marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Dimenzije:
glavna enota 206 x 53 x 88 mm, omrežni napajalnik z nizkotoncem 218 x 74 x 31 mm
Teža:
glavna enota 0,45 kg, omrežni napajalnik z nizkotoncem 1,3 kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija dodatne opreme na strani proizvajalca
Za in proti

Sicer dvomim, da si bo MDS-70 kdo izmed nas privoščil kot nadomestek klasičnemu glasbenemu sistemu, saj njegova cena ni ravno majhna (okrog 60 tisoč tolarjev). Po drugi strani pa – zakaj pa ne? Posebej kot dodatek v kakšni "nobel" pisarni. Lep izgled, hkrati pa še zelo uporabne funkcije so "dobra" stran sistema.

Edina zamera gre prekratkemu priloženemu kablu Line-In, ki pa ga seveda lahko nadomestimo z daljšim. No, pogrešala sem tudi upravljanje seznama predvajanih skladb preko daljinskega upravljalnika, vendar spada to že bolj na listo želja.

Priloge
Fotografije dodatne opreme
dodatna oprema
arhiv test
Sony Ericsson

Namesto domačega hi-fi sistema

Sony Ericsson MDS-70


Sony Ericsson MDS-70

10.05.2006
Objavil: Mojca Giacomelli

Švedski gigant je v letošnjem letu poleg mobilnikov predstavil kar precejšnjo paleto dodatne opreme. Med njimi izstopajo trije glasbeni sistemi – od mini-zvočnikov za v žep pa vse do domačega glasbenega sistema. Zadnji je najprej prišel na trg. In prvi na test.
MDS-70 je najzmogljivejši izmed trojice sistemov, seveda pa tudi najuporabnejši (in najdražji). Vanj so "spravili" namizno stojalo za telefon, preko katerega se lahko tudi polni, dva zvočnika, nizkotonski zvočnik, omrežni napajalnik, paketu pa so priloženi še daljinski upravljalnik ter vsi potrebni kabli. Vse skupaj seveda v ličnem ohišju, sestavljenem iz dveh delov.

Spodnji del je črne barve ter ima vgrajen omrežni napajalnik in nizkotonski zvočnik ter stikalo za vklop/izklop, hkrati pa je ločen od zgornjega, srebrnega dela, ki je osrednji del glasbenega sistema. V njem sta vgrajena dva zvočnika, stojalo oz. priključek, kamor damo naš mobilnik ter nekaj gumbov, vtičnic in indikatorjev. Od gumbov bomo našli dva za uravnavanje glasnosti ter enega za preklop med funkcijami. Na levi strani (gledano od spredaj) so trije indikatorji – za vklop, prikaz funkcije in za prikaz prostorskega zvoka (surround). Na zadnji strani pa bomo našli tri vtičnice – za priklop napajanja, zunanje linije ter zunanje antene.

Kaj bomo lahko počeli z njim? Poslušali glasbo (ali radio) s svojega mobilnika, in to v stereo načinu preko kvalitetnega zvočnega sistema. Ali pa nanj priklopili domač računalnik ali katero drugo zadevo, ki zna predvajati glasbo in ima izhod za Line-out.

MDS-70 je namreč lepo oblikovan glasbeni sistem, ki bo s svojim izgledom lahko popestril marsikateri dom ali pa seveda pisarno. Zaradi ločenih delov, ki sta med sabo seveda povezana s kablom, ga lahko postavimo kamorkoli, če le imamo nekaj centimetrov prostora. Ker je primarno namenjen predvajanju glasbe z mobilnika, tudi ne potrebujemo druge naprave. Sama sem tako zadevo v domačem okolju s pridom izkoristila, saj drugače ni prostora za kakšen zmogljivejši glasbeni sistem. In kar je tudi ena izmed prednosti – vse skupaj sem lahko brez težav prestavljala po stanovanju.

Vsak mobilnik pa le ne bo deloval z njim. Zadnje serije švedskih mobilnikov bodo primerne – celotna serija Walkman telefonov ter nekateri drugi (k750i, Z520i, J230i, Z530i ...), pogoj je priklop tipa FastPort. Zaželen je seveda mobilnik z dodatno zunanjo spominsko kartico, kamor si bomo lahko naložili naše priljubljene glasbene datoteke, v "najslabšem" primeru pa bomo preko sistema poslušali radio. Vemo, da pri mobilnikih, ki imajo vgrajen radijski sprejemnik, slušalke igrajo vlogo antene, v navezi z MDS-70 pa le-te niso potrebne (le sprejem radijskih postaj bo malce slabši, če ne bomo hkrati uporabili še kompletu priložene zunanje antene). In še nekaj – ni bojazni, da bi nam pri poslušanju glasbe zmanjkalo baterije. Mobilnik se namreč preko sistema tudi polni.

Kot sem že omenila prej, lahko na MDS-70 priklopimo tudi druge izvore glasbe (računalo npr.), vendar je vseeno primarno namrenjen uporabi z mobilnikom. Priložen je sicer povezovalni kabel za Line-In, ki pa je precej kratek, zato bomo morali v vsakem primeru uporabiti kakšnega drugega. Priložen 40 centimetrski kabel je namreč precej prekratek, da bi na sistem priklopili domače računalo, vsaj glede na to, da ga ne bi ravno postavili tik ob računalo.

Če nas bo med predvajanjem glasbe z mobilnika in sistema nekdo poklical, ne bo težav, če le uporabljamo modrozobo slušalko. Klic bomo lahko sprejeli, predvajanje glasbe pa se bo za čas klica samodejno prekinilo, po zaključku pa nadaljevalo.

Priloženi daljinski upravljalnik bo pripomogel k udobju in možnostim nastavljanja kakovosti glasbe. Na njem se tako najdejo gumbi za preklop med virom (mobilnik/drug izvor), nastavitev basov in visokih tonov (po 3 korake v plus in minus), nastavitev glasnosti (10 korakov), ponastavitev basov in visokih tonov (EQ OFF) ter vklop/izklop prostorskega zvoka. Deluje na precej veliki razdalji. Brez daljinskega upravljalnika je možno samo preklopiti med izvorom ter nastaviti glasnost.

Pa še nekaj tehničnih podatkov o izhodni moči zvočnikov. Zgoraj sta dva zvočnika z izhodno močjo po 5 W/kanal, nizkotonski zvočnik pa ima 15 W izhodne moči. Z visoko zmogljivi glasbenimi sistemi se ravno ne more kosati, nam pa brez težav s kvalitetnim predvajanjem zvoka pričara pravo vzdušje.

Posodil na test:
Svema Co. d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Cena na dan testa:
(59.880,00 SIT)
albumfotografije
komentarji