marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Dimenzije:
39 x 37 x 13,34 mm
Teža:
70,9 g
Čas uporabe:
2 uri
Čas pripravljenosti:
3-6 dni

zunanja povezavaTehnična specifikacija dodatne opreme na strani proizvajalca
Fotografije dodatne opreme
dodatna oprema
arhiv test

Michael Knight in Dick Tracy bi bila ponosna

Martian Watches Passport


Martian Watches Passport

21.04.2014
Objavil: Dare Gliha

Verjetno ni nikogar (vsaj ne od moških bralcev), ki se kot otrok ni igral detektivov in z izbuljenimi očmi gledal risanke in filme z junaki, ki so imeli raznorazne tehnološke pripomočke za komuniciranje. Starejši bralci se boste verjetno spomnili ameriškega junaka z imenom Dick Tracy, ki je imel zapestno uro za komunikacijo, malo mlajši pa verjetno bolj poznate serijo Knight Rider in legendarnega K.I.T.T.-a, s katerim je preko ure komuniciral Michael.
In preteči je moralo kar nekaj vode, da je nekaj podobnega sedaj na voljo tudi vsem nam. Podjetje Martian Watches je na trg lansiralo prvo pametno uro z možnostjo prostoročnega pogovora ter kratkih obvestil o dogodkih. Tako sem na test dobil uro Martian Passport watch, ki združuje eleganco klasične zapestne ure z pridihom novodobnih bonbončkov.

Elegantna ura dimenzije 39 x 37 x 13,34 mm je kvadratne oblike in narejena iz nerjavečega jekla s steklom, ki je odporno na praske. Vgradili so le tri gumbe, dva na levi strani skrbita za upravljanje s pametnim delom, na desni strani pa gumb skrbi za nastavitev analogne ure. Poleg tega je na desni strani še micro USB priključek za polnjenje (in bodoče nadgradnje programske opreme) ter mikrofon, na spodnji strani pa najdemo še zvočnik. V osnovi je ob nakupu uri priložen gumijast pašček, ki pa vsaj meni na tej elegantni uri ne izgleda ravno najlepše, tako da sem ga kmalu zamenjal za usnjeno različico.

Na prvi pogled nikakor nebi mogel reči, da gre za pametno uro, saj oblika spominja na klasične ure iz preteklosti. Večji del je namenjen analogni številčnici, za pogon katere so vgradili japonski quartz mehanizem, šele podrobnejši pogled pa razkrije OLED zaslon ločljivosti 96 x 16 pik, na katerem se prikazujejo obvestila. Tu moram dodati, da bi si sam želel, da bi na analognem delu vgradili še okence z datumom.

Pa pojdimo lepo po vrsti. Kor prvo je potrebno uro spariti s pametnim telefonom (ura podpira bluetooth 4.0 kar posledično prinese manjšo porabo energije). To lahko naredimo na iOS ali Android mobilniku, saj je aplikacija trenutno narejena samo za ti dve platformi. Obstajata dve opcije nastavitev ure: ali preko menija na uri, ali preko nameščene aplikacije. Tako lahko nastavimo glasnost zvočnika, vklop ali izklop LED lučke, vklop/izklop upravljanja z gestami, vklop/izklop obvestila o območju dometa (Leash), nastavimo lahko format datuma in ure in še nekaj drugih malenkosti.

Za obvestila o dogodkih lahko na iOS trenutno nastavimo obvestila za Facebook, Twitter, koledar, opomnike in elektronsko pošto, vendar slednje le za en račun (potrebno je vpisati podatke o računu v aplikacijo). Ob prejetem obvestilu ura zavibrira, dogodek pa se izpiše na OLED zaslonu. Ker je zaslon precej majhen, se obvestilo izpiše dvakrat. Potrebno je omeniti, da se izpiše le 40 začetnih znakov, kar naj bi po besedah podjetja bila varnostna omejitev. Trenutno aplikacija omogoča le eno vrsto vibriranja, vendar bo po besedah predstavnikov podjetja kmalu mogoče nastaviti tudi lastno zaporedje vibriranja za različna obvestila, kar bo uro naredilo še bolj uporabno, kajti v tem primeru niti ne bo potrebno pogledati na zaslon da bi vedeli, katero obvestilo nas čaka na mobilniku.

Na trgu poleg Martian izdelkov obstaja kar nekaj pametnih ur z možnostjo obvestil, kar pa model Passport od njih ločuje je vgrajena možnost prostoročnega telefoniranja in tudi predvajanja glasbe iz telefona. Tako lahko z uro sprejmemo klic, zvok pri tem je presenetljivo dober, tudi sogovorniki na nasprotni strani se niso pretirano pritoževali. Še bolje pa se ta funkcija obnese v navezi z Applovo asistentko Siri. Tako lahko preko pogovora pokličemo kontakt v imeniku, povprašamo o vremenu, napišemo kratko sporočilo ali beležko, nastavimo alarm, ipd. Vendar je tu potrebno dodati, da na našem tržišču večina stvari ne pride do izraza, saj Siri trenutno še ne govori našega jezika, tako da je diktiranje kratkega sporočila v slovenščini bolj kot ne jalovo početje. Se pa bolje obnese klicanje kontaktov iz imenika, kjer sem imel praktično popolno uspešnost.

In kaj nam poleg vsega naštetega ura še omogoča? Zanimiva funkcija je brezžično prožilo za kamero. Tako lahko mobilnik postavimo na podlago ali stojalo in preko ure zajamemo sliko. S tem ne potrebujemo samosprožilca za avtoportrete, za nočne posnetke pa dobimo še bolj nestresene slike, saj se prerado zgodi, da s pritiskom na sprožilec premaknemo telefon. Druga zanimiva opcija pa je funkcija iskanja telefona. Če v meniju izberemo to opcijo, potem se na telefonu predvaja zvočni posnetek in nam olajša njegovo iskanje. Na iOS deluje iskanje tudi v obratni smeri, tako lahko preko aplikacije poiščemo uro. Ker ima ura vgrajen zvočnik je možno tudi predvajanje glasbe, vendar je kvaliteta zvoka telefonskih zvočnikov vseeno boljša.

Kot sem omenil zna ura prepoznavati tudi gibe. Trenutno obstaja le opcija zavrnitve klica, ki jo izvedemo tako, da stegnemo roko navzgor in nekajkrat zapestje obrnemo v levo in desno. Druga zanimiva funkcija pa je, da lahko zadnje obvestilo v roku ene minute ponovno prikažemo, če malo močneje »potrkamo« na spodnji del stekla.

Pa se na koncu posvetimo še malce času delovanja in ceni ure. Vgrajena baterija omogoča po besedah proizvajalca do dve uri pogovora in tri do šest dni stanja v pripravljenosti. V praksi sem uro ob povprečni uporabi polnil nekje na dva dni. Omeniti velja, da analogno uro napaja lastna baterija, ki bo le-to poganjala do dve leti. Polnjenje popolnoma izpraznjene ure traja cirka dve uri.

In čisto na koncu še cena. Le-ta znaša 299 ameriških zelencev. Ni malo, če pomislimo, da za precej manj denarja dobimo pametne ure drugih proizvajalcev. Vendar ob tem velja omeniti, da Martian Passport omogoča glasovno komuniciranje, kar velika večina ostalih ne omogoča. Če vam je prostoročno telefoniranje pomembno, se splača odšteti nekaj dolarjev več. Na koncu pa nekaj šteje tudi retro dizajn, ki naredi uro uporabno tudi ob svečanih priložnostih in primerno za nošenje »s kravato in obleko«.

albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji