marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

slikaPreizkus Galaxy AI je na voljo uporabnikom prek osvežene aplikacije Try Galaxy
15.04.2024

Samsung, spodbujen z umetno inteligenco, je naredil pomembne posodobitve aplikacije Try Galaxy, ki vključuje funkcije, kot so Sprotni prevod (Live Translate), Pomoč za pisanje (Chat Assist), Pomoč za zapiske (Note Assist), Pomoč pri fotografiranju (Photo Assist) in Iskanje v Googlu z obkroževanjem (Circle to Search with Google), kar omogoča preizkus AI v več napravah.

slikaQualcomm preizkuša drugi procesor ARM za Windows - Snapdragon X Plus
12.04.2024

Qualcomm je nedavno napovedal svoj najnovejši paradni procesor ARM za računalnike z operacijskim sistemom Windows, X Elite, vendar pa proizvajalec čipov testira še drug čip, ki naj bi se imenoval Snapdragon X Plus.

članki

Apple predstavil nove iPhone, Apple Watch in iPad


11.09.2019
Objavil: Dare Gliha

Apple je včeraj na svojem dogodku predstavil naslednjo generacijo mobilnikov iPhone, katerim so nadeli ime 11, 11 Pro in 11 Pro Max. Poleg mobilnikov so predstavili še novo tablico iPad, uro Apple Watch ter storitev Apple Arcade.

Prva zadeva, ki so jo predstavili, je Apple Arcade. Gre za naročniško storitev, ki omogoča prenos in igranje vseh iger, le-te pa bodo sedaj v App Store ločene v posebnem zavihku. Vsak mesec bodo dodane tudi nove igre, na voljo bo tudi 100 ekskluzivnih iger.

Od prvega novembra dalje bo na voljo tudi Apple TV+, storitev videa na zahtevo, ki bo konkurirala že uveljavljenemu Netflixu. Cena bo precej ugodnejša, za družinsko naročnino bo potrebno odšteti zgolj pet dolarjev, z nakupom novega iPhona, iPada ali Apple TV naprave, pa bo kupec prejel letno naročnino na omenjeno storitev.

Prenovljen je tudi iPad. V sedmi generaciji je pridobil večji zaslon, ki je sedaj velik 10,2 palca, njegova hitrost pa je po Applovih navedbah kar dvakrat višja kot od najzmogljivejših namiznih računalnikov. Omogoča priklop zunanje tipkovnice preko Smart Connect priključka, podprt pa je tudi Apple Pencil. Cena za novi iPad se bo v ZDA začela pri 329 dolarjih.

Tudi Apple Watch je doživela nekaj sprememb. Peta generacija bo vendarle dobila Always on zaslon, kar je bila največja kritika preteklih modelov. Apple navaja, da bo ura zdržala dan uporabe (do 18 ur), zaslon pa bo prilagojen vsem aplikacijam, ki so nameščene. Dodatno so v uro sedaj vgradili še kompas. Cena ure z GPS se bo pričela pri 399 dolarjih, stotaka več pa vas bo stal model z vgrajeno mobilno povezljivostjo. Še največje presenečenje je znižanje cene za uro serije 3, ki bo sedaj 199 dolarjev. Odlična cena za uro, ki omogoča tudi mobilno plačevanje.

Na koncu so predstavili še tri nove iPhone. iPhone 11 bo nadomestil model XR, tako da bo še vedno imel LCD zaslon, največja razlika je nov procesor A13 Bionic ter dve kameri na zadnji strani. Poudarili so, da sedaj zvok prenašajo preko zaslona s tehnologijo spacial audio, omogočajo pa tudi podporo za Dolby Atmos. Kamera omogoča široke in ultraširoke posnetke, preklop pa poteka preko same aplikacije. Po novem za snemanje videa ni potrebno spremeniti načina, pač pa le pritisnete in držite gumb za prožilec za pričetek snemanja. Kamera seveda omogoča tudi dvokratno optično približavo. Na koncu so se pohvalili še z novo sprednjo kamero, ki poleg 12 MP sedaj ponuja tudi počasne posnetke. Čeprav je novi Iphone 11 precej zmogljivejši od iPhona XR, pa so ohranili trajanje baterije ter dodali še eno uro. Cena se bo pričela pri 699 dolarjih, kar je 50 dolarjev manj, kot je lani stal iPhone XR. Prednaročila bodo možna od petka, na voljo pa bo od 20. septembra dalje (na določenih tržiščih).

Nova sta tudi iPhone 11 Pro in 11 Pro Max. Gre za mobilnika zgrajena okoli OLED zaslona, največja razlika glede na lanska modela pa je nova trojna kamera ter nova barvna paleta (poleg bele, črne in zlate je sedaj na voljo tudi zelena). Apple navaja, da je novi zaslon do 15 % manj potraten, čeprav ima kontrast kar 2.000.000:1 ter 458 ppi. Ker gre za nov zaslon so ga poimenovali s Super Retina XDR. Tudi Pro modela imata novi A13 Bionic čip, ki skrbi za hitro delovanje. Omogočal naj bi kar do enega triljona operacij na sekundo. Ker je baterijsko manj potraten naj bi novinca omogočala štiri oz. pet ur več kot predhodnika. Nova trojna kamera sedaj omogoča do štirikratno optično povečavo, omogoča pa tudi trojno sliko iz iste točke. Apple je končno omogočil tudi hitro polnjenje, nova iPhona bosta tako imela 18 W polnilec. Telefona sta tudi vodoodporna po standardu IP68, do pol ure pa naj bi zdržala tudi do štiri metre pod vodo. Cena novinca se bo pričela pri 999 dolarjih, večji model pa pri 1099 dolarjih. Omeniti velja, da je osnovna različica še vedno opremljena zgolj s 64 GB pomnilnika. Prednaročila bodo sprejemali od petka, na voljo pa bo od 20. septembra.

V prodaji poleg novih modelov ostajata tudi še iPhone XR in iPhone 8, njuni ceni pa so znižali na 599 oz. 449 dolarja.

Slike iz dogodka so posneli na portalu iClarified

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki