marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Dimenzije:
46 x 49 x 13 mm
Teža:
44 g
Čas uporabe:
do 11 mesecev

zunanja povezavaTehnična specifikacija dodatne opreme na strani proizvajalca
Za in proti

Ura nima vgrajenega GPS sprejemnika, zaradi česar je izredno lahka, vseeno pa zaradi povezljivosti z mobilnikom prikazuje vse potrebne podatke. Litijeva CR2032 baterija ji omogoča delovanje do enajst mesecev, kar je za športno uro izredno dolga doba. Plus je tudi vključen bluetooth srčni senzor. Malenkost zmoti odsotnost pametnih funkcij, kot je prikaz notifikacij.

Fotografije dodatne opreme
dodatna oprema
arhiv test

Za športne navdušence

Magellan Echo

Deli z ostalimi
Magellan Echo

14.10.2014
Objavil: Dare Gliha

Magellan Echo je pripomoček, ki ne najde velikokrat pot na naš portal, saj ne gre za mobilni pripomoček, čeprav za svoje delovanje potrebuje pametni mobilni telefon. Magellan Echo je pol pametna športna ura, ki če povzamem na kratko, prikazuje podatke mobilnega telefona na svojem zaslonu.
Ura bo najbolj razveselila tiste športne navdušence, ki za svoje zunanje aktivnosti uporabljajo mobilni telefon in namenske aplikacije, kot recimo Runkeeper ali Wahoo fitness. Prednost ure je, da ima vgrajeno navadno CR2032 baterijo, ki jo lahko kupite praktično povsod, zaradi delovanja preko bluetooth protokola pa je poraba energije tako majhna, da boste z njo ob veliki obremenitvi glede na podatke proizvajalca lahko trenirali do pol leta, ob malo manjši uporabi pa kar do 11 mesecev. Fizično je ura izredno lahka, njena teža znaša borih 44 g, ker pa gre za športno uro verjetno ne rabim omeniti, da je tudi vodoodporna po standardu IPX7, kar pomeni, da je namenjena uporabi na »suhem«. Plavanje z njo torej odpade. Nošenje ure je udobno, za kar gre zahvala tudi izredno dobremu gumiranemu paščku, ki me spominja na precej dražje modele športnih ur. V kompletu sem poleg same ure prejel še srčni senzor, ki ravno tako deluje preko bluetootha.

Preden pa začnemo uro uporabljati pri športnih aktivnostih je potrebno na mobilnik namestiti osnovno aplikacijo Echo Utility (iz App Storea za iPhone ter Google Play za Android naprave), preko katere uro in srčni senzor sparimo s telefonom. Po tem lahko nastavimo nekaj osnovnih nastavitev, kot so barva zaslona (sivinska ali črna) in kakšne vrste uro boste imeli prikazano, ko ure ne boste uporabljali za šport. Po tem pa je na vas, da si izberete aplikacijo, ki bo kar najbolje izrabila možnosti Echota.

Osnvna aplikacija ure Echo je Wahoo Fitness, ki vam omogoča, da uro popolnoma prilagodite svojemu stilu. Tako lahko nastavite šport, pri katerem boste uro uporabljali, še bolj pomembno pa je, da boste tu lahko nastavili različne prikaze podatkov na zaslonu. Nastavljate lahko podatke za tek in kolesarstvo, vendar lahko vseeno uporabite uro tudi za izlet v hribe, le namenske konfiguracije za to ne boste našli. Če se za demonstracijo orientiram na tek: sam imam na osnovnem zaslonu prikazano razdaljo, povprečen tempo in srčni utrip (na vsakem zaslonu si lahko nastavite do tri različne podatke). Načeloma je za tek to dovolj, tisti bolj »podatkovno zahtevni« pa si boste verjetno nastavili še prikaz ure, kalorij, hitrosti, višine, kot tudi lokacije. Zaslon ločljivosti 128 x 128 pik je dobro viden tudi ob močnejši sončni svetlobi, tako da ne boste nikoli zgrešili pomembnega podatka, kot se to zgodi, ko imate telefon med aktivnostjo ali v žepu, ali recimo v namenski torbici na nadlahti.

Med zasloni se med aktivnostjo sprehajamo s pritiskom na zaslon, delovanje ure in nadzor nad mobilnikom pa upravljamo preko štirih fizičnih gumbov. Vsakemu od njih lahko namenimo svojo funkcijo, kar storimo v nastavitvah in to za vsako športno aktivnost posebej. Tako lahko recimo imamo gumb za start/stop, za začetek novega kroga, ker pa gre tu za povezavo s pametnim telefonom pa je bolj zanimiva opcija upravljanja z glasbo na telefonu. Tako lahko pričnemo s poslušanjem glasbe, prestavimo na naslednjo pesem, tudi povišamo in znižamo glasnost predvajanja. Tako med samo aktivnostjo mobilnika ne rabite več prijeti v roke.

Mogoče velja tu omeniti eno slabost ure. Namreč ura ne omogoča nikakršnih obvestil, ki se tičejo mobilnega dela. Torej, če med aktivnostjo prejmete klic ali sporočilo SMS se to na zaslonu ure ne bo izpisalo, pač pa bo potrebno pogledati na mobilnik. Glede na to, da večina znanih proizvajalcev športne opreme pričenja to vgrajevati v svoje ure, bi pričakoval, da bi to funkcionalnost nekega dne vgradili tudi v Echota.

Trenutno niso podprte vse aplikacije za šport, vendar je to bolj problem aplikacij, kot ure. Sam sem pristaš aplikacije Runkeeper, kjer imam zbrane podatke večine športnih aktivnosti. Zato sem bil toliko bolj vesel, ko sem z nadgradnjo iPhona na iOS 8 in nato še nadgradnjo aplikacije Runkeeper opazil, da le-ta sedaj podpira tudi uro Echo. Vendar sem kmalu ugotovil, da je uporaba precej bolj omejena kot pri aplikaciji Wahoo. Tu ne moreš sam nastaviti podatkov, ki jih želiš spremljati, ravno tako ne moreš nastaviti gumbov po lastni želji. Vendar sklepam, da bodo to v prihodnjih različicah le usposobili.

Torej kaj reči za konec? Ura je dober koncept, ki bo prav prišla športnim navdušencem. Ker nima vgrajenega lastnega GPS in le prikazuje podatke mobilnika je tudi avtonomija izredno dolga, kar ne morem reči za namenske športne ure. Tudi delovanje oz. povezljivost ni povzročala težav. Nošenje ure je praktično nemoteče, tudi srčni senzor ima dokaj udoben pas. Mogoče manjka neka pika na i v obliki notifikacij v sami uri, vendar upam, da bodo to nekoč v prihodnosti le dodali.

albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji