marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Dimenzije:
134 x 93 x 19 mm
Teža:
213 g
Čas uporabe:
do 2 uri

zunanja povezavaTehnična specifikacija dodatne opreme na strani proizvajalca
Za

- Velik, pregleden zaslon
- Prednaložena kartografija celotne Evrope
- Enostaven in intuitiven uporabniški vmesnik
- Slovenski jezik

Proti

- Slaba avtonomija baterije, kar bomo občutili predvsem takrat, ko bomo napravo potrebovali izven dosega napajanja

Priloge
Fotografije dodatne opreme
dodatna oprema
arhiv test
TomTom

Velik zaslon

TomTom Start 25 EUROPE


TomTom Start 25 EUROPE

12.01.2012
Objavil: Thomas Bergant

Tokrat sem na test dobil eno izmed TomTom-ovih navigacijskih napravic in sicer model z velikim, pet palčnim zaslonom in oznako TomTom Start 25 Europe. Pred kratkim je namreč podjetje TomTom vstopilo tudi uradno na slovenski trg in na začetku imajo v ponudbi zgolj tri modele navigacijskih naprav namenjenih avtomobilstom.
Med temi tremi je tudi model Start 25 Europe, ki je vstopni model in se od manjšega "bratca", ki mu je ime Start 20 razlikuje zgolj v velikosti zaslona. Kot že omenjeno, gre za vstopni model, ki omogoča zgolj osnovno funkcionalnost navigacije - torej načrtovanje poti in pomoč pri vodenju do ciljne destinacije. Ne omogoča pa recimo prostoročnega telefoniranja, poslušanja glasbe in ostalih "bonbončkov", ki jih proizvajalci vgrajujejo v današnje mobilne navigacijske rešitve.

Strojna oprema
TomTom Start 25 Europe ima zaslon velikosti 5 palcev, kar znaša 12,7 centimetrov. Ta podatek pomeni diagonalno velikost zaslona od kota do kota. V drobovju se skriva pomnilnik v velikosti 4 GB, ki je namnjen shranjevanju kartografije, potrebne za delovanje naprave. Poleg tega ima naprava tudi možnost uporabe dodatnih pomnilniških kartic tipa microSD oziroma znane tudi pod redkeje uporabljenim imenom TransFlash. Na zadnji strani naprave najdemo tudi vgrajeni nosilec za pritrditev na vetrobransko steklo. Taka rešitev sicer poveča samo napravo in tako zasede v torbi ali žepu več prostora, ima pa to pozitivno lastnost, da na vetrobranskem steklu ne ostane nič, kar bi nakazovalo, da je v avtu bila nameščena navigacijska naprava. V zadnjem času je tovrstna oprema dokaj zanimiva za dolgoprstneže in če recimo na vetrobranskem steklu opazijo nosilec navigacijske naprave, postane vaš jekleni konjiček zanimiv za vlom, da bi preveril, če ste mogoče samo napravo le pospravili iz vidnega polja v predal ali pod sedež.
Nosilec je nastavljiv v več smeri, TomTom Start pa se z rotacijo zaslonske slike sam prilagodi trenutnemu položaju. Za to poskrbi vgrajeni senzor, ki zazna, kako je naprava trenutno obrnjena. Prav zato je tudi iz estetskih razlogov, logotip TomTom odtisnjen na zgornjem in spodnjem robu navigacijske naprave.

Programska oprema
V pomnilniku modela Start 25 Europe je nameščena kartografija celotne Evrope. Ob nakupu proizvajalec garantira najnovejšo različico kart, zato imamo možnost v roku 90 dni od prvega vklopa oziroma 90 dni od prvega sprejema signala satelitov, brezplačno preko spleta posodobiti kartografijo na zadnjo aktualno različico. Za to moramo na računalnik namestiti ustrezno programsko opremo, priključiti navigacijsko napravo s pomočjo USB kabla na računalnik in prenesti zadnjo različico iz spleta. To lahko traja tudi nekaj ur, zato si za to opravilo vzemite dovolj časa. Prenese se namreč celotna kartografija. Ko sem napravo prejel na test, je imela nameščeno različico Europe v875.3611 z datumom 7/2011. Po nadgradnji pa je bila nameščena različica Europe v880.3808 z datumom 10/2011.
Programska oprema je v slovenskem jeziku in izredno enostavna za uporabo. Ker gre za osnovni model, tudi ne bomo našli prav veliko nastavitev in že nekaj minut uporabe bo dovolj, da smo z napravo pripravljeni na načrtovanje poti. TomTom Start 25 ima vgrajeno bateirjo, ki omogoča prilbižno dve uri samostojne uporabe, brez potrebe po priključenem polnilcu. Seveda je to za potovanje hitro premalo, zato bo bolj smotrno, da takrat, ko napravo uporabljamo med potovanjem z avtomobilom uporabimo priloženi kabel in napravo priključimo preko vtičnice, ki jo ima dandanes vgrajeno že velika večina vozil.
TomTom Start 25 je opremljen s funkcijo IQ Routes, ki zagotavlja natančne čase prihodov s tem, da nam v odvisnosti od dela dneva in preteklih meritev oceni pravilen čas prihoda na cilj. V pomnilniku je nameščena kartografija celotne Evrope. S funkcionalnostjo Map Share lahko vnašajte popravke v lasten zemljevid in koristite brezplačno storitev, s katero vsak dan prejemate tisoče popravkov, ki so jih vnesli drugi TomTom uporabniki. Seveda bo za to potrebno navigacijsko napravo priključiti na raćunalnik, ker lasnte povezave v internet ne omogoča. Z naprednim usmerjanjem po pasovih se boste brez težav razvrstili na zapletenih križiščih. Programska oprema vključno z govornimi navodili je v slovenskem jeziku.

Zaključek
TomTom Start 25 je za osnovno uporabo več kot dovolj zmogljiva naprava. Odlikuje jo predvsem velik zaslon. Kot že prej omenjeno pa ne omogoča povezave z vašim mobilnikom ter posledično tudi ne omogoča prostoročnega telefoniranja, kot to omogočajo drugi, dražji modeli.

Prodajalec/Uvoznik:
Eurovision d.o.o.
Cena na dan testa:
179,99
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji
povezane vsebine
mobilniki
Apple iPhone SE (2020)
15.04.2020

Huawei P40
26.03.2020

Huawei P40 Pro
26.03.2020

Huawei P40 Pro+
26.03.2020

Nokia 5310 (2020)
19.03.2020

Nokia 5.3
19.03.2020

Nokia 1.3
19.03.2020

Nokia 8.3 5G
19.03.2020

Huawei P40 Lite
06.03.2020

Huawei Mate Xs
24.02.2020

aktualno: