marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Dimenzije:
120,6 x 54 x 5,0 mm
Teža:
49 gramov

zunanja povezavaTehnična specifikacija dodatne opreme na strani proizvajalca
Za in proti

Za vse, ki so s svojim prenosnikom mobilni in hkrati potrebujejo povezavo v svetovni splet, pa nočejo (ali pa ne morejo) biti odvisni od "zemeljskih" povezav, je Merlin U630 primerno nadomestilo, saj omogoča enostaven dostop. V takem primeru si bomo seveda omislili še sekundarno SIM-kartico za prenos podatkov.

Dejstvo pa je, da oba čarovnika (Merlin U530 in U630) nista med najhitrejšimi glede UMTS-prenosa podatkov, poleg tega pa bo kdo pogrešal brezžično (WLAN) povezavo.

Fotografije dodatne opreme
dodatna oprema
arhiv test
Novatel Wireless

Hitri čarovnik

Novatel Wireless Merlin U630


Novatel Wireless Merlin U630

27.11.2005
Objavil: Mojca Giacomelli

UMTS podatkovna kartica Merlin je že druga te blagovne znamke, s katero si lahko privoščimo hitrejši mobilni internet, kadar drugih ("zemeljskih") povezav ni na voljo. Pridevnik "hitrejši" je sicer zelo relativen pojem. Pa poglejmo, zakaj.
Pred uporabo moramo kartico in priloženo programsko opremo najprej namestiti na naš računalnik. Na testu je bil uporabljen prenosnik z nameščenim operacijskim sistemom Windows XP SP2; namestitev se je izvedla brez težav. Poleg gonilnikov za kartico se namesti še programska oprema MobiLink, kjer so povezave že prednastavljene za uporabo v Mobitelovem omrežju (profili mini, mega in maksi PP ter UMTS, ki pa je zaklenjen).

Ker je vse že pripravljeno, nam preostane le še to, da kliknemo na gumb Connect in se povežemo v internet. Seveda je potrebno najprej poskrbeti, da je SIM-kartica pravilno vstavljena v režo PCMCIA kartice. V tem primeru so navodila obvezna, saj se mi je v času testa vsakokrat zgodilo, da sem SIM-kartico vstavila napačno. Ob redni uporabi podatkovne kartice pa je seveda priporočljivo vzeti novo SIM-kartico, ki bo namenjena zgolj prenosu podatkov, saj nam je tako prihranjeno prelaganje SIM-kartice, pa še na svoj telefon smo normalno dosegljivi.

Hitrost prenosa podatkov preko UMTS-omrežja je v teoriji do 384 kb/s, kar pomeni v "drugi" enoti do 48 KB/s. Kartico sem v času testa uporabila nekajkrat v Škofji Loki in enkrat v Ljubljani (center, delovni dan, okrog poldneva). Lokacija in čas uporabe sta zagotovo pomemben dejavnik glede tega, kakšne hitrosti bomo dosegali. Za brskanje po spletu, uporabo e-pošte in sporočilnih programov je Merlin U630 čisto primerno nadomestilo drugim povezavam. Za večje prenose (npr. programi, filmi, slike, skratka za UL/DL raznih datotek) pa mu zmanjka "moči". Preko FTP-ja sem prenašala datoteko, veliko 1,8 MB, hitrosti pa so se gibale nekje od 6 KB/s pa vse do 9 KB/s. Kar je precej, precej manj, kot omogoča "teorija".

Merlin U630 omogoča zgolj prenose preko GSM/UMTS omrežja, zato bo marsikdo pogrešal še WLAN povezavo. Za tiste, ki imajo starejše prenosnike, to pomeni, da bodo imeli dve PCMCIA kartici – eno za UMTS, drugo za WLAN. Programska oprema MobiLink pa sicer zazna še vse druge mrežne povezave, tako brezžično, kot tudi žično.

Poleg prenosa podatkov programska oprema omogoča še pošiljanje kratkih sporočil ter v zvezi s tem sinhronizacijo imenika.

Kot večina PCMCIA-kartic, ki so namenjene brezžičnemu prenosu podatkov, je tudi testirani model narejen na način, da je del kartice (kjer je vgrajena antena) odebeljen. Ima pa še možnost priklopa zunanje antene. Status povezave nam signalizira tudi led-dioda, ki utripa v treh barvah – rdeči, modri in zeleni.

Posodil na test:
Mobitel d.d.
Prodajalec/Uvoznik:
Mobitel d.d.
albumfotografije
komentarji
povezane vsebine
mobilniki
Huawei P40
26.03.2020

Huawei P40 Pro
26.03.2020

Huawei P40 Pro+
26.03.2020

Nokia 5.3
19.03.2020

Nokia 1.3
19.03.2020

Nokia 8.3 5G
19.03.2020

Huawei P40 Lite
06.03.2020

Huawei Mate Xs
24.02.2020

Sony Xperia 1 II
24.02.2020

Sony Xperia 10 II
24.02.2020

aktualno: