes v veliki že vzpostavljena brezžična omrežja, saj internetno povezavo zahteva vedno več naprav. Nanjo se navadno s telefonom priklopimo vsakič, ko se lahko, saj na ta način privarčujemo dragocene mobilne podatke. Ni pa to vedno najboljša izbira, saj niso vsa brezžična omrežja varna. Zlasti to velja za javna in enostavno dostopna omrežja. Takšnih se raje izognite. Če pa se že povezujete na brezžična omrežja na javnih prostorih, pa na njih niti pod razno ne uporabljajte bančnih in drugih pomembnih storitev, pri katerih bi zloraba lahko povzročila veliko škode.

Onemogočite dostop do svojega telefona
V zgornjih vrsticah smo se dotaknili predvsem digitalnih nevarnosti, ki lahko vaš telefon in podatke na njem ogrozijo na daljavo. Nikakor pa ne gre zanemariti morebitnih fizičnih posegov in nepridipravov, ki vam lahko odtujijo telefon z mize ali žepa. Hitro se lahko zgodi, da ga pozabite na mizi v restavraciji ali na kakšnem drugem javnem mestu, in če je njegov najditelj nepridiprav, lahko hitro dobi vpogled v vaše digitalno življenje. Telefon imejte zato vedno pri sebi, obvezno pa ga tudi zaščitite z ustreznimi varnostnimi mehanizmi.

Kode PIN in vzorce poznamo že nekaj časa, z razvojem tehnologije pa so prišle tudi nove metode zaščite, med katerimi sta glavna čitalec prstnih odtisov in sistem za prepoznavo obraza. Oba omenjena sistema predstavljata visoko stopnjo zaščite, če sta le narejena dobro. Velik premik na tem področju je naredil Huawei, ki sicer velja za eno najhitreje rastočih imen na področju mobilne telefonije. V zadnjem letu se namreč lahko med vsemi proizvajalci prav Huawei pohvali z največjo rastjo prodaje telefonov, saj so jih prodali dobrih 30 % več kot leto prej. Seveda predvsem na račun kakovostne izdelave in inovativnih funkcij, med katere spadajo tudi varnostne.

Telefon s tehnologijo naslednje generacije
Novi Huawei Mate 20 Pro na tem področju orje ledino s čitalnikom prstnih odtisov, ki je vgrajen kar v sam zaslon, ter naprednim sistemom za prepoznavo obraza, ki deluje na osnovi 3D-kamere, , ki zmore zaznati globino, infrardeče kamere, infrardečega projektorja in senzorja bližine. Ta pri registraciji ustvari podroben 3D virtualni odtis uporabnikovega obraza sestavljen iz 30.000 točk, kar pomeni, da ga je praktično nemogoče prinesti okoli. Možnost napačnega odčitavanja je namreč manjša od 1 : 1.000.000. Poleg tega pa je zaradi tako dodelanega sistema tudi zelo odziven, saj telefon odklene v 0,6 sekunde, če mu pokažete pravi obraz.

Huawei Mate 20 Pro pa je varen tudi pred naravnimi »sovražniki«, kot sta voda in prah. Pohvali se namreč lahko s standardom IP68.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki