marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Teža:
15 gramov
Čas uporabe:
do 6 ur
Čas pripravljenosti:
do 100 ur

zunanja povezavaTehnična specifikacija dodatne opreme na strani proizvajalca
Za

Kot pozitivno lastnost dajem na prvo mesto to, da je možno slušalko uporabljati z dvema telefonoma hkrati. Poleg tega je slušalka prijetna za nošenje na ušesu tudi dlje časa. Slišnost je dobra, pa tudi sogovorniki niso nič tarnali čez slabo kakovostjo zvoka. Kakovost izdelave je odlična, prav tako ergonomija. Med pozitivne lastnosti lahko vsekakor uvrstim tudi to, da se Voyager 510 povezuje preko standarda Bluetooth različice 1.2.

Proti

Slabih lastnosti nisem opazil. Ker pa noben izdelek ni popoln, lahko tukaj omenim mogoče edino to, da me je malce motila utripajoča lučka na koncu slušalke. In prodajnemu kompletu bi lahko priložili še avtomobilski polnilec, glede na to, da se tovrstna oprema največ uporablja ravno na poti, ampak tega dobite v pordajnem kompletu edino, če se odločite za nakup modela Voyager 510SL Plus.

Priloge
Fotografije dodatne opreme
dodatna oprema
arhiv test
Plantronics

Z dvema naenkrat ...

Plantronics Voyager 510


Plantronics Voyager 510

15.10.2005
Objavil: Thomas Bergant

Naslov se mogoče bere malo čudno in marsikdo bo mogoče pomislil na kaj drugega, kot na bluetooth slušalko. Karkoli že mislite, da to pomeni – dejansko sem mislil na to, da se lahko slušalka Plantronics Voyager 510 hkrati poveže s dvema telefonoma.
Marsikdo izmed nas je dandanes prisiljen nositi dva telefona s seboj. Problem nastane med vožnjo, ko je slušalka najbolj uporabna. Kateremu telefonu bomo dali prednost? Kaj bomo naredili, če imamo s slušalko povezan en telefon, kliče nas pa nekdo na drugega? Bomo ustavili in se odzvali na klic? Bomo prevzeli klic kar med vožnjo in tako tvegali, da nas zasači mož postave in nas oglobi za nekaj tisočakov? Ali bomo klic na drug telefon enostavno ignorirali? Nič od tega. Z novo Plantronicsovo bluetooth slušalko imamo lahko hkrati povezana oba telefona, in ko zazvoni katerikoli od njih, se enostavno s pritiskom na gumb na slušalki odzovemo na klic.

Kako izgleda …
Voyager 510 ne sodi med najmanjše modrozobe slušalke. So pa dokaj udobne za uporabo. Večji in težji del slušalke nosimo za ušesom. Mogoče je malce bolj nerodna uporaba za tiste, ki nosijo očala, a slušalko sem vseeno lahko uporabljal tudi med nošenjem sončnih očal. Malce je bilo potrebno popravljanja, da sem na koncu ugotovil, da moram najprej natakniti slušalko, šele nato očala, pa je šlo. Na zadnjem zgornjem delu se nahaja tipka za vklop in izklop ter dvosmerna tipka za uravnavanje glasnosti. Na vrhnji strani pa se nahaja tipka, ki služi prevzemu oziroma prekinitvi klica in aktiviranju glasovnega izbiranja, če kateri od priključenih telefonov to omogoča. Na spodnjem delu slušalke je še vtičnica za priključitev polnilca. Poleg slušalke v prodajnem kompletu dobimo še tri različno velike nastavke, ki jih nataknemo na ustrezno mesto in služijo boljši slišnosti. Sam sem slušalko uporabljal kar brez tega nastavka, pa sem vseeno dovolj dobro slišal sogovornika. Poleg tega sta v kompletu še dve gobici, ki se jih natakne spredaj na mikrofon in naj bi služili za odpravljanje šumov, če slušalko uporabljamo zunaj v vetrovnem vremenu. Slušalko z nekaj gibi prilagodimo tako, da jo lahko nosimo na levem ali desnem ušesu.

Slušalka v akciji …
Plantronicsovo slušalko Voyager 510 sem uspešno povezal s tremi telefoni: nokio 6310i, sony ericssonom W800i in s qtekom S110. Pri parjenju slušalke s telefoni nisem imel nobenih problem. No, ja … en čisto majčken problemček je bil. Nisem vedel, kako naj spravim slušalko v stanje za parjenje, tako da sem moral pogledat v priložena navodila za uporabo. V večini dosedaj uporabljanih modrozobih slušalk je bilo potrebno ob vklopu držati tipko še kakih deset sekund, da je začela lučka utripati drugače kot med normalnim delovanjem (ponavadi je to hitro utripanje rdeče in modre barve). Pri slušalki Voyager 510 je ta postopek malce drugačen. Po vklopu je potrebno hkrati pritisniti tipko za prevzem klica in tipko za povišanje glasnosti (z oznako "+") ter nato ti dve tipki držati nekaj trenutkov, da začne indikator utripati rdeče. Sedaj smo slušalki pripravili za parjenje s telefonom. Nadaljnji postopek je standarden in enostaven, tako da ga niti ne bom opisoval. Za te potrebe se v škatli nahajajo navodila za uporabo v slovenskem jeziku.

Med samim testiranjem slušalke pa sem uporabljal sony ericssonom W800i in qtekom S110. Oba sem imel sparjena in hkrati povezana. Brez problemov sem lahko prevzel klic bodisi iz enega, bodisi iz drugega telefona. Narediti ni bilo potrebno ničesar drugega, kot takrat, ko me je nekdo klical, pritisniti na slušalki ali na telefonu gumb za prevzem klica in se pogovarjati. Resnično zelo enostavno. Ne vem sicer, po katerem ključu dvigne, če zvonita oba povezana telefona hkrati, če klic prevzamemo na slušalki. To se mi je enkrat zgodilo in sem s pritiskom na gumbek prevzel klic. Drugi telefon je zvonil dalje, dokler ni klicani obupal. Glasovno izbiranje sem testiral samo s sony ericssonom W800i, ker qtek S110 v osnovi ne podpira glasovnega izbiranja, dodatnih programov pa za to dodatno funkcionalnost še nisem preskusil. Pri dohodnem klicu se melodija zvonjenja ne prenese v slušalko, ampak slišimo le zvonjenje oziroma zvočne signale, ki jih generira slušalka sama.

Pod črto…
Slušalka sama mi je bila izredno všeč in če ne bi imel v avtu vgrajenega sistema za prostoročno telefoniranje Parrot CK3300, bi pri izbiri Plantronics Voyager 510 gotovo prišla v ožji izbor. Že dejstvo, da ponavadi nosim seboj dva telefona in ponavadi imata oba možnost povezovanja preko bluetootha, pomakne to slušalko na vrh seznama mojega izbora tovrstnih slušalk. In verjetno nisem edini s takimi potrebami.

Na testu smo imeli osnovni komplet Voyager 510. Na policah trgovin pa boste lahko zasledili več kompletov. Njihove oznake in dodatne funkcionalnosti so naslednje:

  • Plantronics Voyager 510 - je osnovni komplet, ki vsebuje sámo slušalko, polnilec, tri nastavke za uho in dve gobici za na mikrofon
  • Plantronics Voyager 510S - komplet vsebuje, poleg vsega, kar je v osnovnem kompletu, še namizni polnilec, na katerega lahko priključimo še navaden namizni telefon in poten lahko uporabljamo slušalko tudi s tem telefonom.
  • Plantronics Voyager 510SL - ta komplet vsebuje vse iz paketa 510S, dodan ima pa mehanski dvigovalec slušalke namiznega telefona, tako da lahko poleg tega, da lahko uporabimo slušalko za pogovor preko namiznega telefona, klice tudi prevzamemo samo z gumbom na slušalki, mehanizem pa poskrbi, da slupalko dvigne iz ležišča in tako prevzame dohodni klic.
  • Plantronics Voyager 510 SL Plus - pa vsebuje vse našteto pri modelu 510SL, poleg tega pa še celo paleto dodatne opreme, kot je avtomobilski polnilec, USB polnilec, in torbico za nošenje slušalke za pasom.

Posodil na test:
impulz, d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
impulz, d.o.o.
Cena na dan testa:
(19.900,00 SIT)
albumfotografije
komentarji