marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Dimenzije:
70 x 31 x 18 mm
Teža:
38 gramov

zunanja povezavaTehnična specifikacija dodatne opreme na strani proizvajalca
dodatna oprema
arhiv test
Nokia

Nokia HS-2R

Deli z ostalimi
Nokia HS-2R

26.09.2003
Objavil: Aleš Tomšič

Nokia je na trg poslala še en zanimiv del dodatne opreme. Gre za slušalke z radijskim sprejemnikom. Torej bodo na svoj račun prišli tudi vsi tisti, ki jim glasba veliko pomeni, obenem pa zaradi različnih dejavnikov radijskega sprejemnika ne morejo poslušati.
V prodajnem paketu prejmemo slušalke z radijskim sprejemnikom in navodila za uporabo. Slušalke priklopimo na združljiv Nokiin mobilni telefon preko t.i. Pop Port priključka in že so nared za delo oz. zabavo. HS-2R slušalke so združljive z Nokio 3100 ter 6100, vendar baje pri slednjem ne delujejo s prvimi različicami programske opreme, ki je bila na voljo. Kabel slušalk je dovolj dolg, saj do sprejemnika meri 61 cm, od tam pa do konca slušalk pa 53 oz. 87 cm. Same slušalke imajo poleg predvajanja radijskega programa tudi funkcijo navadni slušalk za prostoročno telefoniranje. V ta namen je na žici, ki vodi od slušalk do sprejemnika, pritrjen mikrofon s tipko, ki služi ali za sproženje glasovnega klicanja ali pa za sprejem dohodnega klica.

Na lično izdelani škatlici sprejemnika najdemo tri tipke. Ena skrbi za vklop oz. izklop radijskega sprejemnika, drugi dve pa za iskanje radijskih postaj. Seveda pa ne manjka niti drsnik za uravnavanje glasnosti zvoka v slušalkah. Ko vključimo radijski sprejemnik (sprejema lahko le FM frekvence), enostavno z gumboma za iskanje postaj najdemo želeno postajo, lahko pa, z držanjem tipke za iskanje postaj, sprejemnik sam avtomatično išče vse postaje z dobrim signalom. Če med poslušanjem prejmemo dohodni klic, se radijski del avtomatično izklopi, ko pa klic končamo bomo zopet zaslišali izbrano radijsko postajo. Digitalni zaslon, na katerem se izpisujejo številke frekvenc, ni dodatno osvetljen.

Sprejem postaj je soliden in povprečen uporabnik se bo z napravo zadovoljil, razni avdiofili itd. pa še zdaleč ne. In temu v končni fazi te slušalke tudi niso namenjene. Namenjene so čakanju na avtobus, vlak, uporabi med malico, med odmorom, med kolesarjenjem… Sprejem včasih zelo niha, kar pomeni, da bomo postajo dobro slišali, ob premike pol metra levo ali desno pa bomo že zaslišali nekaj izgube kakovosti, ki gre na račun slabšega sprejema signala. Poleg tega v tako majhnih napravah ne gre pričakovati kristalno čistega zvoka, kot ga poslušamo na glasbenih stolpih, ipd.

Pozitivno je tudi to, da lahko tudi pri klicu uravnavamo glasnost v slušalkah s pomočjo prej omenjenega drsnika. Od slušalk bi morda pričakovali še kakšno možnost shranjevanja radijskih postaj, saj si zapomni le zadnjo, ki smo jo poslušali. Ko hočemo preiti na drugo postajo, ki je precej 'oddaljena' od poslušane, to opravilo traja nekaj časa, saj se sprejemnik za kakšen trenutek ustavi na vsaki dovolj močni frekvenci.

Kakšnih večjih pripomb glede slušalk nimamo, želeli bi si edino nekoliko bolj stabilno oz. boljše sprejemanje radijskega signala, prijetno pa razveseli preprostost uporabo, mobilnost in dodatna popestritev ob različnih priložnostih, čemur so slušalke tudi prvotno namenjene.

Slušalke je za test posodilo podjetje Teleray, d.o.o..

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
albumfotografije
komentarji