marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Procesor:
TI OMAP850 195 Mhz
Pomnilnik RAM:
64MB
Pomnilnik ROM:
128MB
Zaslon:
240 x 320 pik, 16-bitni TFT (65.536 barv)
Operacijski sistem:
Win Mobile 5.0
Priklop:
USB
Teža in dimenzije:
160 gramov
Baterija:
1250 mAh Li-Poly

zunanja povezavaTehnična specifikacija na strani proizvajalca
Za

Odlična naprava, predvsem za poslovneže in tehnološke frike, otroke po letih in počutju. Elegantna oblika, QWERTY tipkovnica, povezljivost, novejši operacijski sistem z določenimi izboljšavami so glavni aduti, ostale sem vam poskušal predstaviti v testu, vse pa boste morali odkriti sami.

Proti

Tu lahko zapišem samo dvoje. Procesor in UMTS! Če bi prvo izboljšali, ne pa šli korak nazaj, drugo pa dodali, bi izdelali napravo, za katero v podnaslovu takoj pobrišem tisti ''skoraj''. Pa pustimo UMTS, marsikdo ga še ne uporablja, procesor pa je takšna stvar, ki lahko človeka tudi odvrne od nakupa. Osebno sem precej razcepljen, bi pa morda vseeno počakal na kaj hitrejšega.

Fotografije dlančnika/tablice
Fotografirano z dlančnikom/tablico
dlančniki/tablice
arhiv test
Qtek

Skoraj popolna mobilna pisarna

Qtek 9100 


Qtek 9100

17.12.2005
Objavil: Aleš Tomšič

Že kar nekaj časa je preteklo, odkar je Qtek zakorakal tudi na naš trg in s previdnimi koraki ga je marsikdo sprejel za sinonim, ki ponazarja zmogljive ''mobilne pisarne'', ki nas vedno znova razveselijo s čim novim.




Tudi tokrat je temu tako - podnaslov je morda nekoliko pomenljive narave, a več v nadaljevanju!

Mali debelušček …

Moram priznati, da sem bil sprva nad dimenzijami qteka 9100 kar prijetno presenečen, saj ne vzbuja videza ''opeke''. Seveda, ni ravno majhen, a glede na to, da sem bil včasih lastnik modela 2020, se mi zdi 9100 prijetno ''shujšan''. Se je pa na žalost precej odebelil, razlog pa je skrita tipkovnica, ki se nahaja pod zaslonom, ki se na ukaze rok pomakne v desno stran in razkrije tipkovnico, ki jo skriva pod seboj. Obenem se tudi zaslon, vsi meniji, skratka celotna programska struktura ''prekucne'' za 90 stopinj v smeri urinega kazalca in tako nekako dobimo t.i. wide screen efekt. Zelo uporabno marsikje, še najbolj pa pri brskanju po spletu.

Pred kratkim sem imel v rokah tudi zadnjega Blackberrya. Zakaj ga omenjam? Ker ima QWERTY tipkovnico, nekaj podobnega kot 9100. Primerjavo pa vlečem zato, ker sem se tipkovnice na 9100 precej težje navadil, čeprav ima 9100 bolj narazen razporejene in precej večje tipke. Malce tečno je tudi, da ne pozna samodejne velike začetnice. Tako jo je vedno znova treba ročno vpisati, niti za piko ne zna nadaljevati z veliko začetnico. Poleg tega je na začetku kar lovljenja z malo in veliko začetnico, številkami in ostalimi simboli, katera kombinacija tipk vklopi želeno sekcijo in kje sploh je želena tipka. Tako da malce branja navodil ne bo škodovalo. Tipkovnica je osvetljena v modri barvi in je za moj okus v temi nekoliko premalo osvetlitve, tako da sem moral nekajkrat kar pošteno napeti oči, da sem našel pravo črko. Morda se bo komu zdelo, da pretiravam (mogoče malček res), vseeno pa bi bilo to lahko nekoliko bolje rešeno. Kar nekaj tipk se najde tudi na ohišju naprave. Ob zaslonu se nahajajo tiste najpomembnejše - dve tipki pod zaslonom, katerim se funkcija spreminja, glede na to kaj počnemo z napravo, tipki za prevzem oz. končanje klica ter štirismerna navigacijska tipka z osrednjo, potrditveno tipko. Nad zaslonom pa se nahajata še tipki za hitri dostop do sporočil oz. elektronske pošte ter hitra tipka za dostop do internetnega brskalnika. Na levi strani ohišja najdemo tipko za uravnavanje glasnosti slušalke ali zvočnika, nad njo pa je tipka za ''Comm Manager''. Tu se nahajajo možnosti za najhitrejši vklop brezžične komunikacije (WLAN), bluetootha, spreminjanje lastnosti telefona (utišanje zvonjenja ali preklop na vibra klic) ter možnost za sinhronizacijo naprave. Zgornja stran naprave skriva v sebi režo za dodatne pomnilniške kartice tipa mini SD, na žalost pa ni kompletu priložena nobena kartica, kar me že nekaj časa jezi. Zakaj lahko mobilnemu telefonu priložijo še eno pomnilniško kartico, dlančnikom pa ne? Na desni strani se nahaja tipka za proženje glasovnega klicanja, IR oko ter sprožilec za kamero. Slednja se bohoti z napisom ''1,3 Mega Pixel'', a me je vse prej kot navdušila.

… kamera, ki je konkurenčna?

Verjetno marsikdo ne kupi podobne naprave zaradi fotografiranja, pa vseeno - zadeva je vgrajena, torej na voljo za uporabo. Priznati moram, da sem bil kar malce razočaran nad kakovostjo slik, pričakoval sem več, dobil manj. Nekaj teh slik je naloženih tudi v našem fotoalbumu, kjer so vam na voljo za ogled. Kamera ponuja sicer ogromno možnosti in nastavitev, od normalnega načina slikanja, do slikanja športnih dogodkov in ''rafalnega'' slikanja, do snemanja video posnetkov z zvočnim zapisom v formatu avi ali pa MPEG4. Dolžino videa lahko sami omejimo ali pa tudi ne, v tem primeru nam je prosti pomnilnik edina omejitev. Največja ločljivost za slike je 1280 x 1024 pik, za video pa 176 x 144 pik. Vgrajena je tudi bliskavica, ki pa bolj malo pripomore k dejanski osvetlitvi oz. boljši sliki. Zatorej temu delu naprave lahko pripišem le oceno povprečno!

Notranjost, osrčje naprave …

Če začnem pri zaslonu – ta ponuja ločljivost 240 x 320 pik in zna prikazati do 65.536 različnih barvnih odtenkov, kar sicer ni najzmogljivejše, kar poznamo v današnjih mobilnih napravah, a je zaslon več kot zadovoljiv in sem popolnoma brez pripomb. Če pogledamo v specifikacije naprave ugotovimo, da ima vgrajenega 64 MB RAM ter 128 ROM pomnilnika. Za osnovne potrebe dovolj, za bolj resno delo pa premalo in bo verjetno potreben nakup dodatne pomnilniške kartice. V napravi sem se imel prvič priložnost srečati z Windows Mobile različice 5, ki roko na srce, kakšne revolucije ne prinašajo, nekaj stvari pa je vseeno izboljšanih. Ena izmed sprememb je ''error reporting'', ki omogoča, da Microsoftu pomagamo odkrivati napake in vzroke za njih. Stvar naj bi bila popolnoma volonterska in zaupne narave. Clear storage je še en dodatek, ki omogoča manj komplicirano brisanje celotne naprave. S tem postopkom se večkrat srečamo vsi, ki testiramo, in marsikdaj je pri dlančnikih potrebno imeti kar spretne prste, saj je ''dobitna kombinacija'' precej zapletena, tu pa enostavno kliknemo na ikono, vpišemo geslo in naprava se povrne v takšno stanje, kot bi jo vzeli iz škatle. Med novostmi lahko morda omenim še program Zip, katerega že ime pove marsikomu vse. Zna operirati z zip datotekami, jih ustvarjati in podobno. Sicer sem pri tem naletel na težavo, saj mi je računalnik sporočil, da je datoteka poškodovana in zadeve nisem mogel razpakirati. Tako da je bilo stvar potrebno prenesti preko kabla, saj naložen raziskovalec ne omogoča pošiljanje več kot ene datoteke preko IR ali bluetootha.

Še največje razočaranje pa je, verjetno tudi za ostale, ki ste se že srečali z napravo, vsaj sodeč po internetnih debatah, procesor. Vgrajen je procesor OMAP850, ki tiktaka pri frekvenci 195 Mhz. To pa je kar nekoliko premalo za tekoče delo oz. recimo predvajanje multimedijskih vsebin, slikanju, gledanju filmov in podobno. Precej starejši model 9090 tiktaka pri 400 Mhz, tako da je tole precejšen korak nazaj. Zmogljivejši brat, model 9000, ki ga tudi v kratkem pričakujemo na test, ima vgrajen 520 Mhz procesor, tako da sploh ne vidim logike, da so šli v tej smeri tako nazaj. Recimo, da dam konkreten primer: že pri odpiranju tipkovnice se mora slika na zaslonu zasukati za 90 stopinj in že tu se mu zatika. Podobno je pri vklopu kamere in izklopu, kaj šele pri ogledu filmov. Da se razumemo, zadeva ni katastrofalna, je pa takšna, da je moje začetno navdušenje nekoliko usahnilo. In človek je v precejšnji dilemi, nakup – da ali ne? Skratka - graja za proizvajalca, ki naj bo dobronamerna, ob podobnih ''kiksih'' verjetno uporabniki ne bodo prav dolgo čakali, ampak odšli h konkurenci ali pa starejšim modelom naproti. Kar je škoda!

Za predvajanje multimedijskih datotek je vgrajen Windows Media Player različice 10 (mimogrede, za zvonjenja si lahko poleg večglasnih melodij nastavimo tudi datoteke tipa mp3) in ta delo opravlja suvereno, navkljub hibam procesorja pa poteka predvajanje glasbe nemoteno. Dokler samo poslušamo, ko začnemo klikati naokoli pa se za kakšno sekundo ustavi zvok, ki prihaja iz kar dveh zvočnikov, ki sta vgrajena v levo in desno stranico naprave, kar je tudi svoje vrste zanimivost, vsaj pri nas. O, da ne pozabim, še ena novost me je pričakala! Nič več nesrečnih dni zaradi izgubljenih podatkov ob prazni bateriji oz. obeh baterijah. Tudi če potegnete baterijo ven in napravo pustite ležati pri miru, bodo podatki ostali v napravi, menda gre to na račun operacijskega sistema. Včasih, ko je naprava ostala brez primarne baterije, si imel nekaj minut časa preden se je izpraznila še backup baterija, pri tem pa se je telefon tudi sformatiral. Nadležno do konca, marsikomu pa je verjetno iz ust priletela tudi kakšna kletvica. No, ti časi so sedaj mimo!

Če se nekoliko povrnem nazaj na tipkovnico. Napravo lahko uporabljamo tudi brez ''stylusa'', saj vsa sprehajanja po menijih in potrjevanje ukazov lahko vrši izključno preko tipkovnice, kar je pohvalno in za moj okus odlično! Zelo redkokdaj sem se zaslona dotikal s pisalom, precej bolj udobno mi je bilo upravljati napravo preko tipkovnice, zaslon dobi večje razsežnosti, dolgoročno pa tudi prihranimo kakšno prasko na zaslonu oz. ne potrebujemo dodatnih zaščitnih folij za zaslon. Seveda vse odvisno od posameznikovih potreb.

Telefonski del oz. GSM modul deluje na vseh štirih frekvencah (850/900/1800/1900 Mhz) in ne prinaša kakšnih bistvenih novosti. Stvar je nekoliko bolj grafično izpopolnjena, kar gre na račun novejšega operacijskega sistema. Vsi klici so lepo zabeleženi in opremljeni z vsemi potrebnimi podatki. Imenik ponuja ogromno možnosti, praktično ni podatka, ki ga ne bi bilo mogoče vključiti v katero izmed rubrik v imeniku. Sinhronizacijo sem izvajal z MS Outlookom in kot vedno je vsakič znova šlo vse gladko kot po maslu. Edino z različico Activesync 3.8 mi ga ni uspelo sinhronizirati, tako da sem na računalnik bil primoran naložiti priloženo novejšo različico 4.0, ki pa deluje tako kot mora. Pri sinhronizaciji se seveda prenese tudi vsa elektronska pošta. Uporabljamo lahko več različnih računov, odjemalec elektronske pošte pa zna delati tudi s priponkami. Pisanje sporočil pa je tudi otročje lahko, ko se enkrat človek navadi na tipkovnico.

… komunikacijsko skoraj popoln …

Če kar takoj začnem s tistim kar sem pogrešal, in to je UMTS! To je v bistvu edina stvar, ki tej napravi manjka. Ima podporo za GPRS podatkovno povezovanje (razred 10), ne manjka niti podpora EDGE omrežjem, ima bluetooth, infrardečo povezavo, ki je vedno bolj v opuščanju, a nanj vseeno niso pozabili (pohvalno!), WLAN ter možnost USB povezovanja! Pa naj še kdo reče, da ni to skoraj popolno! WLAN povezava mi je spila nekaj živcev, saj naprava ne mara določenih stvari. Izklopljenega DHCP strežnika, zaklepanja na MAC naslove in podobno, ob tem pa je potrebno še odkriti pravi mrežni adapter iz seznama, ki ga ponuja naprava. A z nekaj pomoči sem premagal tudi to, in več kot uspešno uporabljal napravo skoraj brezplačno (ponudnik internetnih storitev mi še vedno vsak mesec pošilja položnico). Internet, elektronska pošta, MSN in še marsikaj drugega deluje brez problemov.

… od konca nazaj na začetek!

Qtek 9100 je odlična naprava, igračka, poslovni sopotnik, karkoli želite. Ponuja ogromno, malo ljudi pa to izkoristi oz. zna izkoristiti do konca. Žal mi je le toliko, da ne morem izjaviti, da se vam nakup izplača 99 %. Zakaj, pa si lahko preberete v rubrikah Za in Proti. Po branju tega vam bo jasen tudi podnaslov, ob tem pa naj še dodam, da se že veselimo modela 9000, ki ga nestrpno pričakujemo na test!

Za test posodil CHS d.o.o..

Posodil na test:
CHS d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
CHS d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine:
oprema: Qtek
povezani članki
povezane novice
aktualno: Qtek